Intel se snaží přebrat AMD konzole? Chtěl by dodávat CPU a GPU pro Microsoft. Ten už se rozhodl? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 05 únor 2024
altDodávat CPU a GPU pro herní konzole není žádné terno, ale má své výhody.

 

 

 

 

Jak jistě víte, AMD platforma dnes pohání většinu herních platforem na trhu. Kromě PC jsou to hlavně Xbox a PlayStation konzole, kam AMD dodává RYZEN 3000 a Radeon RX 5000 sérii svých řešení na míru. Z pohledu businessu to ale není tak výhodné, speciálně s ohledem na nezanedbatelný objem, který zabírají čipy AMD v kapacitách u TSMC a za kolik se ve výsledku prodávají. Ve srovnání s tím, kolik ze stejného objemu výroby čipů u TSMC vytříská NVIDIA na AI GPU, nebo i AMD na EPYC a Instinct řešeních, je výroba čipů pro konzole pro AMD samotné, prakticky charita dnes.

Má však pro AMD jiné výhody, speciálně když jako firma zůstává věrná PC platformě a hráčům, což je dnes opravdu výjimka. Jakkoliv pro AMD je stále větší prioritou serverový trh, a hlavně datacentra a AI produkty, na klasická PC a hráče rozhodně nekašle. A hodlá pro ně nabízet zajímavé, a hlavně cenově dostupné produkty. A tak přes fakt, že výroba pro konzole je z hlediska velikosti zisků zanedbatelná a mohla by kapacity produkce u TSMC a své lidské zdroje využít pro mnohem výnosnější produkty, AMD má zájem pokračovat i na tomto trhu. Nicméně podle všeho to nebude tzv. za každou cenu. Pokud Microsoft a SONY nebudou projevovat patřičný zájem o produkty a spolupráci AMD, aktuální situace naznačuje, že se AMD nebude snažit jejich zakázky získat „za každou cenu“. Nepotřebuje je, by dokonce by prostě mohlo být na tom lépe (finančně jako firma), i bez nich. Situace v oblastech, kde AMD působí, se prostě změnila. Jinými slovy, je tu nemalá šance, že další generace konzolí může být bez AMD hardware.

Proč o tom mluvíme? Protože Intel by ten zájem dodávat své čipy, a hlavně je přímo vyrábět pro Xbox, údajně měl. A není se moc co divit. Podíl Intelu zejména co do příjmů a zisků v oblasti PC čipů totiž klesá, firma nedokáže hlavně vůbec konkurovat AMD řešením ve vyšších výkonnostních segmentech. Jeho výrobní procesy jsou zastaralé a volné kapacity tak má. Pro Intel by tedy získat pozici dodavatele čipů pro Xbox, byla aktuálně mnohem zajímavější, než pro AMD. A mnohem zajímavější než v minulosti. Tak moc se situace na trhu, a hlavně pro samotný Intel, změnila. A nejsou to prý jen nějaké plané úvahy.

Microsoft údajně projevil o nabídku Intelu zájem. Zákulisní zdroje nicméně dodávají, že je to spíše jen obvyklá taktika a přístup Microsoftu, který chce pokračovat ve spolupráci s AMD, protože z mnoha důvodů je mnohem výhodnější postavit novou generaci Xbox na AMD HW, tedy kompatibilním řešení se současnou generací. Microsoft si je ale vědom toho, že AMD nemá už důvod dávat své čipy lacino a tak se snaží svými „zájmem“ o Intel nabídku vytvořit tlak na cenu a podmínky nové smlouvy pro novou generaci. Tím spíše, že Intel by opravdu zájem měl a na rozdíl v minulosti by dnes dal i zajímavou cenu, protože prostě jeho výrobní kapacity jsou nevyužité.

Microsoft (i AMD) však dobře ví, že Intel zaostává po stránce produktů. Na poli CPU sice něco solidního nabídnout umí, na poli GPU má ale velmi problematická řešení s vývoj spíše omezuje, než aby přidával. V herních GPU speciálně. Asi by se to splácat dalo do jedné platformy, ale nepochybně by potřebný vývoj byl mnohem složitější a nákladnější, než pokračovat ve spolupráci s AMD. Nemluvě o nejisté výsledku a rozhodně problémech pro vývojáře her atd. atd. Intel má dnes hlavně pověst nespolehlivého partnera, kdy nedokáže splnit nic z toho, co slibuje. Jeho produkty mají vždy velké zpoždění, a hlavně nedosahují zdaleka slibovaných vlastností, výkonu apod. A Microsoft samozřejmě moc dobře vidí tuhle realitu. Takže riskovat v konzolích si nemůže dovolit, speciálně když prohrává současnou generaci. MS si prostě nemůže dovolit postavit nový Xbox na řešení, které by prohrávalo s tím z nového PlayStation. A hlavně se musí pro nějakou platformu rozhodnout velice brzy, protože potřebuje nový Xbox na trhu už brzy.

