Bitva o SMARTPHONE: Microsoft má nový Windows Phone 7, Intel a NOKIA spojují platformy! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 16 únor 2010
altDvě významné novinky na poli mobilních technologií se udály …

 

 

Tou první novinkou je vydání dlouho očekávaného nového mobilního systému Windows. Takhle jej představuje Microsoft ve své tiskové zprávě:

  • Windows Phone 7 uveden

Výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer dnes na veletrhu Mobile World Congress 2010 ve španělské Barceloně nabídl první pohled na novou generaci mobilních zařízení označovanou jako Windows Phone 7 Series. Změna názvu mobilní platformy Windows souvisí s výraznou změnou filozofie mobilních zařízení, kterou chce Microsoft ve spolupráci se svými partnery nabídnout. Středobodem užívání Windows Phone 7 Series nejsou technologie, ale člověk, jeho data i informace, které chce a potřebuje pro úspěšný a spokojený život. V zaměstnání i ve volném čase.

„Dnešní představení mobilní platformy Windows Phone 7 Series mě naplňuje hrdostí,“ říká Steve Ballmer, výkonný ředitel společnosti Microsoft. „Jsem hrdý na práci celého týmu, který vyslyšel mou výzvu a přišel s neotřelou filozofií používání mobilního zařízení. Windows Phone 7 Series představuje obrat k telefonům, které dokáží držet krok s tempem lidského života.”

Windows Phone 7 Series spojí nejrozšířenější pracovní nástroje včetně přístupu ke sdíleným kancelářským dokumentům a možnosti jejich úpravy s širokou paletou multimediálních funkcí. V jednom telefonu najde uživatel svou mobilní kancelář, herní zařízení, multimediální přehrávač i aktuální informace o životě jeho přátel. Díky užší spolupráci mezi Microsoftem a výrobci mobilních zařízení bude mít každý zákazník jistotu, že mu i jeho konkrétní telefon nabídne všechny funkce a vlastnosti, které z Windows Phone 7 Series dělají přelomovou platformu.

  • Pro život v pohybu

Změnu filozofie, kterou Windows Phone 7 Series přináší, nejlépe ilustruje úvodní obrazovka telefonu. Se statickými ikonami je konec, nahrazují je „živé panely“, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví. Typické použití zahrnuje vytvoření „živých panelů“ pro blízké přátele. Panel s takovým nastavením pak dynamicky zobrazuje nejnovější aktualizace stavů zvoleného přítele v různých sociálních sítích. Neomezuje se přitom na text, ale ukáže i náhled obrázků. Stejným způsobem je možné přijímat i dynamické informace, které se týkají práce.

Všechny telefony z řady Windows Phone 7 Series nabídnou svým majitelům také pohodlné a pohotové vyhledávání díky speciálnímu tlačítku pro spuštění vyhledávače Bing. Výsledky vyhledávání budou upřesňovat specifická pravidla spojená s tím, jak uživatel se svým zařízením pracuje.

Windows Phone 7 Series přináší jednoduché ovládání založené na principu Windows Phone Center. Každé centrum nabídne v rámci jedné obrazovky veškerý obsah spojený s konkrétní činností přesně tak, jak uživatel intuitivně očekává – soubory uložené v telefonu, informace z webu a aktuální data z internetových služeb. To vše bez nutnosti složitého nastavování a zdlouhavé navigace různými nabídkami.

Windows Phone 7 Series nabídne 6 základních oblastí, které odpovídají nejobvyklejším činnostem:

• Lidé: Oblast kontaktů přináší informace spojené s konkrétními osobami, ke kterým má majitel telefonu nějaký vztah. Na jednom místě najde uživatel novinky o svých přátelích, včetně aktuálních statusů v sociálních sítích či nově zveřejněných fotografií. A pokud bude chtít na novinky reagovat, ze stejného místa může přispívat na Facebook a Windows Live.

• Obrázky: Prohlížení a sdílení obrázků v sociálních sítích je doménou této oblasti Windows Phone 7 Series. Z tohoto místa získá uživatel přístup ke všem svým obrázkům uloženým přímo v telefonu, na webu nebo na domácím počítači.

• Hry: Herní oblast Windows Phone 7 Series telefonů nabídne fanouškům videoher opravdový poklad - přímé propojení s více než 23 miliony uživatelů služby Xbox Live. A samozřejmě také propojení s jejich uživatelským profilem, pokud doma mají herní zařízení Xbox 360. Přímo v telefonu bude možné hrát hry s přáteli na Xbox Live, sledovat žebříčky hráčů, prohlížet si vlastního avatara nebo seznam splněných úkolů ve všech dostupných hrách.

