Trh se dostává do pasti - Šílenství kolem chytrých telefonů ustává. Tablety budou následovat Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 23 červenec 2013
altA už je to tady. Trh se začíná nasycovat a výrobci už začínají pociťovat první problémy.

 

 

 

 

Už víme, že PC trh se mění a že lidé jednak nepotřebují počítač, protože konzumovat obsah můžou i jinak, a také že lidé pomaleji upgradují než dříve, což obojí přispívá k poklesu prodejů. Výrobci se proto vrhli na chytré telefony (SmartPhone) a tablety.

Analytici se předháněli v předpovědích o obrovských ziscích a téměř nekonečném růstu trhu. O něco později nastoupily i Tablety s podobnými předpověďmi. Dnes už je jasné, že z toho zase nic nebude. Trh s chytrými mobilními telefony sice roste, ale již jen a pouze na úkor klasických telefonů a trh jako celek dokonce klesá. Co je pro výrobce nejhorší, klesá průměrná cena prodaného chytrého telefonu a výrazně narostla doba, než uživatel vymění starý přístroj za nový.

Jinými slovy, je konec přátelé. Pokud jste na poli chytrých telefonů zaspali, už to dost pravděpodobně nedoženete. Co si kdo urval, to má a už se toho v nejbližší době příliš moc měnit nebude. Trh už neporoste a průměrné ceny chytrých telefonů budou nadále klesat. Ostatně se sami podívejte na to, co dnes nabízí chytrý telefon za 5 tisíc. Zatímco před 2 lety bychom si o něj mnozí neopřeli ani kolo, dnes? Nic, co normální běžný uživatel skutečně potřebuje, mu nechybí. A takové telefony se dnes dostávají do popředí zájmu. Těží z toho hlavně čínští výrobci, kteří podobný chytrý telefon s hodně slušnými parametry dokáží vyrobit velmi levně a prodávat s nízkou marží a jsou spokojení.

A to přidělává vrásky výrobcům jako NOKIA či BlackBerry, kteří na tom nejsou dnes dobře a v tomto prostředí to budou mít ještě těžší. I další velcí hráči jako Samsung, či Apple budou muset na situaci reagovat, i když Samsung to má ze všech rozjeté asi nejlépe, jelikož dominuje nejen světu chytrých telefonů, ale i těch ostatních. Každopádně je rok 2014 a chytré telefony pravděpodobně už nikdy nebudou vydělávat více, než dnes. Uživatelé už nemají důvod upgradovat na každou novou generaci, chytré telefony se poněkud okoukaly, navíc řada lidí zjišťuje, že jsou vlastně až moc chytré a 70% jejich funkcí v životě nepoužijí (i když za ně v ceně telefonu platí).

A podobný scénář nevyhnutelně čeká trh s tablety. To však bude pro mnohé výrobce ještě větší vystřízlivění. Protože mnozí kvůli tabletům likvidují své klasické PC podnikání. Jenže na tabletech se vydělává stále méně a méně. Opět se do popředí tlačí čínští výrobci, kteří už dnes dokáží udělat slušný tablet do 5 tisíc se vším, co skutečně uživatel potřebuje. Opět tedy stoupá tlak na cenu, klesají marže a mnozí výrobci se pomalu ale jistě dostávají do pasti, jelikož nevyhnutelně se trh naplňuje a brzy lidé přestanou kupovat nové a nové tablety, protože zjistí, že jim ty staré stačí a třeba je ani nepotřebují.

Jsem zvědav, jak z této situace mnozí vybruslí. Opět si myslím, že dobrý produkt nouzi o zákazníka mít nikdy nebude. Ale přeci jen současná situace je neudržitelná a už se těším, co přijde po té současné "post PC éře" a co nám nabídne za 2-3 roky blížící se post "Tablet-SmartPhone éra".

