Microsoft oznámil co bude dělat s konzolemi XBOX dál – naštval Intel i vlastní zaměstnance? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 15 únor 2024
altOficiálně bude zatím XBOX pokračovat. Ovšem určitá nerozhodnost firmy štve i její zaměstnance.

 

 

 

 

Po spekulacích o tom, že by Microsoft mohl udělat nový Xbox s Intelem nebo dokonce s konzolí úplně skončit, přichází oficiální vyjádření firmy ohledně její budoucnosti. A přes velká očekávání bombastických novinek jsme se dozvěděli, že se vlastně vůbec nic nemění. Microsoft pokračuje v dosavadní strategii. To se týká i her, které navzdory spekulacím, že MS pustí na Playstation své největší tituly, včetně StarField apod., ani tohle není pravda. Ano, u některých původně MS exkluzivních her k tomu dojde, ale týkat se to bude jen několika menších titulů, u kterých to dává nějaký smysl. Velké hry si MS udrží „exkluzivní“ tedy pro Xbox a Windows. Stejně tak Gamepass zůstane pro Xbox a PC, ale potěší rozšíření o ACTIVISION tituly včetně Diabla IV od 28.3.2024.

A pokračovat bude i samotná herní konzole XBOX. Zde si někteří zaměstnanci Xbox divize postěžovali anonymně v zákulisí, že je vedení firmy nerozhodné a neví přesně co vlastně chtějí. Další zdroje to potvrzují, současně ale dodávají, že se nakonec rozhodlo o pokračování současné strategie, tedy to, na čem se pracovalo po HW stránce, v tom se nadále pokračuje. Na strategii Microsoftu a plánech ohledně nové generace konzolí se prostě nic nemění.

Oficiálně tak nyní Microsoft potvrdil, že na konci tohoto roku představí nějakou novou konzoli a také nový ovladač. Nový gamepad je jasný, pokud jde o novou konzoli, původně mělo jít o refresh současné generace XBOX S/X, nicméně už před časem uniklo, že na něj nedojde. MS chtěl spíše vylepšit stávající modely „S“, který dělá problémy, protože je prostě slabý, ale ani na to nejde, protože by nedával smysl. Osobně si myslím, že Sko nikdy nedávalo smysl a za nákup nikdy nestálo, navíc jen komplikuje život hráčům i vývojářům kvůli omezenému výkonu. Prostě nemůže zvládat to samé, co Xko. Kdyby MS nevymýšlel kraviny, kdy nízká cena Ska stejně neznamenala prodejní úspěch, a zůstal u jediné verze, tedy Xbox X, mohl dnes snadno udělat refresh a pokračovat dál. Ale to se nestane. Už před časem prý MS rozhodl, že refresh Xbox X neudělá a místo toho uspíší novou generaci.

Co by tedy měl být tou oficiálně slibovanou novou Xbox konzolí? Pravděpodobně nějaký streamovací model, ala PlayStation Portal. Ve hře je i potenciálně nový herní gamepad, kdy je spíše pravděpodobná nějaká oficiální spolupráce s některým existujících výrobců (ASUS, LENOVO apod.) a použitím tedy jejich stávajícího designu jejich herních konzolí na cesty. Pravdou ovšem je, že pokud Microsoft nevylepší stávající Xbox X, bude mít od konce tohoto roku problém, protože Sony a jeho vylepšený PlayStation 5 PRO bude o půl generace dál a o třídu výkonnější. Co tedy s tím?

Firma oznámila, že pracuje na zcela nové generaci XBOX, který má být největším generačním skokem v historii. A především má přijít poměrně brzy, což by potvrzovalo starší úniky. V tomto ohledu Microsoft údajně hodně naštval Intel, který měl za to, že s ním MS v dobré víře jedná o možnosti spolupráce na budoucí platformě. Zaměstnanci Intelu však už pochopili, že MS nikdy o spolupráci s Intelem ohledně budoucí konzole nestál a že jednáním s nimi chtěl jen zatlačit na AMD, aby mu poskytlo zajímavější podmínky. Tím se tedy potvrzuje i náš většinový názor, že právě vytvořit tlak na AMD byl jediný důvod, proč MS vůbec nějaké rozhovory s Intelem vedl. Nikdy ale neměl skutečný reálný zájem o Intel produkty pro nový Xbox. Pokračování spolupráce s AMD bylo naprostou prioritou a jedinou cestou, kterou se MS chtěl ubírat.

Nutno dodat, že podobný přístup má Microsoft dlouhodobě, jistě víte, že kdysi dávno měl Xbox už AMD platformu mít a těsně před představením šéf Intelu přesvědčil tehdejšího šéfa MS, aby AMD podrazil. Nemůžeme tedy nyní vyloučit, že MS možná bude muset nový XBOX postavit na Intelu, protože AMD rozhodně také není na hrátky Microsoftu dnes moc zvědavé. Problém pro Microsoft je v tom, že AMD jeho zakázku na XBOX dnes nepotřebuje. Fakticky by dokonce mohlo vydělávat jako firma více bez ní. MS ovšem spolupráci AMD a jeho HW nutně potřebuje, protože nikdo jiný nenabízí takovou jistotu. A hlavně má přesně to, co dobrá konzole potřebuje. Komplexní herní platformu na míru pro konzole a jistý generační kompatibilitu a vývoj.

