Samsung nesmí prodávat Galaxy TAB v USA - Na základě fyzické podobnosti s Apple iPad Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 27 červen 2012
altPokud by měl být patentovaný náčrt iPadu důsledně dodržován, jiné tablety by neexistovaly?

 

 

 

 

Fakt, že na trhu existuje celá řada produktů, které jsou si dost podobné a mezi nimi je často napodobován například vzhledem Apple produktů, není nijak neznámý. Jsou firmy, které jen využívají část spíše víceméně obecně používaného vzhledu a návrhu, ale jsou i firmy, které kopírují výrobek se vším všudy (někdy i včetně loga). Sporů na toto téma je ve světě požehnaně, mezi nimi je ale výjimečný spor Apple a Samsungu. Tam na základě tohoto vzorzu Apple dlouhodobě po světě žaluje Samsung:

Zatím se mu podařilo uspět jen v Německu, nyní si ale Apple přidal větší zářez, protože Samsung nesmí prodávat Galaxy Tab 10.1 v USA z rozhodnutí soudu. Samsung se samozřejmě odvolává.

Jak Samsung, tak mnozí další ale vidí v obecném patentu vzhledu Tabletu jen prostředek k otravování ostatních. Pokud by se vzhledový patent, na který se poukazuje, a který vidíte výše, uplatňoval striktně, v podstatě by žádný jiný Tablet než iPad na trhu nemohl být. Tento vágní patent je zářným příkladem zneužívání patentového práva a skvělý příklad toho, kolik nás všechny uplatňování podobných nesmyslů, na které si někdo "zaplatí práva" (Apple tablet jako takový rozhodně nevymyslelo) a vydírá ostatní. Hlavně celý tento systém brzdí další rozvoj a v konečném důsledky to všechno platíme jako zákazníci v ceně produktů. Zrušme podobné patenty, nechme patentované jen klíčové technologie podpořené výzkumem a objevitelem a všichni na tom budeme lépe. Kromě toho zrovna v tomto případě říkáme ano, Samsung Galaxy Tab 10.1 je podobný iPadu, ale na trhu je celá řada dalších, které nejsou o nic méně podobnější, mnohé jsou přímo kopií a je to logické z hlediska fungování Tabletu. iPad navíc není ani náhodou prvním Tabletem na světě, návrh tabletu je prastarý a PC tablety existovaly a používaly se roky před ním. Patentovat si obecný vzhled tabletu je tedy jako by si teď chtěl někdo patentovat kolo. Uvidíme, kam až tahle celá absurdita a zastaralý systém patentů obecně zajde ...

Zdroj: Reuters

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snakehead28 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 19:38:49

Patenty celkovo sú fajn vec.
ale niektore patentove spory čo sa deju vo svete mi pridu ako choré
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 20:09:55
avatar
Takle vseobecne patenty muze uznat jen dusevne chorej clovek, nebo v americe.
Az si nekdo patentuje kolo, doufam, ze to bude evropan a v americe muzou pouzivat ohryzkovej obdelnik.
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 20:13:37
avatar
No, je to ubohost s tymi patentami a vidiet ze Apple sa obava konkurencie viac ako som si myslel. Nebyt tej chorobnej tuzby fanusikovskej zakladne vlastnit nejaky predrazeny iProdukt, tak by to nemali take ruzove. Ano, Applu pravom patri uznanie za inovatorstvo a vizionarstvo, ale takymto hlupym sposobom (z pohladu etickeho, nie obchodneho) sa zbavovat konkurencie?

Mimochodom patentova tahanica medzi Apple a Motorolou bola nedavno zmietnuta zo stola a teraz zase pre zmenu celi Apple podozreniu Ministerstva spravodlivosti USA z toho, ze sa dohodol z kniznymi vydavatelmi na cenach elektronickych knih za ucelom vytlacenia Amazonu z trhu. Sud zacne buduci rok.

