Nová herní konzole Wii U má DX10.1 grafiku AMD – Xbox720 a PS4 budou mít DX11 také od AMD? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 15 červen 2011
altNintendo opět odstartovalo nástup nové generace konzol. Víme, kdy přijde nový Xbox.

 

 

 

 

 

Na E3 podle očekávání představila společnost Nintendo novou generaci své herní konzole Wii. Nazvala ji Wii U. Nicméně poněkud její uvedení nezvládla. Díky současnému boomu tabletů se hlavně soustředila na její ovládací periferii ve formě tabletu, takže spousta lidí pojala pocit, že právě ten tablet je nová konzole. Nintendo tak nějak zapomnělo zákazníkům říci, co je ta nová konzole zač a co vlastně umí. Představení tak bylo hodně kritizováno a zejména finanční trhy na něj zareagovaly poklesem hodnoty akcií Nintenda.

Přitom herní studia jsou z nové konzole poměrně nadšená. Wii U je bez debat nejvýkonnější herní konzole ze současné konzolové nabídky. Ale to není nic divného, protože archaický HW Xbox360 a PS3 neumožňuje dnes pouštět hry ve slušné kvalitě ani v obyčejném 1080p. S tím Wii U nemá problém.  Vývojáři si pochvalují kompatibilitu s PC a příbuznost s Xbox360, díky čemuž je samozřejmě vytvoření konverze hry velmi snadné. Wii U má stejný IBM procesor, jako Xbox360, jen na vyšší frekvenci a na nižším výrobním procesu. Grafickým čipem je pak čip ze série ATI Radeon HD 4800, tedy DX10.1 záležitost. Výkonově a technologicky je však několikanásobně silnější a pokročilejší než ATI XENOS (X1900) v Xbox360 a RSX GF7 (7800GTX) v PS3. Nintendo tak stejně jako u dnes již staré generace konzol Wii, Xbox360 a PS3, odstartovalo nástup nového next gen.

Není tedy divu, že konkurenční firmy už zbrojí. Microsoft už má hotový návrh nové konzole Xbox a už se pro ni vyvíjejí i hry. Již je potvrzené, že nový Xbox720 bude mít DirectX11 grafickou kartu ze série AMD Radeon HD 6000 s největší pravděpodobností čip vycházející z BARTS HD 6800. Procesor by měl být evolucí současného procesoru IBM. Samozřejmě konzole by měla také dostat podstatně více paměti. A kdy se dočkáme představení? Na 99,9% se tak stane na E3 2012, tedy přesně za rok. Je pravdou, že MS skutečně nemůže věci více odkládat a ani o to nemá zájem. Ostatně ve studiích už naplno běží vývoj nových herních DX11 titulů, které budou jako startovní a také budou demonstrovat možnosti nové generace konzol.

Jako poslední bude opět SONY se svým PS4. SONY se v současnosti pere s hackery, a i když policie údajně dopadla část skupiny Anonymous, SONY je pod novými a novými útoky. PS3 je také plně odemčená pirátům a technologicky tato konzole již nemá moc co nabídnout a tlak ze strany konkurence samozřejmě roste. Není tedy divu, že už i ze SONY uniklo, že PS4 je před dokončením. Podle všeho i SONY vsadí na evoluci HW, přičemž největší změnou bude výměna grafického systému NVIDIA za DX11 čip od AMD. Důvody jsou dva. Jednak je grafický čip NVIDIA RSX největší slabinou konzole a levnější a slabší Xbox360 se svým ATI XENOS graficky PS3 poráží od začátku, a hlavně vývoj na poli grafik aher je jednoznačný. NVIDIA vyklízí pozice ve spotřebním segmentu – zejména proto, že přichází o pozice díky integrovaným grafikám v CPU a také se sama soustředí na zcela jiné využití GPU. Je otázka, zda by NVIDIA vůbec měla co nabídnout a zda z hlediska vývoje by vůbec osazení jiného než DX11 čipu od AMD, mělo nějaký smysl a hlavně přínos. Pokud SONY opět nechce slyšet od vývojářů o zbytečné složitosti vývoje her pro svou konzoli, nasadí HW podobný konkurenci. Musí, protože i to je jedna z velkých chyb PS3 a příčin celkové neúspěšnosti a hlavně prodělečnosti této konzole. Samozřejmě, že pokud by se AMD podařilo graficky skórovat na všech třech platformách (kdy dvě už má 100% jisté), znamenalo by to vzhledem k postavení herních platforem a univerzálnímu vývoji her v podstatě KO pro NVIDIA. Na druhou stranu vzhledem k současnému vývoji by to nebylo až tak nic překvapivého, NVIDIA ani nejeví zájem na nějakém udržení pozic na PC platformě a své peníze investuje do HPC segmentu, takže by mohla pohánět třeba CLOUD servery, a hlavně do ARM TEGRA platformy, což by jí teoreticky mohlo pomoci na poli kapesních konzolí-smartphone-tabletů, kde naopak AMD kromě FUSION, což ale není ARM, nemá co nabídnout ….  

