Nevídaný únik! Podrobné plány Microsoft kolem nových Xboxů a budoucnosti gamepass Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sunday, 24 September 2023
altMicrosoft může koupit ACTIVISION, ale stálo ho to uveřejnění mnoha věcí dříve, než chtěl.

 

 

 

 

Opravdu nevídaně detailní citlivé informace ohledně nových generací XBOX konzolí na několik let dopředu, včetně předpokládaných parametrů funkcí a dalších věcí, se objevily na veřejnosti. A jsou to informace a prezentace přímo od společnosti Microsoft. Na veřejnost se ale dostat neměly. Byly totiž určeny pro soud v USA, který rozhodoval o sporech kolem posledních herních akvizic, které MS prováděl. Některý z pracovníků Microsoftu však udělal chybu a poslal více informací, než bylo žádáno a soud prostě v souladu se zákony odtajnil všechny poskytnuté dokumenty. Nejde tak fakticky o žádný únik, jde prostě o informace, které MS poskytl soudům v USA, které s nimi v souladu s právem následně naložily, jak měly. Než MS zjistil, co se stalo, všechno se samozřejmě rozlétlo do světa a „úniku“ informací ohledně nových generací produktů už nemohl zabránit.

Veřejnost ale i konkurence si tak může přečíst detailní informace ohledně plánů firmy, pokud jde o nových verzích a generace XBOX konzolí, stejně jako další věcí. Únik informace od soudů v USA, kde sice firma nemá ještě finálně vyhráno, ale vyhrála všechny dosavadní střety u soudů a akvizici ACTIVISION může dokončit, přichází společně se zprávou, že padla i finální překážka. Tou bylo zamítavé stanovisko britských úřadů, které se ale změnilo poté, co MS převedl práva na streamování Microsoft her konkurenčnímu UBISOFTU na tamním trhu. Úřady jsou zjevně se řešením spokojené a akvizici tak prý schválí, stejně jako to udělaly prakticky všechny antimonopolní úřady po celém světě. Microsoft tak konečně bude vlastnit ACTIVISION se všemi jeho hrami a značkami, kdy vše by tedy mohlo být dotaženo ještě tento rok. Na čem se ale bude hrát?

  • Budoucnost XBOX dle plánů Microsoft

Uniklé prezentace jsou nezvykle detailní, popisují jak refresh současné generace Xbox X, tak jeho nástupce, který má přijít v roce 2028. Nicméně jak zástupci Microsoftu v následných vyjádřeních ohledně úniku uvedli, informace v prezentaci jsou více jak rok staré a došlo k jistým změnám. Takže ne vše, co prezentace obsahuje, je nadále realita. Spousta věcí už je trochu jinak.

To se například týká i refresh současného Xbox X, kdy stále není jisté, že dorazí. S ohledem na to, že SONY plánuje výkonnější PS5 PRO, bych se ale docela divil, kdyby MS ten refresh neudělal. Stejně jako SONY by měl obsahovat vylepšenou verzi AMD APU na 6nm výrobě, což by mělo také snížit spotřebu. Cena konzole má zůstat stejná, jako u současné verze. K vylepšení by mělo dojít po stránce výbavy, jako větší disk, lepší WiFi, USB-C atd. Jinak vylepšená novinka už nemá obsahovat mechanik, což by MS tedy ušetřilo náklady a cena by tak mohla zůstat stejná jako je dnes i s těmi vylepšeními v APU atd.

Vylepšení by se měl dočkat i dost mizerný levný Xbox S, který dělá velké problémy vývojářům, kteří mají problém optimalizovat pro něj hry. MS se však podle rok starých plánů své levné konzole vzdát nechce. Vylepšená verze ELLEWOOD má mít stejné APU jako dnes, ale s výrazně nižší spotřebou a také vylepšeními ve výbavě. Cena má být stále nízká.

MS také připravuje nový ovladače „SEBILE“ s novými lepšími bezdrátovými připojeními. Ergonomie má být stejná jako u současného, ale došlo k přepracování ovládacích prvků a konstrukce základních částí. Má mít hmatovou odezvu a další vylepšení. Firma plánovala vylepšení XBOX S uvést v srpnu 2024, vylepšení Xbox X pak v říjnu 2024. Oznámení má být učiněno v červnu 2024 na samostatné akci.

  • Nová generace XBOX v roce 2028

Rok stará prezentace MS také informovala ohledně následující generace XBOX, která má přijít v roce 2028. Nicméně právě tahle část už bude neaktuální. MS v ní hovořil o tom, že testuje variantu využívající AMD ZEN 6/RDNA platformu a také ARM64. A k rozhodnutí o tom, co nakonec použije, padne v Q1 2023. Co víme ze zákulisí, tak Microsoft už se rozhodl, což samozřejmě prezentace nezohledňuje.

Podle našich zpráv má Microsoft pokračovat ve spolupráci s AMD a následující generace XBOX bude využívat AMD ZEN 6 procesorovou architekturu a RDNA 5 grafické řešení. Obojí má v prvních desktopových variantách (RYZEN 9000 a Radeon 9000) dorazit do prodeje začátkem 2026, takže použití v rámci nějakého komplexního cenově dostupnějšího APU v následující generaci XBOX, je více než pravděpodobné. I když rok 2028 se nám zdá docela pozdě, ale záležet bude prostě na tom, co nabídne refresh současné generace.