Osobne mi je z takychto praktik na grcku, ale robi to dnes podla mna vacsina velkych spolocnosti.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 23:47:37

Tenhle spor mi přijde úplně mimo. Měl jsem ty dvě zařízení vedle sebe. Galaxy Tab 10.1 rozhodně neni špatný zařízení, ale kdo si chce koupit iPad, tak si koupí iPad a kdo si chce koupit něco jinýho, tak si možná koupí Samsunga. Ve výsledku Samsung prodejnost iPadů nijak neovlivnil, takže to celý považuju spíš za takový přeměřování sil.

Zaměřil bych se spíš na to, že se takováhle věc dá vůbec patentovat. Pokud to jde (a patent je poměrně drahá záležitost) tak se podobné spory budou objevovat pořád, protože společnost, která zaplatí za patent ho pak taky hodlá uplatňovat.

K tomu sporu mezi Applem a Amazonem, bych doporučil čerpat z více zdrojů. Tam je ten spor mnohem zajímavější a vůbec né tak jednoznačný jako v tomto případě. Dá se na to koukat taky z druhý strany - Amazon měl monopol v prodeji digitálních knih a Apple mu začal lézt do zelí. Amazon tak okolo sebe začal kopat. Pravda je někde uprostřed.

Apple se na žádných cenách nedohaduje. iBooks store funguje stejně jako zbytek iTunes a AppStoru - o všech cenách rozhoduje prodávající a Apple z toho má 30%.
Orten [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 20:32:23

V tomto případě s DD nesouhlasím. Design všech Apple produktů se vždy lišil a proto považuji za přípustné soudní spory, které se k tomuto tématu váží. Je zcela zřejmé, že se všichni velcí výrobci snaží tvář produktů Apple v mezích okopírovat a proto jsou tyto (pro někoho absurdní) spory podle mne zcela oprávněné. I přesto, že se sám považuji spíše za technického fandu a design je pro mě druhořadý, jsou lidé pro které je krásný kabát v žebříčku hodnot na prvním místě (ano, myslím Steva Jobse).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 20:40:07
avatar
kdž dá někdo nakousnutý jablko na jiný produkt než Apple, je to lump ... ale to že má někdo sporný patent 1,5cm tlustou placku s displayem a rámečkem to je podle mě pěkná pitomost ... Loga na obou výrobcích včetně OS a tedy fungování jsou jiná takže nechápu o co jde ...
Orten [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 21:04:07

Myslím, že i nezainteresovaný člověk alespoň s minimálním vkusem ocení krásný vzhled Apple výrobků. Již při navrhování prvního Macintoshe Steve Jobs prokázal talent v designování produktů. Po návratu do Applu v roce 1997 spojil svou sílu s hlavním designérem Applu Jonathem Ivem a společně určili směr, kterým se upadající firma má vydat. Díky vzhledu, smyslu pro detail a celkové lásce při navrhování si produkty této firmy získaly mnoho fanoušků. I přesto, že se mi podobné patentové tahanice zdají směšné, v případě Applu se musím odvrátit od svého zavedeného přesvědčení. První dojem rozhoduje, ne?
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 21:20:00
avatar
Dat si patentovat dizajn niecoho ako tablet alebo smartphone je proste trochu moc. Podla mna by sme mali vsetci platit rodine Henryho Forda za to, ze auta v ktorych jazdime pouzivaju ten isty koncept - vpredu kapota, v strede strecha a vzadu kufor, to vsetko na styroch kolesach.
Orten [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 21:22:14

