LUMIA telefony a Mobilní Windows opravdu umírají – MS je zařízne koncem roku. Co bude dál? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 12 September 2016
altMobilní platformě Windows se nedaří a podle všeho bude ještě hůře. Budoucnost je nejistá.

 

 

 

Když jsme nedávno nad výsledky podílů mobilních platforem za Q2 2016 psali, že mobilní Windows je mrtev, někteří se nad tím pohoršovali. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že aktuální stav klinické smrti se velice brzy změní na definitivní smrt. Podle zdrojů blízkých MS totiž firma definitivně odepsala mobilní telefony LUMIA a ukončila jejich výrobu. Prodávat se mají do konce roku a dál již nabízené nebudou. Že je to opravdu realita, tomu nasvědčuje i fakt, že LUMIA telefony mizí z nabídky prodejců a mizí i ze stránek samotného Microsoftu. Neslavný konec původních chytrých telefonů NOKIA, kdy MS před lety celou mobilní divizi NOKIA odkoupil, je tak zdá se definitivní.

Problém je to samozřejmě i pro samotnou mobilní Windows platformu, protože až na velmi vzácné výjimky, žádné jiné telefony s Windows prodávány nejsou. Konec LUMIA tak fakticky znamená i konec mobilní Windows platformy. Tedy pakliže se opravdu neobjeví bok po boku ANDROIDu jako volitelná instalace, ale zatím to nevypadá, že by o to výrobci, či zákazníci měli nějaký zájem. Microsoft prý doufá, že pár výrobců, kteří budou prodávat naprosto nepopulární a tedy ani pro výrobce nepříliš zajímavou platformu Windows se svými telefony, se najde. Nicméně zájem výrobců není příliš velký a ani mezi uživateli se nezdá být o platformu, která se bohužel nemůže srovnávat s ANDROID ani APPLE v mnoha ohledech, velký zájem, tak aby se platforma udržela na živu. Vypadá to, že možná to necelé procento, co má aktuální na podílu Windows proti ANDROID a iOS, není pro některé dostatečná smrt, ale velmi brzy to spadne ještě mnohem níže. A že to už o moc níže nejde.

Budoucnost je poněkud nejasná. Microsoft se stále nevzdal Windows 10 jako ekosystému všude, tedy i na telefonech, ale bez telefonů s Windows to je poněkud otázka. Ticho po pěšině je i ohledně „SURFACE“ telefonu, tedy po vzoru tabletového SURFACE udělat luxusní telefon s Windows, což má prý MS v plánu, ale vývoj má prý zpoždění a neočekává se na trhu dříve než začátkem roku 2018. Microsoft tak chtě nechtě vyklízí mobilní pole, nikdy dříve neměl na mobilní platformě horší postavení a brzy nebude mít žádné. Když si připomeneme, kolik desítek miliard dolarů získání této pozice stálo ….

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-13 22:32:43
avatar
Ako keby to niekoho vážne trápilo že ?

Ale je pravda, že si plánujem kúpiť staršiu lumiu dáku...asi 520tku...len tak na pobavenie sa s winmobilom...

včera som ale zohnal parádny mobil ! Nokiu C6-00 ! V takom zachovalom stave parádnom, absolútne bez škrabancov, ani zaprášený, proste fakt že ako nový

A musím povedať, že je to najlepší symbian čo som mal v ruke,a nemal som ich za tie roky 5 ani 10...krásne to hrá, fakt brutálne dobrý zvuk ! Aj fotky sú velice vydarené !

