Výrobcům dochází s TSMC trpělivost. Nadále slibuje nesplnitelné - aktuálně 10nm výrobu na 2016! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 10 February 2015
altTSMC žije mimo realitu. To by možná nebyl problém, kdyby to nebyl velmi podstatný výrobce čipů.

 

 

 

TSMC sice nevytváří vlastní návrhy CPU a GPU, ale vyrábí je pro velkou spoustu zákazníků včetně vůbec největších firem v oboru, kterými jsou třeba Apple, AMD, NV, Qualcomm a mnoho mnoho dalších. Spolu s Intelem a Samsungem patří k největším světovým výrobcům čipů. Bohužel TSMC pořádně zavařilo svých partnerům, a těm s ním dochází trpělivost. V ideálním světě by se výrobci mohli obrátit na konkurenci, v našem světě má však TSMC v mnoha oblastech fakticky monopol (oblast výroby klasických větších i velkých GPU) a v mnoha dalších má nenahraditelné kapacity. Díky tomu se mnozí výrobci ocitají v pasti a musí trpět TSMC.

To jim to velmi stěžuje, protože v uplynulých letech se TSMC vyprofilovalo jako společnost, jejíž plány mají do reality velmi daleko (přibližně tak rok a půl daleko). TSMC nedodrželo ze svých plánů a slibů výrobcům v posledních letech vůbec nic. 28nm výroba měla zpoždění, obrovské potíže a její zaváděcí cena byla astronomická, navíc kapacitně nedostatečná. 20nm výroba nakonec nebude v podstatě vůbec v tom rozsahu, jakém být měla (20nm pro GPU od TSMC vůbec). 16nm výroba má už skoro 2 roky zpoždění, a ani letos se s ní u TSMC přes nedávná ujištění, reálně pro trh moc nepočítá. To však nebrání TSMC přijít s novým slibem - 10nm výroba pro konec roku 2016! Firma údajně do toho investuje 16 miliard dolarů.

Mnohým výrobcům tyhle plané sliby dost zavařily. Třeba AMD s NV musejí stále používat 28nm výrobu a jejich původní plány ohledně vlastních generací grafik jsou ty tam. AMD navíc s TSMC dlouhodobě moc nevychází, to mu hází klacky pod nohy, jak může, kvůli vazbám na GlobalFoundries. Právě GF je trnem v oku TSMC, protože je to asi jediný výrobce, který může ohrozit její "monopol" na poli výroby velkých GPU, díky čemuž podstatně ovlivňuje trh a diktuje si podmínky. Pro TSMC se ale chystají horší časy i na dalších polích. Intel své továrny otevřel i pro několik dalších výrobců a hlavně je tu SAMSUNG s GF, kteří sdílejí 14nm výrobu a právě k nim se přesouvá AMD, Apple, QualComm a nově by ráda i NVIDIA. Zkrátka sliby a jejich totální nedodržování a odtržení od reality jak nám to TSMC předvádí poslední roky s velkými dopady na reálné produkty, už přestávají mnohé výrobce bavit. Bohužel alternativ a možností vyrábět jinde nebylo doposud mnoho. To se ale mění.

TSMC se proti odlivu zákazníků snaží bojovat obrovskými investicemi od vývoje, což by snad mělo přiblížit její plány více realitě. Přesto platí TSMC za velmi nespolehlivého partnera. Jinak názorně také vidíme důsledek toho, když jedna firma získá v podstatě monopol na trhu - TSMC prostě neinvestovala do výroby tolik, kolik měla a mohla, protože věděla, že stejně jí nikdo konkurovat v mnoha oblastech nemůže, takže z toho značně profitovala. Nyní, kdy konkurence reálné hrozí, najednou jsou zde obrovské finance uvolňované do vývoje výroby. Takže ať se zase někdo bude radovat ze situace na poli CPU, kde má Intel tak 85% podílu proti AMD s 15% a situace s GPU, kde má NV tak 70% proti 30% AMD, tak nevím z čeho se raduje. Čím více se situace odchyluje od 50:50, nebo čím méně konkurentů, tím hůře pro zákazníky, dráž pro zákazníky a hůř i pro vývoj produktů samotných.

Jinak reálně. TSMC bude mít 16nm pro reálné produkty v roce 2016. 10nm, tak nejdříve v roce 2018. Já jen nechápu, proč jí ty nereálné sliby mnozí stále žerou ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 512x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1360x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2220x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1970x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1312x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1298x
Komentářů: 1