Preview: ASUS G75VX - co nabízí výkonný 17" ROG herní notebook za 38 tisíc? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 16 duben 2013
altASUS nám půjčil aktuální herní model G75, stále ve vynikajícím a funkčním designu. Co nabízí?

 

 

 

 

Jistě si ještě mnozí pamatujeme na legendární první ASUS G70, herní notebook s výkonným Intel CPU a tehdy špičkovou Radeon HD 5870M grafikou, který všechny ohromil výkonem, parádním provedením a skutečně vyřešeným chlazením a to všechno za cenu pouze kolem 30 tisíc. Bohužel od té doby žádný z nástupců této řady nedosáhl jeho věhlasu a bohužel ani výhodnosti. Kvalita ale jinak velmi dobrého konceptu zůstává.

Ani aktuální G75VX, který toho nabízí celkem dost, nepůsobí až tak "ass kick" dojmem jako před časem původní G70, hlavně kvůli vyšší ceně. Na druhou stranu jeho konfigurace je poměrně vyvážená a v ceně tohoto NB dostanete ještě pěkných pár bonusů.

Kromě samotného 17,3" notebooků, vám ASUS dá ještě aktivní 3D brýle, herní myš a slušná herní sluchátka. Celé to pak ještě můžete zabalit do stylového ROG batohu. To všechno za cenu 38 tisíc korun vč. DPH, což samozřejmě není málo. Pokud by to někomu málo připadalo a měl těžkou peněženku, existuje ještě jeho vybavenější verze s cenovkou 55 tisíc.

V našem případě máme k dispozici tu levnější verzi. Rozdíl proti dražší edici je ale jen ve třech věcech - kapacita RAM, DVD vs BR mechanika a přítomnost 256GB SSD. Obě verze jinak mají stejný procesor - výkonný mobilní Core i7-3630QM (2,4-3,4GHz). Stejná je i grafika GTX 670MX 3GB, tedy 28nm KEPLER, s jádrem GK106 (desktopové GTX 650 TI/660 non TI). Ta má 192-bit sběrnici a 3GB GDDR5 pamětí. Vysoké TDP blížící se 100W ale předurčuje tuto kartu jen právě do velkých NB, kterým je i ASUS G73. Její výkon by měl být nicméně dostatečný pro hraní aktuálních DX11 her v nativním 1920x1080 rozlišení, které display tohoto notebooku má. Výkon na hraní ve 3D (kdy grafika počítá scénu 2x) sice už v tomto rozlišení úplně ideální nebude, ale hodit se může pro 3D filmy a k NB ty aktivní 3D brýle v balení dostanete, takže můžete zkusit využít. Většina uživatelů ale ve 3D hrát nebude.

Námi testovaná levnější verze má 8GB DDR3 1600MHz pamětí, dražší má 32GB DDR3 1600MHz. Levnější verze má osazený pouze 1 disk ze dvou možných. A tím je 1TB 2,5" HDD s 5400ot/min. Dražší verze má k tomu 1TB HDD ještě 256GB SSD, který ale rozhodně doporučujeme rovnou přikoupit i do levnější verze. Levnější edice má rovněž "jen" DVD" optickou mechaniku, zatímco draží má Blu Ray. Ale nemyslím si, že by tenhle rozdíl někoho trápil. Osobně jsme toho názoru, že ta levnější edice je po osazení 256GB SSD úplně ideální. Více než 8GB paměti dnes normálně nepotřebujete a taktéž bez BR mechaniky se snadno obejdeme. Poměrně rozměrově nevelká baterie má 8 článků a kapacitu 74Wh. Náš odhad výdrže je cca 4 hodiny na běžnou práci.

Notebook se bohužel dodává jen s Windows 8, jehož stupidní ergonomie METRO rozhranní a absence start nabídky a celkově nevzhledné prostředí W8 ve srovnání s tím u W7, na tomto výkonném nedotykovém NB s poměrně velkým displayem opravdu "vynikne". Takže s osazením 256GB SSD jej rovnou přeinstalujete na Windows 7, který má k tomu všemu stále i lepší kompatibilitu s řadou her a programů. Nevzpomínám si, kdy jsme s větším nadšením ocenili, že výrobce nám dodal NB bez osazeného druhého disku :). K ceně 38 tisíc ale musíme připočítat ještě 5000 za SSD Kingston HyperX 3K 240GB, čímž se dostáváme na celkových 43 tisíc korun, ale už nám v papírově ideální konfiguraci vlastně nic nechybí.