SONY to pochopilo a nikoho jiného než AMD ani nezvažovalo pro svou novou generaci PlayStation, která už je ve vývoji (PS6). Stejně tak brzy SONY představí svůj půl-generační update PS5 PRO s výrazně lepší grafikou Radeon. Microsoft si tedy těžko může ohledně Xboxu dovolit nějaký velký risk a nespolupracovat s AMD, speciálně pokud chce proti SONY konečně i prodejně nějak v dalších letech uspět. Zjevně ho ale čeká problematický rok dva, kdy současnou verzi velmi pravděpodobně půl generační vylepšení nečeká, a SONY tak bude mít s PS5 PRO volné pole. Microsoft tedy doufá, že uspěje s chystanými herními exkluzivitami, a hlavně zrychleným nástupem nové generace Xbox.

Navzdory nejistotě a nerozhodnosti, který vedení MS vhánělo do vlastního teamu ohledně budoucnosti, tak pokračuje vývoj nového Xboxu, který má přijít na trn v roce 2026. MS údajně podepsal v nedávné době všechny dohody s AMD ohledně nové platformy pro něj a Intel tedy skutečně nebyl nikdy vážně míněnou alternativou pro MS. Pokud jde o nový Xbox, měl by být velkým skokem, speciálně na poli AI výkonu atd. Je jasné, že procesorová část bude založena na minimálně ZEN 5, potenciálně ZEN 6 architektuře, grafická část bude určitě minimálně RDNA 4 ne-li již částečně RDNA 5. Gen5 SSD by nás také nepřekvapilo. Nedivil bych se použití GDDR7 pamětí, pokud by MS zůstal u sdílené RAM/VRAM a pochybuji, že by konzole měla méně jak 20 až 24GB paměti. GDDR6 jsou také pravděpodobné, pokud se bude snažit MS udržet cenu nové konzole na podobné úrovni jako dnes, kdy GDDR7 budou drahé řešení v roce 2026. Potenciálně by ale tlačit na cenu tolik nemusel, protože výkon by byl výrazně na jeho straně a pokud by nový Xbox dorazil v roce 2026, měl by náskok před SONY a jeho PlayStation 6 bezmála 2 roky, protože PS6 téměř jistě dorazí v roce 2028. MS by tedy mohl udělat svou konzoli velmi výkonnou a účtovat si za ni více, protože by neměl konkurenci. Ovšem PS6 jej zase výkonem a vším překoná, protože bude mít o generaci lepší CPU a GPU od AMD, ovšem dorazí tedy o téměř dva roky později.

Pokud se tedy nechystá překvapivé vylepšení stávajícího Xbox X na „PRO“ verzi, což zákulisní informace nyní popírají, tak se Intel bude muset hodně snažit a novou generaci uvést na trh co nejdříve v roce 2026. Ovšem tohle byl údajně plán MS už delší dobu, takže přes všechny spekulace i nejistoty uvnitř divize MS se zjevně v plánech nic zásadního neměnilo. Jede se tedy dál, kdy hlavním herním produktem Xboxu bude nyní služba GamePass a hromady her, které budou vyvíjet nakoupená obří studia, kdy mnoho z nich bude exkluzivní pro Xbox a PC i nadále a podpoří je nová generace Xboxu v roce 2026. Do té doby bude MS primárně spoléhat na PC Master race a masivní převahu na této platformě :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-19 15:52:40

Já bych důležitost PS5 PRO nepřecenoval ...PS4 PRO v podstatě upadl v zapomnění jelikož 90% lidí si prostě koupí "to levnější PSko". A tak nakonec Sony ukončilo výrobu PRO modelu ještě před uvedením PS5...Tolik k popularitě mezi-modelu který hraje stejné hry ve skoro stejné kvalitě ale o třetinu dráž
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-19 19:56:00

Tak on by PRO model mohl být náhrada a ne paralelní model. Něco ve smyslu, za stejné prachy lepší HW.

Zpětná kompatibilita je jasná a nové hry by na PRO mohly mít třeba lepší stíny a detaily.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-20 20:02:19

DD píšeš že Series s nemá zmysel? Naopak keď si pozrieš predaje Series s poráža v predajoch Series x 3:1. Z tohoto pohladu pre nich Series x je menej zaujímavý.
Podľa steam databázy hra drtivá väčšina hráčov na pc na slabších zostavách než je budgetova 500e ps5.

Highend nemá ani 1% hráčov. Preto neni žiadna snaha robiť na pc kvalitne hry pre highend cpu/grafiky. Tie hry sú ladené primarne na konzole a na pc je potom výhoda max v lepšom rozliseni alebo fps inak sú tie pc verzie úplne odflaknute a absolútne nevyužívajú výkon a možnosti highendu.

Toto je žiaľ mainstream co má drtivá väčšina a to sú naše limity. Budgetove konzole a kancelarske pc.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 699x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1071x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1159x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3745x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1451x
Komentářů: 0