SONY chce s PlayStation 4 PRO konkurovat PC - a tak nedovoluje herní módy a omezuje FPS. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 12 September 2016
altPodle SONY není PS4 PRO konkurencí pro Xbox, ale snaha zabránit hráčům utíkat na PC.

 

 

 

Mysleli jste si, že SONY udělalo výkonnější PS4 konzole kvůli Microsoftu a pro dobro hráčů? No tak to jste na omylu. SONY fakticky přiznalo, že na hráče z vysoka kašle a udělalo to prostě pro sebe, aby si udrželo své ovečky. Ano, oficiálním důvodem příchodu PS4 podle SONY je, cituji:

Viděl jsem data, která mě zasáhla. Ukázala totiž, že v polovině konzolového cyklu řada konzolových hráčů toužících po lepší grafice a lepším výkonu a přechází na PC, protože ji pochopitelně získají právě tam. Chceme takové lidi udržet v našem ekosystému tím, že jim nabídneme ten lepší výkon. Výsledkem tak je PlayStation 4 Pro a přístup ke grafickému zlepšování her“, prohlásil Andrew House, ředitel Sony Interactive Entertainment.

Bohužel o nějakém zlepšení situace pro hráče se nedá moc mluvit, natož o konkurenci k PC. Ano, výkon je jistě lepší, ostatně PS4 PRO má grafiku založenou na Radeon RX 470 s výkonem někde lehce pod touto úrovní (nižší takty, slabší CPU atd.). To jistě není nic světoborného, zároveň to ale je výrazně lepší, než PS4. Bohužel tady vylepšení ale končí. Přestože PS4 je hardwarově fakticky PC, SONY ji jako platformu přísně SW omezuje a zamyká. Aktuálně tak vyšlo najevo, že například u populárního SKYRIM a FALLOUT 4 nebudou pro PS4 dostupné nakonec slibované módy. Bethesda přes měsíce slibů nedokázala SONY přesvědčit a to je prostě nepovolí. Na PS4 zkrátka budete hrát jen to a jen tak, jak vám SONY dovolí. A pokud si myslíte, že budete moci využít i toho lepšího výkonu k lepší grafice a vyšším FPS, tak jste opět na omylu. SONY už jasně řeklo, že u některých multiplayerových her omezí FPS na úroveň slabší starší verze PS4 (tedy 30FPS) aby hráči se starými konzolemi nebyli znevýhodněni. Není to krásné, jak SONY myslí na hráče? 30FPS přece musí stačit každému …

Vydání PS4 PRO tedy opravdu není žádným důvodem pro ty, kteří chtějí lepší herní grafiku, aby zůstávali na konzoli. Klidně na ten PC přejděte, kromě mnohem lepší grafiky a obecně větší univerzality získáte i mnohem lepší a větší herní možnosti, nebudete muset platit za MP a můžete si užít módů pro hry jak je jen libo a užít si maxima FPS jak jen to váš HW dovolí. Každopádně u SONY mají smysl pro humor … s tímhle stylem opravdu těžko lze PS4 PRO považovat za konkurenci PC. Co dělá ze současných herních konzolí konzole (fakticky umělou platformu), není hardware samotný, který je v podstatě stejný, co v PC, ale právě omezenost a uzavřenost platformy. Není bez zajímavosti, že Microsoft se svým XBOX jde zcela opačnou cestou a XBOX spojuje s Windows 10 PC, takže si hráči mohou užít nové a kdysi exkluzivní Xbox hry v opravdu maximálních detailech na PC nebo v omezených na Xbox One s dalšími omezeními.

Každopádně házet bobek hráčům na hlavu a ještě to přiznávat a chlubit se tím, to je zajímavý marketingový tah SONY. Na trhu stranu když je někdo takový, že si tu konzoli koupí a nechá si kálet na hlavu, je to samozřejmě na něm a asi si žádné lepší jednání nezaslouží.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
suchanr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-13 23:10:03
avatar
Tenhle problem bude mit ale i Microsoft, ktery chce rovnez drzet na trhu obe verze konzole XBOX.
Microsoft je v uplne jine pozici nez SONY a proto i jeho strategie bude zcela jina v mnoha oblastech. Pokud by napriklad byla ochrana XBOXU prolomena tak ma porad jeste celou PC platformu, SONY ma tak maximalne svoje exkluzivity, a proto si je taky zatracene hlida.
Pokud jsou ty informace verejne, tak se kazdy muze rozhodnout jakou platformu si vybere, ja vtom problem teda nevidim.
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-13 23:21:29

Nepaci sa mi to... sony sa snazilo znizit cenu na 400 dolarov, pritom cca 50 dolarov naviac by masivne zlepsilo konzolu ako taku.

