PlayStation 4 v prodeji - architekturou i stavbou "lowendový herní PC" startuje novou éru Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 15 November 2013
altKonec klasických konzolí je zpečetěn. Nástup x86 PC konzole PlayStation 4 začíná. Co přináší?

 

 

 

Na nový PlayStation 4 se podíváme podrobněji poději, ale sluší se připomenout, že dnes oficiálně vstoupil na trh. Ukončuje přitom éru klasických konzolí, které byly definovány zcela odlišnou architekturou a platformou proti tradičním PC. Zatímco počítačům mnozí předpovídali smrt, dopadlo to nakonec přesně naopak. Tradiční konzole umřely a PC zvítězilo.

PlayStation 4 stejně jako konkurenční Xbox One už staví na stejných základech, jako běžný PC. Samozřejmě jsou tzv. customizovanými sestavami, kdy je na míru HW i SW navržen podle přání výrobce. Technologický základ je ale stejný, jaký používá PC. X86-64bit platforma a DX11/OpenGL grafiky, obojí ve shodné architektuře, kterou známe z některých procesorů a grafik. Konkrétně se jedná o současnou architekturu čipů od AMD. SONY i Microsoft ale právě základ stejný jako má PC, použili záměrně. Kvůli vývojářům, kteří měli problém s portováním her, které stejně vznikaly samozřejmě na počítačích. Nyní je portování mnohem jednodušší a v podstatě jde jen o úroveň detailů, které pro HW dané konzole lze zapnout a dosáhnout požadované úrovně FPS a rozlišení.

Jde o to, že PS4 i Xbox One jsou low endovým herním PC. Rozhodně se nemohou výkonem a tedy ani možnostmi měřit s běžnými mainstreamovými PC. Konkrétně PS4 má AMD JAGUAR procesor na 2GHz s 8 jádry, AMD Radeon GCN+ výkonové úrovně Radeonu HD 7850 a 8GB GDDR5 pamětí sdílených GPU i CPU. Dále je zde 500GB HDD, což není mnoho, když se hry mající desítky GB musí instalovat. Prozrazeno bylo i jak je řešen zvuk - stará se o něj právě grafická karta AMD Radeon, která má integrovaný zvuk a protože je to GCN+ architektura má i podporu TrueAudio technologie.

Cílem SONY je pak nabídnout hry v 1920x1080 rozlišení při 60FPS. Samozřejmě vzhledem k použitému HW je nadále nutné provádět optimalizace, tedy vypnutí některých detailů, technologií, zhoršení kvality textur atd. Jedná se prostě o low endový herní PC, který se samozřejmě běžnému hernímu PC výkonem nemůže rovnat. Ale protože většinový uživatel je dnes spíše spotřebitel, který má rád věci jednoduché, je PS4 pojetí samozřejmě ona konzole.

To znamená že si za x korun pořídíte krabičku, kterou si připojíte k TV a koupíte si hru, kterou si buď nainstalujete z BR disku, nebo nově stáhnete a hrajete. Na první dojem tedy hodně výhodná hra, kdy nemusíte řešit to, jestli vám hra půjde apod. Samozřejmě podobné poznámky jsou mnohým PC hráčům k smíchu, protože ačkoli ano, s některými hrami jsou problémy třeba s pády hry, zamrzáním, průběhem FPS, máme výhodu, že se dají nějak řešit, ať novými ovladači, úpravou detailů atd. Vtip je v tom, že na konzoli můžete mít úplně stejné problémy, ale vyřešit sami nic nemůžete ... musíte počkat na SW zásah výrobce konzole, který může ale i nemusí přijít. Ale to je jen první čas problémů ...

Tou hlavní části problému je, že PS4 je hodně finančně nevýhodná. A to hlavně pro hráče, což je paradoxní, kdy to má být "herní konzole". Ale protože finanční gramotnost hlavně u běžných spotřebitelů je mizerná, nedivme se, že toho výrobci konzolí využívají. PS4 startuje na ceně 399 dolarů (v ČR za 10 500 korun), jenže hry stojí stále o třetinu více než stejná hra ve verzi pro PC, kdy se bavíme o zhruba rozdílů 1400 vs 1000 korun. U PS4 si také musíte platit měsíčně službu SONY, díky které můžete vůbec hrát hry přes MP a mít další výhody. No a když to všechno spočítáte, zjistíte, že zdánlivě levné herní zařízení není vůbec levné.

Ve srovnání s tím, že za 15 tisíc postavíte PC bez monitoru, který bude po všech stránkách lepší a výkonnější a klidně stavět na stejné architektuře, takže bude mít stejné výhody optimalizací a k tomu si v průběhu dalších 3 let pořídíte třeba 15 her, tak už vás to konzolové hraní vyjde podstatně dráž, a to budete hrát v mnohem horších detailech a stejně si ještě nějaké PC vedle kozole pořídíte. Prostě PS4 se vůbec nevyplatí a hráčům už teprve ne. Jenže při současné finanční gramotnosti si to prostě většina nedokáže spočítat :). Ono je to trochu jako s tablety ... protože je na ně velká reklama a všude se o nich mluví, každý je chce. Ovšem většina rychle zjistí, že Tablet vlastně k ničemu nepotřebuje :).

Každopádně o PS4 je větší než velký zájem. Prodeje byly zahájeny ve světě. U nás se také dočkáme, tahle spotřebka dorazí 13.12. i k nám. Konkurenční Xbox One, který má problém s tím, že je v oblasti grafiky slabší a dokonce ne všechny hry poběží nativně v 1080p, dorazí až někdy v průběhu Q1 příštího roku. PS4 tedy má velice slušně našlápnuto, což po propadáku jménem PS3, který SONY prodělal ohromné peníze a díky čemuž se kompletně změnila politika i vedení herní divize SONY, je přesně to, co firma potřebuje. Podle odhadů by se mělo prodat kolem 100 milionů PS4. Zároveň však analytici uvádějí, že renesanci zažije i PC platforma (která nikdy neupadala) a že konzolový trh je na svém maximu a stoupat nebude.

Každopádně před nákupem PS4 ale i Xbox One opravdu zvažte, jestli se vám to vyplatí. Protože když si sečtete všechny náklady včetně her, vezmete v úvahu i výkon a detaily ve kterých budete hrát, zvažte zda by nestálo za úvahu pořízení raději herního PC, které sice na začátku bude stát více, ale nabízí nepoměrně více výkonu, univerzálního použití a možnosti upgradů a tak dále, takže ve výsledku vyjde o mnoho tisíc levněji s lepším zážitkem. A protože nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat "jen zdánlivě" levné věci, zvažte dobře jak je to s tou výhodností ;).

