STARFIELD – PREVIEW: naše první dojmy a první testy výkonu GPU a CPU. Jak hra běhá? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Sobota, 02 září 2023
Přejít na obsah
STARFIELD – PREVIEW: naše první dojmy a první testy výkonu GPU a CPU. Jak hra běhá?
Jak běhá STARFIELD na GPU a CPU?
Závěr anebo recenze s hodnocením 10/10 jsou nesmysl
altObří hra, kterou mnozí budou hrát roky a z dobrého důvodu. Jaká je a jak běhá na našich PC?

 

 

 

 

 

  • STARFIELD – PREVIEW: naše první dojmy

                                     a první testy výkonu GPU a CPU. Jak hra běhá?

Naši tradiční RECENZI spojenou s kompletním TESTEM výkonu GPU a CPU samozřejmě připravíme, ale jako u jiných her si dáváme záležet. Pokud jde o RECENZI tak zkrátka hru musíme dohrát (alespoň většinu) k objektivnímu posouzení, což v případě STARFIELDU znamená hodně hodně času. A pokud jde o TEST, obvykle čekáme až všechny firmy vydají nějaké ovladače, a hlavně tvůrci hry první patche, které opraví dnes často přítomné zásadní problémy. Nicméně v tomto případě máme pár překvapivě dobrých zpráv.

  • STARFIELD je FALLOUT 4 ve vesmíru,

                                                       ale nejlépe vyladěná Bethesda hra!

Oficiálně všichni hráči bude moci hru zahrát až od 6.9.2023, ale již nyní je přístupná volně pro všechny, kteří mají dražší edici. DDWorld.cz měl přístup ke hře ještě o něco dříve, takže v hraní jsme o něco dále. Společnosti AMD a NVIDIA také vydaly již příslušné ovladače. Špatnou zprávu mám pro těch pár „šílených“ nadšenců, kteří si pořídili obecně nepříliš dobré Intel ARC grafické karty. Na nich hra v současnosti prostě nefunguje. Intel slibuje nápravu v dalším týdnu, ale nečekejte, že STARFIELD bude běhat na ARC nějak dobře.

Hned na úvod řeknu, že při hraní sem úplně nevěřil, že jde o Bethesda hru. Tedy přesněji, STARFIELD je naprosto jednoznačně hratelností, všemi prvky a stylově BETHESDA hra, jen ve vesmíru, kdy jen čekáte, odkud na vás vyskočí Deathclaw :). Kdyby mě někdo řekl, že STARFIELD je masivně modifikovaný zmódovaný Fallout 4, budu mu věřit. Ostatně, to fakticky a doslova prostě je. Nicméně ten dojem, že nejde o Bethesda hru je daný tím, že prostě funguje. Tedy většinou. Tohle je nejlépe fungující hra při vydání od tohoto studia v celé jeho historii. Už teď je v lepším technickém stavu, než je SKYRIM v tuto chvíli. Je naprosto gigantické, a přesto téměř nenarazíte na zásadní technické problémy a všudypřítomné rozbíjející chyby a glitche. Téměř roční odklad hry, který si vydupal Microsoft velmi prospěl.

To ovšem neznamená že hra je úplně bez chyb. Nebojte, tradiční Bethesda chyby tu jsou, například rychle odlétávající těla nepřátel, zvláštní záseky postav apod. Ale všechno ve výrazně menší míře, než jsme byli zvyklí. Bohužel je tu i řada technických problémů a aspektů, které byly problém u starších her a jsou tu opět. Bethesda se prostě nedokáže změnit a polepšit. Faktem prostě je, že ač hra vypadá rozhodně výrazně lépe než SKYRIM, FALLOUT 4 nebo FALLOUT 76, které používají starší Creation Engine, tak stále jde o Creation Engine! Základ je úplně stejný.

Bethesda mu sice dala novou grafiku, ale funguje stejně, dokonce fungují i stejné konzolové příkazy, řada prvků je naprosto totožných atd. Bohužel právě Creation Engine 2 je největším a naprosto zásadním problémem této hry. Je naprosto viditelně technicky a grafiky zastaralý v mnoha směrech, má velká omezení toho, co dokáže, a to se přímo odráží v tom, že prostě nedokáže poskytnout tvůrcům to, co asi chtěli udělat. Co by vesmírný simulátor je STARFIELD k smíchu, protože je to spíše simulátor rychlého cestování. Mít prostě viditelné nahrávací obrazovky v takové hře v roce 2023 při cestě na planetu, ale také uvnitř města při vstupu do malého obchodu, je naprosto nepřijatelné. Technologie jako DirectStorage, současná SSD a GPU s velkými paměťmi, prostě hráč nemá nahrávací obrazovky nikde vidět. Tady je jich stále hromada.

A je to velká škoda, protože hra má rozhodně náběh na to být jako No Man Sky, ovšem s pořádným příběhem a dalšími věcmi známé z Bethesda her. Ale prostě a jednoduše, zastaralý herní engine to nezvládá. Stavba a modifikace lodí jsou už teď úžasně udělaná, ale většina prvků je prostě jen na okrasu, než aby měla herní využití, protože cestování vesmírem a jeho průzkum je zde notně omezený. Ovšem je to vynikající základ na další módování, pokud to tedy engine unese. A to se týká téměř všeho v této hře.

Města a lokace jsou relativně velké, ale poněkud strohé, rozhodně nesnesou srovnání s detailně propracovaným CyberPunk 2077 nebo městem v BG3. Prostě hra vypadá v mnoha směrech zastarale a ten technický základ zkrátka nedokáže přenést a pohánět vizi, kterou Bethesda nepochybně měla s touto obří vesmírnou hrou. Nicméně pokud prostě očekáváte Fallout 4 nebo SKYRIM ve vesmíru, tak budete spokojeni. Protože to přesně STARFIELD je. A studio slibuje dlouhou obsahovou a technickou podporu, stejně tak podporů módů, takže tahle hra bude bavit hodně lidí hodně let. Je prostě jen škoda, že už dnes je technicky a graficky zastaralá a podle mě byla velká chyba, že Creation Engine 2 není od základu nový, protože jde stále o ten stejný engine jen s lepší grafikou, ale nestačí na vizuál ani fungování jiných. Například vedle UE5 vypadá Creation 2 jako o dvě spíše tři generace starší, což fakticky je. Ve spoustě zásadních věcí je prostě STARFIELD omezený tím technickým základem a není tak moc šance na vylepšení. Je opravdu velká škoda, že nepoužívá Unreal Engine. Bethesda by se měla soustředit na tvorbu hry a úplně přestat s tvorbou vlastního engine, protože to jim prostě vůbec nejde.

Takže jak šlape na našich PC?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 576x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1377x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1058x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1152x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3738x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1449x
Komentářů: 0