1. Chladenie... osobne preferujem velky pasiv + 120mm ventilator, ktory sa toci pomalsie ako dajme tomu ten 80mm, ktory je v ps4 a dosahuje lepsieho chladiaceho vykonu. Prva revizia ps4 bola velmi hlucna, az ta druha co to zlepsila.

2. Hlavne APU je je obmedzovane tym, ze musi na nom fungovat aj system aj hry. K tomu sa prirata fakt, ze system si ziada cca 2,5GB RAM, co sa musi prejavit v grafickej kvalite hier. RIesenim by bolo dalsie male AM1 APU s vlastnou RAM. Na predrazenej alze, stoji dvojadro sempron x2 2650 na 1,45 GHZ stoji 28 eur a ma spotrebu 25W. Podobna verzia na 14nm FF procese by mala spotrebu o cca 35% nizsiu. 4GB 1600MHz DDR3 RAM stoji 18 eur. Dovolim si tvrdit, ze obe komponenty by sa dali stlacit cenovo pod 35 dolarov a masivne by to zlepsilo aj herny, aj zazitok z pouzivania konzoly, pretoze pozeranie filmov etc. by bezalo na malom APU a nie na hlavon, co by masivne znizilo spotrebu systemu a aj hlucnost.

Hlavne APU disponuje Jaguar jadrami na 2,1GHz, odkedy boli tieto jadra vydane, uz vysli tusim dve novsie revizie Puma a Puma+, ktore tusim kazda zlepsila IPC procesora o 5-10% . a dosahuju lepsie takty, takze Puma + osemjadro na cca 2,3GHz, by bolo o dost rychlejsie ako terajsie APU. Graficka cast APU je taktiez sklamanim. Jedna sa o polaris 10 cip, rovnaky ako ma rx 480 s tym, ze je taktovany na 911MHz a nie na 1266MHz, co je malo. AMD udava specifikaciu odberu pre polaris 10 110W (je to len pre samotny cip, nie pre celu kartu, ddr5 pamate si v pripade RX480 ziadaju 40-50W, co vykazuje odber 150-160W). Pokojne by ten cip mohli taktovat na 1100MHz s odberom hlboko pod 100W, vykon by to posunulo o dobrych 20% vyssie, konkretne na 5,068Tflops, co uz znie lepsie v porovnani so 6Tflosp xbox scorpio. Ano, vyzaduje to lepsie chladenie, ale osobne by som ho zmenil aj tak a vysledna konzola by podla mna bola o dost lepsia ako tato verzia, a to s naozaj malym priplatkom.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-13 23:39:59
avatar
Ja sa nedomnievam, že by Sony s AMD nenadstavili optimálne možné frekvencie procesorovej časti AMD Jaguara 2.1GHz a GPU časti s 911MHz s 2 304 SPs pri max TDP toho SoC.
Určite to simulovali na mnohých modeloch!

A mám taký dojem, že ešte nikde nebolo potvrdené, že sa jedná o Polaris, naopak pre konzole (PS4 a XB0) bolo príznačné, že sa jednalo o jednu, prípadne 1/2 generáciu GCN pozadu (aj preto to má pod palcom embedded semicustom divizia) - dokonca teraz aj iná litografia (výrobný proces 16nm TSMC) oproti 14nm Polarisáckemu (GCN 4), takže zrejme to nebude najnovšia GCN 4 (Polaris), ale skôr niečo na spôsob (±) GCN 3+ v podstate (±) Grenada a la R9 390 s (40 CUs / 2 560 SP / 64 ROPs) so štyrmi deaktivovanými CUs (36 CUs).