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 16:12:56
avatar
Kdyby do toho krámu dali lepší grafiku aspoň o výkonu 7870 nebo lépe R9 270 což by určitě neprodražilo o víc jak tisíc Kč celé zařízení. Tak by se myslím nemusela konzole za nic stydět a zvládala by hry v 1080p se slušnou kvalitou. Což by bylo pro dost lidí dostačující. Otázkou je jestli by to stávající procesor utáhl a nebyl limitující pro daný zvýšený grafický výkon konzole. PS: samozřejmě teď na výměnu grafiky je pozdě a to asi bude takhle vždy, že už při vydání konzole je vlastně konzole zastaralá oproti PC!!!
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 17:50:33
avatar
ta grafika je "integrovaná" v procesoru takže její výměna není možná...
heretik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 19:50:31
avatar
On to myslel z hľadiska výrobného procesu tú výmenu. Ale v tom máš pravdu, že grafika je vlastne integrovaná a tým pádom to bol aj dosť limitujúci faktor aký mohla mať vysoký výkon, teda aspoň myslím...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 20:45:49
avatar
jenže jak zdůvodníš to, že ta "bezúdržbová" konzole najednou potřebuje řešit chlazení, tj. čistit žebra, ztišovat ventilátory apod.? Nehledě na to, že výhledově to bude pro Sony klasické "kurvítko", které oni nechtějí - co potřebují, je víceméně funkční mašinka, která bez jakékoli údržby vydrží alespoň 3 roky.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 07:38:38
avatar
Jj máš recht
Tom439 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 16:14:55
avatar
Spousta věcí z článku výše je na dlouhou diskusi, do které se mi nechce zrovna pouštět .
Pro mě jsou největším problémem PS4 ty měsíční poplatky. Nevím sice kolik to je (tuším 4-5 euro), ale ten systém moc nemusím.
Jinak, aby někdo neřekl, že to je jen za hraní MP, tak je v tom i bonusový obsah vis. PS+ u PS3. Bohužel to teď nesleduji(PS3 exla před cca dvěma roky - nedávno jsem ji opravil ), ale měly by v tom být exkluzvní dema, videa, menší hry (možná i předělávky z Ps1), přístupy do betatestů apod.
Dále by mě zajímalo, jakou formou se to bude vůbec platit. Rozhodně nenakupuji nic pomocí kreditky apod.
Pro mě ideál paysafecard, případně paypal.

Hodně jsem zvědav, jak to bude s tou podporou bazaru a PS3 her.

Jinak co se týče ceny her, tak si už ani nepamatuji, když jsem koupil hru za plnou cenu. Na ps3 mám kolem 20 her a 15 z nich jsem koupil do 250Kč i s poštovným dom.
Mirindo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - PS+ 2013-11-16 11:27:23

Za clenstvo v ps+ dostavas kazdy mesiac free hry, tu je zoznam hier, ktore si mohol dostat. Ked za rok zaplatis 40eur, tak sa to neskutocne oplati, kedze tam nemas ziadne onicom hry ako na xboxe. Vid. Uncharted 3, LBP2, XCOM, ICO, atd...
http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_Game_Collection
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 16:17:43
avatar
Jak pořád tvrdím teď bude jen záležet na vývojářích zdali vyhodí ty multiplatformní enginy a udělají nové nativní s DX11 a 64-bit.

Ta konzole PS4 v pohodě by měla zvládnout Crysis Warhead na ultra ve fullHD. Která hra se dnes může tomu rovnat?! Žádná! Graficky i optimalizací jsou všechny na tom hůře.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 16:50:23
avatar
To snad zvládne v dnešní době téměř každé normální PC. Možná i ty s integrovanými grafikami
Heados [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 16:58:33

Hele a jak je to se zpětnou kompatibilitou her z minulejch playstationů? To je asi pasé ne?
Tom439 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 17:42:01
avatar
Zpětně kompatibilní není, ale hry měly by jít pustit přes stream - služba Gaikai. O tom, kdy a jak to bude funguvat nic nevím.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 17:54:52
avatar
kompletně pasé ... jiná architektura.

SONY (i MS) ale slibují, že ty starší hry pokud nevyjdou znovu upravené pro ty konzole, tak budou hratelné přes streamovací služby .... někdy
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 17:52:04
avatar
PC za 15k... To je 12,5k HW + wokna... A za to žádnej herní PC nepostavíš, i kdyby ses na hlavu stavěl...

jinak článek mi připomíná zaseklej gramofon.. pořád stejná písnička, stále a stále dokola...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 17:54:10
avatar
ale postavíš ... nelži pořád dokola ... navíc si ho klidně můžeš postavit i dražší, protože dlouhodbě proti konzoli ušetříš na hrách i poplatcích a pokud si k té konzoli navíc stejně koupíš nějaký počítač nebo tablet nebo něco takového, tak ušetříš ještě víc, protože s koupí PC nemusíš nic dalšího vedle řešit
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 17:54:49
avatar
tak sem něco nahoď... ať to můžem zhodnotit...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 18:13:01
avatar
CPU: AMD Athlon X4 760K (Richland) -QuadCore 4,1GHz FM2 (1850,-)
Chladič: Arctic Cooling Alpine 64 Plus (300,-)
Deska: GIGABYTE GA-F2A88XM-DS2 - AMD A88X (1250,-)
GPU: MSI R7790-2GD5/OC (1050/6000MHz) (3150,-)
RAM: Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP (1850,-)
HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB (1450,-)
Case: Zalman ZM-T2 (600,-)
PSU: Seasonic SS-400ET 400W (950,-)
Mechanika: Samsung SH-224DB, černá Bulk (390,-)
Windows: OEM Windows 7 nebo 8.1 (2500,-)
Celková cena: 14290

Když tam dáš lepší grafiku, třeba R9 270 jsi na zhruba 15 500,-!!! Procesorový výkon je ok (X4 běhá na dvojnásobné frekvenci proti té X8 v konzoli jinak podobné architektury). Grafický výkon je ale srovnatelný či spíše lepší s R9 o dost lepší. HDD máš větší, možnosti rozšíření jsou neporovnatelně větší, možnosti univerzálního použití také. A hry tě stojí méně. Ano na uvedeném PC se dá hrát v pohodě a všechno ve slušných detailech v 1920x1080, v lepších detailech než to jde na PS4/Xbox One! Ještě nějaké dotazy???
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Pc 2013-11-15 18:54:17

Pekne ale dd lide nechteji vedet proste to vypada krasne a to jde.Nadherna krabicka a oceneni od kamaradu jee ty mas to novej playstation 4 husty.Stejne se toho proda miliony kusu marketing to zaridi max prihodi bf4 k tomu a prodeje stoupnou o 50%.
Boreczmostu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 20:05:41

Sestava je to zajímavá,ale lidi to koupí už i z důvodů,že nemusí řešit instalaci ovladačů,oken atd prostě klikne stáhne hraje

Ale tuším,že brzy vyjde antivir i na konzole,když xbox bude mít okna a sony něco na způsob linuxu. Už to vidím
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 20:10:13
avatar
no ani na pC nemusíš ty věci řešit, můžeš ale nemusíš. A o to jde můžeš ... nemusíš, ale může. Na konzoli bys to občas také rád řešil, ale nemůžeš ;).
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 00:54:49
avatar
tak PC bude mít možnosti rozšíření vždycky lepší než konzole... O co tady jde je to, že když si dneska koupíš PC za cenu tý konzole nebo dejme tomu za tech 15k, ale i tak to bude naprostej lowend (až na tu R9, viz to co si napsal), jak moc si na tom zahraješ za těch min. 5 let (spíš víc) co tady ta PS4 bude...

PS3 vyšla v roce 2006, tj v době kdy sis mohl koupit A64 X2 a ATI X1xx, a ani tehdy sis za cenu tý konzole nemohl koupit to nejlepší co bylo k dispozici, max nějakej mainstream... A na mainstreamovým počítači z roku 2006 si dneska nezahraješ ani blbou FIFU 14, a to je hra, jejíž HW nároky jsou na dnešní dobu naprosto nicotný...

A o tom jsou konzole. Koupíš hru a nemusíš řešit jestli ti půjde, jestli máš dostačující HW.. Prostě strčíš placku a hraješ...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 01:40:23
avatar
To co máš na hlavě slouží k přemýšlení ... tobě ale zjevně jen jako krytka aby ti nepršelo do kroku ....

1, Těch 5 let si na tom zahraješ úplně stejně jako na té PS4! Proč?

Když je technický základ úplně stejný a výkon se nezmění, proč by za 5 let měl být ten současný PC na té samé technologii s vyšším výkonem méně použitelný než ta PS4?!

