VALVE překvapilo – v tichosti vydalo zcela nový STEAM DECK OLED. Výrazná technická vylepšení. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 09 listopad 2023
altZ čista jasna společnost VALVE oznámilo a uvedlo na trh novou verzi Stem Deck PC Handheldu.

 

 

 

 

Jistě si pamatujete, jak se při vydání Steam Decku mluvilo o tom, že VALVE nemá v plánu vydat nějaký lepší model mnoho let. Jak se ale ukázalo, byla to spíše novinářská dezinterpretace toho, co VALVE ve skutečnosti říkali (či spíše neříkali). Dezinterpretace, která se ovšem rozšířila a brala jako fakt, ačkoliv firma vlastně nikdy neřekla, že by lepší verze konzole nebyla v plánu. Jaké je tedy překvapení pro téměř všechny, že jen 1,5 roku po uvedení prvních STEAM DECK přichází výrazně přepracovaný model. Možná na první pohled vypadají stejně, ale stejné rozhodně nejsou.

  • Steam Deck OLED

                         – přináší mnohem více než jen nový OLED display!

Vnější rozměry a samotné šasi se ale téměř nezměnilo. Ovšem prakticky všechno uvnitř je nové. Zvnějšku je jedinou opravdu viditelnou změnou zcela nový display. Místo 7“ IPS 1280x800 60Hz je tu podstatně jasnější 7,4“ OLED HDR 1280x800 s 90Hz a jasem až 1000nits. Opravdu masivní praktické vylepšení. Jedinou nevýhodou je stále absence FreeSync.

Jinak stojí za pozornost, že VALVE nezměnilo rozměry samotné konzole, ty jsou stále stejné, přesto tam dokázalo nacpat ten 7,4“ displej místo dosavadního 7“. Využilo prostě těch obřích rámečků, které starší verze měla a nová nikoliv. Ale nový display není zdaleka jedinou novinkou.

VALVE kompletně přepracovalo vnitřek konzole. Zcela nově designované jsou všechna PCB, ale dokonce i některé čipy. Nově má například extra čip pro zpracování zvuku a dalších věcí, což mírně odlehčuje práci CPU. A i to je nové. Tedy ne po stránce architektury a hrubého výkonu. Jde stále o původní malé AMD APU se 4jádry/8vlákny ZEN 2 na až 3,5GHz, a integrovaná grafická část má 8CU RDNA 2 na 1,6GHz. Co se však změnilo, že nově je místo 7nm vyráběno 6nm, tedy zhruba 10-15% zlepšení efektivity samo o sobě. VALVE ale udělalo i nějaké další SW optimalizace a vylepšení.

Jediný jednoznačný HW upgrade se týká použitých pamětí, tedy sdílené pro CPU i iGPU. Místo dosavadních 16GB LPDDR5-5500MHz má nová verze 16GB LPDDR5-6400! To je upgrade, který má pozitivní vliv na výkon a plynulost, byť samozřejmě ne zásadní a napříč všemi hrami, ale v některých to trochu znát je. Konzole má jinak 512GB nebo 1TB SSD a ty jsou nadále vyměnitelné. Mimochodem základní 64GB eMMC verze pravděpodobně v OLED provedení nebude a zůstává jen ve staré specifikaci (bez OLED, 6nm atd.). Nová OLED varianta je tedy dostupná jen jako 512GB nebo 1TB edice.

Další HW vylepšení se týkají výbavy, je tu Wi-Fi 6E a BT5.3 místo jen Wi-Fi 5 a BT 5, což znamená rychlejší a stabilnější připojení apod. No a přepracována byla také baterie, která má větší kapacitu (50Wh místo 40Wh) a fyzicky má odlišné materiálové a chemické složení než ta dosavadní. To se samozřejmě spolu s dalšími optimalizacemi samotného křemíku i SW, a také novým OLED, odrazilo ve výdrži, kdy konzole dokáže reálně vydržet o 40% déle. Vylepšeno bylo také chlazení, které je tišší. Mezi další drobná vylepšení patří nové Joysticky. Překvapivě je novinka celkově lehčí, kdy má 640g místo 669g, ale rozměry jsou stejných 29,8 x 11,7 x 4,9cm. Konzole v základu používá samozřejmě Linux (Steam OS), ale plně podporuje i alternativně Windows 11.

Oficiálně bude nová OLED verze dostupná od 16.11.2023 a přes jasná vylepšení nedošlo k žádnému zdražení. Vlastně 1TB verze je i levnější, protože stojí to, co původně stála 512GB, tedy 649 dolarů (14 899 korun vč. DPH). 512GB verze, která je tedy tou nejlevnější vylepšenou (ta 64GB je nadále tou starou verzí bez vylepšení) vychází na 549 dolarů, tedy 12 600 korun vč. DPH. Mimochodem napište někdo Apple, aby si udělal poznámku, jak vypadá rozumný příplatek za 1TB SSD místo jen 512GB.

Co se ovšem od uvedení první Steam Deck změnilo, že nyní má konkurence a to dokonce už dvě. ASUS ROG ALLY a Lenovo Legion GO jsou podobné Handheld PC konzole, byť v základu výhradně na Windows 11, ale mají výhodu novějšího a podstatně výkonnějšího AMD RYZEN Z1 Extreme APU, které kombinuje ZEN 4 a RDNA 3. Nicméně výdrž na baterie je o něco horší, ovšem cenově jsou jen o něco málo dražší. VALVE je ale rozhodně zatím nejvychytanější po SW stránce, protože je samozřejmě postavený na míru pro STEAM a má i možnost běžet na STEAM OS, co by na míru udělaném systému, byť to limituje jeho univerzalitu proti W11.

Každopádně fandové PC hraní na cestách, a tedy PC Hanheld zařízení, mají z čeho vybírat a opravdu kvalitní a povedená řešení. Není divu, že VALVE vylepšilo Steam Deck, protože přeci jen parametrově zaostával více, než bylo zdrávo. Je samozřejmě škoda, že nepoužil alespoň slabší ale podstatně novější RYZEN Z1 platformu, speciálně když stejně předělával celý vnitřek a všechna PCB. Ale asi si to nechává pro další verzi, která nepochybně přijde. Nově prostě jen vylepšilo, co se dalo u stávající generace a designu a s ohledem na zachování ceny jsou to velmi dobré změny. Samozřejmě ti, kteří si třeba nedávno pořídili Steam Deck a mysleli si na základě zjevně zmatených a mylných zpráv, že nějaká nová verze je roky daleko, jsou asi méně nadšení, protože ta OLED verze je zjevně znatelně lepší. Každopádně nyní tedy máte na výběr mezi Lenovo Legion, ASUS ROG Ally a novým Valve Steam Deck OLED. Takže která je váš favorit?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-13 13:46:06
avatar
Je to dobré, že stále můžete mít svoje hry sebou a když jste třeba někde v přírodě, nebo na horách, nemusíte na tu přírodu vůbec koukat a jen hrát hry.
Tedy pokud se zrovna nedíváte do mobilu, že?
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-15 15:05:20
avatar
Bez mobil, tabletu, přenosné konzole a noťasu je nesmysl jezdit na dovolenou
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-13 15:58:59

Kdo je výrobce displeje? Tipuju Samsung nebo LG.
Ellasar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-13 19:46:05
avatar
BOE
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1064x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1967x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1889x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1271x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1273x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3885x
Komentářů: 0