Ale v zásade správne postrehy v príspevku.
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 01:02:16

Tak ohladom taktov by sa samozrejme dalo diskutovat, ci problemom nahodou nebol prave vysoky odber, ale poznam ludi, ktorym bezi polaris 10 (ak sa naozaj jedna o polaris 10 jadro v ps4 pro) v podobe rx 480 pri 1266MHz s odberom cca 130-138W pre celu kartu, no nezabudajte, ze odber gddr5 pamati pre rx 480 cini cca 40W, takze realna spotreba GPU v pripade takto podvoltovanej karty je nizsia ako 100W (referencia ma tdp pre gpu na urovni 110W). Podtaktovanim na dajme tomu 1150MHz by sa spotreba dala stlacit pod 100W, ved polaris 10 v plnom prevedeni nema spotrebu pre GPU vyrazne vyssiu ako GPU v PS4.
Osobne by ma prekvapilo, pokial by sa naozaj nejednalo o Polaris 10 jadro, kedze sa na tom jadre robilo niekolko rokov a uz davno bolo naprojektovane a pripravene +... to jadro dokaze podavat v scenach narocnych na teselaciu aj o 40% vyssi vykon ako prva generacia GCN + ma fakt dobru kompresiu dat, co pri obmedzenej pamati a jej priepustnosti moze vcelku slusne pomoct.

Ale za faktom, ze Sony pouziva stare jaguar jadra, ked uz tu boli dve male evolucie a nepouziva samostatne APU s vlastnou ram pre system si stojim a podla mna Sony spravilo velku hlupost. Ved 4GB Ram a AM1 dvojadro na 1,45GHz by pokojne stlacili pod 40 dolarov konzolu by to vylepsilo v kazdom ohlade. Vyvojari by mali plne APU s osmymi jadrami a 8GB RAM pre hry (nie sedem jadier a 5,5GB pamate), v pripade sledovanai filmov, youtube, etc., proste nie hracskej aktivity by mal system vdaka AM1 APU uplne malicku spotrebu + vdaka vlastnej pamati a vlastnemu CPU by SONY mohlo pridavat funkcie systemu bez obmedzovania hlavneho APU.
Harry69 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hry 2016-09-14 08:01:24

Tieto skepticke a jednoznacne obmedzene nazory zdielaju vo vacsine PC hraci. To co robi konzolu od SONY uspesnou a oblubenou su hry a hlavne z ich vlastnej produkcie. Obmedzenia ktore zneju v clanku ma ako konzolistu absolutne netrapia. Nie som geek ale pohodlny konzument a vyhodit 1000€+ za to aby som sam musel este vynakladat usilie si na tom PC pohodlne zahrat
Zdenda666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 08:46:21

Pohodlně se můžes usadit i do DX racer křesla například .

A co se týče těch vyhazování peněz je to k smíchu, a dá se říct, že mnoho let pořád stejné lži o tom jak konzole vychází levněji.Vždyť je to holý nesmysl.
Jednoduchými počty si každý dokáže spočítat, že pokud ročně koupí 20 her na PS4 (A věř,že to je velice lehce dosažitelná meta), kde je většinou rozdíl v ceně mezi PC a PS4 500,- (jsou i vyjímky kde je rozdíl menší), tak zaplatí ročně za hry 10 000,- o více.
Tak to prostě je.Jedinný faktický důvod jsou ty hry čistě na PS4.To je samozřejmě pro lidi velké lákadlo, takže kdo je chce ať bere PS4
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 12:58:02

Hry na PS4 se dají za babku pořídit ve slevách, když počkáte a nekupujete hned při vydání. Krom toho v PS+ jich dostáváte hromadu a za nějakejch 1200Kč ročně naprostá pohoda. Také existují bazary, kde se dá taky nakoupit za půl darma. Přestaňte plácat nesmysly. Mám obojí, PC i PS4 a narozdíl od vás zkušenost s obojím.
Zdenda666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 15:24:31

Taky se dají koupit hry na steamu za 5e, ale to není argument.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 16:19:55

Diskuse o ničem. Sám za sebe tvrdím, že mně vychází finančně mnohem lépe konzole, než PC, když srovnám náklady na HW/SW. Pokud si nějakej blázen kupuje 20 her za rok, tak nevím, kde na to bere čas.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 07:42:43
avatar
Ale prodej her z bazaru porušuje licenční ujednání daných her. Když to udělám podobně na PC, tak na PC můžu mít hry i zcela zdarma, což na PS4 není tak jednoduché a na rozdíl od konzolových her, tak hry tímto způsobem získané nebudou několik měsíců či roků staré
PS: tím chci říct, že nemůžeš porovnávat legální praktiky s nelegálními či by někdo řekl "šedými"
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 09:22:37

