SONY chystá novou PlayStation 5 PRO konzoli – nabídne až 2,5x vyšší výkon než PS5 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 21 March 2022
altObsahovat má novou generaci RYZEN a Radeon RDNA od AMD a dočkat bychom se měli za 2 roky.

 

 

 

Současná konstrukce herních konzolí jsou vlastně na míru postavená a odladěná herní x86 PC. Což umožňuje poměrně snadný upgrade ze strany tvůrců, kdy budou moci použít novou generace AMD RYZEN procesorů a RADEON RDNA grafik. SONY už prý tak pracuje na vylepšení stávající PlayStation 5 generace, a to modelu PlayStation 5 PRO.

Podle aktuálních zákulisních informací chce využít novou platformu AMD využívající již 5nm TSMC proces proti stávajícími 7nm. Ve hře je prý možná dokonce 4nm výroba, což je ale „jen“ vylepšená verze 5nm. Novinka má hlavně používat novou ZEN 4 architekturu procesorů a RDNA 3+ architekturu grafické části. Pochopitelně stále to bude muset být cenově hodně dostupné, takže nelze čekat high end PC za desítky tisíc. SONY se určitě bude chtít vejít do 20 tisíc. Pravděpodobně nás tedy nečeká rozšíření počtu jader u CPU a nějaké výrazně zvětšení GPU.

Nicméně protože v obojím má jít o novou architekturu AMD, která sama o sobě bude o desítky % lepší než stávající, a to vše místo 7nm nově na 5 nebo dokonce 4nm procesu, má spolu s dalšími vylepšeními nabídnout PlayStation 5 PRO běžně 2x vyšší rasterizační výkon a 2,5x lepší bude v Ray Tracingu. Zkrátka lze očekávat běžně 2x lepší výkon než stávající PS5, což rozhodně stojí za pozornost a za vydání. A na to bychom prý neměli čekat zase tak dlouho. PS5 PRO by mohla být oznámena už na konci 2023 a být dostupná v průběhu 2024.

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 00:52:16
avatar
Uf už jsem se lekl že tady brzo bude a to ještě nemám ani PS5 takže 2 roky jo to je v pohodě to už se na mne snad dostane, tedy pokud tady ještě budeme.
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 09:37:11

Teoretický výkon papír snese, ale v reálu pochybuji, že bude takový nárůst
Klaurung [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 11:03:03

Jo jo vlk taky sliboval
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 15:32:05
avatar
Jak je možný, že tady mají tak levné grafárny https://www.imobily.eu/graficke-karty ? Recenze na obchod výborné, takže by to mělo být v cajku. I když jsou bazarové tak jako 6700 XT za 13500 Kč a 6900 XT jen za 22000 ? To je fakt nějaký divný ne ? Přemýšlim, že bych si snad tu 6700 XT koupil, ale prostě se mi to nějak nezdá. A záruka tam je taky, i když na rok, tak ale za ty prachy.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 16:00:17
avatar
Ja tam vidim jasne, ze jde o bazarove karty...takze karty, kterych se zbavuji tezari...
Pro klid v dusi si tu 6700xt vem z mindfactory...je tam i pod 16 litru, nove s plnou zarukou
cz kramky s grafikama uz delsi dobu nezaslouzi pozornost zakazniku..
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 16:34:36
avatar
Tak jasný to mě taky napadlo s těmi těžaři a že jsou bazarové jsem psal rovnou. Ale na těžení se ty karty používají v hodně úsporných režimech a teploty nepřesahují ani 60 stupňů. Navíc RX 6700 XT byla vydána teprve přesně před rokem, tak i kdyby se na ní těžilo opravdu celý rok, těžko říct jak jí to může poznamenat, ono co jsem četl hodně záleží právě na tom, jak danou grafiku člověk na těžení používá a když ji má úsporně vylazenou pro těžbu a dobře chlazenou, tak je po roce prý degradace naprosto minimální. Ale asi to nerisknu no, jak řikáš. I když záruka je, koupit a výkon si ověřit by neměl být problém, popřípadě vrátit ve 14ti dnech kdyby cokoli.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 16:51:06
avatar
Ja myslim, ze je tezke na to spolehat...ono taky tezi hodne lidi, kteri o tom vedi kulove a ta "sleva" nemusi byt takove terno, jako se na prvni pohled muze zdat. Da se cekat, ze tyhle karty budou mit vybehane vetraky, resp bude driv nebo pozdeji nutne resit jejich vymenu. Po roce nonstop provozu uz budou pravdepodobne mit taky slusne propecene thermal pady, pokud tu kartu prodejce pred prodejem poctive nevygruntoval, musel bys to taky poresit sam. Ne, ze by to bylo neco obtizneho, ale jsou to dalsi vydaje a dalsi starosti, za me to za to ve vysledku porad nestoji...dokud ty karty nebudou poustet za polovinu ceny novych
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 19:36:13
avatar
jj je fakt, že ty 2500 Kč si připlatit na novou je asi lepší. Ale zase je to z německa a řešit případnou reklamaci bude asi dost opruz. No jelikož na to nějak nespěchám, tak si možná už radši počkám na novou generaci, kde by se měl snad dát koupit výkon 6700 XT za lepší cenu a s ještě lepšími provozními vlastnostmi.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 20:02:42
avatar
Nevim jakou mas zkusenost ty, ale ja nejak moc reklamaci grafik neresil. Vybavuju si tri a z toho byla jedna karta dvakrat U me to dela cca 1-2% a to tak nejak odpovida i uvadenym cislum nekterych vetsich obchodu. Kazdopadne pokud bys mel tu smulu, tak se to taky da resit pomerne pohodlne, v CZ je hned nekolik firem, ktere zprostredkovavaji nakupy z Nemecka a za par stovek poresi i tu pripadnou reklamaci - usetrit par tisic, za riziko pripadnych par stovek, to myslim stoji za to

