Nejvýkonnější grafika Intel ARC (DG2) bude soupeřit maximálně s Radeon RX 6700XT a RTX 3070 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 11 září 2021
altInterní prezentace Intelu říkají, že Intel bude s AMD a NVIDIA konkurenceschopný jen v mainstreamu

 

 

 

 

Žádná grafická karta Intel ARC pro skutečné nadšence, se zatím nechystá. Alespoň ne v první generaci ARC modelů (DG2). V zákulisí už Intel informuje partnery o nových produktech, kdy uvedení jeho prvních neintegrovaných grafických karet se uskuteční v Q1 2022, s představením pravděpodobně v lednu kolem CES 2022. V tuto chvíli už je tedy vývoj vlastního HW hotov, a co nevidět bude muset začít ostrá hromadná výroba všeho, tak aby byla vůbec šance, že se to na trh v Q1 podívá. Intel tedy už musí dobře vědět, jaký výkon a jaké vlastnosti jeho grafické karty mají.

Uniklé informace říkají, že Intel tvrdí, že jeho nejvýkonnější model ARC série bude moci konkurovat Radeon RX 6700 XT a RTX 3070. Intel plánuje více verzí pro tuto dnes výkonově střední grafickou kategorii. Sám je sice nazývá karty pro nadšence, ale to nejspíše jen proto, že Intel skutečně kartu pro nadšence mít v první generaci nemá. Takže se snaží marketingově uměle dělat z RX 6700 XT a RTX 3070 něco, čím nejsou. Ani jedna z těchto karet není „ENTHUSIAST“ nebo-li high end segment. Obě tyto karty jsou jednoznačně PERFORMANCE třída, tedy tím, co nazýváme vyšší mainstream. Jak výkonem, tak především technickým základem. Obě používají o třídu menší čipy, než skutečný vyšší segment, tedy karet pro nadšence (nižší a vyšší high end). A se vší úctou, ani cena 400 a 499 dolarů není dnes zdaleka „Enthusiast“ segment. jde opravdu jen o „Performance“.

High end jsou jednoznačně modely AMD založené na NAVI 21 řešení, tedy nižší high end v podobě RX 6800 16GB a vyšší high end s RX 6800 XT a TOP modelem RX 6900 XT. V případě NVIDIA pak jsou to modely založené na konkurenčním high endovém GA102 GPU, tedy RTX 3080 a RTX 3080Ti/RTX 3090. To jsou bez jakýchkoliv pochyb a diskusí karty třídy „Enthusiast“ … výkonem, cenou i specifikacemi.

  • Intel bude stačit jen mainstreamovým řešením AMD a NVIDIA

Radeon RX 6700 XT a RTX 3070 jsou jen a „pouze“ mainstream, a tomu tedy bude Intel maximálně konkurovat. Není na tom pochopitelně nic špatného, protože za normálních okolností by tohle byly jedny z nejprodávanějších karet na trhu, široce dostupné s dobrým poměrem cena/výkon atd. Takže dává samozřejmě smysl, aby právě tady měl Intel také svou nabídku. Speciálně pokud vůbec chce, aby jeho grafické karty brala většina hráčů vážně. Intel určitě nabídne více než jeden model pro tento segment, ukazuje že chce pokrývat rozpětí zhruba 300 – 500 dolarů. Takže nás čekají nejméně dva, možná i tři modely různých specifikací.

No a pochopitelně nás čeká i low end v podobě nějakého malého GPU řešení pro hladinu 100 – 200 dolarů, což je pro Intel zásadní hladina. Proč? Protože právě tato GPU jsou nejdůležitější, jelikož s nimi chce firma uspět hlavně v největší části mobilním segmentu a vytlačit ze své platformy konkurenční levná NVIDIA GTX řešení. Ty dnes výrobci levnějších notebooků osazují prakticky automaticky, i když často nemají o mnoho větší použitelný výkon a smysl z hlediska použitelnosti v běžné praxi, proti integrovaným grafikám.  

  • Závěr – co očekávat a co nikoliv?

Jinak výše uvedený slide není ten skutečně „originální“ od Intelu, ale existuje oficiální velmi podobný, který Intel skutečně má a ukazuje v zákulisí. Pozicování Intel ARC Alchemist série grafik Intel, ale není velkým tajemstvím už dlouho. Intel samozřejmě tradičně maluje věci na růžovo, takže jeho roadmapy, výkonová srovnání apod. popisují prakticky jen ty nejlepší případy. To je smutná realita, kdy dnešní Intel neukazuje skutečnou praxi, která se skládá i z mnoha případů, kde to jeho produktům moc nejde.