• Hudba + Video: Multimediální oblast Windows Phone 7 Series mění telefon na špičkový multimediální přehrávač s přístupem k hudbě, videoklipům i filmům v jednotném prostředí, které vychází z ověřeného konceptu Microsoft Zune. K dispozici je hudba a video uložené v telefonu, na webu i skladby vysílané vzduchem díky přítomnosti FM tuneru. Nechybí ani funkce pro sdílení informací o oblíbených skladbách s přáteli.

• Marketplace: Oblast Marketplace nabídne snadný přístup k ověřeným aplikacím a hrám s jistotou, že budou bez problémů fungovat – přímo z telefonu a bez složité instalace.

• Kancelář: Ideální místo pro plnění pracovních úkolů. Kancelářská oblast nabídne přístup k mobilnímu Officu, dokumentům uloženým na SharePoint serverech, poznámky OneNote a samozřejmě také přístup k elektronické poště. Všechno hezky na jednom místě pro dokonalou efektivitu práce.

Informace o dostupnosti

Platformu Windows Phone 7 Series podporují velké telekomunikační společnosti po celém světě. Patří mezi ně mobilní operátoři AT&T, Deutsche Telekom AG, Orange, SFR, Sprint, Telecom Italia, Telefónica, Telstra, T-Mobile USA, Verizon Wireless a Vodafone a výrobci mobilních zařízení Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba a Qualcomm Incorporated.

První telefony založené na platformě Windows Phone 7 Series si budou zákazníci moci koupit v předvánočním období roku 2010. Pro přístup k aktuálním informacím o platformě Windows Phone 7 Series se mohou zákazníci registrovat na webových stránkách www.windowsphone7series.com.

Tolik k tomu, jak si to představuje Microsoft a až bude příležitost, tak se natenko systém podíváme v blížících se recenzích na smartphone. S novinkami na tomto poli ještě ale nekončíme, protože konkurence také nespí a své plány kutí i Intel a NOKIA. Ti ohlásili spojení svých platforem, takže tu máme další tiskovou zprávu:

  • Intel a Nokia spojují softwarové platformy

•             MeeGo* přináší otevřený ekosystém pro rychlý vývoj nových zajímavých aplikací

•             Světoví leadeři Intel Corporation a Nokia spojili své platformy Moblin a Maemo, aby vytvořili novou softwarovou platformu založenou na Linuxu. Ta bude podporovat nejrůznější hardwarové architektury napříč širokým segmentem koncových zařízení, včetně kapesních počítačů, netbooků, tabletů, multimediálních telefonů, televizorů s internetovou konektivitou a palubních zábavních systémů v automobilech.

•             MeeGo nabízí vývojové prostředí Qt, staví na schopnostech jádra operačního systému Moblin a na zkušenostech jeho uživatelů. S využitím Qt mohou vývojáři vytvořit pomocí jednoho kódu aplikaci pro široké spektrum zařízení a platforem a nabízet ji skrze Nokia Ovi Store a Intel AppUpSM Center.

•             Projekt MeeGo bude zaštiťovat Linux Foundation a bude jej řídit v souladu s best practices v oblasti vývoje open source software. První verze MeeGo se očekává v druhém čtvrtletí roku 2010 s tím, že první zařízení na této platformě budou uvedena na trh později v tomto roce.

•             Společnosti Nokia a Intel očekávají, že se MeeGo široce rozšíří mezi globální výrobce zařízení a výrobce polovodičových součástek, operátory, producenty software a vývojáře.

Espoo, Finsko a Santa Clara, Kalifornie, USA, 15. února 2010 – Společnosti Intel a Nokia spojují své populární softwarové platformy Moblin a Maemo a významně tak posouvají vývoj v oblasti konvergence IT a telekomunikací. Pod názvem MeeGo vznikne jednotná platforma založená na Linuxu, kterou bude možné provozovat na nejrůznějších hardwarových platformách napříč širokým spektrem IT techniky, včetně kapesních počítačů, netbooků, tabletů, multimediálních telefonů, televizorů s internetovou konektivitou a palubních zábavních systémů v automobilech. Otevřená softwarová platforma MeeGo zrychlí tempo inovací, sníží dobu potřebnou k uvádění nových aplikací a bude bohatá na nové služby a aplikace založené na internetu. Zařízení využívající platformu MeeGo od společnosti Nokia a od dalších výrobců budou uvedena na trh během tohoto roku.

Tento krok posiluje vztah mezi společnostmi Nokia a Intel a staví na široké strategické spolupráci obou společností, která byla oznámena v lednu 2009. Intel a Nokia zároveň vyzývají k účasti v projektu MeeGo členy existujících globálních komunit z oblasti telekomunikací a IT spojených se systémy Maemo a Moblin.

