Recenze a TEST: Dragon Age Origins - velkolepé RPG a bezkonkurenční hra roku 2009 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Čtvrtek, 19 listopad 2009
Přejít na obsah
Recenze a TEST: Dragon Age Origins - velkolepé RPG a bezkonkurenční hra roku 2009
Dragon Age: Origins - Hra
Dragon Age: Origins - Technické zpracování a CPU testy
Dragon Age: Origins - Hodnocení
alt

 

 

 

 

Recenze a TEST: Dragon Age Origins

- velkolepé RPG a bezkonkurenční hra roku 2009

Od Dragon Age jsem zase tolik nečekal, výsledek je ovšem fenomenální a Dragon Age nás nutí se zamyslet i nad stavem současného herního průmyslu.

Po vydání téhle hry se na internetu vyrojilo mnoho recenzí, které snad ani nelze nazvat recenzemi. Autoři nejen že nemohli hru dohrát, ale také ji nedohráli a většinu dojmů splácali z hraní prvních třetiny hry (maximálně). Jinak si nejsme schopni vysvětlit jak to, že se v mnoha recenzích objevují totální bludy, až jsme občas pochybovali, zda autor nerecenzoval jinou hru. Ale víme čím to je.

Je to obecný problém současných her, které jsou dělané narychlo, hlavně aby to bylo jednoduché a rychle hotové i dohrané a hráč se cítil skoro jako bůh. Nezapomíná se na navigaci, kdyby se náhodou hráč v úzké uličce špatně otočil, aby se náhodou neztratil a nedejbože nemusel přemýšlet kam má jít a nemusel přemýšlet obecně. Navrch protivníky uděláme tak snadné a hloupé, že mezi nimi běžící hráč zabíjí efektně jen pohledem. Není proto divu, že na herního recenzenta si dnes hraje kde kdo a stejně jako je plytká a povrchní 99% současných her, jsou v podobném duchu vytvářeny i recenze. Čas od času si ale někdo dá záležet a vydá skutečně propracovanou hru. Tak propracovanou a komplexní, že si s tím nejsou zlenivělí hráči i recenzenti schopni poradit. A to se právě stalo. Dragon Age nám připomíná dobu, kdy ještě byly hry výzvou a propracovanost nebyla obětí marketingu a k lenosti vychovávaných hráčů.

  • RPG v pojetí BioWare

Kdo dělá nejlepší RPG hry? Blizzard? Určitě ne, ten žije ze zašlé slávy akčního Diabla jehož druhý díl už zanesl prach a na třetí si ještě dlouho počkáme a z WoW které už má také hodně za sebou, ale že si žije více než slušně, jen co je pravda. Na poli RPG soupeří několik konceptů. V poslední době patří mezi tahouny studio Bethesda se svým Oblivionem, či Fallout3, která jde spíše cestou akčních atmosférických 3D RPG v kombinaci se solidním příběhem, což dává dohromady skvělý mix, kde nic nepřebývá a nic neschází. Podle mého názoru ale nejlepší tradiční příběhové RPG má na svědomí BioWare, dnes hýčkaný klenot vydavatelského domu EA.

BioWare nejsou žádní nováčci a seznam herních titulů je vskutku impozantní přehlídkou RPG klenotů. Dragon Age pak jde v duchu všech jako NeverWinter Nihgts, Baldur´s Gate, KOTOR nebo i Mass Effect. Ze všech si bere to nejlepší a výsledkem je fenomenálně propracované RPG s nádechem hratelnosti dob dávno minulých. Ale o tom bude vlastně ta dnešní recenze

  • Dragon Age: Origins – návrat ke kořenům

Podpis autorů Nverwinter Nights, Baldur´s Gate nebo KOTOR a MassEffectu je v celé hře jasně patrný. Nejvíce se ta hra podobá právě NeverWinter (za což může i stejný použitý engine!), hraje se to ale podobně jako KOTOR, ke všemu ale bylo namíchánu mnohem propracovanějších vztahů s herními postavami a celkově je z toho RPG, které chytne a nepustí. BIOWARE zkrátka nic nového naštěstí nevymýšlel a vytvořil ze všeho, co už měl, dokonale okořeněný mix.

Celá hra klade důraz zejména na příběh a interakci s postavami a to v míře, která dech doslova vyráží. Příběh totiž výrazně svými rozhodnutími ovlivňujete a významná a pro celou hru stěžejní rozhodnutí děláte téměř stále. Zrada, politika, rasismus i láska a obětování, to vše najdete v porcích více než hutných (hlavně ta zrada). Začátek samotné hry se diametrálně liší podle výběru vaší postavy.

(má postava v pozdější fázy hry - statistiky RPG na které jsme zvyklí + původ a změření postavy)

Tvorba postav je u RPG her důležitá a v tomto ohledu může být Dragon Age skoro etalonem. Autoři hry už dopředu vydaly speciální creator, ve kterém si můžete dokonale vytvořit vlastní postavu, jak co do vzhledu, tak co do vlastností a zejména původu.

(Udělal jsem si opravdu krasavaci - jmenuje se Rayne a telefon vám na ní nedam :) )

Na výběr máte ze tří ras a několika původů i zaměření (povolání). Podle toho, co si vyberete, se bude nejen diametrálně lišit začátek vaší hry, ale i celkový dojem ze hry, protože se k vám budou ostatní postavy chovat různě (původ ovlivňuje hodně). Já osobně recenzuji hru z pohledu lidského šlechtice, či spíše šlechtičny. Raději totiž hraji za ženské postavy, protože při častých záběrech na mou herní postavu koukám radši na pěknou holku než na chlapa :). Kolegové zase hrají za jiné postavy a tak poskytli pár vlastních dojmů, které jsem zapracoval do dnešní recenze.

(S přítelkyní - u BioWare nebrání ničemu)

Co mě potěšilo, jsou komplexní vztahy s herními postavami, kdy můžete navázat i milostný poměr (podobně na tom byl Mass Effect), tak jsem ze své hrdinky zase udělal lesbičku (jako v Mass effectu). Je vůbec hodně pozoruhodné, jak se herní postavy vašich partnerů na cestách straně v Mass Eeffectu a Dragon Age podobají. V Dragon Age je to ale dokonalejší a hlubší, což má být podobné, jako v Mass Effect 2. Za to Bioware nekritizujeme, za to chválíme.

(Celá grupa pohromadě - ještě můžete mít jednu postavu, co jsem odmítl)

V podstatě je Dragon Age Mass Effect převlečený do fantasy, ale to je fuk, BIOWARE sází hlavně na ten příběh a nutno říci, že lepší herní příběhy s velkolepostí a možností výrazného ovlivnění vašimi závažnými rozhodnutími, dnes nikdo jiný nedělá. Dragon Age vznikal více než 5 let a na propracovanosti celé hry je to vidět.

V určité fázi po začátku hry se pak dostanete, ať už hru začínáte za kohokoliv k přijetí k šedým strážcům, což je skupina nemálo podobná Zaklínačům a jinými podobným hrdinům. Od té chvíle se vlastně začne psát celý příběh, který vás chytne a nepustí po celou opravdu extrémně dlouhou herní dobu.

Tak se na to podívejme ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1035x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1513x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1122x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1191x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3776x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0