Zaměření NVidia Fermi není nepochopitelné aneb něco o Cloud Computingu Tisk E-mail
Napsal Jan P.   
Pátek, 20 listopad 2009
altNVidia se svým připravovaným FERMI nedává spát jak jejím fanouškům, tak zastáncům grafik ATI. Nechejme však pro chvíli boje těchto dvou rivalů a podívejme se, proč se FERMI zaměřuje na to, na co se zaměřuje.

 

 

  Jak již na DDWorldu zaznělo, NVidia směřuje novou generaci svých grafických karet FERMI na profesionální segment, kde se nachází mnohem víc příležitostí, tudíž i peněz. Firma taktéž oznámila platformu RealityServer, která je určená pro Cloud Computing. Není jistě překvapením, že se bude jednat o servery založené právě na GPU nové generace plus bude zapotřebí speciální software - jak už tomu tak u Cloud Computingu bývá.

 
  Řekněme si upřímně, samozřejmě že herní průmysl je jedním z největších (ne-li tím největším) na světě, tudíž herní grafiky budou zapotřebí vždy. Jenže v tomto segmentu sakramentsky rychle klesají marže, tudíž ačkoli kterákoliv z těchto dvou hlavních firem (Ati, NVidia) prodá třeba dvakrát víc GPU než před dvěma roky, výsledný zisk je menší než tenkrát. A právě Cloud Computing by mohl být v této situaci tou správnou trefou do černého, která bude skvělým zdrojem financí. Řekněme si o něm proto něco víc, než vyřkneme finální verdikt.
 
  Ačkoli by se to mohlo zdát jako krok zpět, zakládá si Cloud Computing na tom, že aplikace bude běžet na extra výkonných superpočítačích, ke kterým se jednotliví uživatelé budou připojovat za pomoci klientů - tedy programů běžících na jejich - klidně málo výkonných - počítačích. Jediné, co je k tomu zapotřebí, je přístup k internetu a výkon provozovat tzv. interface software ("propojovací software"), který komunikuje s aplikací na oněch extra výkonných počítačích - přičemž jím může být klidně jen obyčejný webový prohlížeč. Že jsou v tomto byznysu velké peníze naznačuje už fakt, že už dnes se s Cloud Computingovými systémy můžeme setkat. Jsou to například všechny e-mailové klienty přístupné přes web - GMail, Hotmail, Yahoo Mail, ale i Centrum E-Mail a Seznam E-Mail. Dále třeba Google Apps umožňující editaci textových, tabulkových a prezentačních souborů přímo v prohlížeči, nebo třeba Adobe Photoshop Express, díky kterému můžete upravovat své fotografie v prohlížeči za pomoci základních funkcí Photoshopu.
 
  Navíc příští rok, někdy v jeho polovině, by měly na trh dorazit Online Office 2010, tedy kancelářský balík Microsoftu přístupný přes webový prohlížeč. A v podstatě i sociální sítě běží na podobném principu, tudíž Facebook nebo Myspace jsou toho zářnými příklady. Jak je vidět, už nyní se v tomto odvětví objevují takoví giganti jako Google, Microsoft nebo Adobe. A bude jich přibývat. Někteří odborníci v Cloud Computingu dokonce vidí budoucnost internetu, tedy že aplikace - ať už jakkoliv složité - se přenesou do této sféry a my, běžní uživatelé, nebudeme instalovat programy na své počítače, nýbrž jen "propojovací software", který bude komunikovat s aplikací na Cloud Serveru.
 
 
   A nyní se tedy dostávám k tomu, proč NVidia zřejmě směřuje do tohoto odvětví. Jednak tato technologie a aplikace musí na něčem běžet - a tím něčím jsou extrémně výkonné servery. U nich se však jejich provozovatelé setkávají s enormně rostoucími náklady, především za elektřinu a chlazení. A jak je nám známo GPU je v některých operacích nesrovnatelně krát rychlejší než běžné CPU, takže s patřičným softwarem a v určitých odvětvích má velkou šanci na úspěch.

  Tomu napovídá i představení NVidia Fermi ve dnech 17. - 19. listopadu, kdy to má NVidia demonstrovat ve srovnání se čtyřjádrovými procesory. A pokud nabídne FERMI srovnatelný výkon za příznivějších provozních podmínek, proč by pak nemohlo být základem těchto Cloud Computingových serverů? Nebo pokud bude poskytovat lepší poměr výkon/cena? Navíc v tomto odvětví jde o veliké peníze, o které se může při zaměření čistě na herní trh oboum firmám jen zdát. Je tedy očividné, že NVidia vycítila příležitost a pouští se tak do kolejí, kterými možná bude spět celý počítačový průmysl, a tudíž čím dříve v něm začne, tím lépe.
 
  Jen přidám můj osobní názor: jestli NVidia zjistila, že na herním trhu nedokáže být konkurenceschopná, proč se nezaměřit na profesionální trh, kde je více prostoru? A co když část týmu NVidie už paralelně pracuje na čistě herním GPU, které bude vydáno až ve chvíli, kdy bude konkurenceschopné?
 
