Apple útočí na střední třídu telefonů: Uvedl nejlevnější iPhone SE! Cena konečně zajímavá! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 21 březen 2016
altPotencionální bestseller je tady. Malý a levnější ale rozhodně ne laciný 4" iPhone SE, oficiálně.

 

 

Několikrát jsme to v minulosti nakousli. A zejména v poslední době se toto téma probíralo hodně. Apple totiž pravděpodobně v minulých kvartálech dosáhl maxima možného se svými klasickými drahými iPhone. Jejich prodeje už rostou minimálně a Apple tak dokonce ztrácí celkový podíl, protože nemá čím konkurovat a co nabídnout ve střední třídě telefonů, kde ovšem zákazníci nakupují dnes nejvíce. A není se co divit, když telefon za 5 tisíc už je dnes hodně slušný a za 10-13 tisíc máte 95% toho, co nabízí špičkové telefony za 20 tisíc i více a investovat tak takové peníze do telefonu není ani moc na čem vidět. Několikrát jsem nejen já řekl, že pokud chce Apple dále získávat podíl a uživatele, musí nabídnout iPhone telefon pro střední, nebo alespoň vyšší střední třídu. A ano, za starého vedení Apple by možná něco takového nebylo možné, ale současný Apple bez okolků kopíruje cestu ostatních výrobců a přizpůsobuje se trendům, místo aby je určoval. A vyplácí se mu to. A má předpověď se 100% plní. Apple představuje iPhone SE pro vyšší střední třídu chytrých telefonů!

  • Apple iPhone SE

Zdaleka nejlevnější nový iPhone telefon, který kdy Apple představil, je přesně tím, co Apple chybí a co může hodně zatopit dosud bezkonkurenčním Android telefonům ve střední a vyšší střední třídě. Apple přitom nevymýšlel nic zásadně nového a iPhone SE je tu pro lidi, kteří chtějí prostě telefonovat.

Klasický design a faktický nástupce iPhone 4 modelu je jasně patrný. Hliníkové zpracování už dnes ve střední třídě nikoho nepřekvapí (= je téměř vždy přítomný standard). Telefon zaujme pouze 4" dislayem s rozlišením solidních 640x1136. Jedná se pochopitelně o IPS display.

Výkon je však výrazně vyšší i než u minulé generace 5S, a není se co divit. Malý iPhone SE má totiž stejné vnitřnosti, jako větší a dražší iPhone 6S. Tedy dvoujádrový 14nm 64-bit A9 procesor, PowerVR GT7600 grafiku, i když jen 1GB LPDDR4 paměti (proti 2GB u 6S) a má i 2GB RAM. Úložiště má 16 nebo 64GB. 12MPx fotoaparát je stejný, přední má pak ale jen 1,2MPx. Pochopitelně má Ligtning konektor, NFC, BT 4.2, WiFi, LTE. Nemá slot pro MicroSD kartu (jako obvykle). Baterie je zabudovaná a má mít výbornou výdrž, což je dáno i menším displayem.

Levnější ale neznamená vyloženě levný. V USA však 16GB model bude stát 399 dolarů, což je suverénně nejlevnější nový iPhone, který kdy Apple představil a o dost méně, než co stojí současný větší iPhone 6S se stejným výkonem. Bohužel zatímco dolarová cena by v přepočtu činila úžasných 11 600 korun vč. DPH(!!!), evropská (a tedy i česká cena bude výše). Měla by být 489 Eur, tedy zhruba 13 200 korun vč. DPH. Ale to je pořád o hodně méně než iPhone 6S s cenovkou 745 Euro! I 64GB verze bude pořád levnější, než všechny ostatní v současnosti prodávané iPhone telefony. V USA má stát 499 dolarů (tedy 14 500 korun vč. DPH). Evropská cena (a tedy i česká) bude vyšší a bude 589 Eur, tedy 15 900 korun.

EDIT by DD: Oficiální české ceny jsou už známé. 16GB verze bude stát 12 990 korun, ale 64GB Apple u nás pořádně osolil. Stát bude 16 990 16 190 korun, což je velký příplatek i ve srovnání se zahraničím :/.

V prodeji má být příští týden od 31.3. na vybraných trzích, na dalších pak postupně v následujících týdnech i v průběhu května. Osobně si myslím, že iPhone SE asi zlomí kdejaký ten prodejní rekord nejen Apple, protože za ty celkem dostupné peníze je to konečně opravdu první zajímavý nový telefon od Apple a je to výrazná konkurence pro vyšší střední třídu, kde už přituhovalo dost před tím. Nutno však dodat, že iPhone SE nepřináší do této třídy telefonů nic až tak nevídaného. Zpracováním, výkonem i výbavou nijak nevybočuje z toho, co špičkové telefony v této žídě dnes nabízí. Tedy s výjimkou velikosti. 4" špičkový SmartPhone už se totiž dnes tak moc nevidí a tak může být potencionálně zajímavý i pro ty uživatele, kteří by jinak o jablku ani nepřemýšleli. Jedinou slabinu nového iPhone SE vidím jednoznačně v 16GB kapacitě, bez možnosti rozšíření přes microSD. Sorry, ale za ty prachy tam mělo být bez debat 32GB jako minimum. Ostatně za 13 tisíc už někteří začínají nabízet až 128GB telefony a i ty mají často ještě microSD slot navíc. 16GB telefon je málo i pro běžného uživatele ... pár aplikací, fotek, MMS, emailů a jdete se klouzat .... 

Jsem docela zvědav, jak si na trhu povede, zda tím Apple trochu nepodrazí nohy vyšším modelům (i když rozdíl daný velikostí je značný). Je tu i ono boření mýtu nakouslého jablka, protože teď už opravdu může mít iPhone každý druhý, takže tím značka Apple ztratí punc výjimečnosti. Osobně si ale myslím, že to bude velký úspěch a může znatelně zvětšit základnu uživatelů Apple platformy a výrazněji zpomalit či dokonce ubrat z růstu ANDROIDu. Jasně není to žádný inovátorský produkt, ale je to to, co si trh žádá a Apple ho následuje, ačkoliv by se to asi nelíbilo dřívějšímu vedení. Tak co, přijde vám Apple iPhone SE také tak zajímavý a potenciálně dost ovlivňující souboj Apple a Androidu?

 




Budete uvažovat o iPhone SE jako o novém telefonu pro sebe?


AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 447x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1532x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1834x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2252x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2013x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2817x
Komentářů: 5