Procesory AMD Bulldozer vyjdou podle plánu – léto 2011? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 21 září 2010
altBlíží se doba, kdy AMD konečně definitivě stanoví datum uvedení nové generace CPU.

 

 

 

Jistě jste si všimli, že pokud jde o přesný termín uvedení nové generace procesorů, na které jsou všichni, včetně konkurence nesmírně zvědaví, AMD je docela skoupé na slovo. Až doposud AMD prostě oficiálně uvádí rok 2011 bez dalšího určení. Nicméně s tím, jak se doba zahájení 32nm výroby u GlobalFoundries (AMD) blíží, se objevují stále přesnější informace.

Například již víme, že Llano, což je 32nm APU čip s upravenou procesorovou současnou architekturou a integrovanou silnou DX11 grafickou částí, se objeví v reálných produktech v létě roku 2011 (tedy Q3). Z toho se dá odvodit, že výroba procesorů architektury Bulldozer už poběží zcela jistě také a zbývá si jen upřesnit termín dostupnosti. Hodně také pomohou první vzorky. V současnosti jsou již nějaké testovací čipy k dispozici, ale finální vzorky ze zahájené 32nm produkce se k výrobcům dostanou až v Q4 2011. To je termín stanovený přímo AMD, takže jej můžete brát oficiálně.

Na AMD je tentokrát vidět, že si dává hodně záležet a i když by nové procesory v podstatě na přelomu roku nutně potřebovalo na trhu, dává si čas na odladění. Nechce, aby se opakovala situace s Phenom X4, což sice bylo první nativní čtyřjádro na světě, ale přišlo pozdě a i tak mělo dětské nemoci, kterým se při vydání Bulldozer procesorů AMD chce prostě vyhnout i za cenu pozdějšího finálního vydání CPU na trh. V současnosti tak zatím věci nasvědčují, že zhruba v Q2 by skutečně první serverové ostré modely Bulldozer Opteronů mohly na trh. Desktopový segment si počká na Q3, i když nepochybuji o tom, že na konci června uvidíme na Computexu první desktopové Bulldozer procesory v plné parádě. Mobilní segment, kam se počítá hlavně s Llano, se také dočká v Q3.

Zkrátka dříve jsem mluvil o přelomu Q2 a Q3 2011 jako nejpravděpodobnějším datu vydání, na základě informací, které jsem měl. Teď mohu mluvit o tomto termínu i na základě v podstatě oficiálních zdrojů a informací. AMD nepochybně termíny ještě upřesní s vydáním finálních 32nm vzorků na konci roku. Každopádně červenec, srpen a září (7, 8 a 9/2011) budou podle všeho na procesory AMD hodně úrodné. Začátek a konec roku zase obstará Intel, kdy hned v lednu vyrukuje s mainstreamovými Core i3/5/7 architektury Sandy Bridge a P67 platformou a v Q4 to pak budou highendové Sandy Bridge a X68 platforma. Doufejme, že to bude skutečný souboj. Musím říci, že z toho co vím, že nové generace CPU budou v nejšpičkovějších verzích v běžných aplikacích až 2x výkonnější než ty nejvýkonnější současné. Takže se rozhodně máme na co těšit …

PS: Pokud jde o výrobní kapacity AMD, což je dlouhodobá bolístka AMD a důvod, proč lze vlastně těžko AMD považovat za vyrovnanou konkurenci Intelu, zdá se, že GlobalFoundries (ATIC) plánuje utratit dalších 7 miliard dolarů za výstavbu nového výrobního a vývojového komplexu v Abu Dabi. Nutno opět připomenout, že rozdělení AMD na výrobní a nevýrobní částí je asi ten nejchytřejší krok AMD za mnoho let. Samotné AMD by se na výstavbu nové továrny nezmohlo hodně dlouho. Od rozdělení se už ale díky GF přebudovaly kapacity v Německu, staví se za více než 4 miliardy dolarů továrna v New Yorku a teď se za 7 miliard připravuje ještě jednou tolik výrobních a vývojových kapacit v Abu Dabi. Bohužel, ještě bude trvat minimálně dalších 5 let, než se AMD dostane díky GF na úroveň výrobních kapacit, kterými skutečně bude moci kapacitně konkurovat Intelu. Dnes AMD není schopno vyrobit a na trh dodat více, jak hruba 1/3 roční potřeby procesorů celého trhu a to z hlediska konkurence a podmínek na trhu je zásadní věc. Můžete mít sebelepší a výhodnější procesory, když vás ale konkurence přebije kvantitou, je to nanic. I kdyby se teoreticky opakovala situace Athlon 64 procesorů v případě Bulldozer modelů a AMD by Intel převýšilo ve všech směrech, stejně by tu byl zase problém výrobních kapacit ... Továrna v New Yorku bude spuštěna až někdy v druhé polovině roku 2012.        