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-23 23:35:46

Ted uz zbyva vymakat 3D tiskarny na uroven Startreku a potom zrusit penize. No a pak uz zbyva jenom vychovat lidi aby se prestali chovat jako viry 2-3 minuta Odkaz
Tomcat2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 16:22:41

Mě se zdá, že se ty 3D tiskárny nějak moc opěvují, ale taková hitparáda to určitě nebude. 3D tiskárna jen těžko nahradí výrobu součástek, které mají mít i nějaké mechanické vlastnosti, než jen tvar a je potřeba je vyrábět určitým postupem...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 18:44:01

Ja to vidim jako zacatek dlouhe cesty. V podstate energie rovna se hmota. Az clovek ovladne smer z energie do hmoty tak to bude neskutecna vec. Ted zatim ovladame jen velmi omezene smer z hmoty do energie.
Nebo alespon az se naucime skladat z jednotlivych atomu veci tak si poskladas v podstate cokoliv. Staci znat jen presne slozeni. Pocitam ze to jeste nejake stoleti potrva teda pokud se lidstvo zase neuvrhne svoji tuposti do nejake doby temna jak to miva ve zvyku.
Tomcat2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 22:04:04

Zdá se mi, že tu motáš dvě různé věci dohromady.

Pokud se bavíme o přeměně energie na hmotu, tak tento jev je ve vesmíru běžný, v jádrech superhvězd takto vznikají fúzí těžší prvky. Bohužel jsou k tomu ale potřeba takové energie a teploty, o kterých si tady na Zemi můžeme nechat jen zdát. Ani naše slunce není schopno vyrobit těžší prvek než kyslík a na to už je potřeba i tak obrovské množství energie. Nejtěžší prvek, který ještě vůbec dokáží fúzovat supermasivní hvězdy je železo a to jsou hvězdy v řádu milionů krát větší, než naše slunce. Těžší prvky už vznikají pouze při výbuchu supernov. Takže říkám ne, na Zemi tohle nemáme šanci docílit.

Pokud máš na mysli tvorbu molekul už ze stávajících atomů, tak to je možné, a dělá se to běžně pomocí chemických reakcí.

Hlavně nějak nechápu, jak to vlastně souviselo s mým příspěvkem...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 23:11:17

No ma to spolecne to ze 3D tiskarny ti vyprodukuji z nejake naplne nejakou vec. Ja tu myslenku rozvedl dal do budoucna kdy 3D tisk je neco jako primitivni zacatek.
Jinak to ze si neco nedokazeme dneska predstavit neznamena ze to jednou clovek nebude schopny realizovat. Vzdy se daji najit cesty. Urcite znas to prislovy kdy kazdy rika ze to nejde a pak pride nejaky blb ktery nevi ze to nejde a udela to
Jinak co vim o mikrosvete tak zatim vedci zjistili ze kdyz se jde dostatecne hluboko pod uroven elektronu protonu a neutronu tak v podstate nejake zname nejmensi castecky ktere uz nejsou slozeny z niceho jsou v podstate slozeny z energie. Myslim si ze nez se naucime z energie vyrobit tyto nejmensi castecky tak nam staci umet je ziskat uz hotove a naucit se je skladat do potrebnych atomu a z techto atomu skladat cokoliv co potrebujem. Za nejakych 200 a vice let uz bysme meli zacit kolonizovat minimalne nejblizsi planety a pokracovat v dalsich stoletich dale do galaxie. Budeme mit k dispozici technologie o kterychh se nam ani nezda. Ukaz cloveku ktery zil pred sto lety dvoumetrovou plazmu a promitni mu na ni pristani na mesici tak nebude chapat. Co bude za pouhych 100 let si dneska neumime ani predstavit.
Kdyz mluvis o vytvareni molekul pomoci chemickych reakci to je v podstate primitivni proces takovy zacatek toho kdy budeme schopni budovat cokoliv si zamaneme takzvane od podlahy. Mozna nebudeme nikdy schopni menit energii na hmotu minimalne tady na zemi ale verim ze budeme schopni vzit jakykoliv material rozbit ho na potrebne male castecky a poskladat cokoliv se nam zamane. Mozna ani nebude treba rozbijet. Treba bude stacit ubirat a pridavat k jiz stavajicim a dostanes vysledek jaky presne potrebujes.