2, to že jdou hry dnes na Xbox360 a PS3 neznamená, že ty samé hry by neběhaly v lepších detailech na PC z téhož roku!!! Pokud by tomu tak vývojáři chtěli, klidně by to tak být mohlo. Konzole ale strašně brzdily vývoj, PC ne to se vyvíjí. Každopádně Xbox360/PS3 mají dnes výkon mobilního telefonu, hry podle toho vypadají sotva běhají v 720p, většina v 640p na ultra low detaily, s hromadou vypnutých efektů, bez detailních textur atd. jeslti tomuhle říkáš hraní ....

3, Ano strčíš placku a hraješ, nemusíš řešit jestli úůjde ... to platí i na PC .... s tím rozdílem, že na PC to můžeš, když chceš řešit a můžeš si vylepšit HW a zahrát lépe, tu samou hru, na které ušetříš a která i tak bude vypadat pořád lépe na tom PC než na té konzoli ...
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 10:01:54
avatar
Jojo.. už vidim jak běží dnešní hry (třeba AC4, TombRaider,CoD) na mainstreamovým počítači z roku 2006...

Anl, kdyby vývojáři chtěli... jenže oni naprosto serou na optimalizace... a to se nezmění...
Sallvator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re 2013-11-17 01:43:05

to co ste tu postavil ale není výkonem nad PS4 jak všude avizujete

kde je 8 jadrový Procesor? a když nic jineho kde jsou GDDR5 ramky ?? ktere jsou o dost rycheljší než vami dané DDR3

proč jste nahoře lhal že postavíte lepší počítač za 15 000 kc ??

kevšemu tento počítač co jste postavil bude mnohem vetší než PS4 a nebude ultra sailent
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 13:50:09
avatar
je tam 4 jádrový CPU na 4GHz a stavíte ho proti 8jádrovému stejné architektury na 2GHz ... tudíž rozdíl bude minimální. GPU je v PC silnější a výkonnější na vyšší frekvneci navíc ... a je to stjená architektura

GGDR5 RAM mají jen velkou propustnost, ale mnohem vyšší latence. Jinak kdybyste nebyl tak hloupý věděl byste, že těch 8GB RAM je u PS4 sdíleno mezi CPU i GPU a čás je ještě vyhrazena systému. Mé PC má 8GB RAM samo pro sebe a ještě k tomu další 2GB mnohem rychlejších GDDR5 než má PS4 samostatně pro GPU.

A díky zvoleným chladičům ten PC bude tichý ...
jezisek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 20:42:00

Konzole umřeli->y. Myslím to v dobrém, snad se tu nelynčuje gramatická policie .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 20:52:58
avatar
Draken [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nechápu 2013-11-15 20:55:32
avatar
Proč o tom vůbec píšeš? Už z nadpisu je jasný že to sjedeš aď to bude sebelepší. Nezastávám se PS4 ani konzolí. Jako low end je podle tebe osmijádro s 8GB ram? Tady to je jednostraně zaměřenej web tak se toho drž a o konzolích tady snad radši ani nepiš. Názory ti neberu, ale tohle mi příjde už trochu moc.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 22:01:21
avatar
protože je to teď druh PC a toto je na PC zaměřený web?!
Draken [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ou 2013-11-15 22:18:10
avatar
Tak tou odpovědí jsi mě docela dostal, plánuješ nákup/test/porovnání "Next-Gen" PC konzolí?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 22:36:06
avatar
ano plánujeme test
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 00:41:51
avatar
Doufám, že testovat budete testovat proti PC za cenu tý konzole, ať to je trochu objektivní...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 01:42:23
avatar
Budeme to testovat jednoduše ... zařízení + cena 15 her (předpokládáme min 3 roky užívání) + cena pravidelných poplatků ... je to maximálně objektivní
Mirindo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 11:31:30

A zahrniete aj to, ze pri pouzivani PS4 hier ich jednoducho po prejdeni predas za 70% z povodnej ceny? A nove hry z PC sa uz nezbavis, kedze su viazane na ucty Steam/Origin???
Papek_SVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-19 12:49:03
avatar
Zbytocne sa snazis, uz teraz je jasne, ako test dopadne
Sfusama [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Rozlišení 2013-11-16 11:59:05

A v rámci objektivity prosím testovat v konzoloidním rozlišení 1600x900 a 1280x780. Jsem zvědav, v jakém rozlišení to pojede za cca 3 roky, dávám tomu tak 640x480


http://www.eurogamer.cz/articles/rozboor-battlefield-4-pc-vs-ps4-vs-xbox-one
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 22:22:42
avatar
článek zaměřený na grafiku - ok...ale hustit do lidí jak je grafika jediný měřítko při rozhodování co si koupit za hru je úplně hloupý..z toho článku to ale tak vyplývá...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 07:55:37
avatar
Ja bych to ani netestoval s PC, ale přímo s mobilama. Rozlišení stejné, výkon podobný ...
dude [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - DD 2013-11-15 21:42:54
avatar
budu sportove hry na PC? nebudu, lebo ja sa moc nehravam, bavia ma hlavne sportove/bojove hry. a inak vyskusal som si hrat na gamepade, neni to nic pre mna, ja hram aj fifu na klavesnici. tak a teraz babo rad. dufam, ze aspon par sportovych hier z konzol bude na PC
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 22:01:29
avatar
jak víš že nebudou?
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 22:11:41
avatar
DD zaudol napísať že PC hráči nemusia nutne za hry platiť
Takže to je ďalšie velikánske PLUS pre PC a proti konzolám,na ktoré možno tiež budú hacknuté hry ale ktovie kedy...
a aj tak si ich budú musieť vypalovať na blueray disky na niakom PC...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-15 22:20:04

No nemusis ani piratit. Staci sledovat akce na GOG Steam Humble Bundle a dalsi a za pakatel behem jedineho roku ziskas tolik her ze je nedas ani za deset let. Nehlede na to ze kupovat zabugovane a vyrabovane novinky po vydani je na sebevrazdu. Lepsi je pockat rok dva az je ta hra hotova a kompletni a je v akci za hubicku.
Jinak vsichni co v mem okoli maji xbox tak ho maji cipnuty. Takze konzolisti nemaji co vycitat PC hracum nejake pirateni
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 00:51:34
avatar
Citace:
Jde o to, že PS4 i Xbox One jsou low endovým herním PC. Rozhodně se nemohou výkonem a tedy ani možnostmi měřit s běžnými mainstreamovými PC. Konkrétně PS4 má AMD JAGUAR procesor na 2GHz s 8 jádry, AMD Radeon GCN+ výkonové úrovně Radeonu HD 7850 a 8GB GDDR5 pamětí sdílených GPU i CPU.


Pozrite keďže sa bavíme o PC hrách čo dokáže 4jádrový CPU Jaguar AMD A6-5200 2.0GHz (25W) vs. 8jadrový AMD FX-8350 4.0GHz (4.2GHz Turbo) (125W) obaja s rovnakou grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 680 2GB GDDR5. Ešte si treba uvedomiť, že AMD Kabini má PCIe x16 2.0 slot, ktorý pracuje v režime len @x4. A teraz si pozrite ako sa to prejavilo v DirectX 11 PC hrách:

Aliens vs Predator: HIGH / ULTRA HIGH, AA 4x AF 16x, 1920x1080
• AMD FX-8350 + GTX 680: 59.2 FPS
• AMD A6-5200 + GTX 680: 58.9 FPS

Tomb Raider: Ultimate AA FXAA AF 16x, 1920x1080
• AMD FX-8350 + GTX 680: 54.3 FPS
• AMD A6-5200 + GTX 680: 53.1 FPS

zdroj: Odkaz

Rekapituácia: AMD FX-8350 disponuje oproti AMD A6-5200 štyrmi jadrami naviac, 2000 MHz (v Turbe o 2200 MHz) naviac, vyšším TDP o 100W, 12 liniek PCI Express 2.0 naviac, so 6MB väčšou L2 cache, 8MB L3 cache oproti žiadnej Jaguárackej atď. a výsledok vidíte sami vyššie.
Tomu sa povie efektivita... takže už viete prečom Sony PS4 ako aj Microsoft Xbox One vsadili práve na AMD Jaguar s 8 jadrami. Dokáže toto low-end?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 01:52:07
avatar
no to není moc relevantní když ani jedna z těch her na CPU není moc náročná!!! ;)

prosímtě zkus nějakou hru, kde na tom výkonu CPU trochu záleží ;)

