Nintendo Switch 2 letos nedorazí – vydání proběhne až příští rok. Důvod? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 19 únor 2024
altNová generace úspěšné SWITCH konzole to nakonec na trh letos nestihne. Co ji bude pohánět?

 

 

 

 

Nejprodávanější konzolí současné generace je NINTENDO SWITCH. A to přes fakt, že pravděpodobně i váš současný mobilní telefon má mnohem lepší výkon než stařičká SoC TEGRA platforma téhle konzole. Jde totiž prakticky 10 let starý hardware a samotná konzole byla představena v roce 2017. A už tehdy to nebyl žádný výkonový powerhouse. Velké konzole současné generace XBOX series X a PlayStation 5 jsou mnohonásobně nesrovnatelně výkonnější. Jenže když některé hry prostě jinde nevychází, speciálně určité NINTENDO tituly, je SWITCH populární prostě proto, že nemáte jinou možnost, než kde je hrát. Co by primárně handheld konzole se také HW zdaleka nevyrovná tomu, co nabízí SteamDeck nebo ROG ALLY apod. Klíčem a jádrem úspěchu jsou prostě hlavně exkluzivní hry NINTENDO platformy a dostupná cena konzole samotné s režimem hraní her na TV. I proto se firma tak soustředí na boj s emulátory a dalšími technologiemi, které by umožnily „volně“ hrát ty její hry jinde.

Nicméně i u NINTENDA si uvědomují omezení svého téměř dekádu starého hardware. Portování i vývoj, a především optimalizace mnohých her je stále obtížnější. Grafika i množství FPS které dokáže současný SWITCH nabídnout jsou už prostě velmi limitované a některé běžně používané technologie prostě ani neumí, protože je nemůže umět. I z hlediska výroby přestává ten starý HW dávat smysl. 16nm TSMC výroba, pomalé LPDDR4 čipy a další její komponenty jsou dnes už výběhová technologie v útlumu. Takže přišel čas na novou platformu. Ta už je samozřejmě hotová. Kvůli kompatibilitě se NINTENDO rozhodlo zůstat u ARM SoC řešení od NVIDIA. Hodí se jí také zůstat zcela unikátní platformou vedle x86-64 PC platformy konzolí Microsoftu a SONY, nechce prostě emulátory a porty svých her na jiných platformách, takže to udělá maximálně složité pro všechny, kteří by to chtěli stále zkoušet (a že zkouší a často dnes už úspěšně, kdy nová platforma by mohla přidat nějaké nové překážky tomuto snažení).

Nové SoC ARM pro SWITCH 2 by mělo být samozřejmě podstatně výkonnější. Skáčeme rovnou o několik generací. Procesorová část má být postavena na o šest generací mladších Cortex A78 jádrech místo současných A57. A má jich tu být také násobně více. Grafickou část mají pak tvořit GPU jednotky AMPERE architektury, tedy o několik generací novější řešení než MAXWELL v současné generaci. Současně počet těch jednotek bude opět násobně vyšší. Tomu pomůže také fakt, že místo 16nm TSMC výroby, bude použita 8nm výroba SAMSUNG, opět několika generační skok. Zcela určitě také bude novinka mít minimálně 8GB paměti, tedy dvojnásobek proti současnosti (a je možné že to bude i více). Velký rozdíl bude v rychlosti těch pamětí, kdy z 1600MHz LPDDR4 skáčeme na 4800MHz+ LPDDR5. Softwarově by ale pro vývojáře NINTENDO her měla být nová platforma snadno uchopitelná a příbuzná s tou starou, i když tedy výkonové možnosti budou násobně vyšší. Lze očekávat že tedy bude možné ty samé hry provozovat v mnohem vyšších detailech při 60FPS v 1080p bez potíží. Určitě tedy půjde o výrazně znatelný posun už na první pohled.

Otázkou je, zda Nintendo zachová prostou zpětnou kompatibilitu her pro hráče, tedy zda bude možné provozovat současné SWITCH hry na nové konzoli. Dost o tom pochybujeme. Spíše bych očekával, že NINTENDO půjde cestou, že bude prodávat minimálně „remaster“ verze stávajících SWITCH her. A tedy s novou konzolí si budete muset koupit zase všechny hry znovu. To je údajně také důvodem, proč SWITCH 2 nestihne letošní uvedení. Původně měla dorazit v Q3 2024, ale nyní se počítá s uvedením až během první poloviny 2025. A to právě proto, aby při uvedení konzole bylo připraveno dostatečné množství kompatibilních her, včetně zcela nových dílů populárních sérií apod. NINTENDO samozřejmě nemusí s uvedením své nové konzole jinak moc spěchat.

