Nová generace Nintendo Wii2 bude stavět na CGPU čipu AMD FUSION Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 24 December 2009
altZatím to není oficiální, ale má se za to, že dohoda už byla učiněna.

 

 

Nintendo Wii bylo pro mnohé překvapení současné generace konzolí. Je to totiž vedle Xbox360 a PS3 skutečná herní konzole, která nekanibalizuje na PC trhu a nesráží vývoj her. Wii je herní konzole v původním pojetí a proto má také největší úspěch a ani Xbox360 ani PS3 jí už nemůže v prodejích porazit.

Nicméně Wii je tu už s námi nějakou dobu a NINTENDO pomalu pracuje na nástupci. Wii2 půjde ve stopádch svého nástupce. Nintendo chce co nejjednodušší zařízení. V současné generaci Wii bije zajímavý čip, který už je vlastně procesorem (ARM) s grafikou (ATI). Grafiku zastupuje 90nm čip Hollywood, o kterém toho mnoho není známo. Jen, že je 90nm, tiká na 243MHz a celá konzole Wii má grafický výkon mezi grafikami Radeon X1400 a X1600. Skromným odhadem bych to viděl na výkon zhruba pouhých 90GFLOPs. HollyWood patří do generace čipů ATI RV5xx. Nintendo hledá tedy něco podobného a zdá se, že našlo …

Wii2 bude podle všeho pohánět CGPU AMD FUSION. Tedy první čip, který zastane jak práci procesoru, tak grafické karty a umí obojí. Wii2 tedy bude opět pravou herní konzolí a nehodlá konkurovat herním PC. Zatímco na PC nikdo na AMD FUSION, které je zde určeno pro pracovní a nenáročná PC, hrát hry nebude, Wii2 si proti Wii1 výrazně výkonově a technologicky pomůže. Zatímco současné CPU-GPU ve Wii1 má několik málo milionů tranzistorů a je značně technologicky zaostalé, AMD FUSION bude vyráběno 32nm, má více než 1 miliardu tranzistorů. CPU část je založena na Phenom II K10.5 architektuře a Grafická část staví na DX11 RV8xx. AMD Fusion se má na trhu objevit zhruba v polovině roku 2011 a na konci roku 2011 se má podle dlouhodobých prognóz objevit i Wii2. AMD FUSION se jeví jako ideální pohon pro novou generaci Wii, ať už po stránce jednoduchosti, nízkých výrobních nákladů, zpětné kompatibility i podpory DX11 a nových technologií. Wii2 bude v každém případě několikanásobně výkonnější než Wii1.

Zdroj: DDWorld.cz

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
SONYCZE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 11:50:51
avatar
Tak to má AMD hodně dobré vyhlídky na ještě větší posílení u konzolí.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 11:58:17

Hlavně jeslti se bude wii2 prodávat stejně jako wii, bude z toho mít amd určitě dobré zisky, což AMD potřebuje.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 16:26:05
avatar
naprostej souhlas, pokud je to pravda a opravdu to klapne, tak AMD-ATI by se konecne mohla dostat do cernejch cisel, splatit veskery dluhy a tak... WII je jedinna konzole o ktery bych premejslel jako bonus k PC...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 20:04:53
avatar
Citace:
WII je jedinna konzole o ktery bych premejslel jako bonus k PC...