Takže ano, budou případy, kdy Intel ARC grafika dokáže konkurovat AMD RX 6700 XT a NVIDIA RTX 3070, ale budou i případy, kde bude zaostávat. Problémem Intelu je a bude i fakt, že jeho architektura je nová, odlišná od NVIDIA a AMD a tedy těch pro které jsou hry prakticky výhradně dělány roky. Je stále mnoho a mnoho problémů s Intel grafikami, aby tam některé hry bez potíží vůbec běhaly. Intel ovšem má obrovský team SW vývojářů, který je mnohem větší než ten u AMD a NV dohromady a dělá na tom. Do reálného zahájení prodejů ARC grafik zbývá stále zhruba půl roku, tedy ještě hodně času na práci a ladění software a podpory.

Pochopitelně jak to bude vypadat s cenami karet atd., to je dnes těžké říci. Intel ale nebude mít s GPU snad takové problémy po stránce jejich vlastní provozní efektivity, jako se svými CPU. Protože na rozdíl od těch procesorů nebude pro GPU používat svůj rozbitý a neopravitelný 10nm proces. Nechá ARC DG2 GPU vyrábět u TSMC a to 6nm výrobou. Stejně bude pravděpodobně něco na efektivitu hlavně RDNA 2 ztrácet, ale nebude to tak propastný rozdíl jako v oblasti procesorů. Kde by měl být silný a více než konkurenceschopný, to je akcelerace videa. A obecně nasazení GPU pro výpočty a akceleraci v různých aplikacích. To je ostatně prioritou pro Intel, protože primárním cílem vývoje jeho vlastních samostatných GPU nikdy nebyly hráči, ale HPC a tedy výpočetní segment. Takže pokud používáte GPU pro akcelerace výpočtů apod. měly by pro vás být novinky Intel ARC dost zajímavé, v řadě oblastech prý mají překonávat AMD i NVIDIA řešení.

Samozřejmě o Intel ARC grafikách budeme ještě hodně a často mluvit. Intel sám bude dávkovat oficiální informace v průběhu několika dalších měsíců. Takže se postupně oficiálně dozvíme, jak budou karty vypadat, jak to bude s nereferencemi (Intel již má nejméně jednoho oficiálního partnera, jehož jméno nikoho nepřekvapí) a další informace. Plné odhalení karet se očekává v lednu 2022, s recenzemi asi ke konci ledna. Vypuštění do prodejů pak proběhne v únoru nebo březnu 2022. Nejdříve by měly jít na desktopový trh ty výkonnější edice, v Q2 je pak doplnit i další nižší edice. Tedy v případě desktopu. Pravděpodobně se ale budou lišit termíny uvedení mobilní a desktopových DG2 variant, kdy mobilní mají často jednoznačně přednost, zejména u těch nižších edic. Intel chce kompletní platformu, jakou má a nabízí dosud jedině AMD. Cílem je především vytlačit NVIDIA ze jeho platformy. Co nejdříve. A začne tedy u té největší části neintegrovaného spotřebního grafického trhu, který NVIDIA na GPU má, což je mobilní segment. Tam NV disponuje podílem přes 90% a tvoří většinu jeho dodávek čipů. Intel nechce NVIDIA dále podporovat a chce tak nabídnout ALDER LAKE platformy s ARC GPU, což si určitě v OEM bez potíží prosadí.   

Příští rok tak bude zajímavý a opravdu budeme mít tři výrobce GPU na trhu. Je ale škoda, že Intel není zrovna garantem funkčního konkurenčního prostředí a vývoje. Osobně tak neočekávám, že by konkurenční prostředí mělo být na poli GPU skutečně lepší, protože těžko zrovna Intel bude tlačit ceny níže atd.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-11 19:18:51

Druha vec je cena, momentalne ak sa nejaka skladom objavi či 3070 alebo 6700 pod 1000€ nieje skôr 1200€ a kolko ludi si kupuje GPU za 1200€?
Ak intel ponukne karty o vykone 6700 a 3070 s cenou pod 800€ bude ich predavať ako teple rošky Otazka je či intel ma zabespečene svoje GPU proti ťažbe, ak nie viem presne kde skončia ale ak ano, tak by mohli velmi rychlo nahradiť Nvidiu a AMD v hernych PC.
Všetko zaleži od Intelu či zo svojimi GPU nakrmi težarov a pre hračov sa ukaže zopar vzoriek pre nadšencov, alebo zablokuje težarov a ovladne herny svet.
cuko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-11 19:54:57