V ČR nejsi povinen při kontrole ukazovat nikomu nákupní doklad od software. Tzn. u nás nevymahatelné. To že jdeš proti podmínkám výrobce je ve finále úplně jedno.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 10:29:01
avatar
Takže když něco nabudeš nelegálně a nikdo ti to nedokáže, tak je to ve finále jedno, že?
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 13:15:13

Ať sem výrobci neprodávají, když je v ČR legislativa proti nim. Morálku v této zemi s tebou řešit nehodlám. Při těch daních tady a politickém svinstvu mi tohle absolutně nevadí :-)
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 12:40:57

Hmm, obávám se, že se jedná o dost zavádějící vyložení zákona. Ano nejsi povinen ukazovat doklad, protože jej jednoduše můžeš ztratit, na tom není nic nezákonného, ale pokud budeš mít kopii čehokoliv a její zákonné nabytí nebudeš schopen doložit a veškeré dostupné informace povedou k tomu, že máš nelegální software, tak si myslím, že problém jednoduše mít budeš. Porušil jsi totiž autorská práva. Ty musíš autorovi zaplatit za to, že můžeš používat jeho software. Nehledě na to, že když koupíš počítač od někoho, kdo tam má legální software již instalovaný, tak autorská práva nepřechází na nového kupujícího, ale zůstávají u původního majitele. On ti tvůrce softwaru totiž neprodal program se kterým si můžeš dělat co chceš, pouze ti poskytl přístup k tomu programu, aby jsi ten program mohl používat.

Nicméně, je nedořešené to, že když ten počítač prodáš, tak na ten svůj nový počítač už zase tu svou legální kopii s legálně zakoupenými právy jednoduše nenainstaluješ, protože to bylo vázané k tomu počítači co jsi prodal. Alias, je zajímavé, že toto ještě nikdo ve Světě nenapadl, protože ten nový kupující teoreticky oficiálně nesmí používat tvoje zakoupená práva, protože jsou nepřenositelná a naproti tomu ty zase nemůžeš svá práva uplatnit na novém PC.

Je to složité, ale mít něco nelegálně a veřejně prohlašovat, že je to v podstatě v pořádku, protože je to nevymahatelné........ Kdyby to bylo v pořádku, proč by se potom prodávaly legální Windows ?

To je to samé, jako kdyby sis koupil kradené auto, přerazil na něm VIN, pořídil čistopis velkého techničáku a šel auto zaregistrovat jako dovezené z ciziny na své jméno. To je taky v pořádku ? ANO ? Fakt ? Tak proč tak nečiní všichni v této republice a proč ti kteří se o to pokusili a přišlo se jim na to koukají na Svět zaplať pánbůh skrz mříže ?

Jinak, pokud si někdo myslí, že melu nesmysly, tak tady je odkaz:

http://www.podnikatel.cz/clanky/vyuzivate-ve-svem-podnikani-nelegalni-software/
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 13:13:11

Pozor! Fyzická osoba nemusí dokladovat nákup SW! Firmy samozřejme ano, zákon si vykládám přesně tak, jak mám, jsem z oboru, takže toto řeším celkem často.
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 21:18:10

§ 270 Porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi
(1) Kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci .

Kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, tak přesně tomuto bych rozuměl i to, že máš nelegální kopii Windows.

Tam se nehovoří organizace, tam se hovoří KDO a tím je myšlený dle mého kdokoliv, kdo je trestně odpovědný.

Ale nejsem natolik naivní, abych věřil tomu, že Microsoft půjde po IP adrese jednotlivce a půjde to hlásit Policii. Policie by jednoduše zkolabovala, protože lidí s pirátskými kopiemi SW obecně jsou mračna. Proto se toto nepraktikuje, protože u té fyzické osoby se bude horko těžko dokazovat, že tu nelegální kopii windows skutečně ten dotyčný má a také zda si ji nainstaloval ten majitel toho PC, nebo mu ji tam dal někdo jiný. A ten uživatel prostě řekne, "ale ten PC jsem zakoupil od jednoho z ulice a takto jej provozuji" a v tu chvíli pak ale narážím na nepřenositelnost práv ke kopii Windows.

Pokud se pletu, tak mi to opět vyvrať, skutečně se rád poučím, ale ten trestní zákoník mluví takto.


