AMD RX VEGA dorazí tento kvartál – někteří věří, že má výkon jen na úrovni GTX 1070 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 03 květen 2017
altCopak je ta „mýtická“ VEGA vlastně zač? Krátké uvedení do děje …

 

 

 

Někteří dělají z RX VEGA něco mýtického a overhypují věci atd. Pravdou ovšem je, že AMD už před půl rokem nahlas a veřejně řeklo přesně kdy AMD VEGA dorazí a poodhalilo také, o co se jedná. Přesto někteří od té doby ještě přidali s dotazováním se, kde je VEGA. Jenže když AMD řeklo před půl rokem, že dorazí v Q2 a podle mých informací bylo je a bude Q2 duben-květen-červen, tak je hloupé se ptát, kdy dorazí :). AMD nicméně aktuálně oficiálně znovu už poněkolikáté opakuje, že RX VEGA dorazí v Q2, tedy dříve, než skončí červen (pro ty kterým pořád není jasné, co znamená Q2) ;).

Z hlediska toho, co víme je myslím velmi pravděpodobné, že AMD bude předvádět RX VEGA na COMPUTEXu na přelomu května/června, kdy je pravděpodobné, že něco o VEGA uslyšíme už teď v květnu, anebo nejpozději tedy v červnu.

Další hype běží kolem výkonu RX VEGA. Aktuálně některé weby vytáhly stařičký uniklý benchmark z 3DMarku, který výkon VEGA ukazuje někde na úrovni GTX 1070. Problém je, že není příliš pravděpodobné, že by špičková 14nm RX VEGA měla stejný výkon, jako má 28nm Radeon FURY X, která se kolem úrovně GTX 1070 dnes běžně nachází (v některých hrách pod, v některých nad). RX VEGA má sice nejspíše stejný počet jednotek, ale na mnohem vyšší frekvenci k tomu má 8GB ne jen 4GB paměti a hlavně výrazně architektonické změny. Je extrémně nepravděpodobné, že při tom všem by měla jen stejný výkon jako karta, kterou má generačně nahradit, na čemž se asi všichni shodneme. Samozřejmě bude více verzí VEGA, víme že existují dva čipy (menší a větší), víme že bude několik grafik v sérii s různým výkonem, takže je velmi pravděpodobné, že nějaká z nich bude mít výkon kolem GTX 1070 úrovně, tedy větší než má RX 580, s tomu odpovídající cenou.

Minimálně ale už teď víme, že RX VEGA má v jednom případě výkon 12,5TFLOPS. To na již představené pasivně(!) chlazené výpočetní variantě Radeon Instinct MI25. To je více než 2x tolik, co nabízí Radeon RX 580 a ten zase není tak daleko od GTX 1070. Taktéž jsme měli dvě veřejné ukázky výkonu karty v praxi, ve 4K hraní DooM a Battlefield 1. V obou případech na testovacím vývojovém prototypu karty se základním chladičem s téměř neexistující SW podporou měla karta výkon lepší, než GTX 1080 OC edice v obou hrách. Jinými slovy, myslím že máme dostatek důvodů objektivně odhadovat, že špičková RX VEGA nebude mít výkon jen na úrovni GTX 1070 ;).

Samozřejmě nechci tady zase zakládat opačný hype, tedy že RX VEGA bude o desítky procent výkonnější než GTX 1080Ti/TITAN Xp apod. Upřímně řečeno, skutečný výkon RX VEGA je velká neznámá, a kromě pár věcí které nemohu zatím veřejně komentovat, nemám úplný obrázek. AMD totiž udělalo značné změny v architektuře. A především spolupracuje s vývojáři her, které architekturu a technologie VEGA budou opravdu využívat hned už letos. Je to snad poprvé, kdy se na využití technologií zbrusu nové architektury GPU pracuje dříve, než se dostane na trh. Doposud to bylo v podstatě tak, že AMD a NV udělali GPU a pak se další roky trousily první hry, které alespoň část technologií a výkonu, jak nová GPU fungují, využily. Myslím, že nemusím zde rozebírat, jak tragicky mnohé hry nevyužívají dostupný výkon a technologie a je to velmi podobné jako s vícejádrovými CPU. AMD má nicméně značnou výhodu dnes. Hry se dělají na něj a pro něj, díky jeho dominanci v konzolích a aktuální architektura GPU RADEON i s prvky VEGA se nachází v PlayStation 4 PRO i novém Xbox Scorpio. RX VEGA má výrazné novinky hlavně v oblasti využívání paměti. Já si už umím představit optimalizované scénáře, kde nás praktický výkon RX VEGA posadí opravdu na zadek, nicméně jak moc to bude fungovat i v již vydaných hrách starších technologií je samozřejmě jiná otázka. Nicméně s 12,5Tflops a taktem kolem 1,5GHz bude RX VEGA daleko od něčeho, co by se dalo nazvat slabou grafikou. Takže stále si myslím, že ji v nějaké verzi rozhodně uvidíme někde v rozpětí výkonů GTX 1080 OC až GTX TITAN Xp běžně.

