PREVIEW: První dvě X570 desky v redakci! ASUS ROG CrossHair VIII HERO a TUF X570-PLUS Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 25 červen 2019
altPrvní z mnoha a mnoha nových AMD X570 desek dorazily do redakce a můžeme vám je tak ukázat.

 

 

 

 

Ještě nikdy se netěšila AMD platforma takovému zájmu a pozornosti výrobců desek, jako X570. Šíře úvodní nabídky je srovnatelná s tím, co obvykle výrobci nabízeli pro Intel platformu. Je to skvělá indikace toho, že výrobci opravdu hodně věří novinkám AMD a příliš nevěří nabídce Intelu. Jen ASUS sám chystá kolem 20ti desek na X570 platformě, zatím odhalil jen některé. Nezvykle bohatá bude jeho špičková ROG řada, kdy na AMD platformě přitom obvykle nabízel jen jednu špičkovou CrossHair v podobě HERO modelu. X570 platforma se ale dočká i dalších, včetně extrémního mini-ITX a mATX.

Já jsem specificky porosil výrobce, aby nám posílali všechno postupně, protože jak některé znám, jsou schopni mě tu vysypat klidně 10 krabic najednou a asi si umíte představit, že zvládnout tohle otestovat by nebylo zrovna otázkou pár dní. Takže jsem řekl, aby si vybrali 2-3 modely na úvod každý a těmi začneme. A mezi prvními k nám dorazily desky od společnosti ASUS.

Je mezi nimi naše oblíbená CrossHair edice v nové X570 verzi, kdy tuhle desku budeme používat jako základní testovací platformu a plynule tak navážeme na předchozí CrossHair X470 a X370, které jsme všechny používali. Můžete se tak těšit na srovnávací test včetně samozřejmě chodu 7nm procesoru ve starších platformách.

CrossHair HERO vždy byla kvalitní deska, ale musím říci, že zejména proti X370 verzi je X570 skok o minimálně level výše. Kvalita zpracování, síla PCB, kvalita komponent a všechno, prostě mnohem vyšší level. A přitom tahle deska ani není a nebude TOP modelem v celé řadě.

Pro běžného nadšence, který ale chce všechny OC vychytávky a špičkový výkon i výbavu, má prakticky všechno. Zaujme i dvojice LAN včetně 2,5Gbit, Wi-Fi 6 a vše, co jen můžete vymyslet. Samozřejmě důvodem extra kvalitního zpracování je přítomnost PCIe 4.0 na celé desce. Všechny sloty, všechny M.2 vše je PCIe 4.0. A tak deska má i pořádný chladič čipsetu včetně regulovatelného ventilátoru (nebudete o něm běžně vědět). Samozřejmě je zde i RGB podsvícení.

Nicméně mnozí asi zaloví v cenově dostupnějších hladinách. I zde ASUS bude mít nabídku. Poslal nám tak jeden z nižších X570 modelů v podobě TUF GAMING X570-PLUS Wi-Fi (bude edice i bez Wi-Fi). I tady se však nesmělo šetřit na zpracování, protože i tahle deska má samozřejmě plně PCIe 4.0, což vyžaduje kvalitnější PCB, elektroniku, napájení atd.

Samozřejmě zpracování je i tak jednodušší proti HERO, chybí masivní oplastování, chybí pokročilá OC výbava, je zde jednodušší chlazení a výbava taky. Zvukovka je třeba jen ALC 1200 ne 1220, ale je zde Wi-Fi atd. Nový je i design, včetně decentního RGB podsvícení.

Asi vás zajímají ceny. Ty bohužel přesně nevím, ale budou dražší než X470 verze, protože jen čipset je 2x dražší, provedení desek je robustnější atd. Prostě tu TUF očekávejte někde kolem 5 tisíc, HERO si ani netroufám odhadovat, ale pod 8 to nejspíše nebude. V nabídce budou i levnější modely, například Prime X570-P, který by se snad mohl vejít do 4500 korun. Nicméně také budou v nabídce dražší edice, kdy určitě překročí 10 tisíc. Na druhou stranu je to nejlepší mainstreamová platformy určená až pro 16jádrový RYZEN 9 procesor. Takže tomu musí vše odpovídat.

