Další herní konzole na cestě – LENOVO vydá Legion Go, konkurenci ROG ALLY a Steam Decku Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 17 srpen 2023
altAMD dnes pohání většinu herních platforem na světě a LENOVO chce také nastoupit do vlaku.

 

 

 

 

Nejdříve to bylo VALVE a jeho Steam Deck, pak jsme se dočkali podstatně lepšího ROG ALLY od ASUSu a tomu chce zatopit nejnověji LENOVO s jeho vlastní PC handheld konzolí. ASUS ROG Ally je hit, alespoň pro ty, kteří podobné úzce zaměřené herní HW řešení vyhledávají a využijí. Objektivně jde dnes o nejlepší a rozhodně nejvýkonnější handheld na trhu. O to divnější je, že nikdo z klasických konkurentů ASUSu (PC výrobci) se o něco podobného nepokouší také. Ostatně ALLY je fakticky prostě jen x86 mobilní PC postavené na nejnovější generaci AMD APU s Windows 11, jen ve formě Handheld konzole. Konkurence se ale nakonec přeci jen probrala …

  • LENOVO Legion Go

Jeden z největších výrobců PC na světě, čínské Lenovo, se rozhodlo vydat přímého konkurenta ROG ALLY. Zatím to není oficiální, ale firmě se to nepovedlo utajit. Postavený je na stejné AMD RYZEN Z1 platformě a má podobné ovládání atd. V jedné věci se liší.

Podle uniklých obrázků je to vlastně tablet s připojitelnými ovladači, což tak připomíná konstrukci zdaleka nejprodávanější současné tradiční konzole, tedy Nintendo SWITCH. Ta však výkonem a HW možnosti je proti AMD RYZEN Z1 platformě prakticky pazourek a NINTENDO ji stále drží na špičce prodejů díky exkluzivitě platformy a her pro ni.

Každopádně proti ROG ALLY nabídne LEGION GO lehce odlišnou konstrukci. A také větší displej, kdy ten tablet má 8“ místo 7“ (oba 1920x1080). Kromě faktu, že obě konzole mají stejnou AMD RYZEN Z1 platformu, však přesnější specifikace novinky od LENOVO zatím nemáme. Ale asi těžko budou výbavou i výkonem výrazně odlišné s ohledem na to, že základem je stejná platforma AMD.

Otázkou je, zda LENOVO nepřichází trochu s křížkem po funuse, kdy si osobně nejsem jist, jak velký je vlastně okruh zájemců o podobné primárně mobilní herní zařízení, speciálně když na trhu je už delší dobu Steam Deck a letos také již ROG ALLY. Tím spíše, že LENOVO svou novinku uvede až za několik měsíců. Osobně však vítám konkurenci a musím říci, že koncept LENOVO, tedy tablet s oddělitelnými ovladači je možná i o něco zajímavější než řešení ASUS ROG ALLY. Ale uvidíme v praxi.

Osobně však musím říci, že nemám ani pro jedno z těch zařízení využití, kdy pokud cestuji, tak mám s sebou lehký NB na vše potřebné (a na hraní Heroes 3 to stačí) a pokud už opravdu hraji hry a dávám tomu tedy ten čas, tak jedině na pořádném desktopu. Protože proč ztrácet čas a komfort, na něčem ergonomicky a výkonově omezeném? Když už hrát hry, tak na pořádném monitoru s pořádným PC a na pořádné klávesnici a myši :). Takže popularita handheld zařízení jde trochu mimo mě :).

Zdroj: windowsreport.com

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-21 14:19:52

Ve prospěch Asus Ally je pouze vyšší výkon verze s Z1 extreme a fakt, že na něm jedou i jiní klienti než Steam.
Ale nejlepší jako herní konzole je steam deck. Rozbalím,přihlasím steam,stáhnu hru, spustím a hraju. Pokud jde o "deck certified" hry hotovo.

Asus Ally je PC s windows na prvním místě takže po vybalení ani nic pořádně nefunguje dokud neběží ROG Armoury Crate.
Pak okamžitě narazíte na nedostatek místa na ty lepčí AAA hry protože windows 11+armoury crate+aktualizace zaberou cca 30gb a dalších cca 30gb jsou oddíly pro obnovení OS takže na C volno tak 400gb než nainstalujete Steam...
Dále je ergonomicky horší protože je skoro plochý ze zadu jako Nintendo switch.
Dále pokud chcete ten vyšší výkon využít tak jedete na ten nejžravější profil a baterie tak vydrží cca 1h...
Dále steam deck za vás řeší profily ovladače,nastavení grafiky atd. Na Ally musíte vše sami.