Intel tedy podle zákulisních informací zájem projevil, firmy jednají a Microsoft s radostí nabídku zkoumá, protože vytváří tlak na AMD. To je však pro MS zjevně preferovaným partnerem pro novou konzoli. Jeho platforma je úspěšná, vyzkoušená, plní sliby (ba je překonává) a prostě vše funguje. S Intelem nikdy nevíte dnes, na čem jste a už vůbec nevíte, zda vám za ty 1-2 roky vůbec něco dodá, a hlavně jak to nakonec bude fungovat. Neví to totiž ani Intel sám (což je jeden z hlavních problémů).

MS se tedy rozhoduje, zda případně nižší produkční cena platformy (a i to je nejisté) stojí za to riziko na mnoha frontách, jít do spolupráce s Intelem. Osobně si myslím, že pro MS není výhodné s novým Xbox až tolik riskovat. Navíc jít cestou nižší ceny zjevně není skutečná cesta k úspěchu proti SONY konzoli. MS už dnes levnější verzi své konzole má, a k lepším prodejům vůči konkurenci to ani zdaleka nevede. Každopádně rozhodnout se bude muset velmi brzy. Ale pokud bych si měl tipnout, AMD má větší šance a drží všechny hlavní trumfy, možná tedy až na tu cenu, kdy už to není a nebude levné řešení. Je prostě pravdou, že AMD dnes Microsoft a jeho Xbox nutně nepotřebuje. Z pohledu čistě businessu výroby čipů, by dost možná na tom bylo lépe bez ní a další generaci určitě nebude dodávat tak levně a výhodně jako současnou generaci. To je podle mě ten hlavní důvod, proč se MS vůbec Intel alternativou dnes zabývá, i když ze všech jiných hlavích hledisek nedává rozhodně smysl měnit spolehlivého partnera, kterým AMD je. Jak to dopadne se určitě dozvíme v následujících měsících, protože nový Xbox má dorazit nejpozději v roce 2026.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Zubik1000CZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-07 16:10:54
avatar
jestli chce Mrkvosoft zabít divizi konzolí, proč ne

je to sebevražda
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-07 18:39:36
avatar
je otázne či by tým vlastne AMD nepomohol. Uvoľnil by výrobu na výnosnejší biznis
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-07 19:22:29

Určite nie, aj ked s toho AMD nema velky zisk, ale na druhej strane sa robia hry na ich hardware a za to ma AMD podstatne lepšie herne ovladače ako pred tym.
Myslim si že presne o to ide aj Intelu, aby vývojári hier ladili nove i staršie hry na ich hardware, tak ako to teraz robia pre AMD.
Myslim si že vyhra ten s najvyhodnejšou cenou a ten čo vie podplatiť spravnych ludi
Nvidia je s hry von lebo oni pod cenu nepôjdu.
AMD najblišie dva roky nebudu mať problem s nadbitkom kremika AI trh sa len rozbieha.
A Intel uvidime čo s toho vyjde, všeci pozname ich velkohube vyjadrenia a skutek utek
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-07 19:32:07

Intel si může pro účely této zakázky licencovat GPU architekturu od nVidia.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-08 07:52:42
avatar
tohle by jim Nvidia nikdy nedovolila.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-07 21:25:47

Jako třetí nejslabší konkurenci v GPU bych to rozhodně přál.
Pomohlo by to softu i povědomí hráčů by se zpřístupnilo pro nákup jejich grafik ... jenže Intel
Je to těžké jim v tomto fandit, když člověk neví kdy jakou levárnou překvapí.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-08 07:53:37
avatar
presne tak leva ruka nevi co dela prava, je to obrovsky moloch prolezly korupci.. neni divu ze 1/2 projektu zrusi a tu druhou pulku neustale odkladaji.. proste uz jim v branzi nikdo neveri ani nos mezi usima.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-08 12:18:49

Nevím, co by do těch konzolí chtěli dát? Přímotopy na prastarém výrobním procesu a nefunkční grafiky?
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-08 15:23:13
avatar
Dle meho jenom politicky tanecek. I kdyby intel dodaval CPU tak by musel davat GPU od amd nebo Nvidie, tim padem by porad meli obsazenou kapacitu pro GPU..
biker00x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - spolupráce MS a AMD 2024-02-10 20:18:19

Já bych si tipnul, že spolupráce Microsoft+AMD bude pokračovat, ale čipy (minimálně část) vyrobí Samsung.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 627x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1385x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1061x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3742x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0