Zatím jsem měl možnost desky krátce projet v praxi, vše parádní, žádný problém, očekávejte tedy recenze brzy po skončení NDA na nové procesory RYZEN 3000, samozřejmě bez nich nemá moc smysl tyhle desky recenzovat, i když se stávajícími RYZEN 2000 procesory normálně fungují. Pozor, z technických důvodů ale X570 desky nepodporují první generaci RYZEN procesorů, takže pokud máte třeba RYZEN 7 1800X, do X570 ho nedáte. Nemyslím si, že by to ale moc lidí trápilo ;). Na cestě k nám je také první M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD, na to jsem hodně zvědav v kombinaci s X570 a samozřejmě i nové Radeon RX 5700/5700XT si otestujeme a také mají PCIe 4.0 a existuje už benchmark pro to. Každopádně letošní léto bude pořádně bohaté na novinky, ta jinak běžná letní okurková sezona se letos nekoná :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Motto: „Raději později a pořádně, než dříve a blbě“ :). Než začnete diskutovat: Objektivitu a objektivní fakt a názor nelze posuzovat subjektivním dojmem! ;)

Starší články


 / 28
SlabéVynikající 
Komentáře
Přidat Nový
GRNDL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 10:25:52
avatar
Z těch cen moc nadšený nejsem, nějak jsem jim odvyknul. Když si přičtu příplatek za případný monoblok nebo aspoň něco, co půjde osadit místo větráku, tak se proti x470 dostáváme docela vysoko. Ale tak zas bude k dispozici dvojnásobek jader a pro 6-8jádrový "lowend" tu budou levnější chipsety.
Dirtrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 12:31:05

Naprosto rozumím. Já si počkám, zda se opravdu neobjeví žádná deska která nabídne pasiv nebo standardizovaný rozměr pro větrák.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 12:58:30

Ja to neriešim, beriem lepšiu dosku od asus B450 za 3000Kč k tomu RAM za 2000Kč pripravene na OC tie nastavim na 3600MHz CL14 a lacnejši M2 disk 500GB za 2000Kč 3350MHz/2300MHz IOPS 380000. Samozrejme CPU 3700, zase všetko bez ventilatora.
Na X570 doske ma odraza jej spotreba 30€ a hlavne ventilator. Prv som chcel počkať na novu dosku B550 ale že ta dorazi až v jeseni...
Osobne idem cestou undervoltingu a pasivneho chladenia, tak že mne doska X570 by bola na prd.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 15:29:43
avatar
Krades mi myslenky . Vidim to skoro stejne.
I to SSD asi poznam podle prenosovych rychlosti .

Jen te RAM vemu mozna 32GB namisto 16GB at to nemusim resit a navic zkusim vyuzit AMD MI featury.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 15:41:06

na storeMI pozor..moc bych to nedoporucoval. posere se ti 1 disk a data z toho uz nedostanes a podstatne rychleji to cerpa zapisy na ssd, takze v kombinaci s tlc ssd je zivotnost docela tristni...
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 15:38:06

ssd bych bral rovnou 1tb, ceny uz sou docela priznivy. ja mam jen 500gb taky, ale lituju ze sem nebral rovnou 1tb, holt na zacatku roku byly podstatne drazsi..500gb zaplnis skoro uz po instalaci 2-3 her a pri zaplneni uz ze 70% dost klesa vykon protoze se zmensuje i slc cache.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 17:00:12

s tym SSD si mi dal brouka do hlavi, asi fakt to navyšim na ten 1TB. U RAM momentalne mam 8 GB a zaťažujem ich na 4-6GB tak že 16GB bude stačiť s rezervou 10GB
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 18:08:29

vzal jsem Intel 660p M2 1TB. Jsou za dobrou cenu a HDD asi už vynechám nadobro.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 19:19:16

no zrovna tomu bych se vyhnul..jako systemovymu disku stoprocentne..qlc maji mizernou vydrz a kdyz zrovna nectes nebo nedejboze ani nezapisujes do slc cache, tak je vykon tragickej, na urovni hdd...aktualne nejvyhodnejsi 1tb ssd bude toto https://www.czc.cz/adata-xpg-sx8200-pro-m-2-1tb/249921/produkt
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 19:36:13

No jo, ale to je už 1200 navíc. Doteď jedu na HDD, tak si myslím, že budu spokojenej. Ale jasně, vždycky se dá přihazovat a mít tak lepší HW.