Ovšem otázkou zůstává, kdo zasáhne nikoli nepatrně. Musel bych se podívat do nějakého komentáře zákona, co je nepatrné a nespadá pod tento zákon a co už nikoliv nepatrné není.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 00:17:58

Já ti nevyvracím, že OEM licence, kterou použiješ na další PC, což se dá udělat přes linku Microsoftu je legální. Ne, není, ale nikdo ti to neprokáže, protože licenci jako fyzická osoba nejseš povinen dokladovat a díky této megadíře je i OEM licence přenositelná na další PC!!! A budu se hádat do krve, protože tak to prostě je!!!
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 06:56:08

Ale teď jsme se v podstatě shodli, že pokud si dám nelegální kopii SW do svého počítače tak nemohu tvrdit, že se ničeho nedopouštím.

Jinak já se s tebou skutečně nehádám, jen si tu vyměňujeme svůj názor a pohled na věc, jako dva dospělí lidé.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 10:04:18

Vždyť v pohodě, násilí neprobíhá, tak o co jde :-) Já mám na věc trochu jiný názor. V dnešní době tě o*ebe úplně každej, takže za mně - chovat se jako Mirek Dušín je hovadina. Lidi co si nejvíc nahrabali jsou v drtivé většině ku*vy a ne poctivci, viz. bývalý vekslák a STBák ve vládě na úrovni Krejčíře a Mrázka, ovládající půlku českého trhu a lidi mu za to ještě tleskají? A ty tu řešíš nějaké licence? Z poctivého přístupu jsem dávno vyrostl, to je kapitalismus :-)
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 13:14:06

:-) přesně vím o čem mluvíš. Jen tu pravdu nešiř tolik mezi lidi, nebo bude vzpoura, i když na vzpouru jsme t..ý národ. :-D

Doby Mirka Dušína jsou v nenávratnu, ale .... zázraky se ..... máš pravdu, blbost, zázraky se v ČR už nějaký ten pátek nedějí.

Tím bych celou diskuzi o legalizacích SW asi ukončil, CO ?
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 13:04:42

Asi tak, kousek pravdy máme oba.
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 06:48:19
avatar
"vyhodit 1000€+ za PC" Tieto skepticke a jednoznacne obmedzene nazory zdielaju vo vacsine KONZOLOVI hraci.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 13:17:38

Ano je to nesmysl, stejně jako tvrdit, že kdo koupí konzoli je hlupák. Není, je to jen úplně jiný zákazník.
Harry69 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 09:37:24

Zas s cenami pozor - BluRay krabicovky sa bezne tocia v bazaroch za polovicne az tretinove ceny a na PS store je stale aktivny aspon jeden tematicky 'Special Sale' kde sa vyhodne daju casto zohnat aj novinky. Takze aj "vychodoeuropan" si zahra bez toho aby nejak vyrazne musel setrit.
frano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - stejna pisnicka 2016-09-14 12:12:09

opet blabol ve stylu "mne se to nelibi, tak to musi byt spatne"
ps4 (pro) je za danou cenu solidni stroj, ktery dava pro urcitou skupinu konzumentu herniho obsahu perfektni smysl. autor ma ale problem prijimat jine nazory a pohledy na vec, nez sve vlastni.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 12:40:13
avatar
zvláštní, když si přečtu váš příspěvěk, dá se říci o vás úplně to samé: autor ma ale problem prijimat jine nazory a pohledy na vec, nez sve vlastni.
Shadow R.O.G. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 15:10:58
avatar
každý máme svoj názor na vec, ja som PCčkar, konzole by mi nevadili, keby sa hry pre PC robili normálne ako kedysi a odlišovali sa hrateľnosťou a grafickými možnosťami - posledný Dragon Age budiš dôkaz (pri DA3 hlavne tej konzolovej hrateľnosti), ano, niekto namietne, že to vývojármi a iste má pravdu, ale tie konzole proste nepriamo tie PC hry ovplyvňujú...
frano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 19:33:10

to se pletete, ja uznavam vase argumenty pro PC, ale neuznavam ty proti konzolim. obe platformy maji na trhu sve misto.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 12:48:53
avatar
30 FPS je opravdu minimum a je to na hraně. A když vezmu v potaz, že Freesync na mém monitoru funguje od 40FPS, tak těch 30FPS oproti 40 FPS s Freesync musí být v plynulosti sakra rozdíl. Tohle by mělo být spíš naopak a je smutné, že zařízení určené především jen na hraní her je natom v tomhle hůře oproti PC
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 17:05:06

