BEST OF GAMES 2011 – nejlepší a nejhorší hry a trendy roku 2011 a výhled do roku 2012 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 09 leden 2012
Přejít na obsah
BEST OF GAMES 2011 – nejlepší a nejhorší hry a trendy roku 2011 a výhled do roku 2012
BEST of GAMES 2011 - Akční střílečky (FPS)
BEST of GAMES 2011 - RPG (hry na hrdiny)
BEST of GAMES 2011 - Strategie
BEST of GAMES 2011 - Závodní hry
BEST of GAMES 2011 - Ostatní
Závěr - Co se v roce 2011 nepovedlo a co nás čeká v roce 2012?
alt

 

 

 

 

 

 

  • BEST OF GAMES 2011

        – nejlepší a nejhorší hry a trendy roku 2011 a výhled do roku 2012

Herní rok 2011 je definitivně za námi a byl poměrně zajímavý. Podívejme se, čím nás potěšil a jaký bude rok následující.

Rok 2011 je za námi a tak nás napadlo se trochu ohlednout za tím, jaký byl z pohledu herního průmyslu a hlavně her samotný. Rok 2011 naznačil několik zajímavých trendů …

  • 1. trend – propad konzolového trhu a návrat a růst PC

Ačkoliv prodeje konzolí neskončily rozhodně fiaskem a marketing stále zafungoval a pár lidí opět přesvědčil, že je normální kupovat 5 let staré a zastaralé jednoúčelové zařízení a platit za hnusně vypadající hry o třetinu více, prodeje zdaleka nebyly takové, jak si firmy plánovaly. Hlavně však výrazně poklesl prodej konzolových her, což má na konzolový trh, kde jsou konzole dotovány právě prodejem her a vybavení, výrazně negativní důsledky. Problém konzolí byl vedle narůstající míry pirátství na těchto platformách i hlavně v již skutečně výrazném technologickém zaostávání za PC. Současná generace konzolí většinu her nerozchodí ani v 720p rozlišení, natož v 1080p, což je problém když většina obrazovek má dnes nativní FullHD rozlišení a prostě je to příliš vidět, kromě mnoha jiných jejich nedostatků.

Rok 2011 je dalším rokem, kdy PC platforma na rozdíl od té konzolové slaví další rekordní růst a zisky. HW se i přes problémový Q1 a Q4 prodával velmi dobře a i když kvůli některým dílčím problémům nenarostl o to, o co se čekalo, pořád mírně rostl. Rostly ale hlavně prodeje PC her, na čemž má lví podíl další z výrazných trendů roku 2011 …

  • 2. trend – digitální distribuce válcuje kamenný prodej

Rok 2011 byl z hlediska her rozhodně rokem opravdu výrazného růstu digitální distribuce. Zatímco konzolový trh klesal, příjmy z digitální distribuce na PC rekordně rostly a hlavně celá oblast digitální distribuce narostla za jediný rok několikanásobně! I to se proto některým analytikům hodilo, a aby statistiky herního průmysl nevypadaly kvůli úpadku herních konzolí tak blbě, začaly se konečně započítávat odhadem i prodeje digitální na PC, což statistiky průmysl výrazně vylepšilo. Škoda jen, že přesná data ohledně prodejů prostě nejsou známé a zveřejňované. Ale i v tom je účel – konzolové firmy totiž z PC platformy nemají ani korunu a marketing kolem „kupte si konzoli“ s jejich dotováním je prostě drahý a někdo ho zaplatit musí.

Definitivně se zjistilo, že digitální distribuce v roce 2011 drtivě převálcovala klasický krabicový prodej na PC. A to je právě problém z hlediska statistik prodejů her, protože digitální distribuce na konzolích vlastně neexistuje a do statistik se tak započítávají jen prodané krabice, což ale vždy ukazovalo PC platformu ve velmi špatném světle na rozdíl od konzolové, kde si bez fyzického média prostě hru nezahrajete. Jenže dnes už víme, že digitální prodeje na PC dělají nejméně 70-80%, když vezmeme v potaz veškerý prodej her, DLC atd., tak digitální prodeje na PC platformě tvoří více než 90% obratu i příjmů!

Digitální distribuce navíc v roce 2011 neznamená už jen STEAM. Přitom jen STEAM samotný narostl opět o 100% během roku 2011 a má téměř 40 milionů aktivních uživatelů! Ale už není sám. Během roku totiž EA rozjel svůj ORIGIN, přes který už také tečou obrovské peníze a užívají jej miliony lidí. Pak je tu UPLAY společnosti UBISOFT a ještě několik dalších systémů a služeb. Digitální distribuce na PC se během jediného roku vypracovala na úroveň, kterou si začátkem roku 2011 nikdo ani nepředstavoval. A PC platforma jen září, přestože zdaleka není jediným vítězem roku 2011 …

  • 3. trend – FACEBOOK, SMARTPHONE a TABLETY

Třetím trendem a zároveň velkým vítězem roku 2011 na poli herního průmyslu je rozhodně mobilní a sociální (internetové) hraní. Rok 2011 to je rok silných mobilních telefonů s velkými LCD a také větším nástupem různorodých Tabletů. Ty, protože se jich prodávají stovky milionů (SmartPhone), tvoří obří uživatelskou základnu a mnozí v nich vidí dokonce vůbec nejdůležitější herní trh budoucích let! A není divu. Už letos výrazně zasáhly do herního průmyslu. Jednoduché hry a hříčky s cenou pár dolarů si stahují desítky milionů lidí a díky tomu vydělávají obrovské peníze. Snad každý velký vydavatel letos koupil nebo investoval velké peníze právě do studií vytvářející tyto jednoduché hry pro mobilní platformy.

Ruku v ruce s tím jde i hraní na sociálních sítí, zejména FACEBOOKu, které je i s těmito platformami pevně spjato. Ostatně i celý tento trend stojí za výrazným úpadkem konzolového hraní a propadem konzolového trhu. Kromě velkých konzolí ohrožují sociální a mobilní hry zejména trh s kapesními konzolemi, což velmi negativně letos pocítily NINTENDO 3DS a SONY VITA. Prodeje zůstaly vysoce za očekáváním, navíc vázne prodej her, protože zatímco hra na smartPhone stojí jednotky dolarů, hra na kapesní konzoli stojí 50-70 dolarů. A s tím jak klesá zájem hráčů a zákazníků, klesá i zájem vývojářů, což ještě dále podkopává obě platformy.

Rok 2011 byl tedy z hlediska herního průmyslu a hlavně vývoje opravdu hodně zajímavý. A to se dá říci i o hrách, kterých letos opět vyšlo velké množství, ale opět jen několik málo z nich stálo skutečně za zahrání a za nákup. Podívejme se, jaké to byly ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 749x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 840x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1016x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3579x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1412x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1248x
Komentářů: 5