AMD prý skutečně rozšíří výrobu současných RDNA 2 grafik na 6nm. Čekají nás Radeon RX 6000S Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 09 December 2021
altCo přináší přechod ze 7nm na 6nm výrobu TSMC a kterých grafických karet se týká?

 

 

 

 

Není to úplně nová zpráva, mluvilo se o tom dříve, nyní ale přichází další důkazy, že se tak skutečně stane. AMD rozšíří výrobu stávajících NAVI 2x čipů ze 7nm na 6nm. Proč je to zajímavé a důležité? Ze dvou důvodů.

První je samozřejmě z hlediska zvýšení dodávek čipů samotných. 6nm proces je vylepšený 7nm proces, kdy TSMC v rámci něho nasazuje konečně EUV technologii. V mnoha případech bude TSMC upgradovat stávající 7nm linky na 6nm, takže přechod je nutností i pro výrobce jako je AMD. Naštěstí lze použít stejný design a návrh původně 7nm čipu pro 6nm výrobu. Hlavní výhodou je fakt, že 6nm umožní zmenšit čipy. A to až o 18% proti jinak stejným 7nm. A to prý při zachování výtěžnosti z hlediska množství správně (tedy plně funkčních) čipů. Protože ale výchozí polotovar v podobě křemíkové desky zůstává stejně velký, logicky to znamená, že se vám na stejnou plochu vejde těch čipů o něco více. A i kdyby to mělo být „jen“ o 10 - 15% třeba, pořád je to v případě relativně malých čipů, které AMD vyrábí, místo třeba 250 rovnou 275 nebo dokonce 287 kousků z jednoho waferu. Takže ve výsledku desítek tisíc až statisíců waferů, se bavíme o velmi významném navýšení čipů ze stejného množství křemíku. Což speciálně v současné situaci nedostatku, je znát.

Druhý důvod je funkční. 6nm proces vůči 7nm umožňuje také o něco nižší spotřebu při zachování výkonu, případně tedy vyšší výkon při zachování spotřeby. Rozdíl je zhruba jen 10-15%, což není mnoho (nejde a nemá jít o generační posun), ovšem opět lepší než nic. Speciálně když to vhodně využijete. A tady to vypadá, že AMD využije 6nm výrobu speciálně směrem k dosažení cíleně lepší efektivity.

Nejzásadnějším běžným produktem, který bude 6nm používat, je nová generace mobilních procesorů AMD, tedy RYZEN 6000H série (Rembrandt), která se představí již velmi brzy na CES 2022. Jde opět o APU, kde 8jádrovou/16vláknovou CPU část s vylepšenou ZEN3+ architekturou, doplní nově integrovaná RDNA 2 grafika. Očekává se opravdu značný posun výkonu právě integrované grafiky, kdy se hovoří až o úrovni výkonu kolem desktopových karet jako GTX 1050. AMD ale samozřejmě míří hlavně na tu efektivitu, kde by mělo mít značnou výhodu proti 10nm Intel ALDER LAKE.

Nicméně vedle těchto primárně mobilních procesorů (i když desktopové verze se také objeví), se mají začít 6nm vyrábět i některé dosavadní 7nm RDNA2 grafické NAVI 2x čipy. Nejvíce se mluví o přesunu výroby v případě mobilních variant Radeon RX 6000M ze 7nm na 6nm, což pochopitelně dává velký smysl. U desktopu má už dnes AMD jasně nejefektivnější řešení na 7nm výrobě a není tak moc důvod to hnát hned na 6nm. V případě mobilních modelů se ovšem každý Watt počítá, a tak potenciálních až 15% úspory při zachování výkonu je lákavé.

Co však úniky stále neprozradily, kterých čipů se ta 6nm výroba má opravdu týkat. Pro mobilní grafiky Radeon RX 6000M v současnosti AMD používá NAVI 22 (RX 6700 série v desktopu, 6800M/6700M série v mobilních PC), NAVI 23 (RX 6600 série v desktopu i mobilních PC) a chystá se uvedení nejmenšího NAVI 24 (RX 6500/6400/6300). Zatím prý hlavním kandidátem je NAVI 22, kde by výhody přechodu byly nejzajímavější. AMD by mohlo Radeon RX 6000S sérii řešení ohlásit spolu s RYZEN 6000H procesory také v lednu. Uvidíme.

Každopádně 6nm výroba už v tuto chvíli má vyrovnávat objemově produkci 7nm kapacit, podle plánů TSMC. Jediným na trhu dosud uvedeným 6nm čipem na trh, je první čipletové GPU řešení, výpočetní AMD CDNA2, tedy Instinc MI200 série. Ten tedy brzy doplní klasická 6nm CPU a GPU od AMD, a 6nm výrobu použije u TSMC také společnost Intel pro své grafické karty ARC 1xx, kdy samozřejmě Intel nedisponuje vlastní vhodnou technologií pro výrobu klasických grafických čipů. Pokud by měl použít svůj 10nm++++++++ proces (označený nově marketingově „Intel 7“), tak by to nemusel ani vydávat, bylo by to nekonkurenceschopné. Takže bohužel AMD přijde o část potenciálních kapacit, kam by mohlo bývalo svou výrobu CPU a GPU rozšířit, kdy přitom dnes používá drtivou většinu existujících 7nm kapacit TSMC a je hned druhým největším zákazníkem firmy vůbec.

Jestli uvidíme i v desktopu 6nm Radeon RX 6000S grafiky, je zatím otázkou. Nejsou určitě dnes prioritou. Vyloučit to ovšem rozhodně nelze, otázkou je podle mě hlavně načasování. Je možné že kompletní přechod 7nm kapacit na lepší 6nm verzi se protáhne až do začátku 2023, kdy už AMD bude na trh uvádět další a další varianty nové NAVI 3 generace, tedy RDNA 3 architektury. A ta je vyráběna 5nm a představí se už v Q3 2022. Každopádně nepřekvapilo by mě, kdybychom viděli na trhu 6nm verze současných 7nm produktů. Vedle Radeon RX 6000S také 6nm verze SoC pro Xbox či PlayStation atd. Přechod na lepší verzi jinak vlastně stejné výroby dává smysl. I když samozřejmě lepší ceny finálních produktů pro nás, koncové zákazníky, od toho rozhodně neočekávejte. Všechno zdražuje a bude zdražovat i nadále.

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-12-10 20:02:48

Už sa tešim na tu 3D pamať, myslim že sa to tu už riešilo v lete ako to AMD planuje. GPU s 3D pamaťou a na 6nm bude pekna mala mrška 6nm -18% a 3D pamať keď dnes zabera pamať na GPU cca 1/2 čipu tiež ušetri kopec miesta. Nechajme sa prekvapiť či naozaj NAVI 33 bude mať cca 4096 jadier a velkosť niečo cez 300mm2 s vykonom siahajucim na NAVI 21
Najvačši problem vidim v USA ktoremu načisto preskočilo a začalo ťažiť kryptomeny v takom objeme ako kedysi čina. Už len necelý mesiac a je to tu!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 653x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1402x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2228x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1979x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1315x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1300x
Komentářů: 1