Recenze: BorderLands – akční FPS křížené s RPG v netradičním kabátku s hlavní složkou, zábavností! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 05 prosinec 2009
Přejít na obsah
Recenze: BorderLands – akční FPS křížené s RPG v netradičním kabátku s hlavní složkou, zábavností!
Borderlands jako FPS-RPG
Borderlands - Zábava, Zábava a ???
alt

 

 

 


Recenze: BorderLands – akční FPS křížené s RPG

v netradičním kabátku s hlavní složkou, zábavností!

 

Dnes se podíváme na recenzi jedné poměrně zajímavé hry, která rozhodně stojí za pozornost.

Borderlands je hra, která se snaží tvářit hodně zajímavě a hodně netradičně. Nutno ovšem říci, že se jí to zase až tolik nedaří a všechno je tak nějak umělé, přehnané a často povědomé. Nicméně kvalitní hra to je, a pokud hledáte opravdu solidně zábavnou střílečku s výraznými prvky RPG v tuhé FPS a solidním příběhem, pak jste na správném místě. Dnes se tedy podíváme na to, co tahle hra nabízí …

  • Borderlands ... začínáme …

Už při úvodních animacích vás uhodí do očí opravdu netradiční kreslený, komiksový kabátek celé hry, který výrazně ovlivňuje celou hru. Ale o tom až později. Borderland je směskou klasického akčního FPS a akčního RPG ala Diablo. Hraje se to jako akční FPS, ovšem ve hře se nachází levelování postavy a hlavně hlady předmětů hlavně pak zbraní, jako třeba ve zmíněném DIABLU, takže ustavičně něco sbíráte a zkoumáte statistiky, co je lepší.

Hra se odehrává na vzdálené planetě Pandora, která je vyprahlou nehostinnou pustinou, připomínající lehce postapokalyptickou zemi z prostředí Fallout3, jen o něco chudší na zástavbu. Ono „vykradení“ Fallout3 a snaha to poněkud zamaskovat je trochu dost vidět. Nicméně srovnávat tyhle nakonec až tolik nelze. Fallout3 staví na fantastické atmosféře, kterou Borderlands nemá a herní zážitek z Fallout3 je velkolepý. Borderlands jsou spíše jen tou zábavnou akcí. F3 zdaleka to není jediná oběť „vykradení“ ze strany autorů Borderlands. Hra dost připomíná i řekněme westernové scifi prostředí ze seriálu FireFly (Serenity). Ve hře jde jinak o objevení legendárního Vaultu, tentokrát ovšem mimozemského, ukrývající cosi. Proč, sem tak nějak nepochopil, ale asi jde prostě o prachy a moc, jako vždycky …

Během hraní hry narazíte na rozlišené postavy i protivníky a rozhodně na akční FPS je to slušná porce propracovanosti. Příběh není v žádném případě originální, ale poslepovaná tradiční skládačka z toho, co máme rádi, takže žádný problém s tím nikdo nemáme. Samotná hra má v sobě silné, nejinak jen základní prvky RPG, takže sbíráte zkušenosti a zlepšujete vlastní statistiky.

Například zkušenosti dostáváte za plnění různých úkolů a samozřejmě za zabíjení protivníků. Současně si zabíjením zlepšujete vlastní dovednosti u dané zbraně. Těch je ve hře několik tipů, přes pistole a revolvery po brokovnice, odstřelovací pušky, útočné pušky a raketomety. Nechybí ani granáty. Do vaší výbavy rovněž patří osobní štíty a něco na způsob implantátu, který zlepšuje vaše dovednosti. Toho všeho budete v různých podobách nacházet doslova tuny.

Hra nabízí výběr celkem ze 4 různých postav, které mají samozřejmě různé dovednosti a skilly, které se liší podle jejich specializace. Jedná se o tradiční nabídku RPG. Jednotlivé postavy si nijak zvlášť přizpůsobit nemůžete. Výběr dané postavy ale ovlivní celou hru. Na výběr totiž máte hru za vojáka, odstřelovače, vražedkyni nebo drtiče s raketometem. Protože během hraní používáte střelné zbraně, vyberte si toho, co je vám zbraňově nejbližší, protože sice každá z postav může používat skoro všechny zbraně, ale samozřejmě dovednosti a zrychlené vylepšování fungují jen pro dva druhy zbraní, na který se daná postava specializuje, a tak budete v podstatě celou hru hrát stejným způsobem od začátku do konce. U vojáka, za kterého jsem hrál já, je to pak preference v podobě brokovnice a útočná puška.

Levelování je jednoduché, ale vítaně vylepšuje vaše dovednosti a je to nutné. Hra je udělána tak, že je rozdělena na různé oblasti. Počítá se hodně s příběhem a hrát nějak dopředu vlastně nejde. Narážíte totiž na protivníky, kteří jsou na podstatně vyšším levelu než vy a proti nim nemáte šanci, jelikož vaše zbraně nemají žádnou účinnost. Hra je však na vyšší obtížnosti solidní výzva a zastřílíte si dosytnosti a zejména pak to, že máte omezený počet nábojů (i když toho taháte sebou tunu), vás občas limituje, ale zbraní máte dost a nábojů se všude povalují haldy.

To by k samotnému nastínění o tom, o čem BorderLands je, stačilo a podívejme se na jednotlivé části hry podrobněji.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 899x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1503x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2254x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1999x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1325x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1306x
Komentářů: 1