Úplne súhlasím. Ostatné dve konzoly ponúkajú iba to čo PC, ale to vo výrazne lacinej, orezanej a ochudobnenej podobe. Wii je ukážka toho, akoby mali konzoly vyzerať a právom zožalo aj úspech. Ešte XBOX sa ako tak drží vďaka nízkej cene, ale PS3 nedisponuje ani nízkou cenou, takže prepadlo na plnej čiare.
Hry by nemali byť vyvíjané zároveň na PC i na konzoly, ale pre každú platformu zvlášť.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-25 00:06:43
avatar
tak to by ti pak moc toho na pc nezustalo
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Wii 2009-12-24 13:09:20
avatar
Pokud bych uvažoval o koupi konzole, tak asi jedině o Wiičku Nabízí skutečně zábavu a na hraní moderních her je lepší PC
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 13:39:28
avatar
Přesně tak to cítím i já. Konzole jsou především na rodinnou zábavu, a tady to jasně vyhrává Wii se svými perfektními a zábavnými hrami (i když musím říct, že i mé malé děti preferují na hraní PC - tam ale musím zaskakovat jako admin a hry jim nachystat). "Vážné hraní" se pak (alespoň u nás v rodině) odehrává na PC.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 14:43:31
avatar
...taky se přidám, ikdyž konzoli nevlastním. Jak už se psalo výše, tak na zábavu asi jen wii. Jinak to u mě vyhrává na 100% PC
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 15:39:24
avatar
Měli jsme s kámošema v baráku PS3 a jako něco nebylo zlý. Třeba Uncharted nebo si dát Gran Turismo na metrový obrazovce mělo něco do sebe! Ale 3Déčko je na tom šílený hrát!!! Ale zkusil bych Wii s nunchakem
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-25 09:58:37
avatar
Otázka je s čím se vytasí Mrkvosoft a Sony. Určitě budou chtít využít nového typu ovládání, což byla jediná výhoda Wii od Nintenda. Ruku na srdce, Wii lidi neoslovilo nízkou cenou (ta nikdy tak nízká nebyla), ale tím, že se dalo mávat při hraní rukama a mělo to podobný zážitek jako v reálu. Jen ta grafika a výkon byl nedostatečný.
Ten se teď sice zvedne, ale je otázkou, co připraví za typ ovládání již zmínění konkurenti. Oni určitě těch pár let čas nespali, úspěch Wii analyzovali a připravovali se na své řešení. Sony se novou generací musí vytáhnout hlavně proto, že jinak je to jeho poslední. Mrkvosoft zas bude chtít navázat na úspěch 360, takže to bude fight, který už tu dlouho nebyl. Jen se obávám, že pokud přijde Sony opět pozdě, zase bude na tom špatně.
M0rf3us [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 14:02:24
avatar
Já jsem měl za to, že GPU část tam bude jenom jako pomocná síla na výpočty. Ono to bude i "zobrazovadlo"? Tak to je do HTPC jasná volba (pokud to bude mít aspoň trochu slušný výkon)
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-25 10:11:33
avatar
No určitě to bude mít lepší výkon než jakékoliv řešení Intelu. Ty budou snad vždy prakticky k ničemu, páč ovladače na prd, výkon na prd, architektura na prd. Takže z toho ani když bude integrovaný sebelépe nikdy nic pořádného nevymáčkneš.
Áčko narozdíl od Íčka má z čeho čerpat. A jestli se jí povede vytvořit CPU, které bude plně využívat i výpočetní síly GPU a budou na to připraveny i aplikace, tak to bude sakra výkonový posun.
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 14:46:33
avatar
Dnes večer sa o Wii presvedčím(e) na vlastnej koži! Sa už vyše týždňa teším.. nerozbaľoval som dopredu. A dobrá správa je tiež, že ešte mám so súčasným modelom najmenej na dva roky vystarané.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-24 17:23:38

Nintendo Wii je jednoznačne najlepšia herná konzola dnešnej generácie, pretože ponúka všetko čo od konzole očakávam: zábavné hry a aktívne hranie pohybom nie ako je to u Xbox alebo PS3 (aj keď majú niektoré funkcie spravené cez pohyb joistikom). A jedna zásadná vec, je lacná a aj príslušenstvo nestojí veľa a takmer ku každému je pribalená nejaká hra. U mňa jednoznačne výťazí Nintendo Wii
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-25 00:28:57
avatar
Zmen si tu ARM architekturu u brodwaye, vyrabí ho IBM a je to stejne ve vsech ostatních herních konzolích architektura Power.

