AMD Bulldozer FX už brzy – dokončujeme testy - co vás čeká a co hledat-nehledat v recenzích? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 11 October 2011
altZa pár hodin konečně vyprší embargo a nová generace procesorů AMD přijde, tady je pár slov.

Protože už je opravdu krátce před vypršením embarga, dovolím si říci pár slov:

Už pár dní kolegové dodělávají na nejnovějších Biosech a v nejnovějších verzích testů všechna ta srovnání atd. Samozřejmě při tom zkoumáme i prvky architektury nového procesoru a jeho silné a slabé stránky. Zatím vám v tuto chvíli nesmím nic konkrétního ukázat nebo prozradit, ale řeknu tohle:

Pamatujete si vydání Athlon64? Pamatujete si vydání Athlon64 X2? Pamatujete si vydání Phenom I? Všechny tyhle procesory byly revoluční a všem se velká část uživatelů při jejich vydání smála: „K čemu 64bit instrukce, k čemu 2 jádra, k čemu nativní čtyřjádro?“ A chvíli na to Intel začlenil 64bit Instrukce AMD do svých CPU a 64bit SW je dnes normální věcí. Stačilo pár měsíců a nové verze softwaru vč. her dvoujádrové CPU využíval, a za rok už byla jednojádra na cestě do hrobu. Nativní čtyřjádro, tehdy risk a šílenost. Dneska? Nic neobvyklého. A můžeme pokračovat dalšími technologiemi a prvky ve stavbě CPU, se kterými AMD přišlo a které byly revoluční – integrovaný řadič pamětí, integrovaná rychlá centrální komunikační sběrnice atd. Všechny tyhle prvky ale dnes mají nejen procesory AMD ale i procesory Intel. A nyní přichází Bulldozer.

A už nyní jsme si jistí, že tohle je další opakování historie. A to ve všech ohledech. Opět nechybí řada těch, kteří už všechno „vědí a ve všem mají jasno“ a označují BD za propadák, se slovy: „k čemu 8 jader, podívejte se na výkon toho jednoho jádra“ atd. Prostě jsou to ti samí, co tvrdili podobné věci u předchozích generací procesorů. Nepoučitelní. V jedné věci se ale BD přeci jen od minulých novinek AMD liší. Dnes už máme software, který je schopen využít jeho výhod a zcela moderní koncepce, co nabízí. A to nikoliv benchmarky, ale běžné aplikace, běžný software, kde na výkonu procesoru skutečně záleží.  

 

  • Pár věcí než začnete číst recenze:

 V minulých dnech a týdnech jste slyšeli hodně, viděli i některé údajné testy atd. Zkrátka mnozí už si udělali obrázek a dokonce vynesli soudy. Doporučuji vám všechno zapomenout a zítra se pečlivě začíst zejména do pasáží, popisující určité aspekty architektury z hlediska toho, na co cílí a výkon zejména v moderních aplikacích nejen optimalizovaných pro více jader, ale také využívající moderní speciální instrukce jako AVX, AES apod. Chci vás varovat před několika věcmi:

1, teoretické testy zaměřené na výkon 1 jádra – to je problém, když na rozdíl od Core i5/7 nebo Phenom II není základem Bulldozeru 1 jádro, ale 1 modul (a ten má 2 jádra-2vlákna). Přesto mnozí srovnávají půl základu BD s celým základem Core i5/7 nebo Phenomu a vůbec jim to nepřijde divný. Problém je i v tom, že aplikace testující výkon 1 jádra-vlákna samozřejmě s modulovou architekturou BD nemohly počítat.

Na čistě výkon 1 jádra se tak vůbec nemá smysl dívat, jelikož to vzhledem k architektuře není srovnatelné. Hlavně to ale nemá s praktickým užíváním procesoru dnes nic společného. Žádná aplikace, kde je výkon procesoru žádoucí, dnes není neoptimalizována na využití více jader. Stačí, když si pustíte Windows 7, v pozadí máte puštěné aplikace, k tomu si pustíte pár náročnějších a laskavě se podívejte, kolik a jak používáte jader třeba u dnes běžného čtyřjádra. A hele ony ty 4-6-8jádra se normálně využijí. Úplně ignorujte SuperPi, které používá instrukce x87 a nebyl aktualizován už 16 let a nemá s moderními aplikacemi co dělat. Klidně ignorujte i Wprime, SisSoft Sandra, Aida64 a další, protože ty aplikace prostě nemají reálné použití.

2, soustřeďte se na aplikace a nastavení, jak naše procesory používáme. Chceme výkon v programech jako komprimace a dekomprimace dat, takže WinRar, 7zip. Chceme výkon v grafických aplikacích, Takže Photoshop, 3DSMax. Tyhle aplikace jsou pravidelně aktualizovány, mají podporu více jader i nových instrukčních sad. To samé se týká i audio-video programů POVRay, X264 apod. No a samozřejmě hry. Dnes přibývá titulů, které mají optimalizace pro vícejádra a dávno to nejsou jen 2 nebo 4. Doporučuji sledovat hlavně moderní tituly, jako Battlefield3, Dirt3, DeusEx HR, RUSE atd. Všechny tyhle hry využívají maximum prostředků a dá se předpokládat, že takových her bude přibývat. Samozřejmě vás zajímá výkon v nastaveních, ve kterých ty procesory používáme, tedy s výkonnou grafikou a v minimálně 1920x1200 4-8AA/16AF. Také chcete znát výkon v CrossFire které v kombinaci s takto výkonnými CPU je normální a Eyefinity.

Pozor zkrátka na testy, kde budou ukazovat výkon v neaktuálních aplikacích v nesmyslných nastaveních.

3, Pozor na testy s podivně vysokou spotřebou procesorů AMD FX. Dotyčný recenzent nepoužil správný BIOS desky s funkčními úspornými funkcemi u procesoru. Vůbec s BIOSy je to celkem potíž, všichni výrobci desek ladí jak o závod a v současné době spousta AMD 900 desek prostě nemá vyladěné biosy pro FX procesory (natož desky AMD 800). To se bude v následujících dnech a týdnech rychle měnit. AMD rozesílalo BIOSy, různých verzí, a některé byly zaměřeny na taktování a v těch nejedou úsporné funkce, jak by měly. Tak pozor na to.

No co říci závěrem, snad jen tolik, že AMD FX-8000 zítra nemá šanci ukázat zdaleka celý potenciál. Ale jestli si vzpomínáte na Athlon64 nebo Athlon X2 ale i Phenom I, tak to bylo podobné. Za půl roku za rok ale bylo všechno jinak. U Bulldozeru AMD za půl roku vyladí 32nm výrobu, následovat bude lehká optimalizace architektury (PileDriver). Mezi tím se ale také objeví nový software a updaty s podporou nových instrukčních sad ale i dalších věcí. Dorazí i nový Windows 8, který bude modernější a bude umět některé aspekty architektury AMD Bulldozer využívat. Jinými slovy zítra nikdo na světě nebude moci vlastně udělat závěr a říci, jaký ten Bulldozer vlastně je. Zítra vám jen ukážeme, jaký má první procesor na této architektuře výkon v současné době v současných nejmodernějších verzích běžných aplikací a jestli se vyplatí – nevyplatí koupit.

Samozřejmě nebudou chybět provozní vlastnosti a také něco o taktování, kdy náš kousek zvládá frekvence 4,7GHz se vzduchem stabilně a přes 5GHz jde s vodou. Ale nijak podrobně to nestihneme. Kompletní testovací sestavu jsme totiž díky logistickým zdržením dali dohromady až v pondělí. Takže stále testujeme, takže doufejme, že to během dopoledne, či kolem poledne (12.10.) dotáhneme až k vydání.