Chválit rovnou můžeme zpracování šasi, které je prostě TOP a těžko hledat lepší a tišší herní NB. Výbava je perfektní, zvuk i kvalita obrazu LCD nadstandardní. Líbí se nám i příslušenství k němu, které rozhodně využijete (sluchátka, myš i batoh jsou fajn). Někteří z vás by řekli, že snad trochu s výjimkou aktivních 3D brýlí, které mnoho uživatelů nemůže kvůli blikání tohoto 3D používat, ale to je prostě omezení této aktivní dnes už polozapomenuté 3D technologie - tady ale je a můžete si ji alespoň vyzkoušet. Uvidíme, co nabídne tento NB při testování, až si ho výkonově proklepneme. Papírově po osazení SSD disku a instalaci W7 jsou parametry velmi dobré a naše očekávání tedy vysoko :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-16 22:04:27
avatar
"Tišší herní notebook" = po skončení záruky sa ocitne v kremíkovom nebi nielen NB/SB aj samotná grafika.
Sorry ale Asus nevie robiť gamingové notebooky, tichá prevádzka, pekný povrchový design a veľký display nie je všetko, od notebooku za také prachy by som čakal minimálne kovové telo a nie sračkový plast O "kašľaní" Asusu na niektoré problémy gamingových notebookov a žiadnej podpore v podobe nových Biosov ani nehovorím.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-16 22:48:57
avatar
sorry, ale to šasi je vynikající a velmi pevné.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-16 22:54:56
avatar
To ti potvrdím/vyvrátim keď budem ten notebook držať v ruke.
Stačí mi jeden rýchly test (krútenie ľavej a pravej strany notebooku oproti sebe). Väčšina aj sebalepších plastových notebookov tam dovoľuje pnutie a vôľu čo je v rozpore s dlhou životnosťou dosky, notebooky s kovovými šasi sú na tom lepšie tam nie je skoro žiadne pnutie, resp sa nedá krútiť rukami. A nejedná sa o nijak drahe notebooky, hovorím napr o HP Probook 4545.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-16 22:57:09
avatar
no já tenhle NB dneska držel (než jsem jej předal kolegovi na test) a na 17" je pevnej až až s perfektním zpracováním- žádný laciný plasťák ...
FilipAGuy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-17 13:07:29
avatar
Tak ja som nad mieru spokojným majiteľom "legendárnej" G73Jh. Notebook mám niečo cez 3 roky a absolútne nič nevŕzga a chladenie je na daný výkon tiché. Spracovanie je na vysokej úrovni a pogumované plasty si neviem vynachváliť. Stále si zahrám väčšinu hier na high detailoch (nechcem zovšeobecňovať).
Akus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-16 22:07:00

Mam jen jeden dotaz proc porad hanite v kazdem clanku Windows 8 ? Ja mel s toho strach prave se cteni na magazinech jak je to vse spatny atd.... a mel jsem strach nyni mam v praci PC s W8 a v pohode straty a vypinani super rychle nastaveni po ruce a nabidku start ? na co porad ?? ja ji nepouzivam a kdyz tak zcela minimalne a METRO ?? ja mam jen plochu a metro nepouzivam (zatim) tak co kazdemu presne vadi ?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-16 22:52:08
avatar
1, o W8 píšeme objektivně na základě dlouhdobých vlastních zkušeností ....

2, Nám nevadí samotné W8, ale jejich ergonomie, jejich vzhled a hlavně problémy s kompatibilitou s některým SW.