BTW: proč by Jaguar měl být na 2GHz stejně výkonný jako FX na 4Ghz?!
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 11:21:34
avatar
Rád by som to otestoval, ale
--- Desktop Mini PC
• Lenovo IdeaCentre H515s

--- Mini-ITX / Flex-ATX / Micro-ATX
• žiadne

Normálne ma ide šlak trafiť z toho, že sa tu ešte Mini-ITX dosky s AMD A6-5200 2.0GHz nedistibuujú. Ani ECS ani ASRock nie sú k máni. Majú ich ukrainci/rusáci/juhoameričania a číňania. V podstate žiadna TOP 10 recenzia s AMD A6-5200 2.0GHz v Mini-ITX prevedení od (pcper.com, hothardware.com, computerbase.de, tomshardware.com/de/fr, legitreview.com, bit-tech.net, techreport.com, xbitlabs.com) doteraz nejestvuje !!! Takže sa ti hlboko ospravedlňujem, že nemám vo svetovom monitoringu viac hier.

P.S. Možeš sa však inšpirovať a zapožičať Lenovo IdeaCentre H515s Odkaz, ktorá takýmto HW disponuje a dá sa to otestovať (samozrejme aj sa to rozobere a NVIDIA GeForce GT 620) sa doplní o poriadne dGPU
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 12:54:02
avatar
já ti to nevyčítám, jen říkám, že uvedený příklad her zrovna nevypovídá nic o výkonu CPU jako takovém ...
TAM3 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 11:09:00

Tady se o konzolích píše jak kdyby to bylo pomalu nejvyšší zlo. Konzole jsou ALTERNATIVA. Někdo to ale ne a ne pochopit...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 12:53:28
avatar
no to nevylučuje psát objektivně o alternativě a o tom zda se vyplatí a stojí za to pořízení ....
beYYYk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 14:24:11

Placením příspěvků dostáváte 3 hry měsíčně zdarma, přičemž na Vašem účtu zůstanou napořád, i po přerušení placení. A jedná se oáčkové tituly, jako třeba Uncharted 3.
Televizi má v domácnosti každý, tudíž tahle část odpadá, navíc ta pohoda, kdy člověk vloží disk do mechaniky a hraje, přičemž se hra instaluje na pozadí, nemusí nic řešit na nějakých 5 let.
Neobjektivita tohoto webu je bohužel pořád velká.
Konzole jsou za ty peníze vynikající alternativa, chytrý člověk nakoupí v Anglii, kde hra na konzole výjde okolo té 1000 (AAA novinka). Nic neřeší a hraje.
Neustálé se vysmívání je mimo. A testování s 15 hrami?
Většina přátel má tak 1 NHL, 1 Fifu, auta a bojovku. To stačí, sejdete se a hrajete. A zkuste to stejné u jednoho pc. Stále tvrdíte, že jsou konzole špatné?
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 15:01:46
avatar
Jde o to, že kompa si můžeš postavit podle sebe a ne mít všechny komponenty předem pevně dané a připojit k televizi a koupit si k němu 2 gamepady můžeš taky Zvlášť když teď už jsou konzole vlastně to samé co PC, tak už neni vůbec co řešit ... konzoli si koupí opravdu jen člověk, který toho ví o počítačových technologiích pramálo ... ale tak obyčejných konzumentů, kteří se o HW a vše kolem toho nezajímají je většina, takže ať si klidně tu konzoli koupí a vychutnávají si dál tu svou lowend grafiku za o třetinu vyšší cenu, jak je tomu doposud
Mr.Paul [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 22:24:29
avatar
tak třeba já TV nemám a neplánuji mít a vůbec mi nechybí už nějaký 3 roky
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 09:59:31
avatar
jsem na tom podobně... A na to co chci koukat mi bohatě stačí USB tunner za 5 stovek...
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 10:24:50
avatar
víš proč 15 her? aby zvýšili "cenu" konzole (bude počítat s rozdílem cca 500kč/ks) a mohli tak postavit výkonnější PC, protože to PC co tady DD navrhl, rozhodně lepší nebude...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 13:45:42
avatar
tohle tvé lhaní už překračuje meze ... proč by neměla být lepší??? grafika je výkonnější, CPU je stejně výkonný nebo spíše lepší a ve všech dalších ohledech není rozhodně horší, spíše naopak zvládne všechno a ještě hodně navíc ...

a proč 15 her? 5 her ročně tedy 15 za 3 roky nám přijde jako rozumný počet ...
foxocs [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 16:53:51
avatar
nechci trolit sám mám PC, konzolu som mal naposledy ked bola Playstation 2 nová. Ale ide o to ze nemôžeš zrovnávať hardware ktorý je špeciálne upravený oproti tomu v PC kde budú rýchlosti prenášania informácií medzi ram CPU GPU podstatne niekde inde ako su na kompujteroch a za dalšie v PC je prostriedkom medzi os a hw DX11 api kdežto sony nemá v sebe haltovací Windows ale priamy pristup k HW ...jako na rok možno dva to zas predbehne PC platformu si myslím
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 17:36:16
avatar
Tak to mi teda nedává smysl to co jsi napsal ... už nyní je vidět, že ty konzole nestačí na grafiku co jde nastavit na PC ... tak nechápu, jak by konzole mohly PC předběhnout ... pěkná hovadina
David32 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-16 23:55:58

Takze po přečtení těchto příspěvku už me celkem boli krk od neustálého kroucení hlavou nad nesmyslnými narazkami na to ze za 10500 postavíte mnohem lepší pc které vse rozjede na 100krat lepší grafiku atd. Ja sám mam xbox 360 i ps3 a chystám se na koupi ps4 ale i mam slušné herní pc takze me nemůže nikdo obvinit z toho ze jsem console fanboy. Ja vidím největší výhodu konzoli v optimalizaci jednoduchosti a hlavně v kvalitě jednotlivych her a hlavně taky v only her které si nikde nezahrajete. Napr uznávám ze novy bf je lepší na pc ale call of duty musím říct ze je zase lepší na konzolích . Vse není o grafice rozlišení a fps pokud ta hra je opravdu dobra tak už me moc grafika nezajímá pokud to mate jinak ok vás názor ale nemusíte tu všude plivat ze pc je tou jedinou only gamers platforum a ze konzole jsou zlo.Jinak pro autora článku asi v životě nemel v ruce gamepad a nehrál na konzoli protože neco tak nesmyslneho a omezeného jsem v životě necetl.Omlouvam se jestli jsem někoho urazil ale proste jsem toto dění musel okomentovat a prosím neurazejte me protože jsem už psat nebudu díky vsem
Sallvator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re 2013-11-17 01:35:49

nikdy nedokažete postavit za za 15tis výkonem alespon stejné, tak malé a tak tiché zařízení.

