Testy a Recenze AMD RYZEN 9 3950X – 16jádrový mainstreamový procesor je téměř perfektní Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 14 listopad 2019
Přejít na obsah
Testy a Recenze AMD RYZEN 9 3950X – 16jádrový mainstreamový procesor je téměř perfektní
Efektivita, cena, výkon a technologie - Ryzen 9 3950X je král

 

 

  • Efektivita, cena, výkon a technologie - RYZEN 9 3950X je král

Nový 16 jádrový RYZEN 9 3950X je běžně o více jak 80% výkonnější než Core i9-9900K, což je nejlepší přímo konkurenční mainstreamový procesor Intelu. Je ale i o více jak 50% lepší než 12jádrový high endový Intel Core i9-9920X prodávaný dosud za mnohem vyšší cenu. Je běžně o 30% výkonnější než 16jádrový ThreadRipper 2950X!

A tenhle výkon nabízí se spotřebou stejnou jako má Intel a jeho slaboučké 9900K! S nižší spotřebou, než mají 9920X nebo 2950X!

Efektivita tohoto procesoru je naprosto neuvěřitelná. Je také překvapivě nenáročný na chlazení (vzhledem k výkonu), vůbec na něj nepotřebujete cpát vodní chlazení (na rozdíl od 9900KS například). A pořád má potenciál k taktování:

Dokáže 4,3GHz na všech 16 jádrech a pokořit tak 10000 bodů v CineBench R15, tedy nabídnout více jako dvojnásobný výkon konkurenčního Intel 9900K, a podobně dvojnásobný výkon vůči RYZEN 7 3800X, které je ale doslova jeho polovinou. Fyzicky (jeden 8jádrový čip vs dva 8jádrové čipy) = perfektní škálování výkonu i ceny od AMD. Samozřejmě nejlepší je z podstaty funkčnosti a efektivity zapnout prostě jen PBO. Spotřeba zůstane na slušné úrovni, chlazení nevyžaduje extrém a výkon je skvělý za všech okolností.

Efektivita RYZEN 9 3950X je absolutně neuvěřitelná a poměr cena/výkon také.

Ano, 749 dolarů, tedy zhruba 21 tisíc korun vč. DPH, je hodně peněz, ale poměre cena/výkon dokáže překonat i nejvýhodnější Intel (levný Core i5-9400) a jakoukoliv skutečnou konkurence s podobným CPU výkonem nechává daleko daleko za sebou.

  • RYZEN 9 3950X je téměř perfektní procesor, kazí ho jediná věc.

Není to tak dávno, co jsme za podobné peníze měli maximálně 6 jader od Intelu. Vlastně jsou to jen 3 roky, kdy byl 4jádrový / 8vláknový Intel Core i7-7700K tím nejlepším mainstreamovým CPU na trhu. AMD RYZEN 9 3950X je ale běžně až 4x výkonnější, a přitom stojí jen 2x víc a je o parník efektivnější a o generace modernější a vyspělejší, bez bezpečnostních chyb atd. Je samozřejmě výrazně levnější, než high endový a výrazně slabší 10jádrový procesor Intel Core i9 z dob 7700K. A jsou to jen 3 roky!

Také už teď víme, proč Intel neuvedl v rámci nové Core i9-10900X řady procesorů 16 jádrový model. Protože by býval za stejnou cenu neměl žádnou šanci a vypadal vyloženě trapně! On totiž ani 18jádrový Core i9-9980XE v mnoha případech nestačí, a to ještě nedávno stál 2 tisíce dolarů (55 tisíc korun). A ani jeho nová cena 1 tisíc dolarů není vůbec zajímavá, zejména s ohledem na mizernou efektivitou, děravost a nutnou zastaralou drahou X299 platformu! Takže ano, 21 tisíc za RYZEN 9 3950X je sice dost peněz a není to levné, ale vlastně za to všechno a jak to tenhle procesor nabízí, je to ve srovnání s tím, co tu bylo doposud, málo. Tím spíše, že nevyžaduje žádné extrémní náklady na desku, chlazení apod. Cena také odpovídá plně tomu, že je to fyzicky a doslova 2x RYZEN 7 3800X, který stojí 10,5 tisíce korun. Má ale přeci jen jeden problém …