Každopádně historie se zdá se opakuje, i když s malými rozdíly. Bulldozer je ve stejné pozici, jako Athlon64, jenom tady jaksi chybí Pentium4 od konkurence. Současné procesory Intel Core i5 a Core i7 Sandy Bridge jsou, a to se určitě shodneme, jedny z nejpovedenějších v jeho historii a situace s Pentium4 vs Athlon64 se tak logicky nemůže zopakovat. Jak už jsem řekl dříve, tím, co situaci a srovnání dnes nejvíce ovlivní, je 32nm výroba, kdy Intel má obrovský 1,5roční náskok a druhou generaci 32nm CPU na trhu. To je něco, co se prostě ničím nedá okecat, nějak zamaskovat ani vyvážit. Výroba je prostě základ. Ale i tak není FX na tom špatně, zvlášť když si vezmeme, že je to skutečně jen začátek a ještě si určitě vzpomínáte, jak AMD vyladilo 65nm a 45nm výrobu. Třeba u 45nm byste taky při vydání neřekli, že bude existovat Phenom II X6 se stejnou spotřebou, jako Phenom II X4, a přece. U Bulldozeru FX to nebude jiné …  

     

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 38
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
andy64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 00:14:04
avatar
no ja sem hodne zvedavy, vtedy ked bojoval Athlon s P4 som mal P4 s HT a 3GHz, ale mal som moznost za kratko menit zostavu a prvy krat som siahol na konkurenciu a doteraz nelutujem. Bola to dobra volba a to som mal dokonca iba jednojadrak 3800+ (2,4GHz) a bol lepsi jak P4. Proste bol som do vtedy zarity Intelak ale povedal som si ze mne ide hlavne o vykon/ cenu a ak ma konkurencia lepsiu tak neni o com a prejdem na AMD. A Este doteraz mam stale procak AMD v PC, ale kdo vi.... Takze ci Intel alebo AMD je to jedno hlavne nech je to pre mna vyhodne.
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 00:22:16
avatar
Já jsem zvědavý na test v Battlefield 3 Né že bych si ji chtěl koupit, ale věřím, že to je modrní engine
MK2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 00:28:14

Už se fakt těším, vždyť kvůli čekání na bulldozery odkládám koupi nového PC celé tři měsíce v naději, že mě nadchnou a nebudu muset vyhazovat nehorázné peníze za i7-2600K. Věřím, že jste se pokusili o co nevýmluvnější test, ale jedno rýpnutí si odpustit nemůžu: základní logika a matematika mi říká, že když složim procesor z výkonných jader, bude jako celek (pokud to není zmršené) výkonnější než procesor složený ze stejného počtu méně výkonných jader. Takže ani kdybych se postavil na hlavu, nepřestanu si myslet, že výkon jednoho jádra je důležitý (ať už je v modulu, úplné či neúplné). Jinak děkuji předem a těším se na recenzi.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 07:42:44
avatar
Výkon jednoho jádra je a dlouho důležitý bude, už jen kvůli "zmršeným" a starým aplikacím, 100 jádro 500MHz by bylo dnes v něčem supervýkonné a v něčem nepoužitelné...DD zas doporučuje dívat se jen na grafy, které straní AMD
Jinak i7-2600K nestojí nehorázné prachy, není nejlevnější, ale na 999$ procesory od Intelu prostě nemá
mites [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:44:24

To ano, ale nezapominej, ze se to musi taky nejak vyrobit, uchladit a ze se chces doplatit abys nemusel davat "nehorazne penize za i7-2600" ;-) Kdyz narazis na vyrobni moznosti u 8mi jadra, ale konkurence na tom samym procesu diky mensim jadrum sestavi 24jadro, uz ho jentak ve vicevlaknovych aplikacich nedozenes. To uz je na preferencich kazdeho zajemce. Ja zadne jednovlaknove narocne aplikace na ktere by mi pohodlne nestacilo jedno jadro z C2D nepouzivam, ale nekdo treba ano, pro toho testy jednoho jadra muzou mit smysl. Tohle musi bejt v kazdej spravnej recenzi napsano. Oblibene srovnani s autama - taky neexistuje nejlepsi auto - nekde se hodi tahac s navesem, jinde BMW Z4M a nekdo da prednost fabii(i kdyz si muze potom pravem rikat blbec, stejne jako v pripade nekterych dnesnich procesoru. Myslet sam za sebe to je hlavni, zadna recenze ti nerekne co si mas nejlepsiho koupit a ani se o to nema snazit, nikdo presne nezna tvoje preference a zpusoby pouziti.
LutteR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:09:06

Naprostej souhlas.
Prostě porovnávám jedno jádro s jedním jádrem a je mi jedno jestli to jsou čtvrtjádra a nebo půljádra.
Ve výsledku se přeci výkon jen násobí počtem jader ne? A tím zjistím co je lepší.
UncleFido [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ne tak docela 2011-10-12 12:40:14
avatar
S tím násobením výkonu to tak docela neplatí. Škálování výkonu dost záleží na architektuře procesoru. Od N jádra nemůžete očekávat přesně 100 % N x . V reálu to násobení celkem klesá, ale vždy záleží na aplikaci.

V případě AMD se spíš násobí počtem modulů (stejně je nerozdělíte). U Intelu je jeho ekvivalentem jádro+HT rozšíření.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 00:35:47

"Jinými slovy zítra nikdo na světě nebude moci vlastně udělat závěr a říci, jaký ten Bulldozer vlastně je."

Hm...predpokladam ze tato veta vyvola velke kontroverzie

Nebudem ale rypat a prenecham to povolanejsim
Executor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 08:46:48
avatar
Jinými slovy: testy ještě nejsou ale podle tohoto článku už vím že to bude stát za hov.. Tím myslím BD, a komu to tak z toho článku nepřišlo tak nevím.... a klidně mi dávejte červené palce ať jsem rudý jak záře nad Kladnem
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 01:30:43
avatar
Problém je v tom, že kdyby AMD prostě jen předělalo současný Phenom II na 32nm, dalo mu 8 jader a přetaktovalo na frekenci FX8150 bylo by to výkonnější, protože prostě výkon na jedno jádro je vyšší u minulé generace. A to je ten problém který mnohým (včetně mě) vadí. Možná to další generace za rok vylepší, ale koho to dnes zajímá...
nobloch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 02:30:24
avatar
Docela by mě zajímal výkon Buldozeru v případě WOWka. Je fakt že je to stará hra a u některých není oblíbená. Přesto ji hraje stále hodně lidí.

Proto by mě zajímalo, jak se zde projeví nová architektura na výkonu. Co se týče podpory více jader, zjistil jsem, že podporuje pouze dvě viz.Odkaz
Technické parametry sice neznám, ale vypozoroval jsem, že na Intel procesorech jede mnohem svižněji. Myslím si, že je to dvoukanálovými jádry.

Otázka je jestli se v tomto případě využije jeden modul, nebo jen jedno jádro. V druhém případě by to znamenalo minimální nárůst výkonu oproti současným Phenomům.

V recenzi toto téma neočekávám, ale pokud by se tím později někdo zabýval, velmi by mě to zajímalo. Argument, že je to stará hra není relevantní. Se sestavou Phenom II X4 955BE, GTX 460 a 4GB RAM se na 25man raidech dostávám i na 12FPS (max detaily) i když obvykle mám 60FPS, takže jen grafikou to není.
Lolek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 06:13:12

Vykon ve WOW
Odkaz
Ja osobne s i5 2500k na default mam na 25man raidu 100fps na max detaily.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 06:31:04
avatar
Už si představuju DDho, jak dělá test wowka a jde nějaký 25 raid
Lolek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 07:53:16

Tady je aktualni odkaz na wow i s bulldozerem.Je na urovni thubanu 1100T stejne jako ve ostatnich hrach..
Odkaz
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 08:22:15

chcelo by to originalny odkaz.Takto nevieme aka bola zostava,patch,verzia DX..
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:17:37

Docela pouzitelny test na WOW Cataclysm DX11 : Odkaz . V podstate nema vyznam priplacat na Intel...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 08:57:35
avatar
Že testy vo WoWku Tak to už je fakt moc, keď niekto chce WoWkom hodnotiť nový procák

Citace:
Docela by mě zajímal výkon Buldozeru v případě WOWka. e fakt že je to stará hra a u některých není oblíbená. Přesto ji hraje stále hodně lidí.