Ohledně výdrže. To SSD je na trhu ani né rok. Tak proč by ta výdrž měla být tragická.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 19:41:49

to je o zivotnosti disku..kolik dat na nej muzes zapsat dokud nepujde do kopru..zatimco u toho intelu je to pri 1TB kapacite jen 200TBW (takze na nej muzes zapsat 200TB nez odejde), u toho ADATA je to 640TBW..
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 19:56:25

Hm tak s tím už nic neudělám. Tipuju, že při hraní her nepoznám rozdíl. Až odejde, tak snad budou lepší disky za lepší cenu

Jinak záruka je 5 let.
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 20:05:54

Mi přijde že zrovna Adata uvádí TBW extrémně vysoké, když se srovná se stejnou technologií od jiných výrobců...
Nějak se mi tomu nechce úplně věřit, konkurence má většinou u 1TB modelů kolem 360TBW u TLC, což nic nemění na tom že ten Intel žádná sláva asi nebude.
ReveNCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 21:39:24

u 1TB je prave 600TBW bezna hodnota..
Panoramix0903 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - SSD 2019-06-26 13:37:57
avatar
Pre mňa sú pri SSD do desktopu dôležité aj tieto dve veci.
SSD musí mať ochranu proti výpadku prúdu, a hlavne, musí mať nízke latencie pri zápise a čítaní. Kým som to neskúsil na vlastnom PC, neveril som, aký to môže byť veľký rozdiel.

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/compare.html?productIds=125019,134920

Úplne inak reaguje Windows, má rýchlejšie odozvy, skrátka je to veľký rozdiel, napriek tomu, že papierovo má nižšie rýchlosti zápisu aj čítania. A ďalší plus je to, že ten SSD má 5x takú životnosť.

Momentálne mám ako systémový SSD Intel DC3520 2,5" v DELL Optiplex 7010SF s i7-3770S. A nemôžem sa sťažovať. Je MLC, má ochranu proti výpadku prúdu, a nízke latencie. Jediné, čo sa mi nepáčilo, bola cena :-)
mystical77 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Gigabyte 2019-06-25 18:11:42
avatar
Gigabyte Aorus Extreme, ma cisto pasivne riesenie.

Odkaz
GRNDL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 18:26:11
avatar
no, když to vezmeme k prvnímu příspěvku, tak jsme si stěžoval na cenu... a zrovna tahle deska asi bude dražší i v rámci drahé konkurence...
a popravdě, připlácet za nějaké thermalarmory a podobné serepetičky, když zbytek sestavy má fullcover bloky, to se mi nelíbí. Takže za mě ideální řešení, kde bude monoblok na cpu + chipset + jednu m.2 pozici. Ideální řešení je nějaká asus prime PRO řada na kterou by to šlo. Tedy max kvalita a minimum příplatkových serepetiček. Uvidíme, co bude v nabídce.

třeba nechápu, proč crosshair formula VIII Odkaz
má blok od EKWB na vrm a na chipset už ho z výroby nedali.... to je pakárna šílená, přitom si to o to přímo říká. když už mám semi-water cooled motherboard, tak tam dám ty bloky na co nejvíc věcí a ne jen na vrm, na které se dají bloky pořídit celkem tradičně v rámci monobloku.

ach jo zas. kde jsou doby evga blackpearl ftw
Odkaz
(což byla mimochdoem deksa na hovno, měl jsem jak ddr2 tak ddr3 variantu, protože ty bloky od innovateku měly tendenci se urvávat a fitinky kolidovali s kartama, ale to jen tak mimochodem)
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 19:49:18

tak dle leaku by zrovna tahle sranda měla stát skoro 800€ bez daně
nejlevněji tam uvádí GIGABYTE/MSI X570 Gaming za stále né příliš lidových 182€+DPH a spol.
GRNDL [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-26 00:21:21
avatar
která, ta limitka Asrock Aqua s fullcover blokem? ta má stát dokonce litr
Odkaz

ta je vážně napálená, přitom si myslím, že udělat nějakou větší sérii, tak že ji koupí dost lidí co mají velkýho vodníka (kdyby to bylo třeba za 15k, tak koupím 3-4 kusy - ne tedy všechny pro mě, ale za tyhle prachy bych to určitě do čtyř plánovaných (upgradovaných) sestav dal)
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Desky 2019-06-25 11:15:11