  • RYZEN 9 3950X bude nedostatkové zboží

Už situace se vzorky to naznačuje. Je to snad poprvé za 14 let, co nemáme od AMD nově vydaný procesor na test pro DDWorld.cz :(. Snažili jsme se, ale ČR prostě není dostatečně zajímavou zemí pro AMD (ani pro Intel) na úvodní testy při omezené dostupnosti. Těch pár vzorků, co AMD mělo, tak rozdalo hlavně youtuberům v USA, menší počet směřoval do Evropy, a ten se nějak bude točit. Takže se snad dočkáme, ale někdy později. V době psaní tohoto článku pořád nevím kdy. Některé testy hlavně jasně ukazují, v čem vězí háček. Nejlépe to ukazují testy spotřeby, když 3950X je přes výrazně vyšší výkon dokonce úspornější než 3900X s 12 jádry! Proč?

Protože 3950X obsahuje ty nejlepší a nejkvalitnější 7nm ZEN 2 čipy, které AMD vůbec dokáže z TSMC linek dostat. Jsou speciálně vybírané, musí dosahovat extrémní účinnosti a nejvyšších taktů. A bohužel takto kvalitních čipů není mnoho. TSMC a jeho 7nm produkce se sice zlepšuje, ale AMD potřebuje super kvalitní efektivní čipy i pro EPYC a ThreadRipper, takže poptávka je obrovská a výroba tomu nemůže v žádném případě stačit. Jednoduše vše nasvědčuje tomu, že RYZEN 9 3950X bude nedostatkovým zbožím. Je to sice jediný jeho nedostatek, ale zato dost podstatný. Škoda, protože je jinak prakticky perfektivním procesorem. Určitě jde o nejlepší mainstreamový procesor současnosti, kdy nový high end bude muset nabídnout opravdu o hodně více, aby si zasloužil své postavení a označení. Co chystá AMD s ThreadRipper sérií už víme, ovšem co chystá Intel, je otázka. Ovšem jeho stávající X299 platforma a Core i9-10000XE jsou za stávající ceny a toho, jak málo za to nabízí a při jakých vlastnostech , špatný vtip a parodií na high end.

Bohužel předpokládaná horší dostupnost 3950X o který bude rozhodně velký zájem, bude znamenat, že mnozí zájemci budou muset čekat fronty, než se na ně dostane. Dobrou zprávou je, že za pár let, až se objeví v bazarech, tak si jich budou moci užít i ti, kteří by si samozřejmě procesor za 20 tisíc nikdy nekoupili. Stačí mít jakoukoliv slušnou AM4 deskou s podporou RYZEN 9 3900X a budete moc jet a vyměnit jej za stávající RYZEN 5 modely apod. Neříkám, že 16jader musí nutně stačit každému, ale nějakou dobu budou stačit většině ;).

Pár dalších recenzí a testů najdete v odkazovaných videích, hodnocení těch šťastlivců a oblíbenců AMD, kteří procesor na testování od AMD jako první získali je jednoznačné. I ti nejkritičtější říkají jasně, RYZEN 9 3950X je absolutní král mainstreamu a neuvěřitelně ve všech ohledech skvělý, univerzálně výkonný procesor, který nechává cokoliv od Intelu v mnoha ohledech daleko za sebou. Copak asi předvede blížící se 7nm+ ZEN 3 a „RYZEN 9-4950X“ příští rok? :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


 / 25
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - král je předražen 2019-11-15 13:40:07
avatar
Hezký "mainstreamový" procesor za nemainstreamovou high endovou cenu, nebo je i ta cena mainstreamová ?. V tom případě je 3700X ultra low end a tedy nevím proč ho nenabízíte v doporučených sestavách za rozumnou cenu, de facto tam jsou jen budget procesory. A vzhledem k nedostatku tohoto procesoru se bude prodávat za ultra high end cenu.
Ale jinak dobrá práce AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 14:10:24
avatar
je mainstreamová ve srovnání toho co nabízí a hlavně pro jak levnou platformu je určený ....

ano ten nedostatek může cenu vyhnat výše
Jakim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 13:52:40

3950X je na cestě, objednáno vč ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO, vč 2 monobloků na procák, vrm a místo té aktivní vrtulky na desce. Uvidíme jak pofrčí. Objednávka samo není z ČR, tady to bude chvíli trvat než bude k mání.
GRNDL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 12:44:43
avatar
Co jsi to prosím tě objednal na ten řadič pcie4?