Jinak ale mas pravdu, taky bych dneska spise uz pockal na novou generaci karet. Myslim, ze s cenama neco musi udelat i prichod te xx50 aktualizace. Na druhou stranu ve svete hw se to cekani obcas taky vyplatit nemusi.. preji stastnou volbu
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 20:27:57
avatar
No jako já mám na komponenty štěstí, takže reklamovat nemusim, ale třeba naposled mi přišla nová Strixka od Asusu 5700 XT, kde člověk čeká kvalitní práci a nedoléhalo chlazení, teploty příšerný, ale tak dotáhl jsem si to sám a dobrý. Kámošoj jsem skládal kompa a nová RX 470 rovnou špatná z výroby a na reklamaci. Ale už to vidim, že jak bych to objednal z Německa, tak by s tim něco bylo. No jelikož už zdaleka tolik nehraju, tak to asi do nové generace vydržim. Mě by se líbila karta s výkonem tak RX 6800 a spotřebou 150-180 W, což si myslim, že není od nové generace vůbec nereálný. A kdyby stála takových 9-10 tisíc Ono pokud se má zvýšit výkon 2x až dokonce 2,5x tak by mohlo být klidně i ještě líp. Nebo taky bude hůř, v dnešním světě na nic nespoléhat a na nic se radši netěšit.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 21:09:49
avatar
Je to ale nahoda? Tu co jsem reklamoval kamaradovi dvakrat, to byla taky 470ka o.O
Grafiku Strixku jsem mel sam pro sebe jen jednou a hodnotil jsem ji taky velmi spatne, brzy jsem se ji zbavil. Jsem zastancem teorie, ze nereference AMD karet od "velke trojky" jsou tak trochu handicapovany. Verim tem teoriim, ze jsou navrhovane defaultne na soudoby ekvivalent karet nvidie a verze pro AMD jen narychlo dopasovane a pak to proste nemuze byt idealni. Navic od doby s GPP, od te doby AMD karty od velke trojky zamerne ignoruju a jsem s tim rozhodnutim velmi spokojeny

Mas moc pesimisticky pristup Ja se objednavani z Nemecka taky nejprve bal, moje Nemcina je mizerna a myslel sem si to same co popisujes. Jenze cz pchw kramy jsou takovy odpad, kteri ve vsech tech nedostatkovych dobach nektereho hw scalpovali strasne nechutne...to me namotivovalo sebrat odvahu a poridil si tehdy vegu56 za cca 70% cz ceny. Parada spokojenost a obavy zbytecne, z toho spolecneho EU trhu muze tezit i obycejny plebs jako ja, tak proc toho nevyuzit?