Jinak si myslim trochu pletes fuzi s primou vyrobou hmoty z energie. Co vim tak fuze je spojovani lehkych prvku a vznikaji tezke a pritom se uvolnuje sposta energie ale zadne prvky (hmota) nevznika primo z energie. Je to jen premena jedne hmoty na jinou.
Anonymní  2013-07-24 23:10:32

Nie všetko čo sa deje v kozme sa bude dat robiť v nejakom "reaktore" na zemi . Pri dnešných cenách energii a komodít by sa malo uvážiť o rozume nadvýroby šmeidov ktoré skončia ako odpad .Čítal som koľko do roku 2015 chce Intel vyrobiť aj predať atómov to by musela ARM skončiť a to je tu ešte jaguár od AMD .
Podla mňa keď praskne tento mobilný nezmysel bude viac škôd ako po finančnej kríze z USA
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-25 09:51:39

Proto jsem rikal ze se bude muset zmenit i mysleni lidi a pridal k tomu pro nadlehceni video z Matrixu. Puvodni prispevek. Kdyz budeme schopni ziskat cokoliv jen premenou hmoty (zacina to mozna dnesnim 3D tiskem) tak vymenny obchod za pomoci penez bude pravdepodobne zbytecny = zadne financni krize. Zmenit mysleni lidi bude ale ta nejtezsi cast. Si predstav ruzne fanatiky jak "tisknou" kufrikove atomove bomby a bojuji za nejakou pofiderni vec tim ze vyvrazduji spousty lidi. Nebo jen obycejnou vec jako zvoleni vlady a poslancu. Tito lidi by meli byt elity ktere jdou prikladem a vedou nas k lepsimu, misto toho jen kradou a zneuzivaji moc a prostredky nas vsech. Toto zmenit a je vyhrano. V podstate bez sjednoceni lidstva a nejakeho univerzalniho zakoniku se do budoucna nepohnem, protoze lepsi technika v kombinaci se stale stejnou stupiditou lidstva se rovna vice problemu a mozna zkaza.
Tomcat2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-25 08:12:42

Já jen aby jsi nebyl až moc optimistický. To že umíme něco, co dříve nikdo neuměl není proto, že by to fyzikálně nešlo. Ono to šlo vždycky, ale nikdo na to tenkrát ještě nepřišel a když ano, tak na to neměl technologii.

Dneska už se ví ale dost věcí, rozumíme atomárním vazbám, víme, jak se vyrábí jiné prvky, něco málo jsme schopni sami dělat, ale ne všechno, protože to prostě vyžaduje určité podmínky, které prostě nemůžeme nasimulovat. Na Zemi prostě nesfúzujeme dva uhlíky na těžší prvek, a pokud náhodou ano, tak možná jen tyto dva atomy a spotřebujeme na to energie, jak pro velké město na rok. Ne tak ho vyrábět ve velkém.

No pokud se nepletu, tak po velkém třesku se z čisté energie vytvořily první elementární částice, které se dále slučovaly na atomy vodíku, jakožto nejjednoduššího prvku, ty se pak shlukovaly do mračen, ze kterých vznikly hvězdy, které pomocí dalšího slučování vytvářely těžší prvky..takže je to vlastně ten stejný proces...
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-25 09:10:36

Ja jen vim ze toho spoustu nevime a to plati i o fyzikalnich zakonech. To co se zdalo v minulosti logicke a podle fyzikalnich zakonu, dnes mnohokrat neplati. To co se nam dneska zda konecne vubec nemusi byt konecne. Jednak protoze momentalne nemame techniku/moznosti to proverit a nemame ani potrebne znalosti.
Jinak ja mluvim o vyssich levelech nez jen pouhe interakce atomu, chemikalii apod. To ze si to dneska neumime predstavit je jina vec. Kazdopadne nejake zakladni znalosti v tomto ohledu uz mame viz jak jsem mluvil o mikrosvete hluboko pod urovni atomu. Myslim si ze v budoucnu budeme schopnit ovlivnovat hmotu na techto nizkych levelech k nasemu prospechu a mozna v hodne vzdalene budoucnosti jit jeste dale. Nejdrive stavba vlastni hmoty z jiz existujicich zakladnich castic a konecna stanice je premena energie na hmotu. Jenze to bude muset lidstvo vyresit spoustu moralnich otazek nejdrive a to bude problem. Zakladni mysleni lidi se cela tisicileti moc nezmenilo.
EuMatBa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-26 01:44:10