Pokud ano jste buh
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 13:50:55
avatar
Tak vidíš, už můžeš klečet a říkat mi bože :

Citace:

CPU: AMD Athlon X4 760K (Richland) -QuadCore 4,1GHz FM2 (1850,-)
Chladič: Arctic Cooling Alpine 64 Plus (300,-)
Deska: GIGABYTE GA-F2A88XM-DS2 - AMD A88X (1250,-)
GPU: MSI R7790-2GD5/OC (1050/6000MHz) (3150,-)
RAM: Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP (1850,-)
HDD: Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB (1450,-)
Case: Zalman ZM-T2 (600,-)
PSU: Seasonic SS-400ET 400W (950,-)
Mechanika: Samsung SH-224DB, černá Bulk (390,-)
Windows: OEM Windows 7 nebo 8.1 (2500,-)
Celková cena: 14290

Když tam dáš lepší grafiku, třeba R9 270 jsi na zhruba 15 500,-!!! Procesorový výkon je ok (X4 běhá na dvojnásobné frekvenci proti té X8 v konzoli jinak podobné architektury). Grafický výkon je ale srovnatelný či spíše lepší s R9 o dost lepší. HDD máš větší, možnosti rozšíření jsou neporovnatelně větší, možnosti univerzálního použití také. A hry tě stojí méně. Ano na uvedeném PC se dá hrát v pohodě a všechno ve slušných detailech v 1920x1080, v lepších detailech než to jde na PS4/Xbox One! Ještě nějaké dotazy???
Papek_SVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-19 13:55:19
avatar
Dovolim si poopravit jeden detail:
Mechanika: ASUS BC-12D2HT bulk black 1319,-
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 13:15:08
avatar
Napadla mě zajímavá věc, když už je to v podstatě malé pc postavené na notebookových komponentách, proč neudělat rovnou notebook model, tedy přihodit zavírací displej a bylo by to i na cesty. Takový model by byl třeba o max 3-5 tisíc dražší, samozřejmě by se dal používat i normálně na externích zobrazovadlech. Pak by to mělo s cenou do 15tisíc smysl, notebook s podobnou konfigurací (A10+8970) stojí totiž o 10 tisíc víc, ale těžko říct jaký je výkon A10 proti 8 jadrovemu jaguaru, navíc 8970 má i vlastní 2gb gddr paměti. A10 je ale v kombinaci s touhle grafikou brzda, takže buď je konzolový osmijádrový jaguar o dost silnější něž a10 a tudíž už nebrzdí, anebo budou nové hry hodně optimalizované (mantle+ pořádná multicore amd podpora). Jako majitel toho notebooku a10+8970 doufám v to druhé. Nové konzole by mi mohly pomoci. Frostbite engine se ukazuje jako poměrně nenáročný na cpu, přičemž dobře škáluje s počtem cpu. Něco mi říká, že takové enginy budou kvůli konzolím příštích pár let trend, takže se i na pc začne vyplácet kupovat pro dobrý poměr cena/fps levnější vícejádrová cpuv (AMD) a k tomu grafiky 270, maximálně 280 nebo jak se to teď ty přejmenované 7870, 7950 jmenují
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 15:09:26
avatar
Zaujimavy postreh. Otazka hardwaru je davno vyriesena. PS4 je vykonnejsie ako MSI GX70 s quadcore AMD A10 5750 s Radeonom HD 8970M.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 19:13:29
avatar
tím bych si zas tolik jistý nebyl. Grafika ps4 je určitě slabší (8970 má vlastní 2GB GDDR 5 a takt 950Mhz), paměť je sice v případě ps4 DDR 5 a to rovnou celá systémová, což žádné PC nemá, ale je jí tam jen 8GB. Já mám v GX70 16GB DDR3 1866mhz + 2GB DDR5 na grafice, takže i na paměť jsem na tom lépe myslím. Dále úložiště - v notebooku samozřejmě SSD, v PS4 mechanický disk, opět je PC na tom lépe. Jedinou neznámou tak zůstává CPU. Ty 2 herní testy, které si dával moc nevypovídají, protože jak psal DD, jsou to jen 2 hry navíc nenáročné na CPU. Nezdá se mi, že by měl maličký jaguar více síly, než tranzistorově mnohem větší APU řady A a procesory FX. Prostě to z fyzikálního hlediska nedává smysl. A10 má turbo takt až 3,5Ghz, jediná šance pro jaguar jak se mu přiblížit je dobře optimalizovaná úloha na 8 jader. Jinak jestli chceš, můžu provést jakékoliv měření na GX70 a můžeme to porovnat. Co zkusit unigine heaven, valley, Crysis 3 pro začátek? Třeba máš pravdu a já se mýlím Každopádně jaguar a6 na 2GHz je hodně dobrý, škoda že se neprodává na více deskách/sestavách. To ideacenter s A6-5200 je slušná miniITX sestava, vůbec jsem nevěděl, že se už prodává, jen bych vyhodil tu příšernou geforce a dal tam alespoň low profile 7750 (GCN). Mimochodem v těch 2 hrách z tvého testu je nejrychlejší A10ka, rychlejší než FX-8350
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 20:41:11
avatar
No a čo keď má radeon HD 8970M má vlastní 2GB GDDR 5 a takt 950MHz a 1280 SPs keď akom sám DD píše je proceosom A10-5750M 2.5GHz (3.5GHz Turbo).

Citace:
Středa, 19 červen 2013: Pořád prostě ta karta je zde s tímhle procesorem zhruba o 30-40% slabší, než jaký výkon skutečně poskytuje v kombinaci s opravdu výkonným CPU. zdroj: Odkaz


Cinebench R11.5

• AMD A10-5750M 2.5GHz (3.5GHz Turbo, 4C, 4T): 2.06 pts
• AMD A6-5200 2.0GHz (4C, 4T): 1.99 pts
• Intel Atom C2750 2.4GHz (2.6GHz Turbo, 8C, 8T): 3.77 pts
• AMD Jaguar 8-Core PS4 2.0GHz (8C, 8T): 3.xx pts dokonca možno 4.xx pts

Grafické jadro v PS4 má aktívnych 1152 SPs (tj. 19 blokov architektury GCN). Údajne však disponuje 1280 SPs teda 20 blokmi architektury GCN (1 blok je zamknutý), ale to len pre zaujívavosť.

Hry na konzole ako PS4 sú na mieru optimalizované - takže sa počíta z využívaním všetkých jadier. V konzolách sa hry nepíšu pre jedno alebo dve jadrá.

Z toho je zrejmé, že AMD Jagurár s 8 jadrami menej brzdí Radeon HD8950M s 1152 SPs ako QuadCore (modulárnej microarchitektúry "Richland" s 2CU, 4C, 4T so zdielanou FPUčkou atď.) AMD A10-5750M.

To čo je však dôležité je napr. tá skutočnosť, že pokiaľ PS4 je tu označené ako low-end herné PC tak záhadne 17,3" notebook MSI GX70 3BE s AMD A10-5750M a Radeonom HD 8970M, ale aj jeho predchodca (MSI GX60 s AMD A10 a HD 7970M) sa kochali prívlastkami výkonný notebook s excelentním poměrem cena-výkon!

Citace:
Středa, 19 červen 2013: "Ocenění za naprosto excelentní poměr cena-výkon, za výborný výkon v dané cenové kategorii a celkově dost možná nejzajímavější herní notebook na současném trhu." zdroj: Odkaz


A tu je niečo divné. O žiadnom low-end hernom PC notebooku sa tam nedočítate. Preto som sa aj ozval v diskusii. Padni komu padni resp. mali by sme mať jeden meter na všetkých...

P.S. tie dve hry nie sú zo žiadneho môjho testu, ale sú to z jediného testu kde A6-5200-vku testovali aj s poriadnou grafikou - mýslím, že vyššie som to dostatočne vysvetlil. A za ďalšie ja porovnávam AMD/Syny 8core Jaguar CPU s Richlandom (A10-5750M) alebo Piledriverom (FX-8350) pričom QuadCore A6-5200-vka je len pojítko niekde na pol cesty
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 02:57:37
avatar
rozhodně zajímavé, pokud by osmijádro v PS4 jelo na 2ghz.
Citace:
Hry na konzole ako PS4 sú na mieru optimalizované - takže sa počíta z využívaním všetkých jadier. V konzolách sa hry nepíšu pre jedno alebo dve jadrá.