Jako vidím v nabídce EK monoblok na HERO (já jsem sice zvolil variantu formule + standardní cpu blok), ale spodek desky by měl být u hero i formule stejný.

Přijde mi to nějaký divný, hlavně je to v tak blbém místě, že jestli tam bude nějaký blok, tak to bude nejspíš kolidovat s grafikou respektive vidím, jak i grafika přesahuje přesně do místa, kde je ten větrák, tak jsme zvědavý co jsi našel a kdo to vyrábí.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 13:18:01
avatar
šel bych do asrocku aqua - 1000 dolarů je za desku dost, ale full cover vodní blok na CPU i čipset v ceně a deska je špička včetně thundeboltu 3 na AMD! A už nemusíš nic bastlit
lukeDD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Odkiaľ si objednal? 2019-11-18 10:47:44

Skade si objednal? Ja som pozeral v obchodoch čo poznám aj nepoznám a nemajú možnosť ho objednať.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 13:52:49

mainstream za 20 000 Kč
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 14:09:47
avatar
pro desky za 2 tisíce, co poráží high end za 50 tisíc ... prostě mainstream
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 14:54:52

Vážně by mě zajímalo kolik % výkonu ztratí v té malé desce.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:14:44
avatar
já myslím, že v základu to bude jen pár %, prostě nic, co bys v praxi poznal
Jakim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 14:00:53

Hele já jsem dal za 12 jádro Intel Core i9-7920X 30 000Kč takže, 3950X je skoro zadara, tak v klidu.
3950X není prostě procák vč příslušenství pro socky.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 14:20:40
avatar
... no nevim, když je určený pro socka platformu ... zkusím ho dát do A320 desky za 2 tisíce
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:51:56

tak na takovej test jsem zvědavej :-D
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 18:28:16

Tak to už je ale opravdu hi-end... A320 za 2000,-
hornster [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 09:03:29

Na mé A320 z aukra za 590,- a tento CPU k tomu vypadá zajímavě. CPU podvoltovat a vypnout turbo a musí to běžet bez problému
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 22:10:56

Tak to jsem opravdu socka když jen za cenu CPU mám celý komp na hry a ještě něco zbylo
Jakim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 14:10:26

Taky jsem si ťuknul mínuska, ten čertík se mě líbí ))
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 2019-11-15 15:11:58

Tady je krásně vidět, jak je AMD obchodně slabé. Kdyby šel na trh za 1000 USD, prodá se jich úplně stejné množství ale vydělají o třetinu víc. Naopak, možná by byl ve svém důsledku pro koncového zákazníka lacinější než takhle, takhle se s tím bude šmelit a pakovat se budou obchodníci.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:15:35
avatar
no jo každá společnost je jiná, každá má jiné chování k zákazníkům atd.

jo ten CPU by klidně mohl stát 1000 dolarů a pořád by to byla pecka ... ale nestěžujeme si
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:40:15

Jo a nechci ti kazit radost ale je to highend. To že pořád tvrdíš, že je to do AM4 desek ještě neznamená že je to mainstream. Je to jako bys tvrdil že GeForce RTX 2080 Ti je jen mainstream protože nepodporuje PCIe 4.0.
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 18:41:32
avatar
Ale on ten cpu je do AM4 desek, to je fakt.

