Co INTEL plánuje proti AMD? Velké investice, ale s nejistým výsledkem. Rozhodne rok 2022. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 11 květen 2019
Přejít na obsah
Co INTEL plánuje proti AMD? Velké investice, ale s nejistým výsledkem. Rozhodne rok 2022.
Jsou plány Intelu reálné? Pokud v
alt

 

 

 

 

Ač se Intel snažil své roadmapy a plány namalovat co možná nejvíce optimisticky, realita je, že není moc důvodů, proč se na nové Intel produkty pro nejbližší dobu těšit. S výjimkou nových grafických karet Intel Xe, které budou zajímavé hlavně proto, že budou nějakou alternativou (konkurencí asi hned ne) vedle AMD a NVIDIA, nemá Intel v dohledné době nic, čím by byl zajímavý. Zejména pokud jde o běžné procesory, které jsou navíc zjevně až na okraji jeho zájmu. A tak Intel víceméně potvrdil, že 14nm současná architektura a „SKYLAKE“ generace nás bude provázet ještě minimálně 2-3 roky. Intel sice bude vydávat aktualizace s novým jménem, jako číselně novou generaci, ale změn bude nejspíše minimum. Nicméně prostě nic jiného mu situace neumožňuje. 

Pro letošní rok navíc nejspíše s novinkami pro mainstream skončil. Někteří to možná ani nepostřehli, ale Intel vydal aktualizované Core 9000 modely procesorů s F na konci názvu, ale jejich dodávky jsou nízké, ceny vysoké a pro nikoho nejsou zajímavé ani výhodné, protože AMD je porazí nejen lepší cenou, ale také lepším výkonem i výhodností. Asi nejzajímavější novinkou jsou tak nové desky s čipsetem B365. Co je na nich zajímavého? Vypadají jako novinky, tedy lepší než B360, ale ve skutečnosti jsou pravým opakem. Zatímco B360 je 14nm, tak „nový“ čipset B365, s jinak stejnou výbavou, bez taktování CPU i RAM, je zpět vyráběn starým 22nm procesem! Tomu se říká pokrok a vylepšení dle Intelu …

Na nové 7nm procesory RYZEN tak téměř určitě nebude Intel vůbec reagovat. Nemá jak. Určité vylepšení přijde až v lednu, pravděpodobně na CES 2020, kdy by se měly na trhu objevit procesory COMET LAKE. je možné, že Intel je v extrémně omezeném množství vydá před letošními Vánoci, jako to udělal už dříve u 6 jader. Ovšem moc od nich nečekejte. Jsou to totiž stále 14nm čipy současné architektury SKYLAKE. Intel možná posune takty nižších modelů výše nad 4 GHz běžně, čímž v nelimitovaných TDP scénářích obětuje veškerou efektivitu, ale stále nás čekají 4, 6, 8 jádra a novinkou bude 10jádro. Ovšem stále monolitické, takže vedle 7nm RYZEN procesorů to je jako pazourek vedle motorové pily. Ale bude to jediná procesorová novinka pro desktop. Samozřejmě s tím by Intel moc velkou díru do světa obchodně neudělal, a tak protože chce více vydělat, potřebuje donutit zákazníky více nakupovat, tak očekávejte i opět nutnou změnu základní desky, pro které Intel dodává spoustu čipů. Je v tuto chvíli prakticky 100% vyloučené, že by „nové“ COMET LAKE procesory, ačkoliv většina modelů bude prakticky stejná jako současné COFFEE LAKE, šly osadit do stávajících Z390/Z370/B360/365 desek.

  • Připravte se na vyhození Z390 desek a nákup Z495 …

Takže budete muset zase měnit i desku. Opět se dočkáme nějaké úpravy patice LGA 1151, možná se už bude jmenovat i jinak, aby to nevypadalo tak hloupě, jako když nás Intel nutil vyhodit Z270 LGA 1151 desky a koupit ty úplně stejné, akorát Z370, kdy jediný důvod proč v Z270 COFFEE LAKE nefungují je politika Intelu. Technicky tam problém není, Intel ale záměrně nevydal potřebnou podporu pro BIOS. Každopádně očekávejte desky s čipsety řady 400 a vrcholem by měl být Z495. Tyto desky by měly podporovat i další 14nm generaci desktopu, jménem ROCKET LAKE, kterou Intel chystá na rok 2021. Poté už bude následovat nejspíše další nová patice a generace desek, protože už bude čas na DDR5. Ovšem ani v roce 2022 není jisté, že uvidíme 10nm desktopové procesory, Intel totiž pracuje už hlavně na 7nm a zdá se mi hodně optimistické, že by Intel 7nm procesory pro desktop v roce 2022 měl.