Klicove bude to naceneni no, ja tedy nejsem takovy optimista, ale rad se budu mylit. Nova generace podle vseho ma jit na top modely a i tady na webu se casto pise o tom, ze RDNA2 tady jeste nejakou dobu zustane v tech nizsich cenovych hladinach. Nedelam si zadne iluze, ze by nadchazejici generace na novych procesech a v dnesnim svete, cenove zase nepovyrostla. Ted jenom o kolik. Navic kdyz stoupne skokove vykon, tak pravdepodobne zase stoupne skokove i hlad tezaru..
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 21:50:45
avatar
No mě ta Strixka funguje naštěstí skvěle, ale bylo to dodělej si sám, hlavně to byl dost šok, protože jsem čekal od Strix skvělé teploty a najednou takovej děs, ale přišel jsem naštěstí na to, čím to je. Jinak uznávám to co ty a mám rád hlavně Sapphire, jenže ta Strix byla první pořádná nereference 5700 XT co vyšla a to opravdu se značným předstihem proti ostatním a jelikož jsem měl složenýho novýho kompa a čekal už jen na grafiku, tak jsem čekat nadále už nechtěl. Ty obchody jsou fakt příšerný, to je pravda, kolikrát i horší scalperský ceny než scalpeři na bazarech. Asi máš recht a nebudu se toho německa bát. Jako že bude další generace ještě dražší to asi určitě, ale i přes to by se měl dát stejný výkon jako dnes koupit výhodněji, vždycky to tak bývá a i teď se to začíná zas naštestí vracet do normálu. Je fakt, že na tu kartu co bych chtěl já si počkám minimálně ještě rok. No musim to promyslet, není to jednoduchý
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-27 13:27:13
avatar
Teď jsi mě pobavil: "karta s výkonem tak RX 6800 a spotřebou 150-180 W"
Takovou mám doma, jmenuje se RX6800:-D
Stačí omezit FPS na 90 a spotřeba se drží kolem těch 180W.
Takže od příští generace očekávám spíše výkon alespoň 6900XT se spotřebou do 200W, jinak nebude mít upgrade smysl...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-27 14:16:38
avatar
No víš já si nemyslim, že je to tak vtipný, ... beru kartu tak jak se prodává v obchodě a né s polazeným úsporným režimem, co si kdo chce a umí vyladí sám. Taky si vždycky karty sám poladím do úsporna, protože těch pár fps mínus za to rozhodně stojí, ale jinak žere pokud vim 6800 tak 250W a taktované edice ještě více a tak jsem to měl na mysli samozřejmě, aby už z obchodu měla těch 150-180W.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-28 09:21:31
avatar
Ale já taky beru kartu jak se prodává v obchodě.
Když pořádně mrkneš na recenze, tak zjistíš, že reálná spotřeba ve hrách se u RX 6800 pohybuje 200-220W dle modelu. Těch 250W to žere tak akorát ve Furmarku.
A má jediná úprava je, že jsem si kvůli stabilitě FPS ve VR nastavil maximální FPS v ovladačích na 90. To je celé.
Vůbec jsem nic neladil a už vůbec ne kvůli spotřebě. Naopak jsem potřeboval co nejlepší výkon.
Až zpětně jsem zjistil, že vedlejším efektem je pokles spotřeby.
Kdybys chtěl RX 6800 ladit na spotřebu, tak určitě najdeš návody jak se na těch 150W dostat.

Pro srovnání RX 5700XT ve stejných hrách a limitem 90FPS brala kolem 220W.
Jediné co je potřeba říct, že jsem měl kliku na model karty, páč zrovna tenhle PowerColor Red Dragon je jedna z karet, co berou ve výchozím nastavení kolem 200W.

Nicméně hlavní myšlenka mého prvního komentáře byla ta, že si dáváš malé cíle. Výkon RX 6800 při spotřebě 180W je realita už dnes, pokud vybereš správný model a stačí ti stabilních 90 FPS. Takže nová generace by měla nabídnout při té spotřebě výrazně vyšší výkon, aby dávala smysl.
A věřím tomu, že ho nabídne. Jen je otázka za kolik;-)
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-28 12:00:52

jenze kdyz si ji omezis na 90FPS tak ta karta nepodava plny vykon a proto zere mene...tohle srovnani teda dost kulha. jinak samozrejme souhlas, zvlast s prechodem na 5nm by se pomer vykon/watt mel podstatne zlepsit, vlastne cokoli pod 25% bude fail. ale dle spekulovane spotreby u novych karet jak u AMD tak jeste obzvlast u NV to pomalu vypada jak kdyby 5nm mel byt jeste mene efektivni nez soucasnych 7nm nebo 8nm u samsungu...
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-28 13:11:02
avatar
Jasně, 5700 XT žere na 90 fps limit plnou její watáž, protože taky na plno jede, když ani těch 90 kolikrát nedá, ale 6800 je o dost výkonnější a když na 90 fps na plno nejede, tak samozřejmě žere méně, ale o tom jsem se přece nebavil a rozhodně mi tohle vysvětlovat nemusíš Já to prostě beru tak jak se to udává uplně v základu a to je kolem těch 250W. Pokud by měla v základu 180W, tak se samozřejmě s 150-180 W nespokojim a požadoval bych tak 120-130 dejme tomu. Přece se chápeme, není důvod se v tom dál babrat
Sak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-27 11:44:13

tedka jsem tam kupoval tu 6700xt a pohoda , dosla vycistena , fakci
ripper6 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-22 17:59:34