Díky konzolím budou hry optimalizované i zpětně na PC (notebooky), takže nelze srovnávat současný stav her na PC a budoucí konzole, nezapomínej, že i GX 70 má AMD CPU a GCN GPU, z optimalizací přes mantle budou těžit i PC.
Citace:
To čo je však dôležité je napr. tá skutočnosť, že pokiaľ PS4 je tu označené ako low-end herné PC tak záhadne 17,3" notebook MSI GX70 3BE s AMD A10-5750M a Radeonom HD 8970M, ale aj jeho predchodca (MSI GX60 s AMD A10 a HD 7970M) sa kochali prívlastkami výkonný notebook s excelentním poměrem cena-výkon!

Já tomu rozumím, konzole je srovnávána se stolním PC - z tohoto pohledu je PS4 nižší mainstream (low end je přehnané, podle mě osmijádro a R9 270 není lowend PC , ale DD je zvyklý na samé brutální PC stroje + moc nemusí konzole, tak to tak asi vidí ). Naproti tomu notebook je složen z úsporných komponent, jeho obsah v cm3 je menší než u stolních PC, proto i logicky NEMůŽE obsahovat stejně žravé komponenty. Radeon 8970M je tedy zdůrazňuji "MOBILNÍ hiend". Lepší MOBILNÍ grafiku AMD nedělá, neexistuje mobilní jádro odvozené od 280 nebo 290ky. A tak je zcela logicky 8970 hiendem. I kdybychom srovnávali Intel, jsme na tom úplně stejně, mobilní i7 se nechytá na desktopovou i5ku. A co se týče výhodnosti GX60/70 na hry, je to opět jasné. Nesrovnáváme notebook s desktopy, ale pouze s jinými notebooky. A skutečně žádný jiný noteboook za stejné peníze nedosahuje lepšího fps ve hrách, než gx70. Samozřejmě záleží hru od hry, pokud budeš troll, hodíš do srovnání hry jako WOT a podobně, které jsou závislé na CPU, celkově ten notebook ale napříč hrami dělá nejvíce fps ve své třídě, proto je i ve své třídě nejvýhodnější. Radeon 8970M je oproti stejné konfiguraci s i7 bržděn o 30-40% , vtip je v tom, že notebook s i7+8970M není dražší o 30-40%, ale o 120+%, je tedy stále výhodný. Navíc přijde mantle a enginy jako frostbite nejsou náročné na CPU, ten notebook tedy bude na budoucí hry ještě výhodnější než na ty současné , což je velmi dobrý výhled do budoucna. Proč by se měl notebook srovnávat s desktopem? Desktop nemohu zapnout ve vlaku a dvě hodiny na něm na baterii hrát. Kdežto konzole je něco jiného. Konzole nemá monitor, nemá baterii, tudíž je mnohem podobnější desktop PC, než notebook. Porovnávat konzoli s desktopem je tedy v pořádku. Mimochodem proto jsem říkal ať dají k PS4 LCD a baterii a můžou si klidně říct o dalších 10 tisíc, zákazníky by si to určitě našlo, pak by bylo srovnání s notebooky OK, teď se to ale srovnávat s desktopy musí. Jinak na GX60/70 je zajímavá hlavně ta HW podobnost s novýma konzolema, a +- stejný výkon. Je to tak trochu ironie, ten notebook je samozřejmě mnohem použitelnější - jako PC desktop, na cesty, a hry zvládne stejně "dobře" jako ty nové konzole, jen kolem něho nebyl takový hype
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 10:58:44
avatar
Ved nic nebrani vyrobcom ako MSI, ASRock vytvoriť malú otvorenú PC konzolu. MSI by v podstate len integravať GX70cky hardware A10-5750M a Radeonom HD 8970M. Žiaľ nič také nie je. Naproti tomu MSI ponúka All-In-One Gaming PC, MSI AG2712A s Intel Core i7-3630QM + AMD Radeon HD 8970M (zdroj: Odkaz a Odkaz). Keď to zoberieme na maličký desktop tak ASRock ponúka VisionX Series (Haswell) s Intel Core i5 4200M (len 2C, 4T) + AMD Radeon HD8850M 1GB GDDR5 VRAM (len 640 Stream procesorov) zdroj: Odkaz. Všetko je vysoko cenovo nad PS4.

Citace:
Naproti tomu notebook je složen z úsporných komponent, jeho obsah v cm3 je menší než u stolních PC, proto i logicky NEMůŽE obsahovat stejně žravé komponenty. Radeon 8970M je tedy zdůrazňuji "MOBILNÍ hiend".


Ale veď konzola má hardware viac podobný mobilnému tomu v notebookoch/all-in-one LCD PC. PS4 má obsah komponent bližší k notebookom/all-in-one LCD PC ako napr. k tým kvádro-kockám počítačom GeForce Experience, ktoré sú vybavené Godziliou dGPU NVIDIA alebo Postavte si malý, ale výkonný počítač - Stavíme herní dělo ve velikosti herní konzole! zdroj: Odkaz.

Aj napriek tomu sa posnažím o zostavenie nejakého konkurenciaschopnej "otvorenej PC konzoly" na báze SilverStone Milo ML05 Mini-ITX s Mini-ITX doskou kde bude buď AMD A6-5200 2.0GHz QuadCore (ak sa im uráči prísť aj na naše trhy) alebo s Mini-ITX doskou ASRock C2750D4I s 8-core Intel Atom C2750 2.4GHz. Jediný problém je dGPU. Na to aby sa dalo konkurovať PS4 treba niečo aspoň na úrovni desktopovej dGPU Radeon HD 7850. Žiaľ low-profile jednoslotová grafická karta na trhu je len Sapphire AMD Radeon HD 7750 1GB GDDR5 s 512 SPs "Cape Verde" a s tým sa nedá konkurovať. Nič silnejšie zatiaľ nie je. Chcelo by to aspoň Radeon HD 7790 / Radeon R7 260X oba "Bonaire" s 896 SPs. A v tom som troška skeptická či dokáže Sapphire alebo niekto iný takúto jednoslotku/low-profile dať na trh. Obávam sa max z toho vyždímajú Radeon R7 260 "Bonaire" s 768 SPs.
evolution [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-17 19:03:33

treba si uvedomit ze hraci(ak sa to da taj nazvat) v zapadnej eu/usa su lenivi, pc ich vobec nezaujimaju, ked uz ma doma ps/xbox tak si s kamaratmi doma zahra na 4och ovladacoch cod/racing hru.. je to proste ina mentalita..
MBX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nijaká pozitíva sa nenájdu? 2013-11-18 14:10:16

Dobrý deň, pozeral som Vašu navrhovanú zostavu a vôbec snažil som sa pozorne čítať
celý článok vrátane príspevkov. Odhliadnuc od toho, že mám pocit, že ste viac zaujatý ako objektívny ku nastupujúcej generácii konzol. Posím Vás o vysvetlenie niekoľkých údajov a otázok,rozhodujem sa pred kúpou nového PC prípadne konzoly:

1. Z Vašich článkov sa neviem zbaviť dojmu, že výpočtový výkon (toľkokrát prepieraný) je priamoúmerný hernému zážitku. Alebo že hrám hlavne grafiku.
Príklad z minulosti: X360 a jej výpočtový výkon je 0,077 TFLOPS (údaje sa líšia ale maximum je 0,3 TFLOPS) a výpočtový výkon PS3 je uvádzaný 0,23 TFLOPS, čo je viac ako 2,5 násobok,ale z reálneho použitia je zrejmé, že grafika PS3 nebola výrazne lepšia a rozdiely sa častokrát nedali vôbec nájsť.
Taký Radeon HD4670 s výkonom 0,48 TFLOPS na spustenie CRYSIS 3 vôbec nestačil ani výkonom a ani podporou DX. Kdežto na staručkom X360 si CRYSIS každý užívateľ zahrá.
Z tohoto to nevyzerá, že na teroreticky výkonnejšom PC si zahrám viac ako na konzole.