Ak toto môže niekto myslieť vážne Akoby nebolo jedno na čom to kto hrá, keď to ide na každej mašine rovnako i nejakej desať rokov starej
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 09:41:59

On ho nechce hodnotit...on chce vediet aky bude Bulldozer pre jeho vlastne potreby, tj. WoW
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2011-10-12 10:07:39

Zkus si to pustit ve fullHD na max. detaily v prostoru zaplněném hráči a uvidíš, že ta hra se poměrně dost vyvíjí. Nejen, že dostala loni DX11 kabát, ale nové lokace jsou výrazně HW náročnější než ty zcela původní.
Navíc tato hra není příliš nakloněná HW od AMD a tím myslím jak procesory, tak GK. Ty rozdíly jsou poměrně velké.
Vzhledem k tomu, že tu hru hraje nepřetržitě 13 milionů platících hráčů a další miliony na neofiko serverech, tak podle mne rozhodně má smysl tuto hru testovat.
Ukaž mi jedinou další hru, kterou vytrvale hraje takový počet hráčů už přes 5 let.
Místo toho se HW často i rok a půl testuje na hře, kterou si zahraje jen pár milionů lidí a posedí si nad ní dvě, maximálně tři odpoledne a pak ji navždy odhodí do šuplíku.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:07:33
avatar
V PC je kopec iných vecí, ktoré pravdepodobne rozhodujú oveľa viac o plynulosti WoWka. Neverím tomu, že CPU má nato nejaký rozhodujúci vplyv...

Chcel si povedať, že tú to hru hrá nepretržite 13 miliónov stroskotancov??
Veď práve, že tie hry na pár hodín sú najlepšie, bo na pár hodín sa dá dobre odreagovať, ale nepohltí to nikomu život. Je to ako zájsť si do luna parku...tiež tam ideš iba deň a minieš najmenej dva kilá éčiek. Teda až na to, že hry stoja desaťkrát menej, ale zase i ten zážitok je mnohonásobne nižší...
...jednoducho dať sa na WoWko, tak to už rovno i na ostatné drogy...a jednoducho WoWko rovnako ako iné drogy je iba pre stroskotancov. Ja dávam prednosť životu...a čo ostatný už nie je moja vec :p
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:19:00

Vo WoW rozhoduje HLAVNE cpu a to vie kazdy, kto ma do cinenia s touto hrou. Je to tak preto, pretoze hra je MMO cize ju hra vela hracov naraz = vela procesov a cinnosti ktore treba pocitat, atd.

Ty si princip MMO vobec nepochopil...ide tam hlavne o interakciu s ostatnymi hracmi a pocit spoluprace a ma to prvky socializovania = spolocenska aktivita. Ze ju hraju aj skrachovanci je pravda, ale to sa tyka vsetkych oblasti ludskej cinnosti.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:42:35
avatar
Cože? ono "MMO" znamená, že to jede na procesoru?. Jsi asi "jetý" zkus si to pustit na něčem od intelu (integrovaná "grafika") uvidíme, jak je to hlavně o procesoru, a jak ti to skoro nepůjde. Ono, zkus třeba Team Fortress 2 - full a server s 32 lidma, uvidíš, že Wowko ti proti tomu pojede aj na kalkulačke.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 16:04:18

Nemas pravdu. Daj si do google "wow cpu dependent" a uvidis sam. Boldom to vyhodi hladanu frazu. Mozes si precitat
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:30:33
avatar
Citace:
Ty si princip MMO vobec nepochopil...ide tam hlavne o interakciu s ostatnymi hracmi a pocit spoluprace a ma to prvky socializovania = spolocenska aktivita.

Aha Tak ako ja radšej pozvem babu na café a budem sa tak spoločenský zvelaďovať, než si honiť péro pred monitorom na nejakej elfke, ktorou ti vyznáva lásku nejaký úchyl, ktorý nevyjde z bytu inam než po čipsy Ako fakt dík, ale normálny ľudia majú toľko aktivít, že na WoWko nemajú čas a ako keď si vyberám čo budem robiť, tak na hranie nejakej PC hry padne voľba tak možno raz za mesiac, inak dávam prednosť reálnym priateľom, posilke, športom, vzdelávaniu, burze a pod...teda zmyselným veciam Ale tak pre niekoho je WoWko asi jediná zmyselná vec
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 07:47:52

Wowko není stará hra, ten engine se stále vyvijí, proto je naproto mimo mísu i dva roky starý příspěvek ve fórech, vždyť ta hra od té doby dostala například DX 11.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:43:55
avatar
Prosím, řekni mi co všechno tam jede na bázi DX 11 (doplňků - impletaci) čistý DX 11 to nebude, pač by ti tlustí farmáři z Číny nehráli...
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 07:54:52

A priemerne FPS ? Obcasne poklesy FPS su na kazdej zostave...
Nestudoval som ako je WoW na tom s optimalizaciami na multicore a nove GK.
mites [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:47:42

Ja myslim, ze u takhle zastaralych enginu je to uplne jedno:-) A jestli budes mit na modernim PC 90fps nebo 300fps to je zkratka uplne jedno
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 06:28:32
avatar
DD, to je co za "placku" k tomu procesoru? Že se mě dost líbí
Majkee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 07:05:57

To je preska na pasek, trosku specialek :-D... jinak tesim se ;-)
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 09:41:29
avatar
Hustěěě Přeska na pásek...tak to chci. Vyhrnu vepředu tričko a zasadim za kalhoty, aby byla poradne videt a vyrazim s tim kosit rostenky na diskoteku
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:17:56
avatar
Tak když si tam vytepeš "Tokio Hotel" nebo něco takového, tak proč ne. AMD jim asi moc neřekne...
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 07:34:49
avatar
No pokud jde o posměšky "k čemu..." tak bych je opravil na "k čemu teď.." protože když AMD nebo Intel nebo kdokoli jiný prosazuje v konkurenčním prostředí, tak revoluční věc je prostě zpočátku zastoupena minimálně a není příliš podporována...no a jakmile ji začne podporovat i konkurence, ak na ní není nic revolučního a jedná se o standard...prostě v mezidobí, kdy je to AMD-only výhoda, tak je to výhoda, kterou nikdo příliš nevyužije a tak výhodná není...je fajn, když někdo přijde s něčím novým, co se nakonec ukáže jako životaschopné, ale pro normálního člověka je přínos nové instrukční sady nebo jader, která se budou ještě tři roky ve většině aplikací flákat hodně diskutabilní...
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 08:13:52
avatar
k tomu wowku, mmo jsou obecně dost nárořné na procesor...

jeden dotaz: pro Bulldozer bude potreba nová deska? Bo budou vycházet Biosy? mám totiž Asus 785TD-M EVO a moc se mi měnit nechce... ne že by to byl nějakej high-end ale ...
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 09:39:51
avatar
Je potřeba deska s AM3+ socketem Ale do AM3+ jde Phenom II.
snakehead28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:39:06

Ahoj, postači ti aj doska s AM3 päticou, ale bulldozery nebudu fungovat kompletne. Konkretne nebudu fungovat niektoré šetriace funckie, ale inak CPU vrátane TURBA pôjde dobre.
CZ_viper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Výkon na jádro (modul) 2011-10-12 09:06:49

Poměrně zajímavé srovnání na jádro (modul) je v této recenzi:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fx-8150_8.html#sect1

A z výsledků více recenzí vyplývá, že FX 8150 je výkonově +- nastejno s i5-2500, takže to nějaký super poměr cena/výkon mít nebude.

A poukazovat na to, že v některých aplikacích je konkurent i7-2600 je zbytečné, protože v jiných je konkurent tak možná i3.

O spotřebě se nebavím, v testu vychází dvojnásobná v zátěži oproti i5-2500 a i7-2600, nicméně může tam být problém s tím BIOSem, nevím.

Co se mi ale nelíbí je to, že DD slibuje že Buldozer bude vylepšen. Ale to nikoho nezajímá, protože vylepšen bude i SB (IB), takže to bude nastejno.

Na PCtuningu jim vyšla spotřeba FX velmi dobrá, v IDLE stejná jako i5 a i7, v zátěži o něco vyšší.
Executor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 08:53:19
avatar
Pravdu díš bratře
urban.novak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 2 mil. tranzistorů 2011-10-12 08:52:25

Podle Anandtechu má Bulldozer kolem 2 miliónů tranzistorů!!! tzn. více než dvojnásobek Phenomu II X6, který má 900 mil. tr. Ale podle dřívějších informací by 1 modul bulldozeru měl být pouze o 20% větší než 1 jádro. X6 má 900 mil/6=150mil. tranzistorů na jádro. Od bulldozeru jsem tedy očekával zhruba 200 mil. tr na modul, tzn. celkem 800 mil. tr.