EDIT: Aha, ted to ctu poradne a v Holywoodu, tj. v graficke casti je vazne jeste ARM jádro, tak to je teda dobra prehlidka architektur cela ta konzole Wii
Mechanus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Parazitující konzole 2009-12-25 13:18:00

Pane Stach občas by bylo vhodné mít trochu nadhledu a alespoň trochu o konzolích něco vědět.
Citace:"...skutečná herní konzole, která nekanibalizuje na PC trhu a nesráží vývoj her."
Tímto typem zaujatosti mi to tady občas začíná připomínat RH v dobách jeho křížových výprav proti prvnímu písmenu abecedy. Id est: Konzole nemají dokonalou grafiku typu DX11, ale no a co? Copak hry dělá grafika? Na notebooku jsem začal opět hrát Might and Magic 7 a sakra mě to baví. S kamarádem jsme začali po síti Neverwinter Nights 1 a stejně se bavíme.
Před 3 měsíci jsem si pořídil XBOX360 a mám pocit, že se u mne opakuje situace z doby kdy jsem koupil PS2. Nebýt Guild Wars a Empire Total War, tak na desktopu nehraji. DiRT2 může mít lepší grafiku, ale Forza 3 je mnohem lepší a na ploché TV od gauče, no co budu povídat. Možná by nebylo špatné vzít do ruky konzoli a zkusit např. Lost Odyssey, Eternal Sonatu, GoW2 (jak to z XBoxu tak to z PS2), Forzu 3, Fable 2. Možná nejsou dokonalé graficky, ale jsou zábavné a při ceně XBOXu 360 za cca 6800 včetně GoW2 a Fable 2, no co říct.
A že konzole sráží vývoj her? Sežeňte si PS2 a k tomu Final Fantasy X, Okami, Katamari Damacy. V době kdy vyšel Oblivion, tak mi přišlo Final Fantasy XII a u něj jsem strávil mnohem víc času, Oblivion letěl na nějakou dobu do kouta. Sice formálně hezčí, ale sterilní místa.
Rád bych pochopil, jak podle vás konzole sráží nebo parazitují vývoj her. Konzole tu byly dříve než PC a rozhodně vývoj her nesráží, ten sráží požadavky běžného hráče, tj. toho který hry kupuje. A firmy chtějí vydělat, ne vydat hru s dokonalou grafikou za miliony na vývoj pro tucet nadšenců, z nichž jedenáct hru ukradne. Nebylo by špatné kdyby jste, než začnete psát své utkvělé představy, alespoň konzoli měl a něco na ní odehrál.

P.S. PC mám od roku 1991, předtím od roku 1985 ZX Spectrum plus, v současné době mám 24' LCD a desktop Core2Duo E8200@3,4GHz, GF8800GT 512, 4GB RAM a Win7 64bit a kvantum originálek, takže rozhodně nejsem PC elév co se hraní týče.
HD_Fugas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-25 20:30:36
avatar
No ležet v obýváku v gauči a hrát bych opravdu nechtěl,to je jako být pasivní sportovec,t.j. čučet na sport s lahví v křesle a kritizovat,česká to disciplína.Jinak když jsme u těcjh konzolí,abych řek pravdu nikdy mě nepřirostli k srdci,pokud se hry vyvíjí multiplatformě a k PC je dobře přizpůsobeno jak ovládání tak zvládnutá HW náročnost(narážím na tímto odfláklé GTA4,jinak super hra) tak je to v pohodě a nějak mě konzole netrápí,at si na nich hraje kdo chce,horší to je když opravdu dobrá hra vyjde na nich a na PC se tak nějak nechce,to mě mrzí.Nic méně je pravda že nebejt konzolí tak určitě posun v DX10 hrách a pod by byl už dávno ve předu a nevyvíjí se priomárně DX9 hry a DX10 je do nich tak nějak nerozeznatelně naimportováno.Právě proto nebyl u mne vubec duvod upgrade z XP na Vista,ted s příchodem DX11 už jsem přešel na WIN 7 a těšim se na příliv her,doufejme že jich bude dostatek,vypadá to že by se mohlo začít blýskat na lepší časy(momentalně DIRT2,přijde AVP apod)
P.S. PC mám až od roku 1997,předtím ale u kamarádů ATARI X800,ZX spectrum(IQ,Robotron apod nepočítám)od roku 1988 štastný majitel Commodore +4,pak 1992 "konzole"Sega MegaDrive a 1994 "3DO",které vlastním v polici na prach dodnes ,ale od roku 97 až do dnes výhradně a only PC.Sorry za tapetu
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-25 20:43:44
avatar
Citace:
Právě proto nebyl u mne vubec duvod upgrade z XP na Vista