Hele, zklamu tě, na fakultě strojní se takle vyrábějí úchyty k atypickým motorům.
GeoTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-23 23:45:41

Mne to pride tak, ze po Tablet-SmartPhone bude SmartWatch-Glasses "era". Era v uvodzovkach preto lebo cakam ze sa nimi trh nasyti este omnoho rychlejsie ako to bole teraz. Ak to cele nebude prepadak
luke777 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Zadna past 2013-07-24 06:45:34

Proste normalni vyvoj jako v prirode narozeni rust vyvoj a smrt.Nic neroste do nebe to mozna jen lidska pycha a blbost.Vidim v tom jedno vychodisko.Vice kurvitek do zarizeni a muzou pokracovat dal.Vse zaliji do plastu a kdyz se to pokazi proste vymena protoze oprava nebude mozna.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 07:44:31
avatar
Osobně si myslím, že to někdo přeceňuje. Mobily se budou prodávat stále, ale jen o něco menším množství. A s tím výrobci museli počítat, že s trh jednou nasytí a ustálí. Jinak jen blázni (nebo ti co neví co s penězi) kupují nové a nové telefony jen proto, že vyšel novější model. Já kupuji další telefon až doslouží stávajicí. Dělám to tak odjakživa.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 07:59:04

Muj Blackberry dosluhuje uz dvanact let a to dostava zabrat. Posledne jsem ho nechal celou noc venku na desti, klavesnici nahoru. Rikal jsem si ze tentokrat uz s nim musi byt amen. Za dva dny najel a normalne bez problemu jede dal.
Asi prvni telefon ktery vymenim aniz by doslouzil
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 14:17:18
avatar
Já jsem telefon (Nokii nedotykovou) utopil v hajzlu. Rozebral, vyfénoval a zas se rozjel. Akorát mu na kraji displeje zůstaly menší fleky. Takže jsem ho pak dál bezproblému používal a vyměnil jsem jej až baterie byla KO. Staré Nokie byly nesmrtelné
vladislavpokorny [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 08:28:05

Tablety nevymřou, jsou to dobrá zařízení. Jen okolo tono nebude takovej humbuk.

Stotabletůtýdně, stotabletůtýdně, ... :-)
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 09:00:12
avatar
Chybicka se vloudila, je teprv rok 2013 a ne 2014 ctenare by to za rok mohlo mast
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 15:12:03

som si hovoril, ze to odvcera ubehlo nejako rychlo..
Sallvator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 09:12:20

Lidi uz pochopili ze jedina kvalitni a rozumna volba tabletu je ipad a za minulej kvartal opet apple prodal vic iphonu nez minulej rok a za kvartal prodal tolik co samsung galaxy s4 neda ani za rok...80% weboveho provozu na tabletech je ipad, tablety lezej v suplikach, lidi vyuzivaj jen ipady

Ale trh se ustaluje, lidi uz obmenili telefony za smartphony a koupili si tablety ty ted menej za ipady a par let to bude ustalene nez prijde zase apple z necim novym
Razi3L [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 10:00:03

Promiň, že ti zkazím iluze, ale apple s ničím novým nepřišel. Světe div se, tablety i smartphony existovaly již před prvním ipadem a iphonem. Apple to jen dokázal prosadit.
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 10:15:16

"...jen...":-D
Nechci ti brát iluze, mít nápad není zas tak těžké, realizovat je mnohem těžší. A prosadit? Ojé:-)
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 10:27:09
avatar
to je marné nick Sallvator je místní komik. Tohle je jeho, jeho OneManShow na téma parodie Apple evangelistů.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 11:18:43
avatar
jj je dobrej :-)
Anonymní  2013-07-24 23:15:13

Ale Sallvator ma pravdu v tom ze jedine jablka na to vedia poriadne ryžovať .
Ostatne firmy budu mat horúcu budúcnosť . Jablka znížia objednávky v čine a možno krapet aj ceny a sú stále v +
uni [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 09:56:10

