Jak složit počítač aneb od šroubku k sestavě Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a Rebel44   
Tuesday, 18 December 2007
Přejít na obsah
Jak složit počítač aneb od šroubku k sestavě
Začínáme se stavbou ...
První spuštění ...
Konkrétní počítačová sestava...

 

 

 

 

  • Jak složit počítač aneb od šroubku k sestavě

  Výběrem počítačových sestav se zabýváme každý měsíc. Dnes se podíváme na to, jak se takový počítač skládá a podíváme se na jednu takovou dnes standardní sestavu, pro lepší představu ... Výběr komponent pro vaši sestavu v různých cenových hladinách, najdete každý měsíc v podrobných a konkrétních přehledech, které pro vás zpracovávám na základě aktuální situace. Mnozí si nechají složit počítač v obchodě, ne všude ho ovšem složí úplně dle představ. Jsou však i firmy, které složí počítač velmi kvalitně. Dnes se podíváme na jednu takovou počítačovou sestavu a při té příležitosti se podíváme na stavbu počítače od A do Z.

Úvod

   Stavba počítače je dnes sice velice jednoduché, ale pořád se může pokazit mnoho věcí, se kterými si ve finále nemusíte vědět rady. Pokud bychom to brali do důsledku, tak počítače by mohl stavět jen člověk, který složil zkoušku z vyhlášky číslo 50, tedy zkoušku o bezpečnosti při zacházení s elektrickými zařízeními. Pokud tuto zkoušku nemáte, tak vám nikdo ve skládání počítače také bránit nebude. Nicméně vězte, že všechno co děláte, děláte na vlastní riziko a zároveň jste zodpovědní za bezpečnost všech, kteří s vámi složeným počítačem pracují. Tímto vás nechci strašit, jen uvádím vše pro pořádek. Pořád pracujete se zařízením, které v základu pracuje s napětím 230V a jestli s témto napětím přijdete do přímého styku, tak vězte, že se smíchy neudržíte ...

GB-aurora

První pravidlo je tedy myslet na bezpečnost, nehrabat se v počítači když je pod proudem! Je s podivem, že toto základní pravidlo porušují i mnozí zkušení uživatelé.

Pak ještě existuje další druh nebezpečné elektřiny, které se říká statická. Ta vzniká třením dvou elektrostatických materiálů a dokáže v určitých případech zničit vás hardware. Proto neotírejte komponenty hadrem apod. K montáži počítače a manipulaci s komponenty byste měli mít antistatické rukavice. Myslím, že to by k respektu ze stavby počítačů mohlo stačit, takže se podívejme na stavbu samotnou ...

sestavy

  • Co budu k montáži PC potřebovat

Rozhodli jste se postavit si počítač? Dobře, proč ne. Jistě již máte vybrány všechny potřebné komponenty. Úplné minimum k funkční počítačové sestavě je:

  • Procesor (dnes nejpravděpodobněji zdílny firem AMD nebo Intel)
  • Základní deska (kompatibilní svámi vybraným procesorem)
  • Operační paměť (moduly kompatibilní svybranou základní deskou)
  • Grafická karta (buď jako samostatná karta nebo již integrovaná na základní desce)
  • Pevný disk (s vhodným připojením)
  • Napájecí zdroj (nejnebezpečnější a zároveň oživovací jednotka celého počítače)
  • Počítačová skříň (neboli CASE, kam všechny součástky správně umístit)
  • Optickou mechaniku (není bezpodmínečně nutná kchodu PC, dá se bez ní obejít, ale patří ke standardnímu vybavení)
  • Kabeláž (všechny kabely, které budete potřebovat kpropojení všech komponent)
  • Chladiče a ventilátory (pro procesor nezbytný, zbytek je volitelný)

Pokud tohle všechno máte, tak jste připraveni ke stavbě počítače. Tedy skoro. Výše uvedené jsou základní komponenty. Ještě můžete mít ale další, jako přídavné karty, čtečku paměťových karet apod. Co dnes už neosazujeme je disketová mechanika. Samozřejmě před stavbou se přesvědčíme, zda máme připraveno potřebné nářadíčko. Takže kladivo, hasák, vrtačku ... samozřejmě si dělám legraci. Ke stavbě počítače dnes většinou stačí vhodný křížový šroubovák. Mnohé skříně sice slibují bezšroubkové upínání, ale to má své hranice.

DFI-P35-9

   Jednotlivé počítačové komponenty k vám dorazí ve svých baleních a krabicích. Ty rozhodně doporučuji nevyhazovat, minimálně po dobu trvání záruky na jednotlivé komponenty. Pečlivě uschovat spolu s dokladem o koupi. Chleba to „nežere".  Jednotlivá balení ale předem pořádně prohlédněte. U počítačové skříně naleznete spojovací materiál, který budete potřebovat ke stavbě vaší sestavy. U počítačového zdroje zase většinou naleznete spojovací materiál k němu a napájecí kabel počítače, případně další příslušenství, pakliže se nejedná jen o zdroj samotný, ale je v krabici. U základní desky naleznete minimálně sadu základních datových kabelů, CD s ovladači a manuál, který si pokud stavíte počítač poprvé, předem pročteme! Rozhodně doporučuji i zkušenějším uživatelům, jsou chvíle, kdy ho oceníte. určitě neplatí, že když selžou všechny způsoby, jdu se teprve podívat do manuálu.

Gigabyte-8800Ultra-13

U grafické karty nalezneme redukce, ovladače, případně napájecí redukční kabely. Pevný disk se prodává většinou bez příslušenství, stejně jako optická mechanika. Procesor dnes chodí většinou v tzv. BOX balení. U Intelu je tomu tak vždy u AMD je možné pořídit i samostatné procesory tzv. Tray, nebo edice ke kterým se chladič nedává. Jinak je chladič u procesoru přítomný. Já doporučuji pro vaše vlastní dobro tento základní chladič nahradit jiným, o jejich výběru mluvíme často u jednotlivých počítačových sestav a pro naši ukázku si připravíme i ten. Paměťové moduly nemají příslušenství (většinou).



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 908x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1454x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1101x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3762x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1459x
Komentářů: 0