SONY poráží Microsoft v prodejích konzolí 3:1 – MS mění plán a vydá zcela nový Xbox s AMD. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 18 December 2023
altPlayStation 5 je vítězem souboje „NextGen“ konzolí proti Xbox X. Kdy dorazí nová generace?

 

 

 

 

Hernímu trhu se v roce 2023 velmi dařilo. Prodej herních PC, konzolí, příslušenství i her překročí 60 miliard dolarů (cca 1400 miliard korun)! Překvapení to samozřejmě není vůbec pro nikoho. Lidé si rádi hrají. A hrají si hodně a zájem o výkonný herní HW stále roste. Konzole jsou sice celkově mnohem menší platformou než PC, pokud jde o počet hráčů a celkové útraty za HW atd., ovšem rozhodně negenerují malá čísla. Pro spousta uživatelů je také PC příliš komplikovaná platforma na pochopení a používání, takže volí jednodušší a jednoúčelové konzole. Jakkoliv ty finančně vychází levněji pouze jako samotné zařízení, z hlediska cen her a možností kolem, jsou mnohem dražší platformou.

Souboj aktuální generace tzv. „NextGen“ konzolí má poměrně jasného vítěze. A tím je SONY a jeho PlayStation 5. Toho se od jeho vydání v roce 2020, prodalo už 50 milionů kusů. Největší konkurent Xbox X je výrazně pozadu. Za stejnou dobu se totiž prodalo „pouze“ 22,8 milionů kusů. A to Xbox Serie X a Xbox Série S dohromady. Odhaduje se tedy, že v souboji TOP verzí obou konzolí poráží v prodejích PS5 konkurenční Xbox X zhruba v poměru 3:1. To je prostě mizerný výsledek pro Microsoft, který jistě doufal ve větší úspěch a nedá se to označit ani za plichtu. Samozřejmě pokud jde o celkové prodeje, je z aktuálních konzolí, které jsou v tuto chvíli na trhu, vítězem Nintendo a jeho Switch. Toho se od roku 2017 prodalo už téměř 133 milionů kusů, byť výkonem, nabídkou her apod. nemůže samozřejmě současným konzolím, natož PC, zdaleka konkurovat.

Současná generace konzolí Sony a MS se pochopitelně celkově považuje za velmi úspěšnou. Speciálně s ohledem na fakt, že jde vlastně o x86 PC HW na míru. Poprvé tu máme konzole, které nemají výrazně odlišnou architekturu komponent od těch v herních PC, což si pochvalují zejména vývojáři her, kteří tak nemají problémy s tvorbou PC portů apod. Ladění a optimalizace je také méně komplikovaná, než v minulosti, kdy stejná hra musela zohledňovat zcela odlišný HW několika platforem, kde vycházela. Samozřejmě jde i o úspěch firmy AMD, která pro PS5 i Xbox dodává procesory RYZEN a grafické čipy RADEON. Obě hlavní konzole pohání RYZEN 7 procesor architektury ZEN 2 s 8jádry/16vlákny a RDNA 2 grafický čip. Obě konzole mají sdílenou 16GB GDDR6 paměť a používají Gen4 SSD řešení. Xbox dokonce jede na upraveném Windows OS. A samozřejmě ty desítky milionů dodaných procesorů a GPU ze strany AMD, mají velký význam, zejména s ohledem na vývoj herních technologií a optimalizace. Do statistik celkových prodejů CPU a GPU se ovšem z marketingových a PR důvodů firem, které statistiky sledují, nepočítají. Takže těch 22,5 milionů herních Radeon GPU pro PS5 a 7,6 milionu herních Radeon GPU pro Xbox jen za letošní rok 2023, se v celkových statistikách dodaných GPU mezi společnostmi Intel, NV a AMD, v běžných statikách, nakonec vůbec neobjeví. Přitom samozřejmě z hlediska výrobních kapacit nejde o zanedbatelný objem čipů, stejně jako nejde o zanedbatelný počet uživatelů, kteří je využívají.

  • Nová generace na dohled?

Nicméně protože brzy začne rok 2024, a ten konzolový HW uvedený už v roce 2020 je beznadějně zastaralý, kdy nezvládá tak dobře vše, co by vývojáři rádi, už se mluví o nové generaci. SONY aktuálně udělalo malý technologický refresh ve formě fyzického odlehčení a zmenšení své PS5. Používá tedy 6nm výrobu pro původně 7nm čipy, ale na specifikace a architekturu jinak nesáhlo. Obecně se má totiž za to, že firma chystá výrazný půl-generační refresh ve formě uvedení PlayStation 5 PRO konzole. A to už na listopad 2024. Novinka má používat nadále stejný 4nm ZEN 2 RYZEN procesor od AMD, ovšem místo stávající Radeon RX 6000 grafiky (RDNA 2) s 36CU, má nově dostat RDNA 3 architekturu. Tedy RADEON RX 7000 řešení, a to s 60CU! Vedle toho má konzole mít také 18GHz paměti GDDR6 místo dosavadních 14GHz. Nárůst grafického výkonu by tedy mohl být v praxi až dvojnásobný, což rozhodně není zanedbatelné. Speciálně u výkonem tak omezené platformy, jako jsou konzole. Regulérní nová generace PlayStation 6 se pak nečeká dříve, jak v roce 2027.