Jinak, podle mě highend procesory, jsou do socketů TR4 nebo 2066.
martin.666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 20:28:56
avatar
blbý ale je že ty kvalitnější desky s mainstreamovým AM4 a x570 vyjdou cenově víceméně nastejno jako desky pro highend Socket TR4 - X399 některé desky s mainstreamovým AM4 cenově dokonce výrazně předčí desky s highend socketem TR4 - jako například: Gigabyte GA-X570 AORUS XTREME která je za 20k+ Odkaz vs Gigabyte GA-X399 AORUS XTREME která je za 13k Odkaz
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 20:38:03
avatar
To máš pravdu. (Y)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 20:57:01
avatar
to jo ale rozdíl je, že opravdu nepotřebuješ X570 desku ;) ... u X399/TRX40 platformy ale nemáš na výběr a drahou desku potřebuješ ... proto je to high end což AM4 a 3950 není
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 22:06:48

Je pravda že s tímto rozdělením si autor sám odporuje. Dá se totiž říci že to je low-end vždyť Epic má 64 jader...
To že 3950 dokáže překonat i CPU z vyššího segmentu-workstation z něj mainstream nedělá, to je aktuálně R5 2/3600.
Každopádně od AMD je pěkný přístup že i takto výkonný procesor můžeme dát i do starší desky pokud má kvalitní napájecí obvody.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 15:00:09
avatar
Vzdyt on nas tady celou dobu jen tak provokuje. Je prece jasne, ze tenhle cpu opravdu nebude mit mainstreamove prodeje (ona ani jeho produkce docela urcite neprobiha v "mainstreamovem" mnozstvi), ale na druhou stranu jde o nejvyssi model pro mainstreamovou platformu, tomu se opravdu neda nic uprit. Jen ty prodeje tam nejaky ten rocek jeste urcite patrit nebudou.

Kdyz si vezmem, jak si ledaskde mnozi diskuteri stezuji na dedeho straneni amd, timhle jim vpodstate dokazuje opak - timhle provokovanim obycejnych koncaku verim, ze amd spise i ublizuje..
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 08:14:29

Myslíš, že je tom CPU mají marži 750 babek? O 1/3 vyšší zisk (250), tedy zisk 1000 babek. To jsou hodně nereálné výpočty;)
alien5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:17:15
avatar
Hm tak to se ho nedockam ani do vanoc sakra... vse mam doma ready,,
Petr117 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:23:11
avatar
Naprosto luxusní procesor! To je bez debaty a sranda, že Intel, který usnul na vavřínech nemá žádnou odpověď..

Jen tvrzení, že se jedná a mainstream CPU, protože ho lze dát do desky za 2000 Kč mi přijde dost zcestné, zvlášť, když to co je lowend-mainstream-highend určuje kupní síla :-)

To by pak BMW M5 za 4000000 byl taky mainstream, sice je to drahé auto, které si jen tak nikdo nekoupí (z běžných lidí), ale bude se sním jezdit na stejných silnicích, jako jezdí Škoda CityGo
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:54:27

Co si tak matně vybavuju, tak před 10ti lety, to se High-end od Low-endu určitě nerozlišoval podle desky, ale jen podle CPU.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 08:17:29

Nee podle CPU, skřet podle schopností čipsetu. Ten určuje cílení platformy.
slabam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 15:57:04

Když čtu co je v současnosti k dostání tak začínám litovat (ale jen čistě teoreticky) že jsem koupit R1700.