A cena za ktorú som tento skvost z doby podľa mňa najväčšej slávy nokie kúpil ? 10 € ale dal by som aj 30€ keď viem aký je to dobrý mobil...
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 22:23:30
avatar
Chceš-li si hrát s mobilními Win, tak si kup něco, co se nechá upgradovat na W10M, WP8 jsou totálně o ničem.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 00:15:31
avatar
O SURFACE se jako o možné náhradě mluví. Problém ale bude cílová skupina těchto telefonů. Pokud to bude prémiový produkt, tak bude hlavně oslovovat dosavadních majitelů jablíček. Proto že masy díky prémiové ceně z Androidu nepřetáhne. Pokud to bude záležitost 10% zastoupení, bude to pro vývojáře pasé platforma.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 01:08:09
avatar
Prd, zapomínáš na firemní sféru. Když mi firma koupí jakýkoliv telefon, tak budu brát hiend WP všemi deseti a hned na druhém místě budu mít iphone7, přestože bych do něj za vlastní peníze nikdy nešel
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 04:49:03
avatar
No to se říkalo i o Lumia, že to firemní sféra vytrhne. Jak to dopadlo vidíme dnes v přímém přenosu. Ze zkušenosti vím, že luxusní přístroje firma kupuje vyššímu Managementu, ostatním dokonce jen hloupé přístroje. Plebs jen lepší smlouvu do vlastních přístrojů. Šetří se už i tady.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 16:26:36
avatar
s iPhone to ve firemním prostředí taky není žádné terno. Ale aspoň to není tak děravé jako srajdadroid.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 01:09:41
avatar
Citace:
platformu, která se bohužel nemůže srovnávat s ANDROID ani APPLE v mnoha ohledech

Jen bych pozměnil v té větě "bohužel" za "bohudík". Ta neskutečně děravá platforma, zalagovaná nádstavbami typu touchwiz a podobnými nemá na mém telefonu co dělat. Ta druhá je zase absurdně předražená a co se týče designu vypadá jak windows 95. Až skončí WP, tak přecházím na dumb telefony
Ty výkřiky do tmy od redakce bez uvedení konkrétního považuji za ukázku neprofesionality. Ale není to nic překvapivého, typický kritik WP je vlastník androidu, který aktuální výkonný WP10 telefon (třeba 950ku) neviděl ani z rychlíku. Tolik tedy k objektivitě
Tyrael888 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 08:09:23
avatar
ja ako vlastnik androidu som mal o 950 vážny záujem a celkovo sa mi WM páči viac ako android ale žiaľ nie každému to financie dovoľujú.
Za seba môžem u WM kritizovať iba že tie lepšie stroje sú na mňa moc drahé Veci ktoré mal MS v pláne z win boli zaujímavé a dovolím si povedať že plánovali inovácie na ktoré by si trúfol snáď len Steve Jobs len žiaľ MS nemá takú dobrú ovečkovú základňu ktorú by oslovil. Podľa mňa je škoda že to MS nevyšlo ale vinu nesú na tom aj oni sami že s tým čo plánovali neprišli už skôr.
Araya [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 08:52:59
avatar
Já jsem teda jako vlastník Androidu měl půjčenou 950ku na otestování a musím říct že jsem ji rád za měsíc vrátil. Hřálo se to nevím proč i když to bylo vypnuté v kapse.Ale to se dá opravit snad.Největší problém je platforma. Na to nejsou žádné aplikace které používám ani blbá aplikace od ČD můj vlak kterou využívám ke svému dojíždění. A je plno aplikací na které jsem zvyklý a usnadňují moji komunikaci s okolím a některé mi poskytují i zabavení na cestě vlakem.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 22:27:23
avatar
Bohužel žádný jiný telefon s výkonějším HW krom L950 není, všechno jsou to konfigurace s SD 400 a 1 GB RAM. Trochu výše jsem se zastal W10 M, ale s touto konfigurací je to na hraně použitelnosti a o trošku rychlejčí procesor by tomu prospěl.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-15 22:40:07
avatar
HP Elite X3.
pito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 07:14:08

Windows Mobile este nechcipol uplne a zda sa ze ani tak skoro nechcipne (nastastie), vid toto:
http://www.windowscentral.com/hp-elite-x3-currently-out-stock-us-and-canadian-microsoft-store-sites
Osobne som s Lumiou 640 maximalne spokojny, ma tiez svoje musky, ale v porovnani s Androidom je to "nebe a dudy".
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 08:53:10
avatar
Ja som posledné snaženie Microsoftu vnímal tak, že chce preniknúť na iné platformy (iOS, Android) formou nástrojov pre vývoj a aj vlastnými aplikáciami.

