SONY uvádí nový PlayStation 5 – je menší, tenčí, lehčí a má modulově připojitelnou mechaniku Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 12 říjen 2023
altNová verze plynule nahradí dosavadní modely PS5 = stejný výkon, ale v menším balení.

 

 

 

 

Z čista jasna přišlo SONY s oznámením zcela nové přepracované verze a designu stávající konzole PlayStation 5. Firma udělala celý nový design konzole, zejména ji znatelně zmenšila, ačkoliv uvádí, že výkon je stejný. Téměř jistě se ty změny neobešly bez úpravy HW uvnitř, kdy je možné, že SONY objednalo u AMD výrobu dosavadních RYZEN 3000 (ZEN 2) s Radeon RX 6000 (RDNA 2) řešení na modernější výrobě než 7nm. Ale vědět to budeme až se první kusy dostanou k recenzentům a rozeberou je.

Co víme, tak nová PS5 (neoficiálně označená jako SLIM), opět vyrazí na trh s optickou mechanikou, ale i bez ní. Ovšem nově dodatečně bude možné tu verzi bez mechaniky dovybavit. SONY totiž novinku navrhlo tak, že celý bok lze oddělat a připnout tam dodávaný modul s BR mechanikou. To je velmi šikovný a chytrý nápad.

Každopádně v plné výbavě má novinka rozměry 9,6 x 35,8 x 21,6 cm, což je tedy zmenšení ze současných 10,4 x 39 x 26 cm. Výrazně také klesla hmotnost z 3,9kg na 3,2kg. Nová verze i s osazenou mechanikou je tak ve výsledku lehčí, než dosavadní varianta PS5 bez osazené BR mechaniky. Není tak pochyb o tom, že SONY muselo ušetřit materiál a hmotnost na něčem, což podle mě musí být i HW a jeho chlazení, ale těžko si může dovolit udělat konzoli hlučnější nebo s menším výkonem.

Takže je pravděpodobné, že dosavadní RYZEN + RADEON platforma je vyráběna novějším procesem, a tedy úspornější při stejném výkonu, což třeba umožnilo osadit i méně výkonný zdroj s menším pasivem apod. SONY však zatím oficiálně potvrdilo pouze dvě HW změny. V základu přichází novinky s 1000 GB PCIe Gen 4 SSD diskem, proti dosavadním 825 GB. Na výstupech pak jedno ze dvou USB Type-A bylo nahrazeno druhým USB Type-C.

Cena nové menší a lehčí verze SONY by jinak měla být stejná jako doposud. Tedy 550 Eur za verzi s osazeným modulem BR mechaniky, a 450 Eur za tzv. Digital variantu, tedy verzi bez toho modulu (ale lze jej dodatečně osadit). Dodávány jsou s horizontálním stojanem, pokud chcete vertikální orientaci, stojánek stojí 30 Eur. Do prodeje má jít jako první v USA během listopadu.

Následně postupně v dalších měsících zamíří do celého světa, kdy prostě bude nahrazovat dosavadní verze PS5, jak ty se budou vyprodávat. Z hlediska výkonu ale tedy zůstává vše stejné, což už je dnes poněkud brzdou pro mnoho nových her, kdy přeci jen výkon na úrovni pouze 8jádrového RYZEN 3700 procesoru, v kombinaci s grafickou kartou na úrovni výkonu RYZEN 6600 XT (RDNA 2), už není nic extra, speciálně pro 4K hraní. SONY podle všeho ale připravuje podstatně výkonnější refresh stávající generace na verzi PlayStation 5 PRO, který by měl dorazit příští rok a přinést výrazně výkonnější RDNA 3 Radeon grafiku se zhruba dvojnásobným herním výkonem. Regulérní nová generace, tedy PlayStation 6, se od SONY očekává až za několik let. Tak kolem 2026/2027 nejdříve.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-13 17:53:52
avatar
By mne zajímalo pokud si pořídím digitální verzi (popravdě se mi líbí více) a potom mechaniku (mám dost her na disku) jestli u ní bude i kryt k nové PS5 nebo jestli si ho budu muset pořídit zvlášt.
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-10-13 21:13:02

Je to SONY, predpokladam ze cena nebude vubec hezka. To uz by mohli mit jako soucast baleni. Pravdepodobnejsi bude 3k mechanika a 1k kus plastu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 402x
Komentářů: 4
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1341x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2216x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1959x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1310x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1296x
Komentářů: 1