 

Každopádně pokud vyhlížíte procesorové novinky Intelu, není moc co vyhlížet. X299 a Z390 platforma pro letošní rok zůstane, X299 dokonce i pro příští rok. Maximem budou současné počty jader/vláken a pravděpodobně i takty a tedy výkon, protože kam až může Intel 14nm procesory hnát? 5,1 – 5,2GHz? To není a nemůže být ani moc efektivní. Velkou otázkou je také oprava chyb MELTDOWN, SPECTRE a vážné SPOILER a mnoha dalších, na které Intel trpí, kdy záplaty snižují výkon a dělají PC nestabilní atd. Řada z nich by ale vyžadovala předělání celé architektury, protože Intel CORE architektura využívá ty nebezpečné prvky konstrukce pro zvýšení svého výkonu. Nové procesory Intel tedy stále mají chyby, budou mít chyby a do uvedení skutečně nové generace architektury nelze počítat, že se na tom něco výrazně změní. Stejně tak Intel ale nebude konkurovat AMD cenově. Nechce a vlastně ani nemůže. AMD funguje jako firma mnohem efektivněji (je menší), procesory jsou výrobně mnohem efektivnější (až násobně) a AMD navíc záměrně drží nižší marže (cílem je 44% proti 60%).

Navíc prosté snížení cen procesorů Intel by nic moc neřešilo, protože snížení by muselo být drastické (prakticky na polovinu, aby to jen vyrovnalo krok s cenovou výhodností AMD). Problém je, že AMD v řadě případů není lepší volba jen proto, že je levnější, ale proto že má prostě lepší procesory. Se 7nm generací navíc reálně hrozí, že Intel přijde v řadě případů i o prvenství a výhodu vyššího výkonu na jádro apod. a podstatnou část výhody v náskoku taktů. AMD pravděpodobně nedokáže 5GHz se 7nm RYZEN (rád bych se mýlil), ale pokud dokáže těch realistických 4,5GHz při lepším IPC, v drtivé většině případů bude mezi 4,5GHz AMD a 5GHz Intelem ten výkon prakticky stejný, nebo velice podobný, ovšem AMD bude efektivnější a chladnější, protože nemusí hnát ty takty tak vysoko.

Strategie společnosti Intel se teď soustředí na omezení škod. Blokování osazování AMD ze strany OEM výrobců, jak to jen jde, tedy hlavě dohody s OEM. Klasický desktop a hlavně retail Intel prakticky vzdal, soustředí se hlavně na mobilní platformu a servery. A i proto prostě nejsou prioritou novinky na desktopu. 10nm ale i 7nm procesory velmi pravděpodobně dorazí na desktop jako poslední, pokud v případě 10nm vůbec dorazí. Ač to vypadá trochu negativně, současný stav je více než skvělý pro nás zákazníky, protože prostě bez tohoto stavu, který je zapříčiněn stagnací a četnými chybamy a přešlapy samotného Intelu a také podceněním AMD, bychom stále ještě teď žili v době, kdy podle Intelu 4 jádra musí prostě stačit všem a cokoliv lepšího za méně než 15 – 50 tisíc by nebylo. Ostatně podívejte se sami, jak rapidně procesorový výkon ve všech cenových segmentech za poslední dva roky stoupl. Ještě nedávno nám Intel servíroval za více jak 40 tisíc jen bezkonkurenční 8jádrový procesory, dnes za to můžete mít skoro 32jádro.

Jsou ale plány společnosti Intel vůbec realistické a splnitelné?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Pondělí, 25 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 565x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Pátek, 22 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1528x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Čtvrtek, 21 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1228x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Středa, 20 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1905x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluÚterý, 19 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1156x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Čtvrtek, 14 březen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1909x
Komentářů: 3