Ďalšia vec, ktorá stále platí, sú patenty. To je už asi jediná forma ktorou MS ešte stále vie bez pohnutia ruky zarobiť na tomto "mobilnom trhu". Desiatok mu ešte stále musí odvádzať celá rada výrobcov z každého nimi predaného zariadenia.
technik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 10:58:22

to ze MS zariz nektere LUMIE je zprava jak stara? rok? ze nove nebudou je zprava stara minimalne pul roku
a nekdo podle toho dava rovnitko mezi konec lumii=konec windows mobile? (kdyby toaspon vydedukoval v dobe kdy se objevila zprava o zariznuti lumii)

tady nekdo recykloval zpravu z ledna a dela z toho uzasnou novinku
jak uz sem psal platforma bude ziva minimalne 5 let kuli firemnim zakaznikum, kam se WM rozlezlo
spousta malejch firem dava zamestnancum krapy 535 s tim ze je to levny a zaroven bezpecny
android je jen levnej a apple je jen bezpecnej
lern [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 11:15:24
avatar
Smrt se mobilním Windows předpovídá už od doby jejich vzniku a ony pořád ne a ne umřít.
flastie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 11:21:04
avatar
Krajsie si to ani nemohol napisat. Cela firma mi tiez bezi na WM telefonoch presne z dovodov ktore si napisal. Bohuzial ale tu musim podotknut ze MS sa dostal do tejto situacie uplne sam. Vynikajuco rozbehnuta seria Lumie 920 925 930 a este stale aj dnes foto-legenda 1020, ukazovala ze s WM to nie je take zle a ma skvele vyhliadky do buducnosti. Bohuzial MS ale prestal podporovat unikatne aplikacie ako Photosynth, Photobeamer, Here drive a here maps a pribudali dalsie a dalsie apky takze bezny uzivatel WM prestal vnimat WM ako unikat. MS si moze podat ruky s AMD ked dokazu skvely produkt uplne nezmyselne domrvit sami (a to bez podpory konkurencie)
technik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 12:07:24

jop paralela s AMD je docela trefna
spousta slibnejch technologii, ktery nedojedou do konce
nejvetsi bolest WM pro normalni uzivatele je, ze tam je desetina her co na androidu/applu
takze WM mela zachranit snadna konverze aplikaci z androidu/applu a to tusim po dvou letech vyvoje zarizli

tohle ale firemni klientelu nezajima ze v os je malo her, zakladni korporatni funkce tam jdou v pohode a bezpecne a kdyz je firma vetsi tak si tam doprogramuje vlastni sama (stredni firma bude it outsourcovat a tam je zase snazsi pro subdodavatele spravovat win sit+WM telefony. ikdyz slusnej subdodavatel it umi samozrejme vsecky platformy)
lern [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 10:58:45
avatar
O konci značky Lumia se ví docela dlouho, tedy alespoň mezi lidmi, co dění kolem WM sledují. Náhrada jsou Surface telefony, o kterých se samozřejmě mluví. Tento týden byl v US a CA zahájen prodej prvního Surface telefonu od HP a přes vysokou cenu byl poměrně rychle vyprodaný.

Problémem nejsou mobilní Windows, ale telefony (z HW hlediska). Starší Lumie 925, 830 a 930 jsou nádherné kousky, když to srovnáte se současnou produkcí včetně "top" modelu Lumia 950, je to k pláči.

Mobilní Windows nejsou dokonalé, ale dle mého je to nejzajímavější systém. Oproti Androidu a iOS je navíc velice bezpečný. V mobilních Windows bylo nalezeno jen minimum chyb, kdežto kritických chyb iOS a Androidu je klidně i několik desítek ročně. Navíc ke spoustě Android zařízení se nikdy nedostanou updaty. U Androidu je obecně velký problém s aktualizacemi.
Malý podíl Windows v telefonech není dán tím, že by snad byl nekvalitní. Je to spíš dáno tím, co tlačí prodejci a z čeho mají největší marže. Drtivá většina lidí telefonům nerozumí a nechají si něco doporučit a podle toho to taky tak vypadá. No a další problémem pak jsou lživé pověry... Na Windows je málo aplikací, Android je otevřený...
hadas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-09-14 17:32:26

ja se kouam na win tel ale nenasel jsem to co chci Fullhd,dual sim, 2gb ram, a do cena do 6000kč
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 197x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1354x
Komentářů: 4
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1709x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1186x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1222x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3811x
Komentářů: 0