Ceny DDR5 a DDR4 pamětí jsou rekordně nízko a budou ještě klesat! Jak moc? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 30 březen 2023
altI silná koruna znamená, že v ČR nakupuje operační paměti nejlevněji v historii. A bude líp.

 

 

 

 

Pokud nakupujete a stavíte PC, tak jste si asi všimli, že operační paměti jsou prakticky nejlevnější položkou. Ani pro nejlacinější sestavy nemá moc smysl uvažovat o méně jak 32GB, což se tedy stává novým minimem. Samozřejmě pokud víte, že na tom PC nebudete hrát nejnovější hry a nedělat nic náročného, tak 2x 8GB u DDR4 je stále možné a cena i solidních 3600MHz modulů vychází na 1100 korun vč. DPH. Nicméně za 2x 16GB DDR4-3600MHz zaplatíte dnes jen 2100 korun vč. DPH. To je rekordně nízko, zhruba před rokem stály kolem 4000 korun! Cena tak spadla téměř na polovinu.

To je dáno nejen rekordně silnou korunou, kterou ČNB bojuje proti inflaci, kdy se rozhodla obětovat běžné občany a jejich úspory, které se znehodnocují rekordním tempem a podpořit zejména firmy dovážející zboží do ČR, které tak mají rekordní zisky způsobené inflací, kdy dráže prodávají to zboží v ČR, i když jej současně levněji v zahraničí nakupují. Takže není překvapením, že firmy hlásí rekordní zisky, zatímco ti co spoří a šetří koukají na rekordní propad hodnot jejich úspor i investic. Otázkou je, jak dlouho ČNB vydrží silnou korunu uměle podporovat. Každopádně některé věci, jako třeba PC komponenty nakupované v zahraničí jsou pro nás díky tomu levnější …

Nicméně ten pokles cen je mnohem větší, než jen kurzem měny. Je daný zejména prudkým propadem poptávky po DDR4, kde se spojily dva aspekty. Jednak rychlý nástup DDR5, kdy prakticky všechny mobilní aktuální platformy jsou DDR5 a desktop i severy už také. Současně je tu ale i propad zájmu po PC, takže výrobci mají přebytek DDR4 a současně ani nástup DDR5 to nevyváží, protože celkově je propad zájmu o PC atd. Navíc konkurence na poli DDR5 rychle roste s tím, jak se na tento typ čip přeorientovává většinová produkce, navíc na novějších výrobních procesech, které výrazně zvyšují efektivitu a výtěžnost. Takže i DDR5 zlevňují a jsou výrazně levnější, než jsme v tuto chvíli očekávali, že budou.

Základní moduly DDR5-5200MHz, které jsou oficiálním podporovaným standardem u současných AMD a Intel platforem, stojí ve verzi 2x 8GB (16GB kit) DDR5-5200 CL40 kolem 1700 korun vč. DPH. Ale ani rychlé DDR5-6000MHz už nejsou drahé a můžete je mít ve 2x8GB za 1800 korun.

2x 16GB (32GB kit) začínají na 2800 korunách za DDR5-5200MHz. Rychlé DDR5-6000MHz se pohybují kolem 3200 korun. Ač jsou tyto ceny stále o nějakých 60-70% vyšší než co stojí DDR4, vzhledem k jejich rychlosti a hlavně s ohledem na tu celkovou cenu je to zanedbatelný rozdíl. A tak už dnes nemá moc význam o DDR4 platformách uvažovat. Samozřejmě z rekordně nízkých cen pamětí nejsou výrobci čipů i modulů příliš nadšeni. Konkurence je ale značná, a tak se zatím příliš v produkci nepoleví. Ceny mají navíc stále klesat.

V Q2 se prý proti Q1 očekává další zhruba 10% pokles cen (u DDR5 možná kolem 15%), což je s ohledem na ceny těch modulů už celkem zanedbatelné, ale pokles to je. A pozor, zlevňují všechny druhy DRAM pamětí, včetně grafických. Náklady na paměti jsou přitom značné u současných generací grafik, které mají 12, 16, 20 i 24GB paměti. Takže výrobci karet budou platit i o desítky dolarů méně za ty paměti než doposud. To by mělo tedy trochu rozhýbat cenové souboje. Hlavní výrobci paměťových čipů by sice rádi omezily produkci, ale geopolitické události s otevřenou hrozbou války Číny proti světu, reprezentovaným technologicky a hospodářsky nepostradatelným Taiwanem, nutní Korejské, Japonské, Americké i Evropské firmy k investicím a posílením výrobních kapacit a řetězců, kompletně nezávislých na Číně. Takže nějaké omezování výroby nejspíše nehrozí a pokud vydrží stávající úroveň poptávky, budou se ceny držet nízko. A tak pokud jde o operační paměti, je vhodná doba na nákupy.