Chápu tvou myšlenku.
Ovšem Apple produkty se prodávají právě kvůli designu, který je poměrně výjimečný.
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 21:41:27
avatar
No neviem, ak sa pozriem na prilozenu skicu z patentu, tak nevidim na tom nic vynimocne. Sam Apple uz ten dizajn na novom iPade ani nepouziva (neviem ci si dal patentovat aj ten, ale to uz by bola dobra komedia).
JaM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - s krizikom po funuse... 2012-06-27 22:25:00

v USA a v podstate vsade po svete sa uz predava Galaxy Tab 2 a ten ma vyrazne odlisny design (stereo reproduktory na prednej strane),takze toho sa zakaz netyka... a v predajoch ma Tab2 nahradzovat prave Tab1, pricom Tab2 je cosi ako update povodneho tabletu, pricom vdaka pouzitiu inych materialov je tablet lacnejsi na vyrobu (a zaroven je aj lacnejsi pre koncoveho uzivatela cca o 50$) Takze zakaz Galaxy Tab je nanic... Samsungu to neuskodi...


(btw, Galaxy Tab 2 10.1 som si prave dnes kupil, a na to na co ho potrebujem (mobilny web,mail,casual games) je to skvely stroj - na Hry mam PC, na pracu notebook, a na oddych (pri telke, ci na dovolenke,alebo na cestach) tablet..)
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-27 22:25:33
avatar
tak ještě, že tak
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 00:00:34

Ano. Galaxy Tab 2 ale také neprovázel marketingový kolotoč, který by z něj dělal iPad killera. Podle mě na to Samsung u dvojky rezignoval a chce si hlavně udržet dobrou prodejnost v rámci Android tabletů.
Brainboost [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :-)))) 2012-06-27 23:10:27

http://thenextweb.com/apple/2011/09/29/samsung-is-not-copying-apple-here-is-the-proof/
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 00:00:02

Tak to je hodně povedený srovnání. Když se to vezme takhle celkově, tak je to kopírování až trapný. Taky je tu vidět, že v Samsungu pracujou pěkný debilové, protože zkopírovali i to co Applu přítěžuje - např. Dock konektor.
JaM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 11:26:05

tak v prvom rade treba rozlisovat co je a co nie je priamo od Samsungu - nabijacka napr, je vyrabana pre Apple aj pre Samsung na rovnakom mieste u rovnakeho vyrobcu..., obrazok obchodu zasa nie je zo skutocnej autorizovanej predajne, ale je to resaler (tretia strana) 30 pin konnector znova nie je "vynalez" apple a takto by sa dalo pokracovat...
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 12:56:51

Každý výrobce má pod kontrolou design svého produktu a to bez ohledu na to, jestli si komponenty vyrábí sám nebo mu je dodává třetí strana. Takže skutečně pokud si prohlídnu nabíječku, kabel, balení, design krabice atd. tak tam vidim mnohem větší pokus o napodobení iPadu než na celém těle tabletu.

Samozřejmě pokud to vidět nechcete, tak to neuvdíte ...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 11:36:54

"v Samsungu pracujou pěkný debilové" proč by si nechal Apple vyrábět hardware u Samsungu kdyby to byli debilové? (pro výrobu jsou použité stejné stroje)
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 13:00:13

Každá firma má více oddělení a tohle bylo konkrétně myšleno na zaměstnance zodpovědné za design Galaxy Tabu, protože okopírovat přerostlý Dock konektor místo použití USB byla pěkná blbost.

Apple si nenechává u Samsungu dělat celý přístroj, ale jen některé komponenty. Apple přístoroje vyrábí Foxconn.
Wendak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 09:01:54

Ono by bylo docela zajímavý nechat si patentovat třeba rozložení kláves na klávesnici a na noťasích... ani si nedokážu představit, že by to každý výrobce měl jinak.
Prostě jsou věci, kde je patent spíš na škodu - tím myslím i design této iPlacky
eXp10it [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 12:20:59
avatar
LOL, vyhrát spor o patent na obdélník s kulatými rohy... další generace budou chudáci
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-06-28 13:45:51
avatar
keby sa tak nokii podarilo vybavit si patent na smartphony, nak idu vsetci na cele s apple do pitchi
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1394x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1816x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2341x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2072x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1371x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1341x
Komentářů: 1