Rozumíte někdo tomu, proč Bulldozer má více než dvojnásobek tranzistorů oproti tomu co AMD původně slibovala?
CZ_viper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Tranzistory 2011-10-12 08:58:17

On má 2 miliardy, ne 2 miliony. A více tranzistorů má čip proto, protože má mnohem více vyrovnávací paměti cache L2 a L3. To je hlavní důvod navýšení. Tvé ostatní propočty na jádro jsou správné.
urban.novak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 09:31:15

S velikostí L2 cache to u Bulldozeru opravdu přehnali. Kdyby zmenšili L2 cache na polovinu a místo toho přidali další 2 moduly, byl by výkon Bulldozeru skoro tam, kde jsme ho všichni očekávali.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 10:14:42

Hlavní problém je, že SB má vyšší výkon i s polovičním počtem tranzistorů. To je docela průxer v oblasti efektivity.

A to má ještě SB v sobě i grafické jádro.
CZ_viper [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Koupě 2011-10-12 09:11:06

Mimochodem, kde se dají koupit. V největších českých e-shopech jsem jej nenašel.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 09:44:43

DD pisal, ze dostupnost 12.10. v obchodoch, tak neviem
Anomandaris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 10:47:13
avatar
Ale nepsal,ze to bude v ceskych obchodech... pocitam listopad
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2011-10-12 10:14:18

Mno tak když to vemu jako celek. Nová architektura. Vypadá to, že někde je výkon na jedno jádro horší než u Phenomu II. Důraz na vyšší frekvence. Optimální výkon pouze v aplikacích, které jsou této architektuře přizpůsobené. Výkon srovnatelný pouze s procesory Intelu, které mají poloviční počet jader a nižší frekvenci. Při stejném výkonu vyšší spotřeba než u konkurence. K tomu obrovský počet tranzistorů, u kterých vzhledem k výkonu člověk kroutí hlavou, co vlastně dělaj. SB jich má polovinu a to včetně integrované grafiky.

Nepřipomíná vám to něco ?

Mě osobně to velmi ale velmi připomíná procesor Pentium IV. Což byl nakonec poměrně slušný propadák hlavně díky problémům Intelu s 90nm procesem. A dodejme, že AMD problémy s 32nm skutečně má.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 10:22:10
avatar
Myslím, že za 2 roky, možná více, až budou programy jinak optimalizované, OS pozná, že procesor je modulový a rozhodí vícevláknovou apliakci do více modulů, to bude velmi zajímavá architektura...dnes je to bohužel propadák... připomíná mi to HT u Pentia 4, moc úspěchů neslavilo, ale dnes je to celkem užitečná vlastnost...

Jinak osobně vidím budoucnost procesorů spíš v extrémně výkoném jedno/dvou/čtyř jádru a spoustě méně výkonných jader, jsem zvědav, kdy se taková architektura objeví.
Executor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 10:28:47
avatar
Aneb Intel strikes back (myšleno s tím Pentiem IV)
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 10:28:04

uf, DD tak som zvedavy, ako obhajis tuto katastrofu, co si absolutne nezasluzi pomenovanie buldozer. Obr mal pravdu, sodoma gomora, katastrofa
Vilio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ofukovanie 2011-10-12 11:42:23
avatar
Tak to som naozaj zvedavy aj ja. Zatial to je prepadak roka: - Frekvencie obrovske, spotreba tiez a vykon nikde
- vykon len niekde dosahuje vykon i5-2500 a ano niekde ho predci (7zip, wirar), niekde je na tom pod i5, zhruba kde som to ocakaval, ale inde to pada, pada, pada... az som si tam vsimol Llano 3850. Ked pozriem do grafov spotreby.... jaj, kde udelali soudruzi chybu.
- Ak chcem vykon tak naozaj intel.
Nech spekulujem akokolvek, fakt neviem, preco by som si mal kupit buldozer. Nikam sa nehodi. Vsade je lepsia alternativa. Mam v pocitaci AMD, ale ak by som mal zostat pri AMD, tak radsej Phenom II X4/X6. Kazdopadne objektivne musim zhodnotit, ze teraz by som radsej nove PC s Intelom.
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:26:56

hanba je hlavne to, ze novy nabliskany procesor, ktory robili 300 rokov je horsi ako starsia generacia. To je pruser tisicrocia. Ako som pisal vcera, kaslat na porovnanie s intelom (to je hanba) ale ak to porovname s x6... stary veduci vedel preco odstupuje uz zaciatkom roka. Vedel ze to takto dopadne. Ten predtym odstupil tusim ked vydali phenomI. Toto je ale oooovela vacsi pruser.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:33:48

Veduci
Vilio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Veduci 2011-10-12 18:26:14
avatar
Hej, ten prvy to zabalil pred Phenom I. Ten mam doma . Som ale spokojny. Staci na to co robim.

A inak je to zaujimave, ze ta krivka je:
Athlon - vyborny produkt
Athlon64 X2 - vyborny produkt
Phenom - priekak
Phenom II - dobry produkt
Buldozer - zda sa, ze pruser zase
Pilldriver - >> dobry produkt ??

Chyba tam vydat naozaj dobry produkt na prvy sup. Vzdy to musia lepit po prvom vydani a su konkurencia sami pre seba a nie to bit sa z intelom.

BTW. Tozvie ako by dopadlo porovnanie Athlon X2 6000+ s Buldozer Fx-4xxx na 3Ghz.
Matess [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 10:49:20

DD nezlob se na me, ale pokud tady tvrdis, ze pokud mam na trhu 2 graficke karty s +- stejnym vykonem a soucasne i priblizne stejnou cenou je hloupost koupit si tu ktera ma vyssi spotrebu (a ted se bavime o spotrebe v zatezi.. v klidu jsou na tom velice podobne) Tak doufam ze budes stejne kriticky i k procesorum. Souhlasim s tebou, ze AMD udelalo par zajimavych a riskantnich tahu, ktere jsou dnes standartni veci, nicmene to clovek musi hodnoti podle aktualnich parametru a nemuzes prece procesor vyhodnotit podle toho jak bude asi vypadat ta nasledujici generace. Bylo to tu uz zmineno nekolikrat... Jak je mozne ze mame na jadro nizsi vykon nez u predchozi generace... tohle se AMD jeste nikdy opravdu nepovedlo (alespon ne tak razantne) a pokud se to prokaze tak to povazuji za nejvetsi fiasko v historii AMD. Dalsi vec o ktere se hodne mluvi je pretaktovani procesoru a ze jde skvele taktovat... fajn, ale ted napriklad vime, ze i7 2600k jde v pohode nekam k 5GHz... rekneme 4,6GHz da kazdy i s cenove dostupnym chladicem.

Jakou frekvenci bude muset mit bulldozer aby ten vykon dorovnal? 6GHz? 7GHz?

Nicmene doufam ze se dockame i nejakeho testu pro jedno vlakno... vsichni sice vime ze tyto aplikace jsou svym zpusobem zastarale, ale take vsichni vime, ze se pouzivaji a neotestovat je, protoze se nam nehodi do kramu mi pridje dost blbe.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:07:27
avatar
Maximální souhlas... "Když se to nehodí do krámu, tak to testovat nebudem" je opravdu názor z jeskyně. Dneska je stále plno aplikací, které jedno-vlákno používají.
Vilio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Jednovlakno 2011-10-12 15:13:46
avatar
Presne tak. A navyse chcem vidiet ako ma ma presvedcit fakt, ze viacjadro nepotrebujem, ked 2 jadrovy intel mi skompiluje cez Visual Studio aplikaciu o dost rychlejsie ako niekolkojadrove AMD. Tak isto ked budem robit s aplikaciou co vyuzike jedno vlakno, tak mi nepomoze ani 100 jadrovy AMD procesor. A to, ze mi na pozadi bezi antivir, zalohovaci soft a spusteny outlook/thunderbird tiez nesposobi taky prepad vykonu, aby sa AMD dotiahlo.
Takze AMD musi nutne zapracovat na co najlepsom IPC, tak isto na latenciach interprocesorovej komunikacie, ako to vidiet na tomshardware.
Inak povedane. Realizacia momentalnej architektury v podobe FX-8150 je dost biedna. Mozno ked zlepsia jednotlive moduly, tak aby boli vykonnejsie, tak to zacne byt zaujimave. Zial vylepseny procesor na papiery/prototyp/kusok ktory sa nepredava si nemozem kupit a nainstalovat v pocitaci. Takze je pre mna zaujimavy ako zrazeny mravec na ceste.
Executor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:08:20
avatar
Tento příspěvek byl smazán protože porušoval pravidla diskuze
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2011-10-12 11:19:52