6700XT 12GB od Saphirre som kúpil asi mesiac do zadu za 850 čisto novú s alzy aj s darčekom, 750W zdroj evga, takže pod tisíc isto kúpiš

https://www.shoepping.at/p/grafikkarten/radeon-rx-6700-xt-12gb-mech-2x-oc-m0000GSNIZ? gclid=CjwKCAjwp_GJBhBmEiwALWBQkwoVXI2nIaJwUtkzu0mZ Ughx3JvIzBej7hyybfIDkVAArg2sUy2lWRoCc3kQAvD_BwE
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 07:38:16
avatar
To bolo pred mesiacom. Teraz je to horsie, alza uz postupne vypredava vsetko (este maju dve posledne 3070ti za 1200) Sem tam sa ale este nieco objavi napr. minuly tyzden mali v Ageme 3070 za 850 a za 950 bola 3070ti (za par hodin to zmizlo a to agem predava len na ico alebo zivnostnikom).
cuko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 08:40:58

vsak som dal link kde je 6700XT za 900 a styri kusi skladom ???
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 10:22:44
avatar
Ja som netvrdil, že sa nedá kúpiť, len som napísal, že situácia je horšia ako pred mesiacom…
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-11 20:09:49
avatar
asi je kupují všichni když jsou vyprodaný
Bady29 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-11 20:30:46

Podle mě jen všichni těžaři, nebo lidi co si tím vydělávají nejspíš. Pro ostatní je to moc drahá hračka (když už hračku tak spíš xbox za 13k).
pcmaker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-11 20:24:36
avatar
Domnívám se, že Intel moc dobře ví, co dělá. Pokud nasadí tu správnou cenu, zaplaví trh, dostane se do povědomí lidí a během několika let, pokud se mu podaří přetáhnout k sobě od konkurence ty správné lidi, trh ovládne. Jinak by se do toho nepouštěl. Můj odhad je 50% trhu s dedikovanými grafikami pro Intel do 5 let.
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 04:04:31
avatar
Upřímně pokud nasadí rozumnou cenu a bude normálně k sehnání tak bych si ji i koupil jelikož předpokládám že stále bude trvat nedostupnost nebo extrémní nacenění grafik nvidie a amd. Krom toho už mne nebaví hrát na gtx 750Ti a chci něco výkonnějšího bohužel se mi odporoučela moje gtx 1070 takže jedu na nouzovce jsem rád že jsem si ji nechal v záloze.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 08:27:05
avatar
Okrem výkonu budem zvedavý aj technológiu rozmaznávania obrazu a tiež leštenky na monitor v podaní Intelu
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 09:21:04
avatar
Dokud bude Intel vyrávět grafiky u TSMC tak nic zaplavovat nebude a pokud ano tak na úkor ostatních výrobců.
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-13 10:24:06

Přesně. Intel tímhle prakticky negoval jednu ze svých "výhod", velkých kapacit. Píšu uvozovky protože je to zároveň nevýhoda, jinak by k TSMC nešel, že.
exRathanuviel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 11:00:40
avatar
... "cena 400 a 499 dolarů není dnes zdaleka „Enthusiast“ segment. jde opravdu jen o „Performance“."
Jakékoliv konstrukce stavějící na této kategorizaci jsou v tuto chvíli mimo realitu.
vaskos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 13:19:32
avatar
Len po znamostiach som zohnal 3070 za 800€ (nova, samozrejme LHR). Zohnat dnes grafiku za standartne ceny je skoro nemozne.

Co je este horsie, tak aj na bazaroch sa ludia zblaznili. Bezne sa tam grafiky predavaju aj za vysie ceny ako v obchodoch.

Podla vsekeho sa situacia v blizkej dobe nezlepsi, skor naopak :

- inflacia okolo 5%, hodnota penazi ide rapidne dole
- covid
- mining
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-12 19:54:04
avatar
No nic, ked to pojde takto dalej, tak v januari budem musiet poziadat o aspon 10% zvysenie platu
Bady29 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Inflace 2021-09-13 15:31:34

Není inflace jako inflace. To co máme teď je většinově poptávková inflace, nikoli nabídková. Jde o odloženo spotřebu z lock downu + omezení v dopravě.
Až se poptávka nasytí klesne to.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-13 09:08:04

Ono jak sa dá na jednu a tu istú situáciu pozerať dvomi rôznymi pohľadmi.
Pár rokov dozadu som tu čítal na grafiky amd že je uzastne že dôkazu konkurovať aspoň v mainstreame, že tie highend aj tak nikto nekupuje, čo dokázali z ničoho a pod. Teraz sa o to iste snaží Intel a grafiky tu ešte niesu a už sú na ddworlde zatracované. Dajme tomu intelu šancu. Ktovie, možno nás neprekvapi ešte do budúcna. Konkurencia je vždy dobrá, ťaží z toho hlavne zákazník.
freakyfriday [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-09-13 13:15:05

Po pravde ak skončí bullrun v novembri/decembri tak je to to najhoršie čo mohol intel urobiť ...keby tie karty nasadí teraz, majú vyhraté ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 539x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 845x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3175x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1350x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1220x
Komentářů: 5
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1896x
Komentářů: 1