2.Vami navrhovaná zostava: testeri vôbec neodporúčajú procesor X4 na hranie BF4 multiplayeru a R7790 je tiež na hranici použitia, podľa Vašich testov cca 37 FPS BF3 (test na i7 - to sme cenou už samozrejme na inej úrovni) priemer, myslím, že je jasné, že tam nejaké prepady framerate určite budú aj pod hrateľnou hranicou v BF3 a teda
v o niečo náročnejšej hre ako BF4 je to bude samozrejme výraznejšie. S odstavca predtým vyplýva, že počas životnosti X360/PS3 bol nutný minimálne 1 resp. 2 upgrady PC na to, aby ste si mohli zahrať aktuálne hry. (zahrať vôbec, nieto ešte v maximálnej kvalite). To je ďalšia investícia, kde nezlyháva samotná PC platforma ako taká, ale vývojári kladú menší dôraz na optimalizáciu a s tým nič neurobíte. BTW Radeon 7790 už sa v testoch grafických kariet ani neobjavuje a s jeho výkonom to bude po roku 2014 diskutabilné a bude predpoklad na upgrade grafika + procesor (ďalšia investícia). Optimalizácia je dôležitý prvok, ktorý hrá významnú úlohu.

3. Z toho plynie ďalší bod a to je zostatková hodnota hardware, aj napriek tomu, že sú staré konzoly na trhu 8 rokov, tak samotnú konzolu nezoženiete pod 100 € z bazáru, pri vstupnej investícii 220 s GoW2 je to viac ako slušné. Akú hodnotu by dnes asi malo 8 rokov staré PC?

4. Spotreba el. energie. Podľa prvých testov má PS4 spotrebu počas záťaže 131 W, Vami navrhovaná zostava by mala akú spotrebu, prosím? Ja predpokladám, že tak 220 W? tiež je to nezanedbateľný rozdiel z hľadiska dlhodobého použitia.

5. Investície do hier sú dobrý argument, ale aj MS aj SONY potvrdili, že aj na nastávajúcich platformách dostanú predplatitelia služieb PS Plus a Xbox live možnosť stiahnuť si niekoľko hier zdrama (vrátané Ačkových titulov).

6. Konzoly ponúknu aj hry a dobré hry, ktoré si na PC nezahráte. Čo ja vnímam ako čudný postoj nezahrať si Uncharted,Last of US alebo Gears of War (okrem 1) len preto, že nemám rád konzoly, keď sú to zábavné a dobré hry.

7. Nezanedbateľnou výhodou konzol je ich veľkosť a dizajn, kde v obývacej miestnosti budú pôsobiť prirodzenejšie ako PC MID TOWER. Mini-ITX platforma je fajn, ale cena a výber komponent je slabý.

A na záver si nemyslím, že desiatky miliónov hráčov na svete si nevedia spočítať samotný výpočtový výkon, jednoducho si len vyberú čo a na čom chcú hrať. Len tak slobodne. Myslím, že málokto z hráčov počas dobrého multiplayer zápasu rieši grafické detaily.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 14:32:04
avatar
Uvádíte spoustu nesmyslů a polopravd - vůbec to není o tom, zda konzole máte rád nebo ne. Objektivně se na konzole dívám jako na zařízení ...


1, Herní zážitek není uměrný výpočentímu výkonu, ale je rozhodně uměrný tomu, kolik dané zařízení za kolik peněz dokáže nabídnotu výkonu. A když už ztrácíte hraním čas, jistě se vám vyplatí jej strávit kvalitně u graficky kvalitní hry. Toť můj názor jako hráče.

2, Testeři nedoporučují? Co to je za blbost? Máme to vyzkoušené, anvrhovaný Richland X4 procesor je na hraní her více než dostačující a v kombinaci s HD 7790 nebo ještě lépe R9 270, nabídne vyšší výkon než jakákoliv konzole a vzhledem k tomu, že konzole PS4/Xbox One jsou architekturou to samé, neexistuje důvod, proč by i za pár let neměly hry na tom PC vypadat lépe. Upgrade je výhoda PC, protože ho můžete a nemusíte provádět. U konzole ale nemůžete, tudíž výhodnost konzole rapidně klesá ... navíc to, co vás stojí konzolové hry navíc, tolik vás ani nebude stát o dost výkonnější CPU, navíc ke konzoli ještě většina nějaký PC koupí, takže s koupí PC jako univerzálního stroje ušetříte mnohem více a ještě si můžete dovolit podstatně lepší detaily a tedy i zážitek z hraní ...

3, když to od vás někdo koupí podle mě je to nesmyls s tímhle kalkulovat, když budete PC udržovat aktuální, tak vás to také vyjde velice levno ...

4, Spotřeba el. energie je přímo úměrná výkonu, 131W v zátěži je PS4, ale výkonnější PC bude mít kolem 200-250W? Jenže to platí jen v zátěži a to opravdu není mnoho energie navíc ... podstatně víc spotřebujete třeba děláním si kafe každý den několikrát ve varné konvici . Z pohledu dlouhodobého uživatele nehraje rozdíl ve spotřebě PS4 vs PC žádnou roli, protože za tu spotřebu navíc má PC vyšší výkon, mnohem lepší detaily ve hrách a univerzálnost ... a finanční rozdíl na spotřebě je nicotný

5, Nedá se brát objektivně v potaz. I na PC se dá řada her pořídit zdarma v akcích atd. ... hry ale něco stojí a bereme oficiální ceny nových her, které řada lidí kupuje ...

6, Kvalita některých "exkluzivních" konzolových her se značně přeceňuje. Vámi uvedené jsou dobrý příklad her, které by objektivně nezasloužily příliš velké hodnocení. A proč ci myslíte, že to tak je? kdyby neexistovaly uměle exkluzivní konzolové tituly se zaplacenými recenzemi, konzole by neměly marktingový tahák a lidi by je nekupovali. Je to umělá platforma a neexistuje technický důvod, proč by ty hry neměly jet na PC, když na PC byly stvořeny!!!

7, I velký PC může být pěkný, i malý PC může být výkonný, námi zolená sestava není nijak přerostlá ani nevzhledná ani o moc větší než třeba Xbox One. Výběr komponent i na mini-ITX je bohatý a ceny dobré.

Já výběr nikomu neberu, ale zároveň nehodlám přihlížet okrádání samotných hráčů se o detaily a čas tím, že si koupí zbytečné "zdánlivě" levné herní zařízení, načež si koupí hromadu drahých věcí okolo třeba i nějaký ten PC tomu navíc. Když si koupí pořádný PC jeden, ušetří mnohem více, mohou si dovolit stejné hry hrát v podstatně lepších detailech, tedy s lepším zážitkem když už u nich tráví čas a ještě mají spousta dalších výhod a možností okolo. Já se na konzole a PC nedívám z toho jestli je miluji nebo nenávidím (to je hloupost sama o sobě), já se na ně dívám objektivně jako na zařízení a zda za ty peníze stojí nestojí a beru v úvahu všechny okolnosti ...
MBX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 16:10:59

Pán Stach,

-čo moja polopravda o Radeone HD4670?
-prečo teda, sa na DDworlde zaoberáte spotrebou zariadení na niekoľkých grafoch, keď to nie je dôležité?
-,,udržovať PC aktuální" znamená do neho v určitých cykloch investovať ďalšie peniaze? Popierate tým, že výkon bude na veľa rokov dostatočný?
-platené recenzie? pochybujem, že hráči hrajú recenzie a áno vyhradené tituly tu môžu byť na to, aby pritiahli hráčov ku tej ktorej platforme...ale to nič nemení na tom, že tu sú. Je to o podpore platformy ako takej a to pre hráčov význam má.
-prosím navrhnite dostatočne výkonné karty do MINI-ITX.

