Konec redukcí a různých konektorů. USB Type-C bude povinné pro všechny. Od konce roku 2024. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 25 říjen 2022
altAlespoň v Evropě je hotovo. USB Type-C byl schválen jako jednotný konektor a nařízení je platné.

 

 

 

 

Začátkem října EP schválil sjednocení konektorů a nabíječek a všechna zařízení používající pro napájení USB konektor budou muset v Evropě mít Type-C. Pro přijetí byla drtivá převaha zákonodárců v poměru 602:13. Nyní koncem října pak celé nařízení schválil i Council EU. Je tedy rozhodnuto a všechna mobilní zařízení a mnoho dalšího prodávané a uváděné na trh v rámci EU, bude muset mít nejpozději od podzimu 2024 výhradně standardní USB Type-C konektor.

Výrobci tedy mají dostatek času pro zavedení nutných změn, ale drtivá většina se na společném konektoru dohodla už před časem a dnes tak už valná většina zařízení Type-C má. V roce 2026 pak budou jednotné nabíječky a konektory platit i pro výkonnější řešení, jako jsou notebooky.

Samozřejmě je škoda, že to nařízení a logické sjednocení konektorů a tedy i kabelů a nabíječek a příslušenství, trvalo tak hrozně dlouho. Vzniklo tak zbytečně stamiliony tun odpadu, nemluvě o znehodnoceném materiálu a energie na vznik těch všech nestandardních kabelů a konektorů, které jsou nepoužitelné s jiným zařízením. Type-C je přitom na světě poměrně dlouho. Samozřejmě výrobci, alespoň drtivá většiny, poznali smysluplnost a užitečnost standardního konektoru a všeho kolem už před časem a byli schopni se tedy dohodnout v jeho prosazování, a tak mnozí už dnes mají většinu svých produktů čistě s Type-C. Jediný výrobce, který do toho všem házel vidle, je Apple. Ten vydělává obrovské peníze na svých neustále měnících se portech, kabelech a příslušenství, a tak byl zásadně proti.

Nicméně pokud bude chtít prodávat své produkty na EU trhu, bude se muset podvolit. Nepřekvapilo by mě, kdyby navíc podobné nařízení přijalo i USA a další země. Prostě to dává smysl. Nijak to navíc neohrožuje vývoj samotného rozhraní, které dostává nové a nové verze. Aktuálně přichází 40Gbps verze USB4 a u na cestě je už i 2x rychlejší s odpovídající schopností přenosu energie. Neexistuje prostě žádný dobrý důvod, proč by prakticky všechna mobilní a další zařízení a příslušenství včetně počítačových věcí, pro které je to možné a vhodné, nemohla mít funkčně jednotný konektor právě typu Type-C. Trvalo to sice, ale v EU to tedy bude realita pro všechno … hurá.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 10:06:11
avatar
Já samozřejmě vítám jednotný konektor pro telefony a tablety a uznávám výhodu céčka. Já patřil k lidem co prohlašovali, že USB konektor verze A, Mini, Mikro, jsem vždy a neomylně zapojil až na 3 pokus . Nicméně céčko také není úplně bez problémů. Ten konektor je na rychlosti přenosu dat a nabíjecích proudů dost malý. Ono by to nevadilo, kdyby kabely právě z důvodu požadavků rychlosti přenosu dat a nabíjecích proudů, nebyly tak tuhé a při větší délce už i relativně těžké. Už jsem viděl dost poškozených USB C konektorů. Jen mám dojem, že po vzoru Apple se design podřídil funkcionalitě a nebo ti co ho navrhli podcenili stoupající nároky na tento konektor.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 10:56:41

Mám podobný názor. Pro malou elektroniku je sjednocení na C dobrý nápad.
Pro tu větší je to už podle mě nesmysl a hazard. V článku dřív se tu smějeme roztavenému 12pin konektoru pro 4090, ale pokud někdo viděl zapojený "obyčejný" usb-c kablík od mobilu do napájení notebooku nebo viděl výsledek pokusu dobít notebook nabíječkou na mobily, tak se přestane smát. A že se to bude dít často.

Dále nesouhlasím s adorací konektoru typu C. Není robustní a je extrémně náchylný k poškození a je drahé ho vyrábět. Jediná opravdová výhoda je symetrie. A je mi jasné, že teď se ho dlouho nezbavíme.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 12:47:11

jo decka uz takle zalomili tu plosku jak v exteraku tak v jednom mobilu co meli na hrani. staci blbej pad z z nizkyho stolu na zapojenej konektor. druha vec ze paradoxne poradne nedrzi, silnejsi novej kabel k extaraku vypadava i pri malym pohybu, ale nejvetsi nervy mam na pracovni dell, kde se pres USBC pripojuje dok silnym neohebnym kabelem a jakejkoli malej pohyb z notebook znamena ze se dokyna odpoji. ted s tym budu muset zit na veky veku diky eu ze se sere do nesmyslu kterym nerozumi.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 13:08:16
avatar
Taky mě uplně vysíraj tyhle pidi konetkůrky, člověk aby vždycky když to zapojuje se bál, že to zničí a že se mi už takhle povedlo zničit micro usb a taky prostě jak jsou chatrný, tak i když s tím člověk zachází dobře, opotřebují se časem. Uplně na hovno fakt. Taky z toho nejsem nadšenej a krom symetrie nevidim na USB-C nic dobrýho. Nejlepší klasický USB, nepřijde mě vůbec velký, uplně v pohodě, ale hlavně je pevný a nezničitelný, udělat ho symetrický, tak je dokonalý.
fagot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-27 12:20:27

Take musim uznat, ze mel lightning radu vyhod. Dat nachylnejsi cast konektoru na kevny kabel misto do draheho zarizeni proste dava smysl.