  • Proč AMD chybí v high endu?

Zde bych se krátce zmínil o tom, proč jsou u AMD věci, jaké jsou. Tedy proč se neobjevily POLARIS High end GPU Radeon RX 490/490X. AMD opravdu vynechalo jednu generaci high endu, stejně tak vynechává jednu generaci mainstreamu-low endu, který bude pokrývat zatím stávající POLARIS i kus příštího roku. Nicméně obojí vyplynulo ze situace a kroků, které současné AMD nemohlo ovlivnit. Bohužel tak bylo rozhodnuto už před několika lety za minulého vedení AMD, které se v rámci hledání úspor rozhodlo osekat GPU divizi a zrušilo tak vývoj některých budoucích čipů. Bohužel díky tomu opustilo AMD několik důležitých a šikovných lidí pro vývoj GPU a prostě následovala velmi podobná situace, jako po vydání Phenom a následně FX procesorů. Zde se podařilo za extrémně složitých podmínek dát před více jak čtyřmi lety dohromady zpět velice kvalitní team, který navrhl zcela novou architekturu ZEN na čistém papíře. Výsledkem jsou RYZEN procesory.

No a situace na poli GPU je vlastně s mírným zpožděním v identické situaci. AMD muselo napravit kroky minulého vedení a jeho šetření na špatném místě, takže složitě dalo dohromady zase slušný team, ale protože finance jsou prostě omezené a rozhodnutí v minulosti, které ovlivnilo produktovou řadu o 4 roky později bylo nezvratné, zkrátka AMD už rok chybí v high endu, což se nedalo nijak dohnat, pokud prostě vývoj jader byl zrušen před těmi lety, kdy se s ním mělo začít. Letos se do něj vrátí s RX VEGA což je následovník GCN architektury, ale stále více slyšíme, že je v podstatě stejně jako ZEN udělána na čistém papíře a znovu. Samozřejmě se s ní tedy počítá nejen pro letošní rok, ale i do dalších let a následovat bude další generace v podobě NAVI a tedy jako konkurencí pro nové NVIDIA čipy. Obojí snad AMD vrátí zpět na správnou dráhu, jako to dělá RYZEN.

AMD RX VEGA tedy přichází vlastně podle plánu. Je ale pravda, že se mohla objevit už o pár měsíců dříve tento rok (tedy někdy na přelomu Q1/Q2). Nicméně jednak se ještě ladila výroba (která se zdá se velice slušně vyladila), problémem jsou ale opět HBM“2“ paměti, jež vyrábí HYNIX i SAMSUNG, ale byly tam nějaké problémy s jejich výrobou, takže až nyní by měly být opravdu dostupné, a nikoliv už začátkem roku, jak bylo oběma producenty původně slibováno.

Zkrátka a dobře, opět narážíme na to, že AMD zatížené dluhy z minulosti a špatnými rozhodnutími minulých vedení, je tím výrazně limitováno a ovlivňováno až nyní. AMD tak za těchto naprosto bezprecedentních podmínek bojuje na dvou velkých frontách proti dvěma firmám, které síly netříští a finančně jsou na tom mnohonásobně lépe. Někteří opět vytahují na scénu odkup AMD, třeba Samsungem apod. Ale to se nestane. AMD je současně jednou ze strategických US firem, a to limituje možnosti odkupu AMD firmami ze třetích zemí. Jediný, kdo by dnes připadal vážně v úvahu je Apple, nicméně nevím, jestli by to z mnoha důvodů byla dobrá volba a AMD by zůstalo firmou, která posouvá technologické hranice a nové standardy pro všechny. Nicméně fakt že by AMD potřebovalo několika miliardovou injekci, aby zaplatilo druhy, rozjelo zátky pořádně vývoj ve větším, a hlavně začalo konkurovat i marketingem, na tom se asi shodneme. Bohužel situace je prost složitější, než se zdá a myslím si, že o spoustě věcí ani nevíme. Pravdou je, že situace AMD je zvláštní už roky a těžko budete hledat firmu, která s tak obrovskými existenčními problémy stále žije a dokáže uvádět produkty které posouvají hranice a konkurují mnohem finančně silnější konkurenci. To určitě nebude jen tak, ještě když k tomu připočteme několik historicky neuvěřitelně hloupých tahů a kroků, kdy každý jednotlivý z nich by stačil na položení i silnějších firem. A tady zvláštní vztahy a pozice AMD nekončí.