„Naše vize pro hladkou komunikaci mezi výpočetními systémy z domácnosti, automobilu, kanceláře nebo vaší kapsy se dnes posouvá díky představení platformy MeeGo o velký kus dopředu,“ řekl prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini. „Toto je zásadní krok v našem vyvíjejícím se vztahu se společností Nokia. Spojení našich dvou důležitých aktiv v jednu open source platformu má kritický význam, neboť otevírá cestu k novým neuvěřitelným možnostem pro široké spektrum zařízení a s podporou napříč různými odvětvími.“

„MeeGo přinese uživatelům na nových zařízeních ještě širší portfolio internetových aplikací a možností komunikace,“ uvedl Olli-Pekka Kallasvuo, generální ředitel společnosti Nokia. „Díky otevřeným inovacím vytvoří MeeGo dosud nevídaný ekosystém spojující hráče z různých oblastí. Bude podporovat nejrůznější business modely napříč hodnotovým řetězcem a bude stavět na zkušenostech a odbornosti společností Nokia, Intel a všech, kteří se k nám připojí. Jednoduše řečeno – MeeGo uvádí zcela novou éru v oblasti mobilních telefonů a počítačů.“

MeeGo spojuje to nejlepší ze systému Maemo s tím nejlepším, co nabízí Moblin. Tím vytváří novou otevřenou platformu pro nejrůznější procesorové architektury. MeeGo staví na schopnostech jádra operačního systému Moblin, na jeho podpoře pro široké spektrum zařízení a zkušenostech jeho uživatelů a zároveň v sobě kombinuje dynamiku systému Maemo v oblasti mobilních technologií i široce rozšířený vývojářský nástroj Qt pro tvorbu aplikací a uživatelského rozhraní.

MeeGo také spojuje silné celosvětově rozšířené open source komunity sdružené okolo systémů Maemo a Moblin. Vývojářům pak MeeGo rozšiřuje spektrum koncových zařízení, které mohou svými aplikacemi oslovit. S využitím vývojářského prostředí Qt mohou vývojáři napsat aplikaci pouze jednou a nasadit ji na systému MeeGo i pro další platformy jako například Symbian.

Kanálem pro nabídku aplikací a obsahu pro všechna zařízení Nokia, včetně MeeGo a Symbian, je Nokia Ovi Store. Podporu pro všechny platformy, které využívají zařízení od společnosti Nokia, vývojářům nabízí Forum Nokia. Intel AppUpSM Center zase bude nástrojem pro distribuci aplikací na zařízení od ostatních výrobců využívajících platformu Intel. Podporu pro vývojáře cílící na zařízení nejrůznějších kategorií zajistí Intel® Atom™ Developer Program.

Softwarová platforma MeeGo běžící na vysoce výkonných zařízeních přinese široké spektrum internetových, počítačových i telekomunikačních aplikací s vizuálně bohatým grafickým stylem, podporou pro multitasking, multimediální schopnosti a ten nejlepší aplikační výkon. S ohledem na to, že MeeGo funguje na nejrůznějších typech zařízení, si budou uživatelé moci ponechat své oblíbené aplikace i při změně koncového zařízení. Aplikace tak nebudou uzamknuty jen pro jedno konkrétní zařízení anebo pro zařízení od jednoho výrobce.

  • MeeGo pod záštitou Linux Foundation

Softwarovou platformu MeeGo coby open source projekt bude zaštiťovat Linux Foundation, která také podpoří komunitu v účasti v projektu v souladu s best practices z oblasti vývoje open source software. Společnosti Intel a Nokia také srdečně zvou vývojáře sdružené na Maemo.org a Moblin.org, aby se připojili k nové sloučené komunitě na MeeGo.com. Stejně tak obě společnosti podporují širší účast firem z oblasti telekomunikací, IT i dalších souvisejících odvětví. Vývojáři přitom mohou začít psát své aplikace pro MeeGo v Qt již nyní. První verze systému MeeGo bude uvedena v druhém čtvrtletí tohoto roku.

 

 Jak tedy vidíte, velcí technologičtí hráči opevňují své pozice a plní muniční sklady a bitva na poli smartphone vypukne ve velkém opravdu brzy. Jak jsem už psal ve výhledu na tento rok, bude Smartphone jedním z největších bitevních polí, které nás letos čeká a tedy z malých a slabých netbooků se logicky vývojem přesuneme na pole ještě menších, ale také ještě slabších smartphone. Osobně tomuto odvětví nijak zvlášť neholduji, i přes to, že jsem technologický nadšenec, od mobilního telefonu požaduji jediné – aby uměl telefonovat a měl budík, nic více nepotřebuji, proč se mě tedy někdo snaží neustále přesvědčovat o tom, že potřebuji? Ale nezatracuji to, třeba nám letos v nastalém velkém konkurenčním střetu, předvede někdo něco, co skutečně bude stát za to …