3, někteří nabídku start používáme a v tom je ten kámen úrazu. neexistuje důvod, proč by ve W8 nemohla být jako doposud a můžeš ji využívat nebo nemusíš - to je na každém uživateli. problém je, že W8 tento výběr nemá.

nadále hodláme psát objektivně o W8, chápeme, že někdo může mít jiný názor na některé věci, ale tohle je prostě náš názor na základě poznatků z užívání W8. A znovu opakuji, nám nevadí ten systém samotný, nám vadí konkrétní věci, které tak udělány být vůbec nemuseli a jejich náprava je snadná ... pokud by byla vůle.
Akus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-16 23:57:39

OK souhlas

ja prosel vsemi Win... (uzivatelske ne servrove) a prijde mi ze vse je o zvyku a me staci plocha a win comander
tak ona ta nabidka start tam vlastne je ale je pres celou obrazovku a ne v rolete ale chapu kazdy ma jiny nazor me se tez vice zamlouva Win7 ale planuji novy PC domu a zase 8 jsou nove a 7 stare a v praci mi ty 8 nevadi (vse bylo nakonec ozvyku - i kdyz sem tam porad tapu ) )
Ted mimo misu neprestrelili ted ten novy Office s cenou ? pro Home pouziti ?
ChilliMeat [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-18 08:48:23

Dobrý den, mohl byste mi více osvětlit bod 1 a 2? Dle mého názoru se totiž vylučují. V prvním bodě píšete, že o Windows 8 informujete objektivně. V bodě druhém Vám zase vadí jejich ergonomie a vzhled (pominuli "problémy s kompatibilitou s některým SW"), což je ale čistě subjektivní hodnocení. Za odpověď předem děkuji.

Jen pro upřesnění:

1) objektivita - věcnost, předmětnost, spravedlnost, nestrannost, ...
2) subjektivita - pojetí zdůrazňující osobní názor či cítění; též bráno z osobního hlediska, nevěcný, předpojatý, zaujatý, jednostranný názor, ...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-18 11:57:32
avatar
proč by se měly vylučovat? Objektivně lze srovnávat a hodnoit W8 vs W7 úplně jednoduše a to přesně děláme. Vzhled a ergonomie nejsou zdaleka tak subjektivní, jak by se mohlo zdát. když je něco lepší/horší, tak je to proto, že to lepší/horší prostě je.
ChilliMeat [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-18 14:26:01

Nikde jsem nenapsal že je nemožné objektivně hodnotit Windows 8 a 7. V technických ohledech to určitě možné je (např. rychlost startu systému či kopírování souborů). Ale zahrnout do tohoto hodnocení i vzhled a ergonomii je zcestné. Přece sám nevěříte tomu, že když kdokoli o něčem napíše, že je to hnusné, tak se to pro všechny zbylé lidi na celém světe opravdu hnusným i stane. Co Vám se nelíbí, druzí milují a opačně.

PS. Rád bych si přečetl Vaše objektivní srovnání Windows 8 a 7, ale nějak jej nemohu najít. Mohl byste mě na něj odkázat? Děkuji.
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ASUS 2013-04-16 22:22:10
avatar
Notebook je to pěkný ,ale není nad skládačku.
Já si složil NB a teď mi vše krásně sviští kolem či nad 60FPS
mello [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - V dnesni dobe OUT 2013-04-17 12:54:42

Tahle cena mela byt v dobe uvedeni a ne po roce prodeje.
Za 36tis je daleko lepsi koupe MSI GT70, kde je jeste lepsi GPU GTX675Mx.
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - herní notebook 2013-04-17 13:47:41
avatar
Který zoufalec by si kupoval na hraní notebook? Za 38k může být hodně slušná desktopová mašinka.
Vlastimil91 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-17 14:21:37
avatar
Asi ten který cestuje a nebo na lan party
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-18 09:59:58

Nic to nemeni na tom, ze notebook ostava stale len zoufale riesenie pre hry.
Na osem vlaknovi procesor ktory tyka blisko 5GHz a grafikou zo spotrebou kolo 250W s hlucnostou zostavi pod 20dB, monitorom 27" reprakmi 5+1, s optickym pripojenim na net s ping pod 5ms
Na notebooku sa lepsie hraje ako na mobile, ale PC je PC
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-18 11:58:51
avatar
zoufalé? když někdo je schopen hrát na konzoli v hnusném rozlišení s mizernými detaily a platit za to o 1/3 více, tak proti tomu je herní NB skoro zlatý.

Samozřejmě, že poměr cena-výkon, možnosti ugpradu a tak dále, to vše je mizérie u NB.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-17 19:56:31
avatar
Notebook bude hold vždy kompromis .... desktop je desktop -- ale pro toho kdo pořád cestuje a paří asi jiná volba není
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1048x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 928x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1060x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3649x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1429x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1258x
Komentářů: 5