Microsoft uznává porážku v souboji Xbox a Playstation – zvyšuje ceny a nebude lepší verze konzole Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 21 June 2023
altKapitulace? Nikoliv, jen uznání reality a MS se bude opírat u multiplatformní Game Pass službu.

 

 

 

 

Společnost Microsoft má za sebou zdařilou prezentaci herních novinek, nicméně z ní a dalších rozhovorů jasně vyplynulo, že MS si je vědom porážky v čistě konzolovém souboji současné generace. Jeho Xbox X a Xbox S prostě prodejně nestačí na úspěšnost PlayStation 5 od SONY. A to i když si SONY účtuje více. Aktuálně se prý prodalo kolem 38 milionů konzolí PS5 a jen 22 milionů Xbox X/S celkem. To samozřejmě nejsou špatná čísla ani náhodou, ale zkrátka není pochyb o tom, že co do prodejů a popularity, Xbox celosvětově jasně zaostává za PlayStation. Microsoft se tak rozhodl skončit s cenovým podbízením a zdražuje Xbox X na úroveň PS 5 tedy ze 499 Eur na 549 Eur (Sony zdražilo loni).

Nicméně slabší prodeje Xbox konzole zase tak moc Microsoft netrápí. Službě Xbox Game Pass se daří, a to právě proto, že je multiplatformní. Tedy je pro Xbox konzole i Windows PC současně, co by zdaleka největší velkou herní platformu na světě. Jako taková nemá ze strany SONY žádnou konkurenci a vlastně ani ze strany nikoho jiného, kdy MS může oslovovat až stamiliony uživatelů. Navíc MS skoupilo velká herní studia a zásadní herní značky, takže bude svou atraktivitou pokračovat. SONY má samozřejmě vlastní hry také, ale je jich podstatně méně a zdaleka se nemůže Game Pass nabídce vyrovnat. Každopádně Game Pass je velmi atraktivní a jeho atraktivita bude narůstat. Ovšem je také drahý na udržování, kdy samozřejmě vývoj her a jejich provoz stojí obrovské peníze. MS se tak rozhodl zdražit službu, naštěstí jen pro konzole.

Game Pass v létě zdraží z 259 na 269 korun, edice Ultimate pak z 339 na 389 korun měsíčně. Nicméně PC verze Game Pass zdražovat nebude. Stále tedy velmi atraktivní nabídka, pokud nechcete kupovat mnohé nové hry, které vychází a MS je v rámci služby okamžitě nabízí.

  • Microsoft nechystá vylepšený Xbox X?

Zajímavé je vyjádření MS, podle kterého prý nechystá HW vylepšení. A tedy žádná půlgenerace stávající Xbox X konzole? To je zajímavé proto, že SONY na svém půl generačním vylepšení a „PS5 PRO“ stále prokazatelně pracuje. A má prý už několik variant využívající lepší výrobní procesy a také výkonnější Radeon grafiku. Nárůst výkonu, zejména toho grafického, má být skutečně značný. Vývojáři her mají obdržet testovací verze už brzy (nebo už je mají), a na trh má přijít příští rok. Pro SONY dává samozřejmě vylepšení konzole možná větší smysl než pro Microsoft, který se opírá o neustálý vývoj výkonných PC v rámci Windows platformy. SONY má ale jen tu svou konzoli. I tak by mě docela překvapilo, kdyby na to Microsoft nereagoval a vylepšenou Xbox X nepředstavil. Tím spíše že sám chystá Windows 12 na příští rok. I když je možné, že urychlí nástup nové generace.

Jinak pokud jde o tu novou generaci, podle odhadů se dočkáme nejdříve v roce 2027 ne-li 2028, tedy za 4 až 5 let, což mě přijde hrozné, protože konzole ve stávajících verzí už jsou a brzy budou extrémní brzdou z hlediska vývoje her. Se vší úctou, 8jádrový/16vláknový RYZEN 7 3700X a RDNA ½ Radeon „RX 5600/5700“ a to vše se 16GB sdílené paměti pro obojí, sice stačí, ale není to nic moc. Už dnes to je výkonem lehce pod úrovní současné generace PC mainstreamu, takže doufám, že půl-generační konzolová vylepšení dorazí, protože jinak další 4-5 let s tímhle? To by bylo hodně špatné pro technologické vývoj her ….

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-23 19:37:26

Xbox Series X je spíš podvoltovaná Radeon RX 6700 XT 12G (9000Kč)
12.15 TFLOPS vs 13.21 TFLOPS (asi 92%)

Memory Config:
10240 MB for GPU memory / 320 bit @ 560GB/s
+3584 MB for System/GPU memory / 192 bit @ 336GB/s
+2560 MB reserved by the OS/GPU / 192 bit @ 336GB/s
Don_F3K3T3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-25 07:54:48
avatar
No ja mam s gamepassom nasledujucu skusenost.

Xko Series X mam od 2021/novmber. Platil som si ho do tohto rocneho marca a uz som ho zrusil, povodne som mal Ultimate s EA hrami, poprechodil som niektore pecky presiel som na normalny Gamepass bez EA.

Presiel som niektore zostavajuce pecky co tam ostali a zistil, ze nove hry ktore tam prichodia su uz len starsie, casto v super akcii alebo tych par exkluzivit Xbox od Bethesdy a pod..

Takze pre tych co poprechodili tie dobre hry to je uz zbytocne platit, nie je tam co hrat, radsej kupim daco vo vypredaji, alebo kupim z bazosu dvd, prejdem a predam a hram zadarmo..

Za tie skoro dva roky co som to platil som tam nechal okolo 250e a nic z toho nemam..

Ps som cisto offline hrac, neviem posudit vyhodnost pre online

Btw mal som od brata PS5 na 2 mesiace a hral som tie ich pecky a predaj konzol ps/x naprosto odpoveda kvalite hier... xbox okrem Forzy nema cim voci PS zaujat.. tam je Last of Us/ God of War/ Uncharted/ Horizon a vsetky vo viacerych pokracovaniach. Stovky a stovky hodin hrania. Na Xku je co ? Myslim exkluzivity, nie to co si mozem zahrat na oboch
aradan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - neuznává nic 2023-06-26 08:36:34

Neuznává žádnou porážku. Je to takové kňučení, aby se kongresmani chytli za hlavu a akvizici schválili. Prostě promyšlený promo tah.
LukasL34 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-06-28 06:50:01
avatar
Případná pulgenerace by moc nepomohla. Series S by tu byla stále a vývojáři tedy budou pro ni vyvíjet. Tím spíš že jih je pravděpodobně víc prodaných jak Series X.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1200x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2101x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1921x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1292x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3906x
Komentářů: 0