Právě ... ono na Xbitlabs mají i test, kde srovnávají výkon jednoho modulu čili dvou jader buldozeru a jednoho jádra SB s aktivovaným HT a i takto je SB výkonnější.
Čili nejen, že je SB rychlejší na jednom vláknu, ale jedno jádro SB má vyšší výkon jak dvě jádra buldozeru.
Tohle je prostě velký průšvih, protože buldozer se tímto nedokáže obhájit ani před šestijádrovým Phenomem II.
Buldozer s 8mi jádry na 3,6GHz mnohde není ani o 20% rychlejší jak Phenom X6 3,3GHz.
Problém je, že když ten kolos má naprosto nesmyslné dvě miliardy tranzistorů, tedy 2x tolik co SB, tak tomu jednoduše nemohou říkat ani čtyřjádro.
Osobně pokud bych dodnes čekal a odkládal nákup sestavy s SB, tak bych v klidu nakoupil.
Ono SB Core i5 2500K má podle všeho lepší výkon a hlavně podstatně lepší spotřebu a hlavně se dá skvěle taktovat.

Osobně nevidím naprosto žádný důvod Buldozer kupovat. U Llana jsem něco vymyslet dokázal, ale tady mne vůbec nic nenapadá. Office - NE, HTPC - rozhodně NE, herní PC - NE, multimédia - NE, pracovní stanice - NE ... všude je lepší Sandy Bridge.

A ani případná cena pod 4 tisíce by mne příliš nelákala. Navíc nevím, jak moc je reálná. To jádro je kolos a pochybuju, že AMD bude chtít udat cenu pod současným Phenomem X6. Bohužel ten procesor současně nesmí být dražší jak Core i5 2500.

No prostě hodně velký průšvih ...
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:18:46
avatar
Smutny prispevok, precital som si ho 2x, ze ma mozno nieco napadne, kukol test na Xbitlabs, nenapadlo ma nic... a niet k tvojmu prispevku co dodat,......

EDIT, vazne si pozrite vykon jednoho modulu bulldozera, cize 2jadra AMD VS jedno jadro Intelu + HT, cize prvy a posledny stlpcek, 2 jadra AMD su horsie ako jedno jadro intelu s HT, to sa da tazko okecat.... Odkaz
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:42:26
avatar
No, mohl bych namítnout, že Bulldozer bude mít nejspíš o chlup vyšší frekvence než Sandy Bridge, ale ani to nestačí...
.Stalker. [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zklamani 2011-10-12 10:52:56
avatar
Moc jsem se na Bulldozer tesil,ale kdyz jsem prosel herni testy,ktere me jedine zajimaji,velmi me zklamal...
DD pise ze u A64 ci X2 to bylo taky tak.Nebylo.Temhle dvema procesorum se nikdo nesmal,ve svoji dobe drtily naprosto cokoli a rozhodne nemely vykon nizsi nez predchozi generace,jeste k tomu na vyssi frekvenci!Taky byly podle toho ohodnoceny,ne 220USD,ale 700USD i vic.
Pred deseti dny jsem si koupil 2500K a rikal jsem si jestli nedelam chybu,kdyz ma vyjit Bulldozer...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:03:16
avatar
Určitě si chybu neudělal... Ať si koupíš jakýkoliv INTEL i5 a výš... tak je to dobrá investice.
Vabank [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 10:53:37

Nová hviezda to asi nebude, čakám čo predvedie 6100fx, ale mam dojem že z toho bude doska AM3+ a Ph II 955, lepši pomer cena výkon a uvidíme čo v budúcnosti do AM3+ AMD porieši. Čo som zbežne pozrel ine weby, tak FX má dáku slabú datovú priepustnosť a to ani Phenom II nemal na konkurenciu a teraz je to ešte slabšie , asi na tom zapracovali
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:14:44

fx6100 je vyrazne pomalsi ako 1100T. Nieje o com, bull radsej nemali vydavat a spravit 1200T PhenomII x8. Mal by aspom vyssi vykon. Ocakaval som minimalne +50% na 1 vlakno, ale -20% je priam KO A keby bol aspom 8150 najnizsi model s 65W spotrebou...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:01:55
avatar
Co jsem tak koukal na konkurenční servery a jejich recenze, tak se shodují ve výkonu cca 65-70% proti INTELU - BULDOZZER je prostě průser Za cenu 6k mít sice 8 jader, ale nestačí to ani na 4 jádra od konkurence je docela smutné... Vždy jsem měl AMD a Intel pouze jednou v životě a to na NB a už by jsem nemělnil. Dnešní výkonnostní rozdíly v procesorech jsou až EXTRÉMNĚ vidět. Osobní zkušenost je taková, že prostě ten INTEL má ty procesory svižnější... BULDOZZER se mi zdá jako PENTIUM 4 ala AMD (dle prvotních recenzí). Jinak doufám, že AMD vydá něco podobného jako druhou GENERACI BULDOZZERU, která by nedostatky měla odstranit.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:11:04

Vyda + pridu optimalizacie aplikacii. Ale to je zial v sucasnosti jedno. Latedozer je pruser jak sviňa.
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 11:09:04
avatar
z tou fx-6100 je to mega pruser. slabsia ako 1055t a drahsia..amd to posralo a to ze to nie je vyladene alebo podobne sracky ma vobec nezaujima. nepredpokladam ze po vyladeni to bude o 50percent vykonejsie.
urban.novak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - vícevláknové testy 2011-10-12 11:17:42

Nejvíc mne dostalo, že 8mijádro bulldozer je pomalejší než čtyřjádro i7 2600K dokonce i ve vícevláknových testech - např. v Cinebench 11.5 je pozadu o 10%.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Výkon 2011-10-12 11:35:10

Při tak slabém výkonu a přitom tak obřím jádře (2mld. tranzistorů) dost dobře nechápu, proč prostě nevzali Phenom II a nepřidali mu dvě další jádra. Pokud by udělali menší refresh jádra, úpravu paměťového řadiče a vyráběli to na 32nm, tak mají menší jádro, nižší spotřebu, vyšší frekvenci a podstatně vyšší výkon než teď.
Stačilo jen další malou evoluci Phenomu a výsledek by byl lepší než tohle. Klidně mohli použít jádra obsažená v APU LLano a z nich vytvořit osmijádro. Obávám se, že CPU divize AMD bude v následujících letech dřít bídu s nouzí.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:29:31
avatar
Taky by jsem to viděl, třeba na 6 jader Phenomu II a k tomu přidat 4 malé jádra s LLano, byla by to evoluce a výkon úplně někde jinde. Navíc ověřená konstrukce. Něco jako byl CO-Procesor v 486-kách, to bylo najednou výkonu a stčilo přidat jednoho malého švába
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:32:58

4 jádra z Llano je v podstatě Athlon II x4
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:31:36

Koukám, že do Čech už taky dorazilo zápaďácké pohrdání AMD

Nabídnu pohled z jiné strany:

Mám C2D E4600 (2,4GHz, přetočené na 3,2GHz, na kterých žere kolem 100W).

Můj názor je, že dost velké procento lidí uvažující o koupi SB/BD mají právě takto staré procesory, protože výkon o generaci starších Phenom II/Core druhé generace je dostačující (malé % lidí, kteří se živí renderováním nebo úpravou fotek budou vždy kupovat to nejvýkonnější na trhu, ale těch je opravdu zanedbatelné množství)

Tzn. pro mě a tyto lidi to stejně bude tak velký výkonový skok, že je mi celkem jedno +-10% výkonu.

Další věc: Momentálně mám Crossfire setup s 2 kartama, po vydání HD7000/GXT600 plánuju CFX se 3 kartama.