No uvidím za 5 let, jaká bude situace. Jestli se narazí na limit křemíku tak tyhle proceseory budou dobrej posun. :-)
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 16:13:56
avatar
Nevidím důvod. Procík je to fajn. Jasně takty na dnešní Ryzeny jsou nic moc, ale pořád je to procík co zvládne hodně. Navíc případný upgrade je na pohodu.
Taky občas pokukuji po novějším Ryzenu, ale ten bude muset počkat. Peníze jdou teď jinam. Pak bude na řadě grafika a až pak asi to cpu a to budou ceny zase trošku jinde.
Na AM4 klidně vydržím dalších 5+ let pokud nepřijde něco přelomového
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 16:09:02
avatar
prečo takty nič moc? To si každý myslí že všetko je o taktoch? Veď aj pri taktoch oveľa nižších ako hrubo pretaktovaný intel ho dáva ľavou zadnou. A to nechcem vedieť spotrebu intelu na 5G a 16 jadrách....to sa ti elektromer roztaví ak ho nenamažeš....
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 08:03:25
avatar
Ne, jen o taktech to není. Je to i o IPC a provozních vlastnostech. R7 1700 není špatný. Je to procík, co ještě chvíli bude dostačující. Je ideálnější pro úlohy, které ho vytíží na max. (render, konverze videí) než pro hry, ale i tam mnohým stačí.
Nicméně je logické že oproti dnešním Ryzenům prostě ztrácí.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 18:52:16
avatar
Co by měli říkat majitelé tehdy nechutně předražené i7 7700K. Čtyřjádro s děravou architekturou. Osobně bych bral raději i lowendový R3 1200 než i7. Ten je aspoň pájený a s lepší architekturou.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 08:21:05

O nějakých límečkem je zbytečné se bavit. AMD umí narvat do CPU 64 fyzických jader, tohle 16 jádro je jen takové cvičení. Jen těch 64 jader výrobce ještě neposunul do mainstreamu, v podstatě jen rozhodnutí výrobce. Ale můžeme tam být za těch 5 let
Jakim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 16:04:27

Ještě chci dodat že jsem těžkej fanda Intelu, proto i ten čertík) můj poslední procák od AMD byl z roku 23. září 2003.
Athlon 64. Jestli mě 3950X zklame, tak s ním jedu Rychlíkem do Plzně a máš to zadarmo)
alien5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 17:46:11
avatar
Co porad resite low end atd.. kazdy si poridi to co potrebuje a hotovo.
kojot1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 08:22:04

Tak hlavně to ten CPU v podstatě ani nerohoduje, ale deska
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 16:10:31
avatar
tam je to jednoduché. štatistiky predaja.
porab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-15 20:00:47

Moje řeč alien5. Mimochodem taty čekám na tohle Cpu a těším se jak to na boinc roztočíme .
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Linus a 3950X 2019-11-15 22:06:18

Já ty YouTube "exhibouše" moc nemusím, ale Linus byl fakt dobrej
emko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 10:09:02

S ohledem na nadšený titulek článku jsem automaticky předpokládal, že tento Ryzen bude víceméně spolehlivě a automaticky překonávat metu 3000 bodů v single thread passmarku, ale jak si ne. Je na 13. místě jen s 2883 body. Ale zatím je tam jediný vzorek, což se nedá moc brát jako rleevantní, tak uvidíme asi později.
Vesy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 11:24:44
avatar
Mainstream za 20 000,-, to je bezva vtip, vždy jsem považoval mainstream v kategorii mezi hight-end a low-end, tudíš nějaký takový ten střed, ale tenhle procesor určitě není mainstream, ale jasný Hight-end.
I když má takový výkon, ta cena je pro 90% hráčů zcela jinde, někdo má dokonce za 20 000,- celý PC

RYZEN 9 3950X si koupí jen lidé, co ho využijí a budou na něj mít peníze, a nebo opravdoví fanoušci.
Ostatní, vzhledem k ceně, radši vemou něco v kategorii 6-8K což je R5 3600 - R9 3700X, zvláště 3700X je hodně dobrej(nemít I7-8700) šel bych jdo něj.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 23:36:27

Skvor si polož otazku takto RTX2060 je podla teba Mainstream GPU či highend?
Lebo presne taky isty je rozdiel medzi 2060 a 2080Ti ako medzi
3970 oproti 3950, lebo je 2x vačši 2x drahši 2x vykonejši 2x vačšou spotrebou, presne taky isty rozdiel je medzi 3950 a 3970 a znova si polož otazku či RTX2060 je pre teba highend.
Znie to neuveritelne ale je to tak ani RTX2060 a ani 3950 nieje highend. a pruser je v tom že dnes je 3950 len 2x pomalšia ako highend, ale o dva mesiace bude 4x pomalšia... Takže dnešni ultimatny počitač postaveny na 4 kanalovej doske a 32 jadrovim CPU kde mu všetky jadra bežia cez 4GHz o dva mesiace bude pokoreny 8 kanalovou doskou a 2x vykonejšim CPU. tak že stale maš pocit že tento CPU pre dvojkanalove dosky za 80€ s 16 jadrami je highend? Nič v zlom ale to ako keby si tvrdil ze GTX1650 je highend
Bjorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 14:22:00