S tymto nazorom nemozem suhlasit. 30fps je aspon pre konzoly plne dostacujucich, kedze sa jedna o menej narocne publikum a samozrejme ovladac pridava latenciu pri hrani (mys a klavesnica su nadalej podla mna tym najlepsim sposobom ovladania). Osobne zastavam nazor, ze pekne stabilne 30fps su lepsie ako 40 fps, kde to lieta k 35 a mozno aj nizsie. Na co by sme nemali zabudnut je frame pacing, ktory zohrava velku ulohu pri hrani hier a preto spravna implementacia half rate vsync je velmi dolezita.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 17:26:25
avatar
Takže stabilních 30FPS je lepší jak minimálních 40FPS?
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 19:33:16

Ja som nikdy nepovedal, ze sa jedna o minimum 40fps, povedal som, ze lock na 30 fps je lepsi ako oscilacia fps okolo 40... pretoze ak mate 60hz monitor a vasa Graficka karta podava vykon 40 fps je lepsie pouzit half rate vsync a synchronizovat fps s frekvenciou monitora, vysledny efekt by mal byt taky, ze sa sice zvysi imput lag, ale na ten sa da zvyknut a celkovy zazitok je plynulejsi ako vyrazne fluktuacie fps okolo 40. Samozrejme, rozne hry sa spraaju inak, napriklad crysis 3 a celkovo crysis hry si zachovavaju prijemne plynuly priebeh aj pri fps okolo 30, dokonca aj nizsie, podobne je na tom novy zaklinac, metro seria.
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 07:02:39
avatar
"sa sice zvysi imput lag, ale na ten sa da zvyknut"... mam tiez PS4 koli exkluzivitam, ale na 30fps a zvyseny input lag sa proste zvyknut neda, nech je to akokolvek stabilnych 30fps. Radsej uprednostnim kolisavych 60fps+ (aj za cenu znizenych detailov) co mi konzola proste nedokaze ponuknut. A pre to akukolvek hru ktora je multiplatforma hram vyhradne na PC prave z tychto dovodov.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 07:29:32
avatar
Jde vidět, že si nezažil Freesync v praxi. To co říkáš platí pro monitory bez podpory Freesync a zvýšený inputlag mi teda dost vadí a zvyknout si teda něj moc nedá. Obraz s Freesync je plynulejší, ikdyž je FPS hry 60Hz na 60Hz monitoru, a zároveň při zapnutém Freesync nedochází ke zvýšení inputlagu. Nejdřív vyzkoušej na vlastní oči a pak pochopíš o čem píši a nebudeš chtít jinak. Zážitek se hry je lepší a o to jde přece ve hrách především
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 09:55:16

Pravda, freesync monitor nemam, ale planujem si jeden zakupit, na alze maju 1080p 60hz freesync monitor s ips panelom a slusnou odozvou za necelych 180 eur. Pre studijne povinnosti som nemohol vyuzivat svoj dektop a tak som si zahral cast tretieho zaklinaca na mojom lenovo y50 s gtx 860m pretaktovanu na 1232MHz a uprednostnil som stabilnych 30fps pred 35-40 fps, prave pre poklesy v hlavne CPU narocnych scenach a hra bola aj s klavesnicou a mysou pekne hratelna v stabilnych 30fps. Naopak, hry ako dark souls 1 a 2, ci aj starucky stalker nie su v 30fps hratelne, resp. nie pre mna a prechod aj na 40 fps a viac je priam spasou. Proste niektorej hre lock na 30fps sedi a niektorym nie a mate pravdu, dolezite je zabavat sa hrou, v konecnom dosledku je jedno akou kombinaciou fps, rozlisenia a detailov toho dosiahnete.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 10:46:42
avatar
Určitě jdi do něj, budeš mít lepší požitek z her Ale potřebuješ k tomu i grafiku, která to podporuje, bez ní to nebude fungovat. Jinak já upřednostňuji PC před konzolí, protože si mohu PC přizpůsobit k obrazu svému co mně osobně vyhovuje, což na konzolích nejde. Samozřejmě nese to sebou určitou pracnost navíc, ale výsledek pak stojí zato
Lawliet [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 11:32:47

Tak ja som nikdy konzolu nevlastnil a uz cca strnast rokov fungujem len a len na pc Holt, pc je vsestranne a nie je pre mna len nastrojom na zabavu .