A tak by se dalo pokračovat. A to říkám jako někdo koho ta zařízení obě zajímají a vybírám mezi nimi tak jsem si zjištoval jak v praxi a od Asus mě to odradilo.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-21 16:31:03

Aha, tak ty se o to zajímáš? Já blbec jsem si Steam deck předobjednal po jeho oznámení a když mi přišel domu nestačil jsem se divit, tak špatný HW a Sw jde ještě v 21. století vyrobit. Vše co píšeš jako negativa u ASUSu si vynásob 10 a takhle nefunkční je cel Steam Deck. Na hrách jiných klientů jako např. Epic se ti ten ovladač totiž nemusí podařit rozchodit vůbec.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-21 19:33:22

A proto jsem rok počkal než ten sw bude lepší...fakt by mě nenapadlo si to předobjednávat a pak dělat závěry podle prvních verzí nového OS.
Ty ho ještě máš ? SW se teda neposunul,nevyladil? Proč si teda na nových videiich (z posledních 3měsíců cca) nestěžují všichni na ten strašný hw a sw?
...teda kromě hlučného chlazení, ale s tím jsem smířen když mě steam deck vyjde na půlku toho co Asus...512gb ssd mi zbylo z upgrade NB.
A co to prosimtě povídáš o ovladači na Epicu? Snad jsem jasně napsal, že jiní klienti jedou na Asusu, takže mě tím utvrzuješ, že Asus ten problém má nebo co?
A jelikož mám 95% knihovny na Steamu a 5% na epicu tak mě jiní klienti v podstatě nezajímají. A online multiplayer mě taky nezajímá čili jeho absence na steamdecku taky ne.
Tyrael888 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-22 08:44:24
avatar
Ako nechápem prečo sa tu hádate.
Steam deck je určený pre 2 skupiny ľudí a povedal by som že asi nič medzi tým.
Prvá skupina sú obyčajný ľudia neznalý technologií. proste sa prihlásia stiahnu si hru z knižnice a hraju sá. Nič viac na tom nepotrebujú robiť.
Druhá skupina sú technologický nadšenci ktorý s toho zariadenia dostanú maximum a nemajú s tým žiaden problém.
Tretia skupina je ta medzi. Chceli by od zariadenia niečo viac ale nechcú si ušpiniť ruky. Teda skupina ktorej vadi že musia do desktop moudu aby si rozchodili nejaký emulátor.
Kúpil som si Steam deck keď oslavoval prvé narodeniny a aj keď ho nevyužívam toľko koľko by som chcel tak ho zbožňujem.
Rozchodil som si na ňom všetko čo ma napadlo a bavilo ma to.
Hrám na tom hry(steam, Epic,GOG, Emulátory všetkého možného), surfujem po nete, pozeram videá v KODI.
A môžem povedať že aj keď nebeží na Win ako ASUS takže je inštalácia všetkého zložitejšia. Aj keď ma slabší HW ako ASUS tak jeho možnosti su lepšie, hlavne čo sa tíka ovládania a celkovo hrania hier. Kto nevyskúšal to haptické ovládanie nevie o čo prichádza. Preto sa mi toto Lenovo páči omnoho viac ako ASUS.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-22 18:57:04

Ano ještě ho mám. Už rok se válí na spodku skříně. JAk říkám, nejhorší kus HW, který jsem kdy viděl a držel v ruce.
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-21 16:27:46

Po velkém zklamání ze Steam decku mám radost, že se na trhu objevuje konkurence. Steam deck byl za mě špatný ksu HW, kdy to bylo extrémně nevýkoné a ještě extrémněji špatně chlazené. Ten pískot ventilátoru se fakt nedal vydržet. A k tomu totálně neodladěný systém - proč? Jsou tady funkční Windows, co ten Steam OS měl jako znamenat. Já si to kupoval jen a pouze na Fifu. Ta šla špatně hrát ve verzi 22 a FIFU 23 už to kvůli anticheatu vůbec nerozjelo. Ještě si pár let počkám, až se ten výkon těchto konzolí ještě posune a dám tomu znovu šanci. Jen už vím, že Windows jsou podmínka.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-21 19:43:12

Kupovat si steam deck hned po vydání a jen a pouze na fifu?


...sorry ale už před rokem v úvodních recenzích jsem viděl varování, že kvůli linuxu a protonu tam pravděpodobně nikdy nepojedou online hry s anticheatem.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1063x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1592x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2285x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2023x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1342x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1318x
Komentářů: 1