Zdroj: TZ Microsoft a Intel  

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bangla [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 18:12:03

SUper, jen je skoda ze tomu chybi multitasking, takze se WOW zase nekona :-X
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-17 18:08:51
avatar
Nechybí, akorát je poněkud ošizen - aplikace se minimalizuje a jaksi "zmrazí" a veškerý výkon procesoru se soustředí na aktuálně používanou aplikaci. Takže bych to viděl tak, že nelze minimalizovat prohlížeč aby načetl stránku a já si mezitím najdu nějakou muziku, kterou si pustím.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-18 09:40:28

Tak tomu nerikej multitask ale multiplex...
brifil [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 18:15:31

ALE nechybi
dfxxfd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kopia iPhone 2010-02-16 18:18:49

nema to flash, nema to multitasking pre aplikacie tretich stran ( iba push notifikacie ), musim pouzivat aplikaciu od MS, ak si na to chcem nieco skopirovat, kupovat aplikacie mozem iba z obchodu prevadzkovaneho MS. Nema to ani videokameru a ani fotoaparat. Microsoftu znova usiel vlak.
dummy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 18:40:28
avatar
Proč neholduješ smartphone? Foťák, kamera, navigace, internet (všude si ntb nebereš), teď to bude už i dataprojektor.
hell.dll [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 18:44:46

No jo, už to vidím: "Slečno, teď Vám přikryju hlavu kabátem a něco Vám promítnu."
dummy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 19:20:42
avatar
náhodou to má výkon 8 lumenů a vydrží to na baterku asi půl hodiny (vzpomeň si jak začínaly foťáky - VGA rozlišení a dnes?)
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 21:52:16

jezis tak toto je hlaska tyzdna , uz som sa dlho tak nezasmial
"Slečno, teď Vám přikryju hlavu kabátem a něco Vám promítnu."
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 18:45:19
avatar
no zase kupa "veci", co zrovna nepotrebuju, ani nehodlam kupovat ale nadsencu tu je plno
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 19:25:44
avatar
no doufam ze se porad budou delat klasicky telefony. po velkejch dotykovejch cihlickach (bez qwerty) nebo cihlach (s qwerty) fakt moc netouzim...
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 20:33:08
avatar
Tiež zatiaľ odolávam, ale je to drsné, keď už každá baba má smartphone...
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 22:09:35
avatar
to už u Vás jste s babama tak daleko
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 22:48:14
avatar
tak mam nokie e66 a to ma byt smartphone mel sem na zkousku nakou chvilu pucenyho diamonda a dotykovy ovladani mi moc nevyhovovalo a navic se v kapse taky moc pohodlne nenosil (pouzdra na opasek nesnasim). ten diamond mi spis pripadal jako pekna machrovinka a dobra hracka, ale to ja od mobilu neocekavam. potrebuju v prvni rade volat, pak vyuzivam casto kalendar, sms a obcas i email a ve vyjimecnych pripadech si pustim naky mp3. pred takovymi 10 lety bych bral hned htc nebo iphone ci dotykovou nokiu, tedka mam ale priority jinde. navic ta ma nokia ma hodne dobrou bytelnou konstrukci, takze dokud mi pojede, tak ji menit nehodlam.
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 21:03:37

Nemá multitasking, stylus none? social networking - built-in? No to jsou mi věci.
qmox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-16 21:49:10

no z tych uputavok mi Windows 7 prijde ako jasne vitaztvo marketingu nad zdravim rozumom.

nieco pod heslom :
Naco je vam plnohodnotny multitasking , nase heslo je simplicity , nase teleony s udrzia s vami krok one step at the time.
Kaslite na aplikacie to je zastarala filozofia teraz leti social networking.
Zune je skvela , vsetci ju uz musia mat ved na amazone je sa v predajnosti dokonca dostala na 89miesto.
Xboxlive a dokonca s animovanym avatarom.
Skinovatelnost netreba pretoze s takym HTC Sense by ste si nevychutnali plnu experience co to znamena ma microsoft phone.
JonnyS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-17 00:10:14
avatar
to jsem tedy zvedavy. Posledni win mobile 6.5 byly celkem zklamani a nebyt HTC a jeho uprav tak se to rovnalo propadaku.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-18 10:39:12

no dufajme, ze HTC aj z tohoto nieco vycaruje.. ;-)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-02-18 10:54:35
avatar
jenze tyhle upravy vyrobcu jsou podle vseho ve win mobile 7 zakazany...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1398x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1818x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2343x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2072x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1371x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1341x
Komentářů: 1