Jak říkají mnozí analytici, je velmi pravděpodobné, že právě příchozí nová generace herních konzol, která bude mít skutečně velmi blízko PC, bude zároveň tou poslední. Všechno směřuje ke Cloudu, k jednoduchým PC stanicím v domácnosti a všechen výkon a obsah streamovaný přes internet ze serverů.   

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 14:12:17
avatar
"Všechno směřuje ke Cloudu, k jednoduchým PC stanicím v domácnosti a všechen výkon a obsah streamovaný přes internet ze serverů."

taky bych to tak viděl...už dnes mužete na malé krabičce hrát hry streamované přes net

DD: čekal jsem kdy přijdeš s tím novým Wii U
Koukám že máš kupu práce a doháníš co se dá
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 14:12:51
avatar
Konzole vs konzola, věčný boj pana Stacha s češtinou nekončí
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-19 20:09:56
avatar
Jo...mnohokrát jsem se snažil ale jak říkal náš učitel na výpočetku: "To je jako házet perly sviním"

Budu to muset napsat jako první komentář u něčeho aktuálního aby si toho DD všiml.
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 14:30:45
avatar
Zde kdyžtak co se řiká o nástupci X360: Odkaz
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 14:39:29
avatar
ten xbox 3720 vypadá hnusně ale co..Gears of War v nové formě moc nehrozí takže mě nemusí zajímat
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 14:56:42
avatar
ne je to luxusni desing
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 20:39:46
avatar
To nie je skutočný prototyp... Ten obrázok koluje internetom už pár rokov a vytvoril ho nejaký fanúšik, myslím. Inak je to grc.
gumojd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 15:04:52
avatar
Tak teda nechapu, proc delaji ty konzole, kdyz to ve vysledku je skoro jako PC, jen vsichni budou rikat, ze na konzolich je lepsi grafika demence
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 15:07:45
avatar
protože když prodávaš hry o 1/3 dráž než na PC tak na tom dost vyděláš ;) nemluvě o periferiích atd.
Michal3D [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 15:33:59
avatar
Na to je hned niekolko dovodov:
1) konzola vykonovo nezastarava tak rychlo, ako PC (aspon doteraz to tak bolo)...skus si zahrat TDU 2, Crysis 2, atd. na PC s ATI X1900 alebo nVidiou 7800GTX a s CPU adekvatnym dobe vydania Xbox 360/PS 3
2) samozrejem, ako napisl DD, na konzole su hry drahsie, cize co sa tyka celkovych nakladov moze z dlhodobeho hladiska byt konzola na tom relativne rovnako ako PC, ale zavisi to dost od toho, kto kolko hier kupuje a tiez ci kupuje hry hned v dobe vydania za plnu cenu, alebo caka na zlavy, ktore su na PC mam pocit o dost lepsie, hlavne na Steame sa daju niektore hry kupit v akcii za par korun. Nicmene pre uzivatelov, ktory nechcu tolko riesit HW je konzola asi spravidla vyhodnejsia volba.
3) konzola je v mnohych veciach vyhodnejsia na pripojenie k TV, takze pre tych co chcu hrat na TV moze byt lepsia volba konzola (naviac sa tym skryju urcite rozdiely ako nizsie rozlisenie, absencia AA, horsie textury a pod.)

A urcite by sa dali najist aj ine vyhody. Musim povedat, ze ja ziadnu z tychto konzol nemam a vlastne som ani nikdy nemal, takze to neberte ako nejaku propagaciu konzol, len proste urcite vyhody to ma, preto sa aj tak ujali. Napr. ked si chcem kupit hru na PC, tak prakticky vzdy musim riesit otazky: "Pojde mi to na mojom PC?", "Ako to pojde na mojom PC", atd. Ako mne to nejak nevadi, ale chapem, ze kazdy nemusi byt z toho nadseny vyhladavat na internete rozne testy a odhadovat vykon, pokial v teste nie je zrovna konfiguracia jeho PC. A kedze dema uz nie su moc v mode a ani nejake free benchmarky, tak je to casto aj loteria, ci to pojde a ako to pojde...
NRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 15:12:56

Predpokladám, že MS nezabudne na kompatibilitu vyvýjaného Xboxu s terajšou 360-kou. Z pohľadu hardwéru by to nemusel byť problém ...
budy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 15:22:29
avatar
myslím si že se nemusíme obávat
greg [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DirectX 2011-06-15 15:33:35

Proč máte pořád potřebu psát u konzolí o API DirectX? Ani jedna z konzolí Nintenda nebo Sony nebude podporovat žádné DirectX a to v žádné z jeho verzí. Tyto konzole mají své vlastní rozhraní a mít ho budou i v budoucnu. Partneři pracující na hrách pro Wii mají již kompletní hardwarovou specifikaci a rozhraní, a ani jedna ze specifikací nic o žádném DirectX 10.1 nehovoří a a ni na něho neodkazuje.

