DDR5 paměti na obzoru – prototypy a práce na JEDEC standardu. Na trh mají vstoupit v roce 2019. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 07 květen 2018
altStandard DDR4 je tu s námi zhruba od roku 2014 a stále neřekl poslední slovo. DDR5 se však blíží.

 

 

 

 

Současná situace na poli operačních pamětí, kdy po zlikvidování konkurenčního prostředí, kde zbyli jen 3 významní výrobci ovládající 98% trhu, nám hodně komplikuje život. Je navíc velmi pravděpodobné, že se všichni tři domluvili (ať přímo nebo nepřímo) a společně před časem omezili produkci, aby podpořili umělý nárůst cen, kdy kroky všech tří výrobců jsou neuvěřitelně synchronní a proti zájmům konkurenčního prostředí a zákazníků. V současné chvíli se výrobci topí v penězích, ale je zde teoretická šance na to, že ceny přeci jen o něco klesnou s nástupem dvou nových výrobců DDR4 čipů. Ať tak nebo tak, nic z toho samozřejmě nezastaví práci na nástupce DDR4 technologie …

  • DDR5 míří na scénu …

V současné době už samozřejmě existují prototypy DDR5 pamětí. Výrobci počítají s 16Gb a 32Gb čipy s použitím „3D“ výroby, tedy vrstvených čipů atd. Současné prototypy mají kolem 4,4GHz při CL42 a s napětím pouze 1,1V. Nicméně samozřejmě budou postupně mnohem rychlejší, běžně by se měly pohybovat až kolem 6000 MHz. Doposud není vývoj dokončený a JEDEC standard by měl být v případě DDR5 hotov snad na konci tohoto roku.

Jinými slovy na CES 2019 bychom měli vidět finální první generaci DDR5 pamětí všech typů zejména pro mobilní řešení (tedy LP DDR5). V současnosti už existuje predikce toho, jak to bude vypadat na trhu. První podíl by měly DDR5 získat už příští rok, ale samozřejmě nepůjde o nic zásadního. V tuto chvíli také nevíme, které konkrétní PC platformy tyto DDR5 první využijí. Můj odhad je, i vzhledem k současné situaci, že DDR5 zamíří hlavně do serverů a HPC, tedy první platformou, která je pravděpodobně využije, budou nové XEON procesory od Intelu příští rok a velmi pravděpodobně i nové 7nm EPYC 2 procesory od AMD (AMD letos nepředstaví 12nm EPYC, druhá generace bude až 7nm). V tuto chvíli pochybuji, že by DDR5 příští rok došly i do desktopového mainstreamu.

Myslím si, že o moc jiné to nebude ani v roce 2020, kdy graf předpovídá dvojnásobný růst podílu DDR5, myslím si ale, že to bude stále taženo HPC a servery. Nicméně jak Intel, tak AMD by zcela jistě v roce 2020 měly minimálně představit DDR5 platformy pro mainstream. Můj názor je, že AMD s tím počítá, protože do roku 2020 výslovně slíbilo držet kompatibilitu stávající AM4 platformy. V roce 2019 tedy představí 7nm RYZEN 3000 procesory pro AM4 a to by mohla být poslední verze. Jejich nástupcem už může být ZEN 5 (ZEN 4 kvůli pověrčivosti v Asii prý nebude) a ten by tedy vycházel někam na rok 2020 na té výrazně pokročilejší verzi 7nm procesu. A ten by podle mě již měl být udělaný pro DDR5 (možné je, že bude podporovat samozřejmě i DDR4). V případě Intelu je to výrazně těžší vzhledem k odkladům, ale nejspíše nástupce ICE LAKE (druhá generace 10nm) bude pro DDR5, což by na rok 2020 zhruba mohlo vycházet.

Nástupce DDR5 vypadá, že bude o něco pomalejší než nástup DDR4. Ještě v roce 2021 má DDR4 mít převahu v klasických PC, na mobilním poli u LP pamětí má mít DDR5 rychlejší nástup a v roce 2019 jej tak uvidíme v řadě telefonů. V roce 2022 už ale bude DDR5 dominovat. V každém případě to vypadá, že nástupce DDR5 bude mnohem rychlejší u mobilních platforem typu ARM, tedy pro mobilní telefony, tablety apod. než u klasických počítačů, což je dost změna proti nástupu DDR4 technologie. Ale dává to smysl z hlediska lepší efektivity, tedy nižší spotřeby. Takže pravděpodobně budete mít DDR5 v mobilním telefonu dříve, než je budeme mít v našich běžných PC. DDR5 u nich budeme řešit až tak nejdříve od poloviny roku 2020 a do té doby ještě uvidíme DDR4 na vzestupu s rychlostmi a doufejme na sestupu s cenami …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-05-08 13:45:03
avatar
Vypada to ze este vydrzim na ddr3 a x79 a prejdem rovno na ddr5.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 533x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 438x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 722x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1567x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1725x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1544x
Komentářů: 5