Snad jen znovu upozorňuji, že cokoliv je nad specifikace udávané AMD a Intelem, je taktování. A tedy konkrétně rychlé DDR5 nad 5200MHz, nemusí 100% fungovat na každé desce v každé specifikaci atd. Záleží to na hodně věcech. Speciálně u pamětí kolem DDR5-6000MHz a rychlejších je klíčové i zpracování základní desky a jejího PCB, kdy jednodušší levnější desky s menším počtem vrstev nemusí DDR5 6000MHz stabilně vůbec zvládat, zatímco u dražších desek s vícevrstvými PCB (dnes i 8 a více) to nemusí být vůbec žádný problém. To platí i při osazení více než 2 moduly, což je také problém u méně kvalitních desek s menším počtem PCB a jednodušší elektronikou. Obecně 4x 16GB by nemělo být schopno běhat tak rychle jako 2x 16GB apod. Záleží také na kusové kvalitě procesoru (křemíkového čipu), kdy řadiče jsou uvnitř moderních CPU a každý takový čip je originál. Některé tedy mohou být a jsou kvalitnější než jiné a dokáží lépe „držet“ signál a komunikaci s opravdu rychlými DDR5 atd.

Zkrátka zaručit vám funkčnost lze jen toho, co udává AMD a Intel jako základní specifikaci u dané platformy/procesoru. A to jsou dnes obvykle paměti DDR5-5200MHz (2 moduly single rank, více modulů nebo dual rank mají zaručeno jen nižší rychlosti). Cokoliv nad tyto oficiální specifikace podpory pamětí u jednotlivých Core a Ryzen procesorů, je prostě taktování = bez záruky na funkčnost. A záleží na spoustě aspektů, zda a jak to na té či oné desce bude fungovat. U kvalitních desek by ale neměl být problém s provozem DDR5-6000MHz, které jsou z hlediska výkonu a dostupné ceny nejlepší volbou pro současné generace CPU a jejich řadiče, zejména herní sestavy. Ovšem u většiny aplikací ale rozdíl výkonu mezi třeba 5600 a 6000MHz není vůbec nijak dramaticky velký a neodpovídá ani rozdílu ceny. Takže bych se zbytečně nestresoval, že musíte mít 6000MHz DDR5 paměti za každou cenu. Ostatně něco takového jsme už pro vás testovali:

Doba ale přeje nákupům pamětí a 32GB (2x 16GB) se stává jasným minimálním optimem.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MCross [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ad. Koruna a CNB 2023-03-31 10:31:12

ČNB již na devizových trzích za zhodnocování koruny mnoho měsíčů neintervenuje. Vyšší hodnota koruny zlevňuje dovoz a tedy mírní inflaci. Dalším nástrojem ČNB je úroková sazba, která je vyšší než v eurozóně anebo v USA, což také mírní inflaci. Rozdíl mezi mírou inflace a úrokovou mírou nemůže být nulový, to bychom se z toho nikdy nevyhrabali, nelze beztrestně vrhat na trh peníze, aniž bychom byli následně potrestáni inflací. Dobu, kdy mohla být úroková míra vyšší, a tedy doba vysoké inflace kratší, jsme, ČNB, už prošvihli, neboť polovina ekonomických subjektů se už naučila si půjčovat v Eurech, a tedy za nižší úroky. Další zvyšování úroků je tedy již neúčelné.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-31 12:55:08
avatar
JJ DD rozumí ekonomice v jejich souvislostech jak koza petrželi. Ekonomové se shodují, že minimálně polovinu inflace táhnou energie a zdražující materiály které se k nám musí dovážet, protože se u nás prakticky už nic netěží. DD zřejmě asi netuší, že materiály a plyn, ropa se účtuje v Dolarech a elektřina v Eurech. Silnější koruna tyto dovozy zlevňuje a tím snižuje tlak na růst nákladů na výrobu a tedy růst cen. Naši výrobci jsou totiž buď subdodavatelé zahraničním firmám kde mají dlouhodobé kontrakty včetně cen a tyto nárůsty nákladů nesou sami, aniž je mohou přenést do cen odběratelům. Druhá část je vlastněna zahraničním majitelem, pro kterého mohou být drahé vstupy impulzem přestěhování výroby do jiné země, kde je situace lepší. Pak jsou výrobci co vyrábí pro domácí trh, jako je potravinářství, tam se růst nákladů propisuje ne na 100% ale tak 130%, protože celý řetězec toho využívá, aby se napakoval. Pokud jde o úrokové sazby, tak je to to pro centrální banku problém který nemá dobré řešení. Nízké úroky budou do ekonomiky pouštět přes úvěry do ekonomiky více peněz a živit inflaci ještě víc a odrbávat lidi vyššími cenami a znehodnocováním peněz. Vysoké úroky zase zdražují peníze pro investice a rdousí lidi co mají hypotéky(i když tady si za tu situaci mnozí mohou sami). Vysoké úroky navíc ohrožují banky, protože ty dříve nakupovaly jako bezpečnou investici státní dluhopisy na úroky které jsou dnes nižší než je úroková míra a banky odepisují obrovské ztráty. Stejně tak je to s nákupy akcií firem kdy vysoké úroky jsou často vyšší než ziskovost firem a to je jeden z důvodů (další je ochlazení celé ekonomiky) co způsobuje pád těchto akcií a další odpis ztrát bankovního sektoru. Dnešní ekonomická situace je jízdou na divokém býku a naše vláda naší centrální bance prakticky nepomáhá.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-31 13:44:24