Neustálím zmiňováním DirectX ve článcích o konzolích jen čtenáře blbnete, a tak se tento nesmysl šíří i po fórech. Někteří jedinci pak nabývají dojmu, že dané konzole budou podporovat DirectX v nějaké verzi. Přitom vynechat DirectX v těchto článcích je snadné a vůbec to zmiňovat nemusíte.
DirectX je API Microsoftu a jen pro operační systém Windows, a žádná z těchto konzolí nebude Windows obsahovat a ani ho podporovat, tedy nebudou podporovat ani DitectX.
mike.cz.com [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 16:15:16
avatar
je pravda, že říkat o Xboxu 360 a PS3 že jsou to DX9 konzole je blbost (čip v Xboxu nemá se zmíněnou X1900 nic společné, je již unifikovaný, takže je to předchůdce HD2900) a taktéž čip použitý v PS3 není žádným překopaným čipem z GF7 serie. Byla to doba kdy měly přijít první DX10 karty, takže tam je to "na hraně".
Avšak dnešní nástupci (Xbox 720, PS4) již budou mít čipy vycházející z dnešních serií DX11 grafik, takže i grafické možnosti budou lepší. Podle mě tedy dává smysl je nazývat DX11 konzolemi, protože budou zvládat lepší efekty než jejich předchůdci....

dodatek: myslíš si že někoho pořádně zajímá jestli jedou konzole pod DX9, OpenGL nebo třeba čímkoliv jiným? čoveče tohle nezajímá ani kámoše PC hráče, hlavní je, že to jede! a takhle to u těch konzolí bude brát skoro každý....
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 16:02:49
avatar
Ale Xbox 360 má API pod DX9.0c a pochybuji, že Xbox 720 bude využívat jiné API než DX, U PS3 je to OpenGL, tam žádný DX není
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 16:04:23
avatar
Aspoň že Sony a MS mají trochu rozum. Ne kvůli tomu že budou mít AMD grafiku místo Nvidia, ale proto že to bude grafika s celkem dobrým výkonem
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-16 11:26:31

Mno tak to je teď. On výkon 360ky a PS3 byl taky vcelku dobrý v době vydání.
Dva roky po vydání nové generace už bude grafický výkon podprůměrný a za další dva roky se o něm bude mluvit jako dnes. Čili budou se tu psát slova, že výkon konzole je ubohý a že má málo paměti.
To je prostě ta nevýhoda konzolí, že jejich HW je dán dnem vydání a na dalších pět let je zmražen ve stále stejném stavu. PC jde zatím stále dál a dál a tak po pár letech se o dříve "next-gen" konzolích mluví jako o přerostlé kalkulačce s výkonem, jakého pomalu dosahují chytré mobily .
CZRaptor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 16:37:44
avatar
nová generace konzoli a už to ma 2 generace starou grafiku jo pokrok nezastavime
KAREL.KRATOS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 17:21:40
avatar
xbox 360 rozhodně graficky ps3 neporáží stačí se podívat na exkluzivní hry
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 20:02:51
avatar
ano na exkluzivních hrách se to skutečně skvěle srovnává ... co takhle vzít jako srovnání hry, které vycházejí na obě konzole a kterých je většina?
KAREL.KRATOS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 21:13:14
avatar
jenže v multipladformích hrách težko budeš srovnávat grafické možnosti obou konzolí protože hlavní vývojovou pladformou je xbox 360 a právě proto ex. hry předvádějí možnosti dané konzole tam jasně ukazuje že graficky je ps3 mnohem zdatnější
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 21:20:54
avatar
myslím, že si vymýšlíš .... kdyby byla graficky PS3 zdatnější, tak se to projevuje všude, protože se porty dělají zvlášť a specializovaně ...
KAREL.KRATOS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-16 11:33:40
avatar
DD jen některé mul. hry vypadají horší, 90% jsou totožné, někdy jsou zase lepší na ps3 třeba:dragon age 2,portal 2,L.A NOIRE,Homefront,brink
mistnitluchuba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 17:30:19

To je prostě Nintendo
Grimlok [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 17:57:25

Xbox bych spíš očekával až na E3 2013, protože letos na E3 ukázali Halo 4, který má vylízt okolo Vánoc 2012 a to má bejt pro X360 a Halo vždycky byl launch titul.
Ambardos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 18:32:00
avatar
nech maju amd ci nvidia grafiky v sebe... to je jedno, hlavne nech uz pridu nove konzoly a nech sa tie hry aspon po grafickej stranke niekam pohnu.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-16 17:52:32
avatar
Hurá,jsem rád jen tak dál,do všeho našlapejte gráf.AMD.A toho janka kámoše do AMD nepřekecám a nepřekecám pořád zatvrzele tvrdí že je NV nej.Je to Kjokot.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-16 22:03:45
avatar
Stejne jako je digi distribuce her, tak bude digi distribuce vykonu. Nejhorsi je, ze se muze vyskytnout nejaky problem a vykon bude pryc
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1268x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1660x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1157x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1215x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3797x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1478x
Komentářů: 0