Jak udělat z levné grafické karty dražší model? Nový BIOS! Tisk E-mail
Napsal Tomas Hort   
Úterý, 26 srpen 2008
Přejít na obsah
Jak udělat z levné grafické karty dražší model? Nový BIOS!
Co je to BIOS u grafické karty?
Postup updatu BIOS
Možné problémy a jejich vyřešení

 

 

 

 

  • Postup updatu BIOS

   K tomu, abychom mohli začít s úpravami, potřebujeme hlavně přídavnou grafickou kartu (ne integrovanou), flash disk či disketu s disketovou mechanikou. Pokud nevíme, jakou kartu přesně vlastníme, podíváme se, co nám říká program GPU-Z, který nám všechny potřebné údaje zjistí. Vždy doporučuji ověřit tímto softwarem a nespoléhat se například na data uvedená ve faktuře k vaší grafické kartě. Kdo ví, kdo dělal databázi vašeho prodejce a jaké chyby tam udělal.

02

    Červeně jsem označil důležité kolonky. Hned v první máme název grafické karty, v našem případě to je nVidia GeForce GTX 260. Ve čtvrtém řádku máme zobrazenu aktuální verzi BIOS. Když už víme, jakou kartu vlastníme, podíváme se, zda bychom nalezli nějaký jiný BIOS pro kartu, nejlépe od stejného výrobce, s lepšími takty. Asi nejlepší sbírka BIOS je zde. Nad tabulkou si postupně zredukujeme nabídku až ke svému modelu grafiky, nebo jej přímo vyhledáme v kolonce „Model".

03

   Já jsem přímo našel svou GTX 260. V nabídce mám 21 verzí BIOS od různých výrobců, sbírka se ale rozrůstá. Především mě zajímají typy od společnosti EVGA, jejichž kartu základní verze konkrétně používám. Ty jsou fialově zvýrazněny. Můj model má takty podle programu GPU-Z 576/999MHz (jádro/paměti), což je opravdu základ. Vidíme i mnohem více nastavené BIOS, nejlepší až na 666/1107MHz. V pravé části tabulky si vybrané soubory stáhneme. Nový, lepší BIOS pro svou kartu jsme tedy našli, co teď? Teď musíme zajistit nahrání na kartu.

  • Příprava na aplikaci nového BIOS

   Nyní vezmeme prázdný flash disk (disketu) a zapojíme do počítače. Musíme z něj vytvořit bootovací médium pro DOS, stáhneme si tedy potřebné soubory zde. Bootovací sadu pro Windows rozbalíme na zvolené místo na pevném disku (viz obrázek).

04

   Nyní potřebujeme vytvořit bootovací flash disk (disketu). Stáhneme si pro to vhodnou utilitu od HP zde. Nainstalujeme a spustíme.

05

    Zvolíme svůj USB disk či disketu, nastavíme „File System" na „FAT". Můžeme si i vytvořit název pro disk („BOOT" v našem případě). Zvolíme Quick Format a u poslední kolonky nastavíme adresář, do kterého jsme rozbalili bootovací soubory Windows. Po stisku tlačítka start se potřebné soubory nahrají na flash disk (disketu). Upozorňuji, že se jedná o skryté soubory, v běžném prohlížeči typu Windows Commander (Total Commander) je neuvidíte, ale věřte, že tam jsou.

    Máme bootovací flash disk. Jako poslední potřebujeme program, který zvládne aplikaci nového BIOS na kartu. Pro karty s čipy od společnosti nVidia stáhneme program NVFlash zde. Pro karty s čipy ATI stáhneme program ATIFlash zde. Rozbalíme zip archivy a soubory zkopírujeme na připravený bootovací flash disk (disketu). Na disk zkopírujeme taky námi vybraný stažený BIOS, kterému upravíme jméno souboru na cokoliv lehce pamatovatelného (novy.rom, bios.rom apod).

   Restartujeme systém, pomocí tlačítka „del" se přihlásíme do BIOS základní desky a v sekci „Boot" změníme načítání systému z disku. Místo našeho pevného disku zvolíme USB Bar (flash disk) nebo floopy disk (disketa).

06

Uložíme nastavení a systém nám nabootuje do příkazové řádky DOS.

07

  • Práce s programy

Základní příkazy pro update na nový BIOS jsou různé pro oba výrobce - pro oba programy.

  • Nvidia

   U karet nVidia stačí zadat: „nvflash -protectoff" (odemčení možnosti upravovat BIOS na kartě) a následně nahrát nový BIOS přes „nvflash abcd.rom". Úvozovky nepíšeme a místo „abcd" napíšete název lepšího BIOS, který jste zvolili (viz novy.rom, bios.rom apod). Zmáčknete „Enter" a aplikace nového BIOS začne. Program se Vás ještě zeptá, zda chcete BIOS opravdu přepsat, zmáčknete tedy „Y" na klávesnici jako „Yes". Před tím vším ale doporučuji uložit BIOS aktuální. To provedeme příkazem „nvflash -b zaloha.rom". Místo „zaloha" si pak můžeme zvolit svůj název souboru.

08

  • ATI

   U karet ATI je příkaz pro přehrání BIOS: „atiflash -p 0 abcd.rom". Úvozovky nepíšeme a místo „abcd" napíšeme náš název souboru, který jsme na flash disk nahráli. Před tím vším opět doporučuji uložit stávající BIOS. Zvládneme to příkazem „atiflash -s 0 zaloha.rom". Více znát nepotřebujeme.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1269x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2172x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1935x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1298x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1290x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3910x
Komentářů: 0