Pozrel som si review BF4 ma Vašom webe, kde ste použili zostavu i7/16GB RAM/SSD disk - hra nastavená na max. a GTX 660 Vám v priemere dala necelých 25 framov (ak sa nemýlim museli tam byť pasáže, kde to šlo nižšie než je hrateľné). to znamená, že na to aby to bolo možné plynulo hrať je potrebné upraviť nastavenia znížením rozlíšenia resp. detailov. Na zahraničných weboch bola recenzie na BF4 PS4 verziu, kde ju vo FHD prirovnali k high detailom na PC. Radeon 7790 Vám dal o celých 11 FPS menej v BF3 než GTX660 (BF4 ste ho ani neuviedli) to je 30 % rozdiel. Je možné, že s 7790 by sme s nastavením museli ísť až na medium detaily?

Moja otázka znie zostava, ktorú ste uviedli: X4/8GB RAM/HD7790 je dostačujúca na to, aby nej BF 4 bežal na minimálne 30 FPS (hrateľný v každom okamihu)v nastaveniach na high s vyhladzovaním a vo full hd rozlíšení?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 16:25:25
avatar
prosím vás základní fakta:

Low endové herní PC typu PS4 a Xbox One má 2GHz JAGUAR AMD procesor se 4 moduly (8jádry) a grafiku úrovně HD 7790 až HD 7850+

Uvedené herní PC má ale vyšší frekvnece podobných HW základů a to znamená i vyšší výkon.

Oba tyto základy dokáží dát BF4 hratelně, ovšem musíte značně omezit detaily. U Konzolí jsou omezeny výrazně na úroveň low detailů a nemůžete si je zpětně zaptnou, u PC si je můžete nastavit jak je libo a hra by měla být na PC hratelná ve stejných FPS v lepších detailech ...
MBX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 16:58:08

ja tiež uvádzam fakty p. Stach napr. už dvakrát dotazovaný Radeon HD 4670, karta s vyšším výkonom (teoretickým a faktickým) proti PS/X360 ale s touto kartou si Crysis 3 nezahrám.

Prosím, koľkokrát ste mohli reálne na vlastné oči porovnať BF4 na PS4?
Pretože ste zatiaľ jediný v rámci všetkých webov (hlavne zahraničných) ktor tvrdíte, že BF 4 ide na LOW. Všetci ostatní sa viac menej zhodujú, že BF4 je slabšia na PS4 HIGH vs ULTRA resp, že kvalita sa blíži ku pc, ale neprekoná ho.

Už len pre upresnenie - rozhodujem sa medzi novým PC a niektorou z konzol. Ide mi len o zváženie všetkých hľadísk, preto sa na to pýtam a porovnávam s prvou generáciou konzol.

Napr. spomínaná GTX 660 (vychádzam z Vašich testov) kým ešte pri BF3 bola použiteľná po dvoch rokoch je hranie BF4 (pri rovnakých podmienkach) na hrane (resp. priemer 25 fps značí, že bez zníženia nastavení to bude nehrateľné). Dá sa predpokladať, že každé dva roky sa kolobeh zopakuje. Čo vyžaduje ďalšie investície, aby sa môj pc udržal v segmente mainstream. Pretože vývojári nemajú vo zvyku sa PC platforme prispôsobiť a myslieť aj na tých, čo majú 2 ročný mainstream PC.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 17:40:04
avatar
nevím kdo se shoduje, herní magazíny tomu většinou moc nerozumí (zvlášť když mnohé tvrdí, že hry na Xbox360/PS3 v těch 640/720P uiltra low detailech vypadají dobře) .... nicméně faktem je, že když se BF4 pustíte na low bez AA atd. tak vypadá stjeně jako na PS4 ... klidně si to zkuste ... odpovídá to paramertům. ROzhodně tam rozdíl je a k high nastavení PC se konzole ani neblíží!

HD 4670 nikdy nebyla herní grafika, je to ultra low end a vždy byl ... pokud vám ji někdo doporučil jako herní kartu tak sorry ...

Proč by se měly vývojáři starým PC přizpůsobovat, na to tam máte možnost si nastavit detialy!!! A většinu her si i dnes zahrajete na velmi starých PC .... vy pořád nechápete že konzole je neměná a budou na ní vypadat hry stále hůře, PC se stejným HW na tom samozřejmě bude podobně a nemusíte ho upgradovat, ale můžete a to je ten rozdíl. A ty další investice, pokud chcete hrát jen hry, tak se to vyplatí, přeci nebudete trávit čas hraním v ošklivých detailech, alespoń můj čas je drahý, anvíc vzhledem k vyšším cenám her na konzole se ty případné upgrade PC vyplatí, zvlášť když byste si sečetl, kolik by vás stálo poříázení té konzole + nějakého horšího PC což většina udělá ...

Tímto končím diskuse, všechna relevnatní fakta byla již uvedena v článku i starším článku na téma PC vs konzole a na vaše FLAME podobného typu nemám čas. Objektivní fakta byla uvedena, doporučujeme koupi herního PC pro hráče, protože se to z hlediska peněz, možností a herního zážitku atd. prostě vyplatí více. PC je lepší herní a mnohem lepšíuniverzální stroj a nepotřebujete kupovat jiné zařízení, protože zvládne vše co konzol, slabší PC atd.
MBX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-19 08:21:53

Dobre p. Stach, diskusia končí, ono to vlastne ani žiadna diskusia nebola.

OPRAVA:
Doplním a dúfam, že sa nemýlim, rozdiel v príkone 170W by mal byť rozdiel v spotrebe 0,17 kWh. Ak priemerný hráč hrá cca 90 minút denne každý deň jedná sa o rozdiel v spotrebe 93kWh/rok. Pri cene 0,202 € je to 18 € ročne x 3 roky (konzole vs. PC) = 54 €.

Ospravedlňujem sa za zdržanie.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 19:00:12
avatar
jo ale na konzoli neuděláte to co na PC a nebudete mít takové možnosti ani tak pěknou grafiku, takže těch pár W navíc u PC nehraje roli.

udělejte si o jedno kafe denně méně ve varné konvici a máte ten rozdíl dole ;)
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 19:53:15
avatar
Citace:
"Low endové herní PC typu PS4 a Xbox One má 2GHz JAGUAR AMD procesor se 4 moduly (8jádry) a grafiku úrovně HD 7790 až HD 7850+"


Osemjadrový procesor v Sony PS4 (ako aj Microsoft Xbox One) je zložený z dvoch štvorjadrových „modulov". Už sa to konečne nauč a nemýl si stavebné jednotky microarchitektúry Jaguar s modulárnou microarchitektúrou AMD Bulldozer/Piledriver a pod.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 19:57:03
avatar
jo sorry myslel jsem čtyřjádrové
PCforever [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 19:17:42

Máte poruchu na stránkách, zmizeli moje příspěvky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 19:38:30
avatar
nemáme ... nebylo to moc vhodné příspěvky do diskuse, spíše štěky zavánějící flame. Myslím, že do diskuse se dají dát lepší příspěvky ...
PCforever [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-18 19:50:52

Já to myslel dobře
igorv [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-19 18:15:32
avatar
za tie prachy sa urcite da postavit rychlejsie pc, os nepocitam, ale zaujimalo by ma ako to bude s hramy, niektroe sa robia len pre konzole a otazka je a to teda je, ci nepojdu emulovat aj na klasickom pc? to by bola riadna rana pre konzole....
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 549x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1366x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2222x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1971x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1312x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1