Apropo grafika, vlastnim vysoko pretaktovanu r9 280, ale o mesiac, ci dva uz budem musiet ist do novej karty. Paci sa mi rx 470, ale 4GB VRAM su aj pre 1080p na hrane a moje 3GB ledva stacia. Chcel by som vziat referencnu 8GB rx 480 a zmodovat zakladny chladic pridanim medenych asi 1mm hrubych plechov tam, kde konci rebrovanie pasivu, cim by som mohol zvacsit celkovu plochu pasivu aj o 35% a viac. (planujem ich nalepit teplovodivym lepidlom) spolu s vybornou teplovodivou pastou thermal grizzly by som kartu mohol udrzat trvalo pod 80°C za ticheho chodu.
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 13:34:19

A jak potom budeš řešit případnou reklamaci grafické karty ?
Harry69 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 18:30:54

Generické X-krát recyklovane projekty napr. od Ubisoftu majú biednu optimalizáciu na všetkých platformách a v deň vydania sú prakticky nehratelne, resp.s odstupom času behajú na PC určite lepšie. Je veľmi málo developerov ktorí dokážu na multiplatformach efektívne využívať každú z nich na hranici jej možnosti (Doom, Battlefield, Witcher). Ale je to exkluzívna Sony produkcia ktorá rozdeľuje hry na generické produkty a jedinečné umelecké diela a tým fps rozhodne nechýbajú.
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 20:33:23
avatar
1 - nech si to zamknú...vždy sa nájde dakto kto to odomkne...
2 - 30 fps mi absolútne postačuje, prešiel som GTA5 verziu zamknutú na 30fps a keby som si nepustil fraps tak na to nikdy neprídem...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 07:00:11
avatar
Díval jste se někdo na testy novýho Deus Ex v DX12 ??? Jako NVidia dostala brutálně na prdel ... je to až výsměch Nvidia kartám :-D Nezávidim lidem, co ten předražený šrot kupují :-D
BolginNT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 10:14:11

Jojo, dostali "šíleně" na zadek Tragéde Odkaz.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 12:13:33
avatar
V poslednej dobe pojem OPTIMALIZÁCIA na PC platforme pri niektorých tituloch veľmi pokulháva a nepridáva jej na tom napr. ani DirectX 12 v podobe DEUS EX: MANKIND DIVIDED. Toto je proste ten typ neoptimalizovanej hry tak pod DirectX 12/11 ako sa to nemá robiť v 09/2016 a je to paródia na nove API a jeho hlavne výhody! Samotný vnútorný benchmark je podľa recenzentov veľmi kontroverzný.

Ale namerané hodnoty z tej recenzie majú aj sekundárny efekt a to, že opäť dotvárajú výkon nových kariet nižšej strednej triedy (RX480/470 a GTX1060) so staršími a relatívne výkonovo slabšími procesormi s poukazom už na pred pár mesiacmi publikovanými recenziami: Odkaz a Odkaz.
BolginNT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 12:11:42

Nechápu, proč se vůbec obtěžují s nějakým DX12, když jej tam dají dodatečně ve formě patche... aby to mělo nějaký smysl, musí ten engine na něm být postavený od základu. Deus Ex jede pod DX12 špatně na všem, je to prostě slátanina.
GagosCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 12:33:19
avatar
Nativní DX12 hra ještě neexistuje, všechno to jsou slepence patchů a pak to taky tak vypadá, jede to blbě na všem a je pravda, že takový Deus Ex má i bez toho DX12 hodně špatnou optimalizaci a navíc šílené nároky na VRAM. Na ultra detaily je hra schopna vzít 5,4 GB VRAM a 8,6 GB RAM.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 12:40:43

Zcela přesně vystiženo.
BolginNT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 12:48:01

Předpokládám, že to má stejný engine, jaký měl nový Tomb Raider, ne? Ten taky spapkal, co mohl

Edit: Tak ne, engine to má jiný, ale podle nároků toho budou mít dost společného. Je pravda, že RotTR se aspoň slušně hýbal i na maximální detaily.
GagosCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 12:50:42
avatar
Jinak jsem si vzpomněl na snad jedinou DX12 nativní hru, která jede i celkem dobře - Forza Apex.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 11:26:37