Noceny tech 470 uz zacinaji docela nizko a asus 370 CrossHair za 3300.Stejne na co se divam jake pameti to sezvejkne a je fakt rozdil mezi deskama co se tyce podpory pameti.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ceny 2019-06-25 11:34:19

Ale notak... joo ceny prostě budou vyšší, ale tak co se dá dělat. Ty desky budou TOP vybavené a zpracované. Má do nich přijít procesor, kterej už "má koule" když to tak řeknu a je potřeba, aby ty desky vydrželi nesmysl. K tomu se přidává nový standard, který ještě nikdo jiný nemá a vsadím se, že to taky prostě není levná věc. Ale technologie jdou dopředu, nemůžeme přešlapovat na místě kvůli tomu, že by to mohlo být moc drahé. V příštích generacích desek to už bude normální, výroba bude optimalizována a ceny zas budou moci jít níž, ale teď to tak prostě je.

Jak často měníte desku s procesorem? Podle mě člověk toto mění tak po 3-5 letech? Možná í více... ten příplatek za slušnou desku na tolik let mi nepřijde až tak strašnej. Jo pokud skládám novou sestavu, tak to trochu zabolí, ale když si řeknu, jak dlouho ji budu mít, tak to snad přežiju.
alien5 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 15:46:55
avatar
Ja budu upgradovat desku cpu pameti po 8 letech
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Cena 2019-06-25 12:09:59

8 tisíc jsem ochoten dát za desku v momentě, kdy má integrovaný 10Gbit. Tak jsem zvědavý na další modely s čím se vytáhnou.
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-26 07:43:02

Ten Gigabyte Aorus ji má a kromě toho (pokud nezkazili implementaci DACu) hodně solidní audio.
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nechápu 2019-06-25 12:11:36

Nechápu ty neustálé čachry s TUF edicí. Svého času herní deska s dobrou výbavou. U 470tky najednou nejlevnější model s tou nejořezanější výbavou A teď se má být nad PRIME? Nechápu to v tom aby se prase vyznalo.
Cemada [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 13:35:17
avatar
Možná Asus reagoval právě na taková slova uživatelů. Určitě se jich našlo mnoho, kteří otevřeně křičeli, že TUF dříve nebyl odpad ale právě naopak super desky (měl jsem Asus TUF Sabertooth 990FX).
U řady 4xx zkusili oblbnout zákazníky, asi se to moc nepovedlo
Dexter1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-06-25 14:12:08

No to nevím co tím teď vylepšili
Frantin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ITX a M2 2019-06-25 12:22:46
avatar
Budou mít ITX desky 2x M2? Raid-0 by se šiklo. Před vánoci chystám upgrade z i7 6700K (5Ghz delid). Vodní blok zůstane stejný jen k němu od EK dostanu zdarma uchycení pro AM4.
mXMach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OC 2019-06-25 22:17:35
avatar
Jak jde OC na te Crosshair? To musi byt suprovy..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Problém s účtem na DDWorld?

Videa
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?
Jaký byl počítač, co dostal lidi před 50.lety na Měsíc?Úterý, 16 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 275x
Komentářů: 0
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun?
Jak „ztišit“ chlazení na Radeon RX 5700 XT za pár korun? Pátek, 12 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1769x
Komentářů: 10
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMu
Age of Wonders 3 dočasně zdarma na STEAMuČtvrtek, 11 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1369x
Komentářů: 0
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a delidd
AMD RYZEN 3000 procesory - Taktování, chlazení a deliddPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2845x
Komentářů: 1
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádky
Maleficent: Mistress of Evil – pokračování pohádky/nepohádkyPondělí, 08 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1617x
Komentářů: 1
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!
Sledujte Goodwood Festival of Speed 2019, svátek automobilismu!Pátek, 05 červenec 2019
Vložil: aDDmin
Kategorie: Auto-moto
Spuštěno: 1248x
Komentářů: 0