Čipsety Intel u SB mají maximálně 16 PCIe linek, takže by to jelo na 8x/4x/4x, čili výkon všech tří z teoretického maxima 300% klesá na 253% jedné karty.

Čipset 990FX má PCIe linek 40, při triple CF jede na 16x/8x/8x, takže maximální teoretický grafický výkon (při 100% škálování CF) je 286%.
Samozřejmě počítám s Eyefinity, mít 3 karty na 1 monitor je blbost.

Vezmu-li v potaz, že procesorového výkonu je od FullHD rozlišení výše dost, kdežto grafického výkonu je pořád nedostatek, vychází mi BD lépe.

Pak je tady taky cena setu MB+CPU.

i5-2500k (který je na hraní stejně výkonný jako o 2000 dražší bráška i7) + ASUS Sabertooth P67 vyjde cenově stejně jako FX-8150 + ASUS Sabertooth 990FX.

Není to obhajoba Bulldozeru, prostě jen osobní názor člověka s průměrně starým PC, kontemplujícím o upgradu
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:46:59
avatar
Nikto nepohrda AMD, len komentuju situaciu a vykon BD. Ak potrebujes 3 graficke karty ale nekupis k nim vykonny procesor, tak je tu uplne zle.... Ak mas na 3 najvykonnejsie grafiky, tak mas aj na jeden najvykonnejsi CPU a nieje to ani BD ani 2600K.... ale pojdes este vyssie, nech to uz stoji zato... a vobec, 3 grafiky v pc.... Je nam jasne, ze si niekto BD kupi, no nieje to terno....
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:21:24

"Ak mas na 3 najvykonnejsie grafiky, tak mas aj na jeden najvykonnejsi"

To je jako když DD psal "Když máš na procesor za 7000, tak máš na procesor za 12000."

Ne, nemám

Když vezmeš do úvahy i základní desku, tak ten cenový rozdíl AMD FX - SB-E je kolem 7000 na set, za což máš high-endovou grafiku.

Pořád mě prostě zajímá cena-výkon a snad kromě renderingu je procesorového výkonu dneska opravdu přebytek.

Ale nakonec - stejně se každý rozhodne dle svého nejlepšího uvážení, takže je to jedno Byl to jen můj pohled na věc.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:47:11
avatar
kdyby te zajimal pomer cena vykon tak si nikdy neco jako tri grafiky kupovat nebudes. pri pouziti tri grafik je jejich efektivita za prve stale dost mizerna a za druhe jsou take stale extremne narocne na procesor. ani pro dve grafiky nepripada v uvahu nic slabsiho nez i7-2600k. pro pouziti 3 grafik pak nejlepe pretaktovanej sestijadrovej sb-e.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:27:10

Ale tak mě neserte, už jsem to měl tak pěkně vymyšlený

3 grafiky jsou často omezovány právě propustností PCIe, což jsem v dřívějším příspěvku vysvětlil.

Tento počet jsem pak zvolil proto, že 2 AMD grafiky v CF docela dost "zasekávaj" (v originále "microstuttering") a třetí zvedne FPS a zároveň ve velké míře toto zasekávání eliminuje.

Pokud bude Kepler dobrý, tak možná budou stačit 2 Keplery, kde ten problém takový není.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:40:01
avatar
"Ale tak mě neserte, už jsem to měl tak pěkně vymyšlený "
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:27:26
avatar
ze treti karta eliminuje microstutering?kde si to proboha cetl?u dvou karet je jiz microstutering eliminovan na minimum (aby taky nebyl kdyz nejvykonejsi grafiky se nejakou dobu delaji dvoucipove), ale u tri karet se s nim muzes naopak setkat mnohem casteji. omezovat grafiky pak muze mozna jedine tak ctyrlinkovy pcie, ale osmilinkovy jiz s prehledem staci a s docela slusnou rezervou.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 20:02:50

Zde microstuttering: Odkaz

Zde průměrný propad 8 linek vůči 16 cca 7%, 4 proti 16 cca 20%: Odkaz
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:35:58
avatar
Pro tebe ovšem není ani i7-2600K, ani Bulldozer, ale Sandy Bridge-E (třeba Core i7-3930K) a X79, tedy pokud stojíš o tři grafiky...
A ano, nejspíš si budeš muset nějaký ten den ještě počkat...
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:39:45

Tvoj nazor je iste spravny a reflektujuci tvoje potreby, ale podobnych ludi je minimum. Proste Latedozer je v sucasnej podobe fail, co je skoda.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 12:47:05

Původně AMD slibovalo dostupnost v polovině října, v této chvíli se ale oficiálně dostupnost posouvá až na listopad.
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:01:56
avatar
je sklamanim pre mna, a velkym, ze fx-8150 je pod urovnou 2600. to je to jedine co ma mrzi....a tak lubim AMD ;(
tralala [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:32:50
avatar
osobně jen doufám, že je to to pravé pro BF3 a že cena bude moct konkurovat intelu ... páč na intel platformu (nové pc) prostě teď nemám ....

edit: po zhlédnutí testu u "konkurence" šetřim na intel
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:08:34

Zajimavy koncept a urcite cesta do budoucna. Pocitam ze to bude trvat dalsi 2-3 roky nez se to odladi k dokonalosti a i SW to zacne naplno vyuzivat. V teto chvily jsem rad ze jsem koupil pred pul rokem 2500k. Vim ze si s nim dalsi 2-3 roky vystacim a potom treba nejaky 8modulovy (16 jadrovy) buldik.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:38:53
avatar
O i5-2500K jsem docela dost uvažoval, ale nakonec jsem se rozhodl si své dosluhující Q6600@3GHz nechat, pořád mi na 99% věcí stačí a našetřit si na něco pořádného, ideálně nějaké Ivy Bridge-E 8-jádro
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 14:44:53

Presne moja reč. Ja si tiež počkam. S Phenomom II na 3GHz mi väčšina SW ide v pohode takže sa nie je kam ponahlať. Čo sa týka Buldozeru tak po dnešných recenziách by som do neho nešiel a prvý krát som si istý v tom, že môj najbližší CPU bude od Intelu. Počkám si na 8-jadrový Ivy Bridge.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 16:23:31
avatar
pentium 4 melo jeste u northwoodu take stale zajimavy koncept a potencial do budoucna...jak skoncilo vime.
Src [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 13:53:07

Uz sa tesim na diskusiu. Mozno si niektori spominate ako som vravel ze sa stretneme s panom DD pri vydani recenzie, ked sme si vymienali nazory ohladom dnesneho potencialu 8! jadroveho procesoru v beznych! aplikaciach a dnesnych! hrach....
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 14:18:09
avatar
V článku se trochu moc píše, jaký Bulldozer bude až se vyladí. Nás ale hlavně zajímá jaký je a bude se v nejbližších týdnech prodávat. Zatím co jsem se tak díval, tak to tak špatné není, pokud se teda nedívám na výpočty prvočísel atd. Stále, ale vidím i5 2500K jako lepší volbu. Ještě si počkám na DDho test a konečné ceny v obchodech.
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Uf, 2011-10-12 14:51:44
avatar
ten zacatek 4. odstavce, to je fakt neco - ted si nejsem jisty, jestli vubec Intel nekdy s necim prisel.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 14:58:38
avatar
Taky mi to tak přišlo, Jen vykrádá nápady ostatním...
Zajímavé je, že ty "okopírované" technologie u něho tak nějak záhadně fungují líp než u původce, resp. prostě fungují...
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 14:53:32
avatar
Taky mi přijde, že sice "není tak špatný", ale že je prakticky ve všem "trochu horší"...
A proč bych proboha měl kupovat "trochu horší", když si můžu koupit "trochu lepší"?
Nebo ještě jinak, proč bych měl čekat do půlky listopadu na "trochu horší", když můžu mít hned "trochu lepší"?
Proč proboha by někdo něco takového dělal?