podle me spise mala rozsirenost win vista muze za ten pomaly nastup dx10, ktery vlastne ani nenastoupil. na co by delalo studio nativni dx10 hru (nebo i jen s poradnymi dx10 only vymozenostmi) pro 20% majitelu pc, kdyz z toho si ji 2/3 ukradnou, 10% koupi a zbytek o ni nema zajem?ted je situace jina. dx11 je dostupne i pro visty, win 7 jsou povetsinou kladne prijimany a win XP z hernich pocitacu dost rychle mizi. nastup dx11 zatim vypada tedy na mnohem rychlejsi nez u dx10. zatim se objevi par her s dx11 udelanym jenom tak na rychlo, akorat u toho avp se ceka neco vic, ale nejakou vetsi vlnu her na novym dx11 bych cekal pristi rok na podzim, tedy zhruba rok po vydani dx11, jak to bylo drive bezne.
Mechanus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-12-26 00:00:42

Ale zato sedět u počítače a hrbit se na, u většiny lidí nekvalitní, židli, to je vysloveně aktivní záležitost, že? Já neříkám, že konzole se musí každému líbit, koneckonců každý má jiný vkus. Multiplatformu také nemusím, nicméně tituly co jsem jmenoval jsou exkluzivní. A navíc proč by se měli hry přizpůsobovat pro PC, stojí to peníze a PC obecně vydělává míň. Velmi mne to mrzí, ale bohužel jediná možnost je méně hrát stažené hry.
Jinak kdyby tu byli DX10 hry, tak by byli lepší, zábavnější? K čemu je "realističtější" grafika? Může vylepšit zážitek ze hry, ale rozhodně není středobodem kvality hry. DIRT 2 je pro mne například zklamání. Jinak souhlasím s Raigorem, že hlavním problémem bylo nerozšíření Win Vista. Já např. upgradoval z XP až nyní a s Win 7 jsem maximálně spokojen.
To post scriptum jsem psal z důvodu, aby někdo neměl tendence tvrdit, že mám šunku a nebo že na PC vůbec nehraji.
A primární kritika se týkala tvrzení, že konzole kazí vývoj her, což je samozřejmě nesmysl. Jestli by šlo dát nějaké tvrzení, tak že vysoké prodeje na konzolích a nízké na PC vedou obvykle k odfláknutí portu hry z konzole na PC, což mne mrzí, protože obvykle preferuji PC verzi před konzolovou, je-li to možné a to obvykle z důvodu následných modů - týká se hlavně RPG a turnbased strategií v mém případě.
dEvilCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-01 14:12:18
avatar
on to nepochopi, o to se tu taky snazim dlouho, aby mu konecne doslo to ze, konzole zde taky maji sve misto a nejsou jen odpad (jsem na tom stejne jako ty), ale to proste nejde V kazdy clanku bude mlyt to same. Dokud mu nekdo tu konzoli nekoupi.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - tys taky něco nepochopil.... 2010-02-01 14:22:11
avatar
Zase si překročil hranici. Konzole na PC webu nemají své místo- DDworld rozhodně není vyjímka. Přestaň s tou PR akcí pro konzole na PC webu !!!!!!!! Tohle není HREJ.CZ !!!
Citace:
Half Life 2 Pro me tuctova a neoriginalni je, za tim si stojim. -dEvilPS3 alias dEvilCell

A to napsal i když se dostal jen do 4. levelu z 15....

Takže se s ním neotravujte a už vůbec se nepokoušejte o diskuzi. Bláznům se neodporuje.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 950x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1854x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1864x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1253x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1266x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3878x
Komentářů: 0