Zdroj: http://www.howstuffworks.com/ , Forschungszentrum Jülich/IBM
 

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rorschach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 00:37:22
avatar
Na Fermi jsem zvědavý jako už dlouho na nic Jak na výkon herní, tak na praktickou využitelnost a uplatnění při výpočtech.
Fermi... trhák, propadák, průměr
Ví jen pánbůh a Nvidia... a já už bych to do háje taky rád věděl
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 03:13:41

No,myslenka cloud computingu je super a Fermi bude v superpocitacich asi opravdu technologicka spicka ale ma to par hacku.Samotny cloud computing ma problem uz z principu.Pokud se jedna o v clanku uvedene aplikace problem asi nebude.Podstatne horsi to bude v narocnejsich aplikacich.Zacnu zatizenim internetu.Stahovani DIVX filmu(placeny server,typicky 550 Mb) mi trva mezi 15 minutama a 3 hodinami.Podle denni doby.Coz znamena ze naprikad velke objemy dat jako je prevod videa na vzdalenem serveru se vicemene rovna fikci.Kapacita spojeni samozrejme narusta ale pokud si uzivatele misto silnych pocitacu zacnou vsichni porizovat ekvivalent Intel Atomu a spolehat na vykon vzdaleneho serveru ......K tomu pripoctete par drobnosti jako je hackersky utok,umrti pop star nebo zivelna katastrofa a najednou budete mit doma misto PC jen internetovy prohlizec .Tohle vse by se sice asi casem dalo technicky vyresit,ale rozhodne to nevyresi zakladni problem a tim je Wintel platforma.Jestli si nekdo myslite ze se Intel a a AMD spokoji s vyrobou nevykonych levnych ridicich cipu pro superpocitace na bazi Tesla tak jste naivni.IBM i Sun si hlidaji svuj pisecek a taky urcite dobrovolne nepredaji cely svuj business Nvidii.Ta bohuzel nema X86 procesor.Kdyz uz si tu tak zvesela spekuluji dodam jeste neco do mlynku.Procpak se tak najednou Intel a AMD domluvili?Copak je v te nove smlouve?Dostali z Fermi strach a planuji novou licencovanou GPU sbernici?Klidne muzou,Nvidia se chova stejne u SLI.Monopol to nebude,zustanou 2 hraci.Treba to dopadne jako u Atom-Ion,kdy je kompletni reseni levnejsi nez samostatny procesor.Kazdopadne i ja jsem na Fermi hooodne zvedavy a hlavne na to co vse se z toho vyvrbi.
elJohno [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-22 19:18:00
avatar
To jo, dokud tady nebude pořádné propojení, tak si o takto náročných aplikacích přes cloud computing na velkou dálku můžeme nechat zdát.
Nicméně pokud by byl jeden takto výkoný PC přímo v nějaké velké firmě, která se zabývá třeba tou editací videa (čirou náhodou tohle zrovna v práci řešíme), tak už dneska není problém natáhnout si po budově optický vlákno nebo na kratší vzdálenost použít SAS, kde je přenosová rychlost něco kolem 20 Gbit/sec.
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 13:11:35
avatar
myslím že Fermi bude nejzajímavější karta od vydání 8800GTX
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 13:36:25
avatar
Samozřejmě. Po tak dlouhé době čekání na nový produkt nvidie to ani jinak není reálný-nejzajímavější totiž nemusí znamenat nejlepší. Ale ono vlastně to přejmenováváni od nVidie je jen blud od fanatiků z ddworldu. Proč sem o tom asi tak často četl i na english webech...
wireless [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 14:37:06
avatar
mě nepřišly grafiky s G200 jako přejmenovaný, jenom to nebyla taková bomba jak možná někdo čekal ;-) ale sou to schopný graf. čipy ;-) o Fermi si to myslím protože je to kus dopředu, technologie tam bude několikrát pokročilejší než na starších G200 a hlavně je to uplně nová architekruta která pochytila jen nejdůležitější prvky z minulé generace
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 19:20:07

" fermi ale bude nejlepší "
Záleží jak v čem, v jakym nastavení a v jakém prostředí a určitě se úspěchu dočkáme.
To fakt nechápete, že úspěch Fermi je zaručen ?
Neříkám, že se to bude líbit všem třeba zde na ddw, ale Fermi zastíní řadu 5xxx od Ati.
Takže pro slabé povahy : budte připraveni na všechno, co přijde a to si nedělám ...
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2009-11-21 19:42:29
avatar
Osobní názor zajímavý, ale podle mě trošku mimo mísu. Jsem zvědavej na nějakou prezentaci výkonu. Ano, mohli by pracovat na grafice pro hry, ale konkurence nespí!!!
elJohno [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-22 19:07:23
avatar
Proč mimo mísu?
SPIRIB [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-21 22:21:36
avatar
je to cele nejake divne ... preco by sa do cloud computingu nemohol dat aj ATI ? a vobec to cele fungovanie cez internet je nejake divne ... urcite by ma zaujimala cena pristupu k takymto vypoctom ... teda ci za rok puzivania (aktivneho) by sa mi viac neoplatilo investovat do poriadneho zeleza, nez platit za cloud ...
elJohno [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-11-22 19:12:44
avatar
Tak já neříkám, že by to nešlo provozovat i na ATI. Ale pokud ATI připravilo generaci 5000 jako herní čip a nVidia Fermi jako čip pro cloud computing, bude pravděpodobně (nikdo to nemůže s jistou dnes říct) Fermi pro cloud computing lepší (nebo přinejmenším lépe připravené).

Tak tobě by se pravděpodobně vyplatilo koupit si silné železo , ale firma, která potřebuje nějaký SW pro třeba 3000 zaměstnanců a navíc s tím, že i nadále bude přijímat lidi (tj. musela by znovu řešit po nákupu licenci), si radši ten SW pronajme na rok (dva, tři, ...) a má pokoj.

Nicméně ta cena by mě taky zajímala.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1235x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1642x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1151x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1213x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3794x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1475x
Komentářů: 0