Ceny DDR5 a GDDR6 klesly na nejnižší úroveň. DDR4 klesat přestávají a HBM na vzestupu. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 26 June 2023
altDobré zprávy, ceny operačních i grafických pamětí jsou na sestupu. Ceny jsou rekordně nízko.

 

 

 

 


Pokud plánujete nákupy, tak je velmi dobrý čas. Ceny některých zásadních druhů pamětí jsou velmi nízko, některé dokonce rekordně levné, což se týká hlavně NAND pro SSD, ale i DDR5 či grafických GDDR6. Naproti tomu ceny DDR4 a HBM klesat přestávají, speciálně HBM naopak začaly mírně zdražovat s ohledem na vysokou poptávku po výpočetních platformách, které je používají a uvedením nových generací.

  • Ceny DDR4 jsou prakticky na dně?

Pokud jde o končící DDR4 formát, i ten za poslední měsíce výrazně cenově pokles, ale už se to srovnává. Situace DDR4 bude kopírovat ceny předchozích DDR standardů, kdy poté co pozici mainstreamu přebírá nový, tak produkce staršího výrazně poklesne. Dodávky pamětí tak končí a po časem, až se zásoby vyprodají, tak zbývající malá produkce logicky zdraží. Aktuálně to tak vypadá, že se blížíme dnu, kdy DDR4 už asi o moc levnější nikdy nebudou.

Cena základního Kingston FURY Beast DDR4 3200MHz klesla u 2x 8GB kapacity na zhruba 1000 korun vč. DPH. Za 2x 16GB 3200MHz zaplatíte cca 1700 korun vč. DPH. 3600MHz verze jsou jen o necelých 200 korun dražší. Pochybuji, že to bude někdy nějak výrazně levnější, ale nepochybuji, že za dva tři roky budou ceny o něco vyšší. Zkrátka DDR4 jsou podle mého názoru nejvýhodnější v celé historii a lepší už to nebude, protože pozici hlavního paměťového standardu přebírají letos DDR5. Ty jsou nejen u serverových a mobilních platforem, ale také i v desktopovém low edu.

  • Ceny DDR5 stále klesají a klesat budou

Samozřejmě jako nový standard začaly DDR5 cenově podstatně výše, než za co se prodávaly DDR4. Ale pokles je mnohem rychlejší, než jsme čekali a než čekali i sami výrobci. Poptávka není tak silná, snad s výjimkou serverů. Každopádně produkce DDR5 roste, stejně tak se do výroby dostaly paměti na lepších a novějších výrobních technologiích, což navyšuje rychlost a podstatně snižuje cenu ještě nedávno extrémně drahých rychlých DDR5. Výsledkem je tedy to, že základní moduly, jako Kingston FURY DDR5 5600MHz 2x 16GB vychází aktuálně na 2700 korun vč. DPH. Ano je to stále dražší než DDR4, ale rozhodně to není nedostupné a DDR5 moduly dražší budou vždy, kvůli tomu, že jsou složitější (mají například celou logiku řízení napětí atd. vše na každém modulu, což DDR4 vůbec nemají).

Rapidní pokles zaznamenaly ale všechny rychlejší DDR5. Ještě nedávno špičkové a drahé DDR5 6000MHz dnes pořídíte za 2850 korun v případě Kingston FURY DDR5 6000 2x 16GB. Ještě začátkem roku přitom jejich cena byla bezmála dvojnásobná! I v tomto případě jde tak o cenově dostupné paměti. A rychle zlevňují i ještě mnohem rychlejší DDR5, kdy se tak umetá cesta nástupu nejen větších kapacit, ale především nové generaci platforem, kdy u AMD RYZEN 8000 pro AM5 se počítá se 6400MHz co by základem, a pod OC budou podporovány určitě mnohem rychlejší. Každopádně v tuto chvíli jsou DDR5 již skutečně běžný mainstream a pokud nakupujete nový PC, nemá smysl se dívat na jinou než DDR5 platformu.

  • HBM jsou drahé a zůstanou

Ceny HBM sice také o něco klesly, ale stále jsou zdaleka nejdražšími paměťmi a zůstanou. Ceny také poněkud přestávají klesat, protože poptávka po HBM je vysoká. Používají je totiž výpočetní platformy NVIDIA, AMD i Intelu, a to ne zrovna v malých kapacitách. A tohle je jediný segment počítačů, který pokračuje v slušném růstu i v tuto chvíli. Naštěstí v současnosti neexistuje běžný PC produkt, který by HBM využíval. Na poli normálních herních grafik to byly naposledy FURY RADEON, kdy AMD co by spolutvůrce HBM je tak testovalo a využívalo v praxi.