A to nemluvím už vůbec o tom, že s přihlédnutím ke způsobu vnímání času ala AMD je ten termín "listopad" zcela nerelevantní informace...
urban.novak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:32:11

Procesory od AMD jsou tradičně lepší v poměru cena/výkon. Uvidíme jak na tom bude Bulldozer s cenou v českých obchodech ...
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:39:30
avatar
Promiň, ale jak do hodnocení "cena-výkon" promítneš parametr "jsou ho plné krámy - možná bude za měsíc" ?
urban.novak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:41:34

Přesně na tohle nám určitě odpoví DD ve své recenzi Bulldozeru.
Ziina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 15:13:26
avatar
tak a ted me vubec nemusi mrzet, ze mam jen am3 desku a nedam do ni bulldozer. takze jako v pripade phenomu I se tomu vyhnout obloukem a pockat co vyleze pristi rok - a pak jit asi do Intelu. Jeste sem zvedavej na vykon v crossfire, to je pro me tak nejdulezitejsi.
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cena 2011-10-12 15:43:20

V CzC mají 8120 za 4682 a 6100 za 4682.
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 16:48:56
avatar
Odkaz Tahle cena je na to ale moc vysoká, pokud je výkon jaký je.
Ph0en1x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmm 2011-10-12 15:58:04

No nakonec to dopadlo v podstate jeste hur nez sem rikal a naprosto opacne nez DD mesice tvrdil Vono to totiz opravdu neni "alespon cenova konkurence v mainstreamu".

Vykon je dle meho gusta docela bidnej. Inte ho zadupe s 2500K i v renderingu a drtive vetsine vicevlaknovejch aplikaci. Takze ctyrjadro vs osmi... at mi prosimvas priste nikdo netvrdi ze vykon na jadro neni uz dnes tak podstatnej...

Ve hrych i kdyz si nemyslim ze tyto procesory jsou na to primarne urcene, tam opet valcuje intel.

Spotreba je snad kazdemu jasna. Ale opet je to jeste horsi nez by se dalo cekat.

A srovnani s 2600K snad ani neprichazi v uvahu. To je uplne jina liga.

No a ted pretaktovani - docela kontrastujici s nedavnym clankem "7GHZ bull"

At si to kazdej prebere jak chce. Ja nemam potrebu kupovat AMD, Intel mi nabidne v podstate kazdej rok vic nez ocekavam. Nekdo muze namitnout cenu, ta je jaka je s ohledfem na vykon a technologie. Ale opravdu AMD preju at se z tech sracek jednou uz konecne vyhrabe.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 16:00:41
avatar
Náhodou po přetaktování pod tekutým heliem by Intelu mohl pořádně zatopit
Ph0en1x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:06:39

Jeste bych se chtel zeptat proc DD tak rychle meni sve nazory. Jeste pred par dny kdyz jsem navrhoval napr, misto testovani renderingu bechmarkama nasadit opravdovou realnou scenu pocitanou alespon MR nebo alespon ten frybench. Kdyz cinebech je pro realny vysledky docela napouzitelnej. Ale ne, rekl ze si s cinebechem vystaci. A ted najednou nam tu domlouva ze nemame koukan na synteticke a teoreticke testy. Ale dulezita je realna praxe ...... Jak typicke...

K poctu jader, ano DD doba kdy si lidi smali ze 4 jadro je naprosta zbytecnost je davno pryc, cim vic jader tim lepe ale cemu 8 12 16 xxxx jader ktere budou met problem dat vubec dohromady tolik vykonu kolik sandy bridge o 4 (popripadne +HTú jadrach....
Raptor1000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2011-10-12 16:21:45

kde ho najdu ke koupení, prolítl jsem celí net, a nikde jsem ho nenašel. Dík moc .)
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 16:35:18

"Původně AMD slibovalo dostupnost v polovině října, v této chvíli se ale oficiálně dostupnost posouvá až na listopad."
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 16:33:46
avatar
no prisel sem pozde, uz to asi vsechno zaznelo tak to jen shrnu bulldozer momentalne vypada jako opravdu tezky fail. vykonove se 8150 v prumeru i po vyberu "dd's recommended" aplikaci tak tak dotahuje na i5-2500k o vykonu jako i7-2600k se ji nemuze ani zdat. ale za cenu 2500k si koupime akorat tak slabsi model 8120. to je opravdu dost velkej pruser. amd musi tezce zapracovat na vykonu toho jednoho modulu. to ze dvoujadrovej a mnohem vetsi modul od amd dostane na prdel i od jednoho jadra+ht u sandy bridge je docela tragicky. ke smule amd se ale piledriver bude muset merit s ivy bridge na 22nm...jestli uz ted amd nema naky eso v rukavu, tak mu pomuze jedine asi zazrak.
honzitamichal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:02:48
avatar
Nedávno OBR popisoval, jak funguje Bulldozer a pokud jsem to dobře pochopil, tak když je zatížené jedno jádro, tak má celou cache pro sebe(v tom jednom modulu), takže takhle obhajovat slabý výkon na jedno jádro je nesmyslné.

"Úplně ignorujte SuperPi, které používá instrukce x87 a nebyl aktualizován už 16 let a nemá s moderními aplikacemi co dělat. Klidně ignorujte i Wprime, SisSoft Sandra, Aida64 a další, protože ty aplikace prostě nemají reálné použití."

To jsou aplikace ve kterých dostává Bulldozer na zadek?
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:34:10
avatar
tak si nainstaluj benchmarky do kompu a hraj sa s nimi. potom nam mozes popisat ako si sa pobavil...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:41:58
avatar
jo to je pravda. pokud jsou zatizena 1-4 vlakna tak mel bulldozer pouzivat jen jedno vlakno na modul a tim by to vlakno melo mit i neomezene dostupne vsechny sdilene prostredky v modulu. bohuzel to pry v praxi moc nefunguje a mozna to ma spravit nejaky patch/update biosu/neco proste
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:08:04
avatar
Když fungují 2 jádra, tak se o tu cache dělí nebo funguje vždy jádro z jiného BD modulu?
honzitamichal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:11:23
avatar
Funguje vždy jádro z jiného modulu, pokud jsou vytížená 4 ( nebo 1,2,3) jádra, tak se o cache nedělí, nad 4 se už začínají dělit.
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:31:20
avatar
To bohužel není pravda. Optimálně by to tak být mělo, ale podle testů OS vlákna jádrům přehazuje dost náhodně a stává se, že třeba na 4 vláknech pracují jen dva moduly...pak zase chvíli všechny čtyři, každopádně výkon je horší, než když člověk přiřadí jádra manuálně aplikaci. Navíc je třeba počítat s tím, že reálně neběží jedna aplikace, ale nějakých 30 procesů na pozadí, které moc výkonu neberou, ale prostě OS přinutí přehazovat vlákna jednotlivým jádrům a pokud ten není naprogramovaný těžit z "modulové" architektury, tak jádra vybírá náhodně a jem u jedno, jestli jsou v jednom modulu nebo ne...
honzitamichal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:33:48
avatar
Tak v tom případě je to blbost AMD, že dělá takovéto "experimenty" namísto standartu.
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:38:01
avatar
Díky za vysvětlení Je to opravdu blbost AMD.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:23:57

"doufejme, že to během dopoledne, či kolem poledne (12.10.) dotáhneme až k vydání."