Tak to bude delo, takze cas na to prodat PS5 pak a koupit novejsi verzi ktera muze mit vetsi poruchovost ale taky nemusi Rozliseni 4K stejne bude stale dynamicke proti PC kde pojede tu dobu davno poradne nativne
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 15:15:57
avatar
Jo jo to pamatuju kdy v období páté generace konzolí někteří teoretici mluvili o tom jak to hraní na PC už a už jako doopravdy je mrtvé a bude stačit jedna konzola.... Jak je vidět než bájná optimalizace je jednoduší udělat výkonnější konzoli....
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 18:25:45

Konzole měly své kouzlo, když vytvářely vlastní svět s exkluzivními hrami a zcela vlastním HW. Prostě Sega měla vlastní, Nintendo mělo vlastní. Pak přišlo Sony a později MS a začali ty světy sbližovat s PC. Nakonec to dopadlo tak, že hry se portují na většinu konzolí. Xbox a PSX jsou HW skoro identické konzole, Xbox je v podstatě už čistě převlečené PC s ořezaným Windows, PSX má alespoň vlastní systém, jinak je to také převlečené PC.
Jediný solidní zástupce toho konzolového světa, jaký dříve bývat je tak Nintendo. To si jde vlastní cestou. I když řada známých titulů se nakonec portuje i tam.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 19:37:23
avatar
V exkluzivních hrách nevidim žádné kouzlo, ba naopak to je třeba pro mě zbytečná přítěž a zbytečný plýtvání peněz a surovin na něco, co už doma sice mám v podobě PC, ale pokud chci tu exklusivku hrát, musím si koupit i konzoli. Mě by nejvíc vyhovovalo, kdyby žádný exklusivky nebyly a každej ať si to koupí a hraje na čem chce a co mu vyhovuje. Chápu pokud ty konzole byly uplně na jiném HW, ale v dnešní době když jsou to jasná PC se stejným HW a technologiemi, tak je to akorát těžkej opruz, ale jde o peníze, aby si i PC hráči konzoli koupili a ty exklusive hry na ní, to mě je jasný.
Rohl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 16:10:28

Konzole peasanti tvrdili, že konzole je lepší než PC, protože nemusíš neustále obnovovat hardware. Poslední dobou se hrnou stále nové modely konzolí
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 16:27:23
avatar
Jednou za 4 roky ti připadá stále ? PS4 Pro 2016, PS5 2020 a pochybuju že PS5 Pro vyjde příští rok, 2024 je nejreálnější. Jednou za 4 roky dát 14 litrů za konzoli mi nepřipadá vůbec hodně. Já třeba upgraduju celé PC jednou tak za 5 let a bedna mi stojí tak 40-50 tisíc. Mě spíš uplně vytáčí, že i když doma výkonné PC mám, tak si musim jak kokot koupit i playstation, pokud chci hrát exkluzivky a to já bohužel chci. Takže si musim koupit další HW a v mym případě jelikož stavim PC na AMD tak vlastně uplně technologicky stejný. Na nasrání.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 18:20:25

Tak obnovovat PC je třeba podstatně častěji a za podstatně vyšší částky. Stačí se kouknout, kolik stojí grafika na hraní alespoň ve 1440p a stojí rozhodně víc, jak PS5. A to se bavíme jen o GPU.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 19:13:57
avatar
Nesouhlasím a dovolím si tvrdit, že naprostá většina uživatelů nemění počítač dříve jak za 4 roky. A s tou grafikou se bavíš na plné detaily, ale spousta lidí a určitě jich taky bude většina na plno nehraje a stačí jim to, od toho tam ty nastavení od low po ultra jsou. A taky je na PC špatná doba, dříve se dalo v ceně konzole nebo jen o pár tisíc víc postavit srovnatelně výkonné PC. Teď ty konzole jsou opravdu poslední rok a půl co se týče poměru cena/výkon na zdaleka nejlepší úrovni co kdy byly a nejvíc se vyplatí co kdy byly. Tohle dříve normální vůbec nebylo, aby konzole nabízely za tyto peníze takový výkon.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 18:17:44

Tak jestli to nakonec dopadne jako PS4 a PS4 Pro, kde Pro verze nakonec uživatelům prakticky nic nepřinesla, tak to může pomoci leda tak, že to rozmělní zájem a opadnou čekací doby.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-24 19:28:27
avatar
S tímhle už vůbec nesouhlasim. Na PS4 jsou ty hry mnohem rozmazanější, méně ostré než na PS4 Pro, s méně detaily. PS4 Pro má 2,5x vyšší výkon než PS4 a tak je jasný, že to musí být v těch hrách poznat. Já bych třeba hry co vyšly na PS4 na základním PS4 z roku 2013 dnes už určitě nehrál, natož třeba uplně nové hry co vychází, to je uplný nesmysl a Pro verze je naprostý minimum na hraní takových her. https://www.youtube.com/watch?v=4vDTE7PutHA
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 975x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1548x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2272x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2007x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1332x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1310x
Komentářů: 1