Nyní však HBM najdeme jen u AMD Instinct „GPU“ řešení, stejně jako u konkurenčních NVIDIA H100 apod případně Intelu HPC platforem. Ceny aktuálních HBM3 se nás jako běžných uživatelů tak dotýkají jen okrajově. Současně to vypadá, že žádná herní grafická karta nebude HBM v dohledné době používat. Alespoň si nejsem vědom toho, by že si nějaká RTX 4000/5000 nebo Radeon RX 7000/8000 s HBM chystaly. Všechny budou mít GDDR6 případně GDDR7, i když ty asi dorazí až tak kolem roku 2027. Když už je ale řeč o GDDR6 …

  • Good news everyone! Ceny GDDR6 pro grafiky výrazně klesly!

Dobré zprávy mám i ohledně pamětí, které sice používáme, ale přímo nekupujeme. Grafické GDDR6 zažily zásadní propad. Důvodem je nejen přechod na nové generaci výrobních procesů, což kromě lepší výtěžnosti, a tedy i cen, přináší také rychlejší varianty (18GHz je dnes úplné dno nabídky a 24GHz jsou také v produkci). Samozřejmě velkým důvodem je i podstatný propad zájmu o grafické karty, speciálně v OEM segmentu je zájem minimálně o třetinu nižší proti předchozím letům i plánům. DDR6 je tedy více než dost a ceny podle toho vypadají.

Cena 1GB GDDR6 se v současnosti pohybuje pod 4 dolary. Ještě začátkem roku přitom byla téměř 6, ale před rokem 10 dolarů a během roku 2021 byla cena kolem i přes 15 dolarů za 1GB GDDR6! V případě nákladů na 8GB grafickou kartu, se tak bavíme dnes o cca 27 dolarech (700 korun vč. DPH), proti zhruba 48 dolarům (1300 korun vč. DPH) z přelomu roku a šíleným 120 dolarům (3200 korun) v roce 2021. A buďte si jistí, že ceny GDDR se okamžitě promítají do nákladů na současnou/běžící produkci nyní vyráběných grafických karet. I proto tedy někteří výrobci karet mohou jít s cenami níže, než byly doporučené ceny.

Rozhodně ale nevěřte tomu, že rozdíl nákladů mezi 8GB a 16GB grafikou je 100 dolarů (2700 korun vč. DPH), jako se nás o tom snaží přesvědčit NVIDIA. Ta nabízí RTX 4060 Ti 8GB za 399 dolarů (10 700 korun vč. DPH) a tu samou kartu s 16GB za 499 dolarů (13 300 korun vč. DPH). Reálná cena 16GB GDDR6 je dnes přitom necelých 60 dolarů (1600 korun vč. DPH), pravděpodobně méně, kdy čipy s větší kapacitou bývají levnější než ty s menší. Každopádně rozdíl mezi 8GB a 16GB verzí stejné karty nemůže být prostě vyšší než 1000 korun vč. DPH. Cokoliv jiného je čistá zlodějina! A někdo se vás snaží oblbnout a okrást, pokud si účtuje rozdíl téměř trojnásobný. Současně neexistuje žádné ospravedlnění. aby nová, a nově uváděná grafická karta s jen 8GB paměti, dnes měla stát 300 dolarů, nebo dokonce více.

Opět platí že nová moderní grafická karta s 8GB paměti za více jak 8 tisíc korun vč. DPH, je prakticky krádež za bílého dne. Grafická karta za cenu kolem 10 tisíc dnes musí mít minimálně 12GB, ideálně 16GB paměti. Nejen kvůli funkčnosti a použitelnosti, ale prostě proto, že ceny pamětí tomu odpovídají. Takže se obloukem vyhněte všem grafikám, které s cenovkou přes 8 tisíc korun mají jen 8GB paměti, někdo se vás snaží totiž okrást … ;).

Obecně tedy platí, že bychom pokles cen DDR5 a GDDR6 měly pocítit a poznat u aktuálně nabízených produktů v dalších týdnech a měsících a je tak dobrá doba na nákupy v tomto směru.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 77x
Komentářů: 1
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1280x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2184x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1940x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1300x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1293x
Komentářů: 1