Současně také není jisté, zda se vůbec bude jmenovat „SWITCH 2“. Může být uvedena pod úplně novým názvem. Otázkou je i design, tedy zda přímo naváže na současný model a jeho design. Osobně předpokládám, že ano. NINTENDO nemá důvod výrazně něco měnit, navíc ze zkušenosti z minulosti ví, že by si spíše mohlo ublížit. Jde o funkční a populární koncept, kdy jedinou slabinou se dlouhodobě ukazují ty odnímatelné ovladače. A to hlavně po stránce fyzické konstrukce a odolnosti, což se týká celého toho poměrně jemného mechanismu. Na tomto poli tak podle mě výrobce hlavně zapracuje. Nečekal bych ale změnu konceptu celé konzole ani nějaký nárůst fyzické velikosti těla konzole. Očekával bych podobný, ne-li rovnou stejný displej, který mají dnes PC handheldy, tedy 7“ OLED 1920x1080 se 120Hz. Pokud jde o nové funkce, dorazí spíše automaticky s tou novou platformou, kdy určitě bych počítal s nějakou variantou a využitím DLSS apod., kterou nová generace GPU architektury NV přináší proti té staré. Jestli bude NINTENDO lákat třeba na VR apod., je otázkou. Nemyslím si, i když ta nová platforma jako taková by VR možnosti mít měla. Pochopitelně můžeme očekávat novější standardy Wi-Fi/BT, HDMI, rychlejší úložiště apod., opět dané prostě tím, že jde o celé generace novější SoC platformu.

Ceny současné SWITCH OLED se pohybují kolem 350 dolarů, v ČR cca 8200 korun vč. DPH. Novinka bude pochopitelně dražší. Očekával bych minimálně 399 dolarů (11 tisíc vč. DPH), nepřekvapilo by mě ani 499 dolarů při uvedení, tedy cca 14 tisíc korun. Nicméně podle aktuálních informací nedorazí SWITCH 2 dříve jak za rok. Pokud Nintendo nebude vymýšlet nic zásadně nového, vylepší slabiny současného designu a znásobí tedy hlavně výkon a tím vizuální možnosti her novou platformou, tak z toho bude určitě další úspěch. Zkrátka Nintendo nemusí vymýšlet nic zásadně nového a složitého, takže by nás asi spíše překvapilo, kdyby to celé nějakou šílenou změnou pokazilo …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-22 08:01:57
avatar
dneska nejvykonnejsi mobilni HW pro hrani her ma AMD a to s velkym naskokem, osobne to "lpeni" na tega cipech u Nintenda nechapu.. zbytecne se tim brzdej a okradaj svy zakazniky o mnohem hezci grafiku pri stejny nebo i dokonce nizsi cene, prece jenom vime ze Nvidia nikdy nebyla z levneho kraje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-22 08:28:53
avatar
AMD nemá vlastní ARM řešení, a NINTENDO nechce stejnou platformu jako má PC/Xbox a PS protože chce být odlišné. nechce také ulehčovat práci tvůrcům emulátorů aby jeho hry byly hratelné na jiných platformách ... a chce udržet nějakou mezigeneranční kontinuitu/kompatibilitu SWITCH alespoň z hlediska tvorby těch her pro tvůrce.

Na rozdíl od jiných produktů NV, je Tegra velmi levné řešení, výhodou je také starší 8nm výrobní proces u SAMSUNGU, tedy dostupné velké kapacity. AMD podle mě ani nemá o Nintendo zájem, protože mu prostě z hlediska výrobních kapacit nemá co nabídnout. To je podle mě hlavní důvod, proč Nintento o AMD ani moc neuvažovalo a AMD neuvažovalo že by nějakou nabídku dalo.

Ano, pro NV to není také nic zajímavého a pokud by musela pro Nintendo vytvářet nějakou zbrusu novou platformu a ta by byla vyráběna novějšími procesy u TSMC, určitě by do toho nešla. Ale Nintendo chce TEGRA řešení, které je dávno hotové a hlavně je vyráběno na 8nm kapacitách které NV pro současné hlavní produkty nepotřebuje. Z hlediska výdělku je to tedy pro NV dnes zanedbatelné, ale současně jsou to prakticky "výdělky zadarmo a bez práce" a jako kapesné to k těm 20 miliardám z AI produktů, ráda přidá ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 593x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1379x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1058x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1154x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3739x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0