Je to high-endový procesor pro mainstreamovou platformu. Jen to do které patice patří není samo o sobě dostatečně určující.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-16 23:50:55

3950 700€ je pekny CPU len že je 2x pomalši ako 3970 za 2000€ a je 4x pomalši ako 3990 za 4200€.
Dajme tomu že 3990 je ako RTX2080Ti a 3970 je ako RTX2060, potom 3950 je ako GTX1650 a maš pocit že grafika GTX1650 je highend?
AMD posunulo brutalne laťku hore, ešte pred mesiacom 18 jadrovi CPU od Intelu za 50 000Kč bol highend dnes ho zašlapol 16 jadrovi CPU za 20 000Kč a Highend za 50 000Kč vystriedal 32 jadrovi CPU AMD 3970 s viac ako dvojnasobnym vykonom.
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 11:50:55
avatar
Ty nechapes rozdiel medzi komponentami na pracu a na hry?
Su ovela drahsie grafiky ktore strcia aj rtx 2080ti vo vypoctoch do vrecka a teda rtx 2080ti nieje highend teda podla tvojej logiky?
Su silnejsie procesory na vypocty ale ktory magor si kupi na hry tieto procaky, ked ta "mainstreamova" platforma je proste pre vacsinu domacich uzivatelov lepsia. Dnes su na hry najlepsie-highendove CPU i9 9900K a od AMD asi skor Ryzen R9 3900X. AMD ale proste ani o rok neskor nevie spravit herny procesor. Dufal som ze s tym boostom a IPC tromfnu intel, ale podarilo sa im akurat len zasa dotiahnut blizsie. Takze pre hracov AMD zasa vydalo takyto hybrid ako VEGU. Da sa na tom hrat a zvlada to aj ine veci ktore sice nepotrebujeme ale priplatime si za nich a este mame byt vdacny ze AMD je lacne?
Kto chce ultimatny herny vykon musi ist do Intel/nVidia kombinacie ktora je uz rok stara AMD stale robi iba predrazene hybridy.
Pre mna ako hraca je tento procesor sklamanim.
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 16:13:24
avatar
počkaj, neporovnáj plebs karty - game a works pre profi využitie. Tam je cenotvorba iná. Aj dodávka je drahšia ako rodinná kára hoci má toho oveľa menej ako to rodinné. To je filozofia predajcov. Auto ti zarobí, zaplať nám to.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-17 22:56:26

Trochu to maš pomylene profi karty nemaju ine železo (hardware) ale maju iny software a to ich odlišuje a pre toto tolko stoja, to iste plati aj u procesoroch, profesionalne 64 jadro epyc je s tych istych jadier ale ma iny software preto stoji 7200€ a preto 3990 stoji len 4200€
Ano su profesionalne CPU aj GPU so špecialnim profi softwarom a cenovkou ovela vyššou, ale 3970-3990 niesu profesionalne procesory s inym softwarom ako epyc, ale su to proste highend CPU.
Taka 3970 je v jednovlaknovych hrach rovnako vykonna ako 3700,3800,3900,3950... len že ma bonus vo viackanalovom radiči, širšej konektivite a vačšou vypočetnou silou (32 jadier). Viem že je to ťažke pochopiť že doba sa meni a ešte pred tromi rokmi bolo 4 jadro highend. Preto aj intel svoj 18 jadrovi highend za 2000€ zlacnel na 900€ lebo skutočnemu highendu 3970, zo svojimi 40% vykonu nerobi rovnocennu konkurenciu.
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 11:22:48
avatar
OK ,takze novy Threadripper 3970 je v hrach SKORO rovnako vykonna ako 3900X/3950X, takze vlastne slabsi, pritom 3900X/3950X aj tak neporazi rok stary na vacsom vyrobnom procese postaveny procesor intelu i9 9900K a ty ho napriek tomu nazves highendom...
Pritom tie procesory ktore mi v domacom PC daju v hrach max fps nazyvas mainstreamom. Ma to aj nejaku logiku tie tvoje argumenty ci len opakovat dookola co sa tu stale pise?
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 16:07:17