Je ale opravdu nutné brát produkty AMD tak, že opravdu nevznikají za standardních podmínek, že není normální, že AMD nabídne to, co Intel či NV, které na to mají mnohonásobně větší rozpočty. Těžko najdete v jiné oblasti nějakou podobnou situaci. A už právě jen proto, aby nějaký trh a výběr existoval, kdy vidíme názorně na cenách špičkových grafik a špičkových CPU v posledním 1-2 letech jak to vypadá když trh nefunguje, tak snad to co AMD drží vydrží. Umíte si představit ty ceny, ten pomalý vývoj, kdyby existoval jen jeden výrobce CPU a jen jeden výrobce GPU?!

Samozřejmě pro vás RX VEGA otestujeme, jakmile to bude možné.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - heh 2017-05-04 08:27:20
avatar
pěkné shrnutí... a překvapilo mě, že nikde není nic vytučněno
ludva [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 09:12:33

Souhlas to snad psal jiný aDDmin o) Jen tak dál.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 09:24:26

No a bohužel pro AMD vyjde Vega příliš pozdě, čekají na ni maximálně tak lidi, co nakupují podle loga. Ti co radši hrají, než čekají, už mají nakoupeno u konkurence. Ale třeba se pletu a lidi budou prodávat GTX1080 a 1080Ti a brát Vegu....
Neostep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 09:36:26

Nebo lidi čekají , s čím přijde AMD a koupí si ten produkt u kterého bude nejlepší poměr cena výkon. Já třeba čekám a v pc zatim jen Gtx 970. Ne každý se hned žene do spárů Nv.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 09:48:09

Individuálně samozřejmě, velké procento trhu ale díky době vydání neosloví.
Lázeňský švihák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 09:50:48

Tak záleží s čím čekáš. Pokud máš generaci starou kartu, tak se ti to asi vyplatí. Kocour nicméně,dle mého názoru, mluvil spíše o lidech, kteří měnili 2 a více generací staré karty. Tam prostě čekat do nekonečně nemůžeš a logicky pak bereš jediné řešení na trhu.
kocour13 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 11:08:14

To nejde takhle zobecnit. Někomu nestačí generaci stará karta, někomu stačí 2 generace stará. Každý máme jiné nároky. Ale ti co potřebovali lepší karty, zvláště pak na vyšší rozlišení, mají dávno Nvidii.
Arnarmo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 15:01:45

No, mám monitor s freesyncem, takže čekám .

Když si vzpomenu na ten "hype loňského léta", že 4096 stream procesorů bude mít "pravděpodobně" vega 11 (rx 490) a vyjde snad s Battlefieldem 1, letos že vyjde i větší vega 10, "skutečny hi-end" a do toho poslouchám svou dosluhující R9 290-ku.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-05 14:49:40
avatar
Máte a nemáte pravdu. Ti, co kupují bezhlavě za jakoukoliv cenu vždy to nejrychlejší, tak už mají Nvidii, protože logicky měla novou hiend generaci jako první.
No a ti ostatní ví, že se mohou s AMD těšit téměř vždy na lepší poměr cena/výkon, takže jestli čekat vydrželi, jistě neprohloupí.
No a nakonec je tady třetí skupina, ke které patřím já, lidé se speciálními požadavky, kde mám hned dva - mini ITX + freesync podpora, takže vlastně na AMD čekat musím, protože pro mě NV nic nemá (jejich smůla, mohli mít moje peníze)
zdarec [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-04 12:30:46
avatar
Ja rozhodne cekam. Rad bych je podporil. i5 2500k + 7970oc pro 3xfullHD. Uz fakt nestačí. Najivne doufam ze budou zacatkem cervna bezne dostupne na trhu ...
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2017-05-05 01:06:52
avatar
Doufal jsem, ze Vega vyjde nekdy zacatkem kvetna ale, protoze je AMD mistr v odkladani a vetsinou si dava nacas, tak to vidim tak, ze bude predstavena az v cervnu. Doufam, ze aspon vsem vytrou zrak a bude stat za to. Snad rovnou vydaji nejmim 3 verze. Ja osobne chci neco v rozmezi 13-15 tisic, takze neco kolem gtx 1080. Mohli by nabidnout lepsi vykon za podstatne lepsi cenu nez je 1080.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1150x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 975x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1093x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3681x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1435x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1261x
Komentářů: 5