Tak tablet v podobě konvertibilního zařízení je tak jako tak náhradou NB, každý NB bude mít utrhnutelný displej. Co je ale v ohrožení jsou levné tablety. Postupně se budou přesouvat v rodinách nyní hiend placky "u tatínka" nižším členům smečky, které se nyní uspokojují plastovými šmejdy. Tento koloběh pak bude pokračovat s tím, jak se budou i nadále obnovovat hiend hračky u alfasamce.
Zespodu pak na ně tlačí phablety, což je momentálně nejdynamičtější bublina (snad každý výrobce si maluje, jak v tomhle mini segmentu udělá díru do světa).
Bogosian [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 10:27:39

Tak nějak nevím co je na tom celým k podivení. Je to prostě jen jednoduchej vývoj. Jedině snad úvaha o tom jak výrobci "zabíjejí" svoje PC podnikání je mimo. Když něco vyrábím tak dynamicky diverzifikuju svý podnikání, abych nezaostal. Frčí talbety, tak přesunu svoje výrobní kapacity částečně na tablety. Až to opadne tak je holt přesunu zase do segmentu co vydělává. Jednoduchý a přirozený, nic k divení.
karel743 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - founy 2013-07-24 10:48:10
avatar
Mám pracovní E65 s výdrží týden se třetí náhradní bateriií a domácí lg p880 s tegra 3 a nic mě netlačí. Nové pádlo jedině s výdrží, bo v tom bude jiná generace baterií,
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Normální nasycení trhu... 2013-07-24 11:00:01
avatar
Normální nasycení trhu, které nastane ve všech odvětvích. Jen tu je problém s tím, že pokud ta odvětví jsou klíčová „bolí“ to společnost mnohem víc. Poznáte takovou nasycenost trhu u lokomotiv? Asi ne. Pozná to to u rybářských prutů? Asi také ne. Nejvíc nás bolí stavebnictví, automobilový průmysl a elektronika. K tomu možná i zábavní průmysl, jmenovitě televizní „zábava“.

Vždy se najde někdo kdo bude myslet, že zlaté časy tu budou pořád. Grafy zisků půjdou půdou jen vzhůru a prostě takové ekonomické perpetum mobile. Jeden rok prodám 100 druhý 300 třetí 600 atd… Ne to nejde, dokonce je možné, že nereálné i to prodat těch 300 kazdý druhý rok.

Problém vzniká přímo z toho, že věci se dělají na dluh. Takže firmy hospodaří tak, že investují na dluh. A počítají s tím že se jim to vrátí z těch prodaných 200,300… A pokud se to nestane….
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 11:14:20
avatar
Tak už výrobci spotřebního zboží (smartphony, tablety) začínají chápat, že nic neroste donekonečna. Teď už jen kdyby to pochopili i ekonomové...
Exorcius [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nemyslím 2013-07-24 13:33:32
avatar
Tak to nasycení trhu je možná tady na západě, ale v Asii ten trh stále roste a spolu s rostoucí kupní silou v Číně ještě hodně poroste. Navíc i tady se spíš trh zastabilizuje, než že by nějak výrazně poklesl, je to asi jako u aut, která se pořád budou prodávat nová. Jediné, co bych viděl, jako změnu je výška marží, které budou menší. A je pochopitelné, že i ceny prodávaných zařízení už neboudou tak přemrštěné a jen málokdo si bude kupovat tyhle hračky třeba za dvacítku. V ČR bych to pak viděl na větší využití rezerv v podobě větších dotací od operátorů na koupi nového zařízení, jsou tu v současnosti dost mizerné.
Anonymní  2013-07-24 23:16:10

aby si nebol prekvapený podla mňa pokles prekoná PC segment
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-07-24 17:33:03
avatar
to rád slyším, mám 4000,- na nějakej foun, bral bych galaxinu s2 nebo něco s widlema a dobrým fotákem, ale klidně si na to počkám po vánocích až všichni dostanete nový modely a nebude vědět co se starejma
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1280x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1733x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2322x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2059x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1359x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1333x
Komentářů: 1