Ale 3970 vůbec není určený na hry, to že si ho na hraní někdo koupí a není spokojen s výkonem je to jeho chyba. Kdo chce hrát na nejvyšší úrovni, ten si koupí R3950 nebo i9900.
Kdo chce pracovat koupí R3970 a bude spokojen.
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-19 07:42:00
avatar
Takze hraci nemaju highend? Pre nich sa robi maximalne mainstream?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-19 17:12:59
avatar
vzhledem k tomu kolik hry využívají vláken a k tomu, že v mainstream CPU už máme tolik threadů tak ano, nemajů. Na nákupy v supermarketu taky nepotřebujete jezdit supersportem a úplně Vám na to stačí Octavie combi.

Hry udávaly potřebu hardwaru před dost lety, dnes už rozhodně ne.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-20 11:00:36

To já na rozdíl od některých netvrdím...
Určitě by se měli rozlišovat herní a workstation třída.
V té herní by hi-end měla být i9 a R9, v mainstreamu i5 a r5, low-end pak Pentia a r3.
Workstation CPU Xeon a TR mají většinou mnohem více vláken ale nižší takty, proto ve hrách nebo špatně napsaných aplikacích je dokáží herní CPU porazit.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Solidworks 2019-11-18 11:14:34
avatar
"Nicméně žádná zásadní aplikace dnes nepoužívá výkon jen 1 jádra."
...je SOlidworks dost zásadní aplikace?
Samozřejmě, je to věc a hanba Stýmu kolem Solidu a nikoho jiného...
Ale pokud je výkon na jedno jádro takový jak je zde ukázáno, tak i pro Solid to bude pecka.
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 15:52:15
avatar
Skoda solidworksu. Pred 10 rokmi asi najlepsi CAD. Bohuzial ako naznacujes, ochota Dasaultu ist s pokrokom a vyuzivat viac jadier je polutovaniahodna.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-18 17:10:59
avatar
Ale konkurence v podobě Autodesku je na tom stejně mnohdy i hůře.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-19 13:23:15
avatar
...dívat se na vytížení procesoru dvouxeonové stanice na max 8% a čekat a čekat je prostě STRAŠNÉ!!!
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-11-19 13:30:27
avatar
Nejlepší je že ty firmy mají u HP a dellu nasmlouvané stanice, které potom doporučují koncákům a mají právě jak říkáš 2x xeaon a podobně kterej to nikdy nevyuzije defakto přetočená stará 2600K v tom podá stejný výkon.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Lost in Space se vrací s druhou sezónou. Vypadá skvěle!
Lost in Space se vrací s druhou sezónou. Vypadá skvěle!Sobota, 07 prosinec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 620x
Komentářů: 2
Phoenix Point – skvělá tahová strategie ala X-COM!
Phoenix Point – skvělá tahová strategie ala X-COM!Pátek, 06 prosinec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 703x
Komentářů: 4
Nový JAMES BOND v první ukázce: NO TIME TO DIE
Nový JAMES BOND v první ukázce: NO TIME TO DIEČtvrtek, 05 prosinec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 741x
Komentářů: 5
BLACK WIDOW v samostatném filmu v první ukázce!
BLACK WIDOW v samostatném filmu v první ukázce!Úterý, 03 prosinec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 962x
Komentářů: 6
CODEMASTERS kupilo Slightly Mad Studios
CODEMASTERS kupilo Slightly Mad StudiosPondělí, 02 prosinec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 721x
Komentářů: 2
Nechcete čekat? Udělejte si RTX 2080 Ti SUPER doma!
Nechcete čekat? Udělejte si RTX 2080 Ti SUPER doma!Středa, 27 listopad 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2070x
Komentářů: 3