Zdroj: DDworld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 14:35:53
avatar
To je továren to jsem nevěděl že už se jich ATIC staví tolik. Jen tak dále
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 14:51:02
avatar
No tak snad to maj dobře spočítaný v AMD a budou mít za těch 5 let v těch nadimenzovaných továrnách i co vyrábět (a hlavně teda pro koho). Zásadní bude úspěch připravovaných nových generací. Tak snad jim to vyjde
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 15:11:11
avatar
nadimenzovaných? Haha ... Intel jich má 2 desítky ... navíc jsou to továrny GF a to si hledá zákazníky, samozřejmě tím hlavním je AMD, ale velde něj je tu ještě ARM a další ... ;)
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 15:31:55

Takhle se mi líbíš DD
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 16:35:08
avatar
Píši nadimenzovaných, ne naddimenzovaných
Vůbec netvrdím, že to s kapacitou přehánějí
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 21:38:44

DD nejsi sám kdo se chytil. Tak jsem Patyjóne tan palec dolů anuloval dalším palcem nahoru. Tak někdy ti někdy dám nahoru jen tak.
Pjenkys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-22 19:22:49

Nicméně nevím, kdo za 5 let bude kupovat nové PC. Pokud má běžný uživatel, co nehraje hry doma jakékoliv dvoujádro, které jsou s námi už pět let, tak nemá důvod upgradovat. Vzhledem k dnešnímu výkonu HW a zaostalosti SW se obávám, že se prodej velice zpomalí...Samozřejmě že počítače se budou prodávat pořád dál, ale myslím si, že o dost méně než nyní. Projevuje se to všude možně. Stejně tak dneska integrovaná grafika stačí skoro všem co nehrajou hry, tak každému stačí jakýkoliv dnes vyráběný CPU, jakákoliv RAM, jakýkoliv disk. Dřív jsem měl P4 na 2,4GHz 256MB RAM, Ati 9200, dal jsem za to nějakých 40K i s monitorem a stejně jsem si moc nezahrál a pořád jsem musel upgradovat. Dneska? Ani náhodou. Mám základní E5200 + nForce 9300 a hotovo.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-10-04 11:11:33

Proc by nevyslo? Ve stavajicich Intelech uz mas tolik patentu AMD ze kdyby je vsechny pri vyrobe vypustili tak by byli procesory Intel nefunkcni....

Ano tuhle generaci pro desktop odhadli v AMD spatne a mysleli si ze vyvopj SW bude rychlejsi a mysleli si ze serverove CPU snadno s minimalnimi upravami pouziji pro desktop coz byl velky omyl, ale na poli serveru stale drzi krok a na radu typovych aplikaci se servery AMD proste oproti Intelu vyplati. A hlavne je treba brat veci trochu s nadhledem, i Intel udelal obrovske chyby napr. s P4 presscottem, a nadava mu nekdo za to? Ne, diky tomu spatnemu kroku udelali perfektni dalsi krok jmenem core a na nem ted stavi resp. z nej vychazi core2 i ickova rada. Proste slabsi kroky jsou potreba aby dalsi kroky byli perfektni tak to chodi vsude, je to prirozene.... Takze to same cekej od AMD, jejich pristi perfektni krok bude stavet na dvou odlisnych zakladech od zacatku, jedna serverova platforma a druha skutecne desktopova a ne prevlecena serverova jako tomu bylo do ted...
DDR0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 17:48:25
avatar
Ono to rozdělení AMD nebylo tak chytré jako vynucené
kdyby se nenašel silný investor tak už žádné AMD nemuselo být, vždyť už po koupi ATi na tom byli bledě a tařka smrtelný úder zasadili nepovedené první Phenomy + aféra s TLB bugem - v té chvíli už konec nebyl daleko a tohle byl nejlepší možný tah ikdyž za cenu ztráty vlastních výroben.
Nepochybuju že kdyby byla možnost tak by Amíci nic nepustili, ale měli pud sebezáchovy a zařvat se jim nechtělo
Mc Baxxter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 17:52:16
avatar
Myslim, že z pohledu marketingu by bylo záhodno vymyslet nový název pro procesory, protože sou lidi "slyšel sem někde, že sou špatný" a už to jede a existuje spousta chytráků, který sou to pořád opakovat...
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 22:15:37

Aféra?? TLB bug je jak blaničtí rytíři. Každý o nich mluví, ale nikdo je neviděl! Existuje, ale ty ho nejsi schopný vyvolat. Byl to první skutečné čtyřjádro. Teď na něm staví AMD i Intel!!!
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-22 01:13:51
avatar
To ber s klidem. Vždyť to čteš, DDR0 má informace z první AMDruky. Skoro kvůli prvním Phenomům skončili! Tos nevěděl?
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-22 07:07:59

Mas pravdu. Problem TLB bugu bol hlavne v tom, ze sa o nom vela pisalo. Co sa tyka prvych Phenomov bezohladu na to, ze to boli prve skutocne 4jadra ma dost sklamali. Zasa s Phenom-om II si to AMD opat napravilo. S tym som uz rok aj nieco spokojny.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-22 11:34:20
avatar
Tak jako byl to provar jako kráva, což by stačilo samo o sobě, ale ještě se k tomu přidal ten bug, který měl tuším se projevovat při zapnuté virtualizaci, což vlastně ani pořádně nevím, co je Každopádně procesor, který má 2.2GHz a jde přetaktovat pouze na 2.32GHz (jeden můj kousek při testování)... jo bylo tam něco špatně.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-21 19:52:21
avatar
Jen at odladujou, cim vic, tim lip! Par let to asi potrva, ale pokud to vyjde, tak bude AMD na dobre ceste (aspon se vyrovnat intelu) Bulldozer go
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-09-23 07:41:46
avatar
jsoum tu a stojim privas.Cim vice tovaren tim lepe.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 695x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 754x
Komentářů: 2
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 1
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1238x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1123x
Komentářů: 4
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1763x
Komentářů: 6