U Microsoftu mají více o čem přemýšlet. Jejich Xbox X prodejně jasně prohrává s PS5, a proti PS5 PRO nebude konkurenceschopný vůbec. Aktuálně se objevily zprávy o tom, že MS výrazně změnil plány a strategii. Místo nějakého vylepšení stávající generace, uspíší vydání nové. Ta by měla místo 2028 dorazit „už“ v roce 2026. Využívat má přitom AMD ZEN 5 architekturu u CPU a RDNA 5 pro GPU. Tedy opravdu zásadní technologický a výkonový posun. Jenže prostě dříve jak v roce 2026 nedorazí, což znamená, že SONY bude mít stále navrch další bezmála další 3 roky. MS se tedy bude muset soustředit nepochybně na svou Game Pass službu a vydávání více her, které nebudou na PlayStation platformě vůbec k dispozici. Ostatně MS dnes vlastní celou řadu špičkových herních studií, nedávno kromě Bethesda koupila také Activision-Blizzard. Takže je evidentní, kde chce a jak chce MS vydělávat, kdy spousta lidí si zkrátka bude muset pořídit PC nebo Xbox, pokud si některé hry bude chtít zahrát. Ví také, že sice v souboji konzolí na počet prodaných kusů prohrává, ale vynahrazuje si to velikostí své platformy i díky Windows PC.

Každopádně v roce 2024 se tedy pravděpodobně dočkáme jen vylepšené půl generace od SONY a tedy PlayStation 5 PRO. Microsoft nejspíše nic nového nepředstaví a uvede rovnou zcela nový Xbox v roce 2026.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-23 03:11:56

PS5 design vypadá o třídu líp. Snad lidé v krámech Xbox Series X nezaměnují s odpadkovým košem s popelníkem.
vsn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-23 06:40:53

vzhled je dost subjektivní. Mě se zase vůbec nelíbí PS5 a mám rád funkční design Xboxu. Kolega v práci má PS5 (protože Sony) a také se mu Xbox libí vzhledově víc.
vulu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-23 22:26:00

Myslím, že to je to posledné kritérium pri výbere konzoly.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-23 11:17:18

Mě by zajímalo, jestli je to portování her z PS5 opravdu tak snadné, protože to běží na Linuxu (FreeBSD) a Xbox zase na Widlích...to by snad mělo být lehčí z Xboxu a težší z PS5, ne?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-24 12:28:45
avatar
Ve skutečnosti i všechny hry pro PS5 vznikají na Windows PC, i ty pro Nintendo, na konzole se to pak z PC portuje ;). Nikdo neprogramuje a nedělá grafiku her na konzoli samotné ;)
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-24 22:05:12

Tak pak nevím, proč jsou ty porty někdy tak mizerný...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-28 12:59:41

protoze programovat hru na pc je neco jinyho nez ze ji tam budes hrat pro spousteni her pro PS5 co vyvijis potrebujes specialni verzi konzole co se oznacuje jako devkit, ktera ma trochu jine specifikace nez prodejni (32GB ram, vetsi ssd, mozna i o neco vykonejsi apu) a nasledne testkit, ktera uz se parametrove shoduje s produkcni. a pro velkou cast grafiky do her se pouzivaji i macy, na kterych finalni hra nemusi vubec bezet DD jen rad zavadi a mystifikuje neplatnyma argumentama
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-24 10:50:08
avatar
Je to zajímavé i pro nekonzolistu. Pokud si vzpomínám tak Xbox má o trochu výkonnější HW. Přesto vyhrává Playstation. Tady se potvrzuje to, že výkon není vše (že redakce ). Btw Blizzard bych za "špičkové" studio rozhodně neoznačoval, jedinné co lze od nich za posledních skoro 20 let považovat za úspěšné jsou nějaké ty remastery (D2R, Starcraft). Vtipné je, že třeba D2R pro ně na zakázku udělalo jiné studio, takže s trochou nadsázky lze říct, že nejlepší čeho jsou aktuálně schopni je nechat si udělat remaster u někoho jiného . Tak uvidíme, takovému Diablo1 by to slušelo + rozšířit
duron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-25 21:04:39
avatar
Hned po premiere jsem si koupil SeriesX. Dodnes to ma paradni grafiku, tak moc nechapu co na tom porad vidi tu "zastaralost". Vzdy jsem byl ale PCckar a ani za ty roky jsem si nezvykl na gamepad. Ted o Vanocich jsem jej zase zapnul po temer 10ti mesicich. Kdyby MS ofiko podporoval klavesnici a mys, tak by prodeje byly nasobne a uzivatelu GamePasu by bylo take mnohonasobne vice. Vubec nechapu jejich postoj, kdyz o prodej PC HW jim nejde.
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-26 13:31:30
avatar
koupil jsem před lety PS4Pro, dobrý, jelikož nebyly jejich hry na PC. Takže spokojenost. Xbox pro mě jako hráče hlavně na PC je zbytečnost, jelikož jejich pass funguje i na PC tak proč kupovat nějakou bednu navíc.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-27 20:02:40

PS5 je dobrá volba, podobně Nintendo Switch třeba, protože mají exkluzivní hry. Ale proč si dnes kupovat Xbox, to je otázka. Prostě kdo má PC, tak nemá důvod kupovat si extra Xbox.
nenazranej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Xbox 2024-01-05 19:15:23
avatar
Miluji hraní her a vždy jsem měl PC i Xbox nebo PlayStation. Nyní mám sice jen Xbox One X a už vidím, že zastaral, ale když na něm hrají FIFU nebo Horizon 4 tak ta zábava je prostě 100%. Samozřejmě hry jako Battlefield na gamepadu absolutně nedávám a Ghost Recon Breikpoint jsem nedal poslední misi, protože se nedokáží rychle otočit (dohrál jsem na PC : D). Takže pro mě mají konzole kouzlo, ale i kámen úrazu. I tak pokukuji pomalu po Series X, abych se prostě potěšil.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 665x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1389x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1066x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3742x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0