Take nechapu poznamku autora, ze apple konektory porad meni kdyz se pouziva uz pres 10 let a vydrzel tedy dele nez microusb.

Umite si predstavit, kdyby v tom 2012 donutil nejaky ourada se socialistickymi manyrami aby apple presel na objektivne horsi microusb? Ted to neni takovy problem ale i tak to muze brzdit vyvoj. Kdo by investoval do vyvoje, kdyz muze pouzivat jen usb-c?
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 14:59:44

ohladne "obyčejný" usb-c kablík od mobilu do napájení notebooku nebo viděl výsledek pokusu dobít notebook nabíječkou na mobily, tak se přestane smát."
dolezite ze to funguje blbovzdorne. s malym/slabym adapterom samozrejme pomalsie
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 18:26:01

USB-C konektor je moc malej.
Jasně, lze jít s napětím teoreticky až do 50 Voltů (to je hranice pro "malé napětí"), takže to dá těch 100 W s prstem v nose, ale je to prostě moc drobné a háklivé na poškození.
Stapor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-26 19:36:02
avatar
Možná by úplně stačilo, kdyby USB-C bylo pouze pro malá mobilní zařízení a pro NTB, PC atd udělali to samé USB-C ve velikosti klasického USB a nazvali ho třeba USB-C+.
Než jsem četl názory diskutujících, tak jsem měl pocit, že jsem jedinej jouda, který už zníčil asi tři kabely USB-C, pochopitelně zalomením konektoru. Další poznatek, který mohu přidat je ten, že každodenním používáním "céčka" se ten konektor uvolní a přestává být funkční. Jen pro upřesnění, nepoužívám nějaké noname kabely, ale všechny kabely jsou značkové. Příště asi vyzkouším ty noname :-)
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-27 00:27:53

Konecne, ja uz v podstate posledne 2 roky ak kupujem novu eletroniku, tak prvu vec ktoru kontrolujem ci ma USB-C, ak nie tak je to pre mna uplny showstopper.
kashpi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-27 09:36:35

Citace:
Jediný výrobce, který do toho všem házel vidle, je Apple. Ten vydělává obrovské peníze na svých neustále měnících se portech, kabelech a příslušenství, a tak byl zásadně proti.

Nechapu tu nenavist autora k Apple
Kdyz pominu notebooky, kde se ty konektory meni, ale to ma kazdej vyrobce svoje.
Tak prave Apple od iPhone 5 drzi porad stejny konektor - vice jak 10 let.
Prijde mi to jen jako cista nenavist k Apple.
Ja osobne doufam, ze prave Apple diky tomuto zrusi konektor na iPhone uplne, protoze par USB-C doma mam ke vsemu moznemu, ale Lightning tu mam tolikrat, ze to nahrazovat usb-c je jen plytvani. Stejne postupne nahrazuji mobilni nabijecky bezdratovejma
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-27 10:58:35

zrovna u jabka je problem ze mimo magsafe ho ty bezdratovy nabijecky nabijej fakt pomalu. kdyz sem musel predchozi SE nabijet kazdej den tak mi to nevadilo, vecer sem ho dal na bezdratovou nabijecku, respektive i pres den nebyl problem skrz mensi kapacitu baterky..ted kdyz mi 13pro vydrzi 1.5-2.5 dne tak ho pres noc nabijim jen max 2x tydne a jinak musim pres den. a to spis sahnu po kabelu, tam mam 80% za pul hodky, na bezdratu za dve...
Stonkeep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-28 12:30:46

Ja bych se i vsadil ze se Apple nepodvoli a zadne USB-C nebude. Nebude zadny konektor
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-28 13:06:25
avatar
to je zajímavé řešení. Docela by mě zajímalo jak je to nařízení napsané jestli tam být musí tak musí. Mě zase napadlo že to Jabko bude ignorovat a přiloží redukci jakože "splněno"
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - do 100W 2022-10-28 13:10:04
avatar
Udělal bych vyjímku u zařízení nad 100W (DTRka se žravými grafickými kartami a pod.). Tam je to prostě o hubu, třeba ty klasické kulaté napájecí konektory se používají do 150W, 200W-250W adaptéry od Delty už pak mají např. ten kulatý 4/5 pin, asi nejsou pitomci a mají pro to důvod
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 686x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 744x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1356x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1195x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1115x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1758x
Komentářů: 6