Každopádně kde určitě MS plány nezměnil, proti těm v uniklé prezentaci, to jsou očekávání toho, co má nový Xbox umět a nabízet. Tedy velký důraz na nové efektivnější renderovací technologie, Raytracing, stejně tak technologie jako je FSR ale s velkým využitím ML (tedy využití výbavy, které má ZEN 6 a RDNA 5 mít v sobě). Konzole má být nejen dost silná pro to, aby poháněla hry svým výkonem přímo, ale má zvládat i streamování her, tedy hraní v cloudu atd.

  • Budoucnost Game pass služby je nejistá?

Jakkoliv obecně vnímáme službu MS GamePass, jako zdaleka nejlepší na trhu, a velmi úspěšnou, Microsoft sám ji jako úplně úspěšnou zatím nevidí. Má prý málo předplatitelů a pokud údajně za dalších několik let výrazně nevzroste, tak MS zváží, zda herní business neopustí. Současně se máme připravit na nevyhnutelné zdražení předplatného. A to velmi výrazné. Ostatně konkurenci je trnem v oku, SONY říká, že Microsoft přímo ničí herní trh, což je svým způsobem pravda, protože snižuje hodnotu her, tak jak ji vnímají hráči. Když uživatelé mohou za pár šupů hrát v den vydání zcela novou hru, za kterou by museli jinak vypláznout 1500 korun, tak se jejich vnímání hodnoty té hry prostě mění. A je tak otázkou, zda služba v této podobě bude dlouhodobě fungovat, speciálně když MS ohromně rozšířil svůj tvůrčí team, který samozřejmě zadarmo dělat nebude. Na druhou stranu služba už dnes generuje miliardy dolarů stabilního příjmu za každý kvartál, a to jsou peníze, za které se dá udělat hromada kvalitních her a poskytovat tvůrcům stabilní prostředí k práci. Takže podle mě není otázkou, zda je služba životaschopná, jako spíše zda v očích lidí, které zajímají jen a pouze peníze a maximalizace jejich vydělávání, tedy investorů a akcionářů Microsoftu, je výnosná dostatečně.

V tuto chvíli je každopádně zatím GamePass v bezpečí. Funguje, fungovat bude. Nabídka her je a bude skvělá, i když nepochybně zdraží. Konkurence však prostě neexistuje. Nikdo nenabízí více, nebo alespoň podobnou hodnotu, včetně přístupu k úplným novinkám, za méně. Otázkou je však několik dalších let, kdy v Xbox divizi u MS jsou nadšenci do her, ale investoři firmy mohou mít jiný pohled na to, co je úspěch, a co je „vydělávat dost“. Takže ano, MS může v budoucnu herní business opustit, pokud prostě nebude GamePass a Xbox vydělávat dost. Zatím to ale v dohledných letech není na pořadu dne.

Jinak je šéf Xboxu z úniku poměrně zásadních informací zklamaný, protože prostě hráči se dozvěděli o některých věcech dříve, než měli. A především zkresleně, protože od té doby se řada věcí a plánů prostě změnila. Mnozí tak nyní mohou mít určitá očekávání nebo zkreslený pohled na věci, které MS oznámí veřejně v nějaké finální podobě až příští rok. To je prostě problém s úniky :). Samozřejmě v tomto případě to zamrzí MS více, že tím zdrojem je on sám. A šlo o selhání, kterému se bude chtít v budoucnu vyhnout. V tuto chvíli musí přemýšlet, jak moc ho může předčasné zveřejnění těch věcí poškodit, zejména konkurence může přizpůsobit své plány více cíleně. I když si osobně nemyslím, že by se SONY dozvědělo něco, co by nevědělo nebo nečekalo :). SONY si navíc jede nerušeně svůj plán, vyhrálo prodejně v této generaci a soustředí se tedy už na tu další. Jeho problém je navíc v tom, že vývoj jeho her je stále dražší, ale počet hráčů s PlayStation příliš nebo vůbec neroste. I proto se snaží firma expandovat a nabízet své hry i na PC platformě s časovým odstupem za PS verzí. Na tomto prý neplánuje nic měnit, i když bude prý nabízet více „her jako služba“. Takže souboj Xbox a SONY o hráče, včetně těch s PC, bude ještě několik let pokračovat v současném vysokém tempu :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-26 08:11:39

takze po Apple trash can mozme ocakavat aj MS Xbox trash can
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-26 08:57:04
avatar
Myslíš Stevovu urnu?
PetrCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Víc nebo taky nic 2023-09-26 09:22:00

Jedno naše pořekadlo praví. Kdo chce víc nemá nic. Jako uživatel xboxu a gamepassu stárnu a i můj syn stárne. Kromě jedné hry na xboxu nic jiného nehraje. Já sám hraji pouze Footbal, dokonce i ta NHL mi už nic neříká. Zdá se že nás to už tolik nebaví. Přesto stále platím zmíněný gamepass. Nicméně hraji čím dál méně a pokud ho zdraží tak ho již platit nebudu. Čili, chtějí víc? Nebudou mít nic. Je ale dobré to vědět dopředu. Již delší dobu zvažuji koupi nového Xboxu ale po této zprávě to přehodnotím.
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Sebile 2023-09-26 10:18:26

Ja som zvedavý na ten nový Sebile controller. Keby sa viacej rozšírili technológie, ktoré má dualsense aj na xboxe a windowse, tak by to bola paráda. Xbox má výborné controllery a bol by som nerád, keby odišli z herného biznisu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1014x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1505x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1117x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1187x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3770x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1463x
Komentářů: 0