Už mně tyhle stupidní kydy a plivání na jakéhokoli výrobce nebaví číst. Nvidia GTX 1070 tady dostala poměrně luxusní a nezaujaté hodnocení v recenzi, výkon má absolutně brutální, hraji na ni a nemám proti ní slovíčka, 2560x1440 všechny hry na max. Co to tu povídáte? Ano, výkon vždycky něco stál, ale kolik stála srovnatelná GTX 980Ti v době vydání? Začínam si myslet, že tyhle nenávistné názory šíří s prominutím socky, co nemají love na pořádnou kartu. Nebo jak si to mám vysvětlit? Někdo mi tu tvrdí, jak je Nvidia na houby, předražená atd. Takže mám Nvidii, šlape jak hodinky a někdo mi tu bude tvrdit, že jsem vlastně nespokojenej. Svět se zbláznil.
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 13:10:16

Souhlas kocoure. Svět se zbláznil.

Zajímalo by mě, kolik lidí si v dnešní době kupuje kartu na doposud neexistující ale takovou pseudo verzi direct DX 12, na které se testují dnešní grafické karty a hned si někteří myslí, že takový ten výkon ta karta bude mít až ta hra bude od základu na DX 12. Já bych viděl něco jako aktualizace a optimalizace ovladačů grafických karet, až ty DX 12 budou skutečné a aktuální a když ta možnost nebude, tak za 3 roky koupím novou grafickou kartu ne ?

Pro dnešní dobu je dle mého subjektivního názoru DX 12 v podstatě matení lidí s tím, že karta bude mít SUPER výkon v DX 12 ale bohužel v DX 11, ve které se objevuje 90 procent her, které se dnes hrají jsou výkonem jinde, ale jako prodejce řeknu !! ALE POZOR !! V těch 12, které tu budou za 3 roky bude skutečně skvělá, nenahraditelná a fascinující, tak proto ji teď kupujte. Hmm..... asi ne no.....

Nevím pro mě je rozhodující cena a to je 460, RX 470, RX 480 nebo GTX 1060, GTX 1070, nebo 980 Ti, GTX 1080 a pak už jen 1080 do SLI a nebo radeon pro duo.

OMG WTF LOL.

Říkat o něčem že je to šrot je k pokukání. Nechť ti tvá GTX 1070 dělá radost ze hry :-)
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 12:53:53

A to je přesně ono, celé DX12 je prozatím totální parodie na jakoukoli optimalizaci a ve hrách je kolikrát pomalejší, než DX11. Kecy o investici do budoucna a koupi AMD grafiky jsou aktuálně zcela zcestné, protože až bude akutální DX12, bude tu úplně jiná generace karet. A to říkám jako člověk, co straní spíše AMD.
Zdenda666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 14:21:55

Oba dva palec nahoru pánové(kocour/veldro), sám bych to lépe.
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 13:22:35

omylem založena diskuze
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 13:20:51

FerrariF50, to jsem zvědav, co na ten odkaz BolginNT odpovíš.......
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-16 16:05:52
avatar
Díval jsem se na vícero zahraničních stránek a jsou tam uplně jiné výsledky Odkaz ... Odkaz ... nevim proč ty stranky guru3d nejdou primo otevrit přez odkaz, ale ten test tam je
VelDro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-17 19:15:51

Jak jsem psal výše, jsem zvědav až udělají hru od základu v DX 12 a AMD i Nvidia doplní ovladače grafické karty plně podporující DX 12. Pak testům grafickým kartám v rozhraní DX 12 mohu věřit.

Ale pokud se rozhraní DX 12, NE BETAVERZE, plánuje až na rok 20??, tak proč si dnes mam kupovat kartu výhodnější pro DX 12, když ta doba 20?? nastane za nějaký čas a grafické karty vydávané v té budoucí době zase budou výkonově úplně někde jinde a tu co jsem dnes v roce 2016 koupil pro DX 12, tak s tou se budu moci jít v té době 20?? ... no neříkám, že bude špatná, ale určitě budou zajímavější kousky.

Teď se postav do role prodávajícího. Co mě jako zákazníkovi odpovíš na otázku. Proč si tu kartu dle mého názoru ne zcela věrohodně nejvhodnější pro DX 12 mam koupit již dnes ?

Sám vidíš, že na internetu nalezneš zcela odlišné rozdíly měření testů, už to mě docela dost znejisťuje, kde je vlastně pravda.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 313x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1416x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1734x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1192x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1229x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3821x
Komentářů: 0