Citace:
DD zřejmě asi netuší, že materiály a plyn, ropa se účtuje v Dolarech a elektřina v Eurech. Silnější koruna tyto dovozy zlevňuje a tím snižuje tlak na růst nákladů na výrobu a tedy růst cen.


jak nam silnejsi koruna neco zlevnuje nebo snizuje rust cen, kdyz mame i pres pomalu rekordne silnou korunu, ted snad 3. nejvyssi inflaci v evrope? hlavnim cilem CNB ma byt pece o cenovou stabilitu a tady proste selhava na cele care...
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-31 22:33:58

Jestli je predstava stability umele drzeni koruny na 27 za euro. Dekuji, nechci. Silna koruna mi slevni napriklad vsechno obchodovatelne v dolarech. Ano, to urcite chci.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-01 05:50:22

ja nerikam ze chci slabou korunu, samozrejme i pro me je nejlepsi co nejsilnejsi, at uz kvuli nakupum v zahranici nebo dovolenym, ani tohle nemyslim tou cenovou stabilitou. jen ze silna koruna nam inflaci sama o sobe vubec neresi, aby to melo vyraznejsi dopad tak by euro/dolar muselo byt hluboko pod 20kc. a stejne inflaci uz rok vubec neresi CNB, nedela nic a nechava to vyhnit...kdyby jednala razantneji, tak se uz z toho dostavame ven, takto nas to nejhorsi dost mozna jeste ceka.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-31 16:18:40
avatar
re:ondris83
Tak to je snad jasné? Pokud platím něco v Dolarech či Eurech tak si tu měnu nakoupím díky silnější koruně levněji a pak mě ta komodita stojí méně. Co je na tom nepochopitelného? Když by se centrální banka neohlížela na stát a komerční banky a firmy, tak aby zkrotila inflaci tak, že nastaví úrokovou sazbu 20%. Stát pak ale brzo vyhlásí platební neschopnost, protože za například 5% úroky si nikdo státní dluhopis nekoupí. Potencionálnímu zájemci totiž budou peníze nechávat v bance vydělávat 20%. Když stát bude emitovat dluhopisy třeba za 22%, aby se stal výhodnější než účet v bance, tak ho při těchto úrocích dluhová služba zardousí a aby se vyhnul defaultu, tak by musel drasticky zvednout daně. Zhroutili by se i komerční banky, nenašel by se nikdo kdo by si vzal úvěr na 27% úrok aby si vydělali na vyplácení úroků z peněz co se jim na účtech váli od solventních firem a občanů. A to jsem se tu nezmínil o spekulativním kapitálu který by se na náš finanční trh vrhl, protože by ucítil možnost vydělat jen nákupem české koruny baťoh. Tak že než něco plácneš, tak se dívej dál než jen na špičku nosu.
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-31 19:36:30

Statni dluhopisy z principu odmitam. U akcii by se mi hodil jeste jeden poradny vykyv smerem dolu Reseni co vyhovuje statu, brutalne poskodi vsechny lidi co maji penize a nefinancuji svuj zivot uverem. Shoda a pripadny kompromis je naprosto vyloucen. Statni dluh se smazne kouzelnym proutkem a jede se dal, tzn. nic se platit nebude. Fyzicka osoba ale prijde vicemene o vse a dluhy budou az do smrti. Reseni neni, vyhlidky jeste horsi. Momentalne drzim v podstate hotovost nic neziskam ale ani zasadne netratim, operovat s tim muzu okamzite. Inflace je mi ukradena pokud nemusim zrovna neco koupit s aktualni prirazku. Kupoval jsem zidli k PC. Cena az 33k dle obchodu, no mam ji za necelych 15k, porad ta sama zidle. Tohle je ta CR inflace. Energie jsou problem ale jak vysvetlite skokovy narust zidle z 15k na 30k?
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-31 20:37:37
avatar
To není tak jednoduché. Banky nakupují státní dluhopisy jako konzervativní (bezpečnou investici) z důvodu dobře hodnoceného portfolia. Na banku která má hodně potencionálně výhodných, ale rizikových aktiv se ratingové agentury dívají z krs prsty. Nejsou to jen banky, ale i podílové a důchodové fondy co to mají nařízeno téměř ze zákona o dohledu nad nimi. Pád cen akcií si můžeš přát ty, ale pro společnosti je to problém, menší hodnota firmy stěžuje firmě přístup k výhodným investičním úvěrům. Jak už jsem psal, je hodně firem co se za pláštíkem inflace rozhodlo, že se zkusí napakovat. Podobné je to třeba i u výrobců kol a i jiných.
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-03-31 22:29:53

Jisteze to neni jednoduche. To ani netvrdim, ba naopak. Jak muzou najit prusecik dva naprosto odlisne svety, je mi zahadou. Notoricky dluznik a cerna dira na penize-stat vs. fyzicka osoba s nejakymi uspory na horsi casy/penzi apod.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1256x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1655x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1214x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3796x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0