Tak jsem si zase zadoufal...
RockingTad [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:09:49
avatar
Třeba chyba v číslovce? 13.10.? Ale když jsem to v noci četl, tak jsem taky doufal a schválně si na to v poledne přivstal. Stejně se jinde ten crossfirex test a eyefinity nedozvím, takže kdo si počká ...
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:25:15

Sak na svetovych weboch su testy ake si zmyslis
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:39:12
avatar
Se mi zdá, že jsou tady termíny jak u AMD...
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - amd 2011-10-12 17:45:23

amd verim a fandim ji protoze drzi ceny celekm dole nechtel bychzazit situaci ciste jen intel by sme meli tak maximalne p4 za 10 tisic. co se tyce vykonu buldozera tak sem cekal stejnej vykon jako x6 proste nove technologie s poporodnima bolestma a odladi to o to se nebojim co se tyce vykonu vsadim se ze se najdou lide co budou kupovat pc a uvidi 8 jadrovy cpu tak to zafunguje jako megapixeli ve fotaku
dnes sem koupil 965 + asus neo za krasnych 5400 coz je luxus
net.Xtreme [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:01:43
avatar
Lidé to kupovat budou, zvlášť ti, kteří kupují hotové PC a vidí 8 jader a 3,6 GHz (nebo jak to je), navíc za dobrou cenu...tomu čtyřjádro od Intelu konkurovat nemůže:-)
Ale pro mě nic moc, jen doufám, že další generace se povede a přiměje Intel udržet přijatelné ceny. Přinejhorším to trochu jistí ARM platforma.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:53:29
avatar
Skvěle sepsaná úvodní řeč a teď jenom počkat na finální testy. Už se moc těším.
Tom439 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:57:58
avatar
Testy jsem zatím jen velmi zběžně prolítnul, ale prozatím bohužel nic moc. Neříkám, že je to úplná katastrofa, ale čekal jsem něco mezi 2500 a 2600K, s tím, že blíže k 2600K. BD není špatný, myšlenka je dobrá, ale aplikace a "lidi" na něj ještě nejsou připraveni . Ano v některých věcech exceluje (WinRAR a ještě v něčem... - v 7zip bída- asi málo- vláknová aplikace). Jinak je vesměs opravu pomalejší . Celkově je ten jeho výkon hodně nevyrovnaný, jsou tu hrozné výkonností propady.
Toliko omílaný výkon na jedno jádro je ..., ale už je spíše zvykem, že má intel výkon na jedno jádro vyšší. Jasně ted už jsou tu moduly HT apod. Že by ale byl pomalejší než Phenom no brrr a to na vyšší frekvenci (a né o málo).

Z buldozeru jsem zklamán. Nečekal jsem zázraky +10% výkon na jádro vůči Phenomu2, ale s trochou nadsázky je to spíše-10%. Čert vem těch 8 jader ono se to do budoucna zužitkuje a kdybych musel koupit od AMD, tak vezmu buldozera(novej a o budoucna lepší).
Uvidíme jak dopadne jeho nástupce, ale proti 22nm intelu mu moc šancí nedávám(uvidíme poměr cena/výkon).
Narcis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 17:58:54
avatar
Tak už jsem prošel pár recenzí a je vidět že je to primárně serverový procesor který exceluje v šifrování a kompresi, tam je pro core 2600 dobrý soupeř, ale ve hrách je prakticky rovnocenný starým Phenomům, takže kdo hlavně hraje a má P2 3Ghz a více tak nemá důvod k upgradu, možná až s Piledriverem (pokud zůstane věrný AMD).
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:08:22
avatar
Uz to mame pomalu vecer a chtelo by to tu slibovanou recenzi
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:13:41
avatar
DD asi přemýšlí, jak to pořádně zabalit, aby to moc nesmrdělo ....
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:40:34
avatar
Co by balil, jen tam dopíše svou oblíbenou větu jako pokaždé - Pokud čtěte náš magazín pravidelně, tak víte jak na tom ty Bulldozery jsou a jistě vás nepřekvapí.......
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:31:31
avatar
Co jsem zatím pročetl, tak to je cca stejný prů*er jako byla Fermi nebo 2900XT. Velmi těším na výsledný verdikt. Jestli tam bude smířlivých 80%, tak to bude značný trapas.
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:27:14
avatar
K čemu 8 jader? No .... zkuste si vyrenderovat dlouhou náročnou full HD animaci v Cinema 4D. Viděl jsem už tímto plně zatížený dvouprocesorový počítač
Ph0en1x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:36:31

No a ja videl renderovat desitky jader a stale se nekdy musi cekat i desitky hodin....

Ty jsi nepochopil pointu. K cemu 8 jader ? k NICEMU pokud mi konkurence nabidne 4 jadra ktrere svym vykonem i v renderingu a mnohovlaknovejch operaci prebiji hrubym vykonem/jadro i procesor kterej ma dvojnasobek jader.
Lukeee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 18:44:34
avatar
Pokud bude 8mi jádro od AMD parametry a výkonem srovnatelné s nějakým SB od intelu a cenově budou nastejno tak mi věř, že na odbyt to nějak půjde Ono by to šlo na odbyt i tak. Znám pár bláznů co kupujou procáky jen tak, že se mohou chlubit cenou.
Borgi* [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 19:24:32
avatar
Až něco takové bude AMD mít, tak mě vzbuď, na pár let dobrou noc
DOBRMAN96 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2011-10-12 19:35:53

není to blbost ??, http://eshop.kometa-plzen.cz/?Mode=StiList&StrId=4509954
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A pudu do něj 2011-10-12 19:54:05
avatar
Není to žádné wow terno čistě po stránce výkonu. Ale po stránce toho co dostanu za ty peníze už to zajímavé je.
ulver [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 21:06:03
avatar
Co som zatial cital recenzie na FX-8150 (3600MHz), tak je v hrach slabsi ako Phenom II x4 980 (3700Mhz) To je velmi smutne. Priam ubohe ! Pomer herny vykon/cena FX-8150 je totalny fail !
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 22:50:26
avatar
a koukal si i na nějaké modernější hry Dirt3/F1 2011, Battlefield 3 apod.?
juwe [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 22:49:33

Ak ide o primarne serverovy procesor, tzn. vacsina praktickych testov urcenych pre desktop neukaze potencial tohoto procesoru a pre vacsiunu citatelov (mozno to vidim zle, ale ide zvacsa o hracov) to bude vyzerat ako sklamanie. Mam v PC pre niekoho "dedecka" Athlon X2 5200+, 4 GB RAM. ATI 5750 a vykon tohto pocitaca je pre beznu pracu + obcasnu gamesu uplne dostatocny. Verim ze tento procak este dva roky vydrzi (nevidim dovod preco by nemal), softver mam standardni (Win 7...). Ruku na srdce, nestacia vam vykonom vase C2D, resp. Phenomy? Ved nebyt marketingu firiem a chrobaka v hlave, ani by vas nenapadlo menit 2 roky stare zelezo....
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-12 23:30:02

C2D dvojjadro nestaci na nove hry. Niekde je prepad vykonu aj okolo 50%. Dvojjadro nie je v dnesnej dobe ziadna slava a je to uz relativne stara architektura.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-14 06:31:10

AMD má P R O B L É M

Fanoušci AMD sice dlouho očekávali s tvrdým názvem Bulldozer dostatečnou konkurenceschopnost proti Intelu, ale zázraky se v tomto případě nekonají. Pokud bylo AMD imaginárně přibližně rok za Intelem (z technologického pohledu), s novými Bulldozery se toto zpoždění možná ještě zvětšilo.

Bulldozer připomíná poslední období Pentium 4, kdy se Intel dostal do špatného směru s nízkým výkonem a vysokou spotřebou. Tam, kde se Intel snažil neustále přidávat frekvenci, teď AMD stejně tlačí počet jader. Pro srovnání současných modelů hovoří fakt, že pokud budeme považovat osmijádrový model částečně srovnatelný s čtyřjádrem od Intelu, stále to znamená, že Intel dokáže stejného výkonu dosáhnout s dvakrát menším počtem tranzistorů. A to se pochopitelně odráží i na spotřebě čipu, protože jsou vyráběné stejnou, 32nm technologií.

AMD posadilo ceny na úrovně čtyřjádrových modelů, avšak stále se při porovnání dalších vlastností, jako třeba spotřeba, jedná o vyšší ceny, než je zdrávo.

Takže DD, co tak tedy hodnotit kriterium výkon/výkon? Tedy fps/Watt, apd.?
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - BZ 2011-10-14 10:53:33

V současnosti je nejlepším Bulldozerem Athlon II x4 631.
Diablo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-10-14 21:45:31
avatar
A uz sa vie do ktorých dosiek s AM3 peticou pojde osadit Buldik? Ak bude mat niekto moznost otestovat to na Crosshair IV Formula nech to pls vyskusa. teda ak to s nou pojde. sa mi nechce kupovat novu dosku kvoli procaku, pretoze tuto mam cca pol roka.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?Úterý, 16 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 556x
Komentářů: 0
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun?
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun? Pátek, 12 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1855x
Komentářů: 10
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMu
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMuČtvrtek, 11 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1396x
Komentářů: 0
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a delidd
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a deliddPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2888x
Komentářů: 1
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádky
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádkyPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1634x
Komentářů: 1
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!Pátek, 05 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1263x
Komentářů: 0