Preview: MAFIA2 přichází – jaká bude a jak na našich PC jede? Vyzkoušeli jsme české DEMO Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 11 August 2010
Přejít na obsah
Preview: MAFIA2 přichází – jaká bude a jak na našich PC jede? Vyzkoušeli jsme české DEMO
Herní DEMO mise a PhysX
Technické zpracování a hodnocení DEMO verze
alt

 

 

 

 

 

 

Preview: MAFIA2 přichází – jaká bude a jak na našich PC jede?

Vyzkoušeli jsme české DEMO

Asi nikdo nepochybuje, která je nejočekávanější hra roku s českou tvůrčí účastí. Je pravda, že MAFIA2 už zdaleka není tak česká, jako první díl. Pořád je to ale jeden z mála velkých herních projektů se světovým významem, na kterém se tvůrci z našich krajů významně podílejí. MAFIA2 se blíží a tvůrci se rozhodli prostřednictvím sítě STEAM, vydat hratelné demo.

To rozhodně více než oceňujeme, protože se stalo nemilým zvykem, DEMA her nevydávat. Zatímco dříve jsme si mohli hru před jejím vydáním a zakoupením vyzkoušet v bezplatných DEMO verzích, dnes na to mnozí tvůrci a vydavatelé rezignovali. Má to svůj důvod. Hry jsou obecně stále méně kvalitnější, přitom jsou stále vývojově dražší, a těch opravdu dobrých je pomálu. 95% her, které ročně vyjdou, nestojí ani za stažená data. DEMO verze, vydaná před jejich plným vydáním na trh, by všechny nedostatky odhalila a odradila důvěřivé zákazníky od koupě naslepo. MAFIA2 své demo má a to včas a pro všechny (když konzolisté musí platit). Můžeme si tedy vyzkoušet, jaká hra asi bude.

  • DEMO MAFIA2

To se objevilo včera a je distribuováno přes STEAM. Tvůrci to nepřeháněli a DEMO má pouze 1,1GB a je k dispozici v češtině, tedy pokud máte jazyk STEAMu nastavený na češtinu. Pak si demo stáhnete a to se po stažení samo nainstaluje včetně potřebných věcí. Jediné, co dělá tradičně problémy, jsou PhysX ovladače, ale o tom až později.

Obsahově nabízí DEMO jedinou misi, která je navíc upravena pro potřeby DEMO verze a ve hře bude jiná. Hra nabízí i možnost vyzkoušet prostředí města, ale je to časově omezeno asi na 10 minut pobytu. Za tu dobu se ale dá pár věcí vyzkoušet a kromě toho si můžete celé demo pustit znovu.

  • Hra

DEMO ukazuje to, co v MAFIA2 bude možné a tedy dává nám skutečně možnost si vyzkoušet, jaká hra asi bude. DEMO začínáte ve svém domě, kde musíte zvednout dost otravný telefon, odtud začne váš úkol. Hned ale nemusíte běžet, a snažit se jej plnit, máte čas se pořádně kolem sebe rozhlédnout. A že je na co se dívat.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek (1920x400 z původních 5760x1200))

Design prostředí je vynikající, ale to od MAFIA čekáme. Opět dokonalé zpracování doby, kdy druhý díl se podouvá až do 40-50 let 20. století. Na druhou stranu si svou daň vybrala dlouhá doba vývoje a technologicky nás zpracování objektů na zadek rozhodně neposadí, ale o tom až později. Pořád je ale lepší, než jsme kdy u tak velké městské akce mohli vidět. Třeba proti GTA je rozhodně o třídu výše.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek (1920x400 z původních 5760x1200))

Hlavně z toho všeho čiší atmosféra a řada vybavení je i funkční. Co můžete v domě čekat? Tak hned po ruce máte časopis s pěknou dobou Playmate, což bude bonusový úkol. Po městě by takových časopisů mělo být na 50. Pak můžete používat telefon. Ten se hodí, hlavně když se potřebujete zbavit policajtů, kdy zavoláte podmáznutému úředníkovy a ten za poplatek 500 dolarů policisty odvolá. V domě pak máte ještě šatník, kde se můžete převlékat.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek (1920x400 z původních 5760x1200))

Předpokládám, že to bude fungovat jako v GTA, kdy se vám v šatníku bude některé oblečení objevovat v závislosti na misi, anebo si jej také můžete kupovat. Ostatně i v DEMO verzi můžete obchod s oblečením navštívit a něco si koupit. K oblečení se váže i jedna technologie APEX, o které si více povíme později.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek (1920x400 z původních 5760x1200))

Pak už nezbývá, než vyjít z domu. Ihned se dostanete do živoucího prostředí, které vypadá velmi dobře. Lidé chodí, mluví, auta jezdí. Vypadá to opravdu dobře. Hned vedle domu máte garáž se svými auty. Auto si ale můžete také ukrást. Stejně jako v prvním díle jsou auta důležitou složkou hry a myslím, že i se stejně důkladným zpracováním.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek (1920x400 z původních 5760x1200))

Hra nabízí dva jízdní modely, nezkoušel jsem ještě ovládat auta na volantu, tak jak jsem hrál první díl, ale předpokládám, že by to jít mělo. Hlavně na simulační mód, který by měl odpovídat jízdním vlastnostem aut z té doby. Na klávesnici se ten simulační mód moc nedá. Pak je tu jednoduchý jízdní model, který se na klávesnici v pohodě hraje, chování aut je ale pak stejné, jako v GTA. Samotné zpracování automobilů je dobré, mají destrukční model, který je lepší než v GTA, ale zase není o nic bohatší a dost mi vadí opravdu hnusné nedetailní textury v interiéru i v některých vnějších částech auta. Kruci máme rok 2010 a doba HD už dávno probíhá.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek (1920x400 z původních 5760x1200))

V samotném městě pak ještě můžete navštívit třeba bar a něco si dát, nebo restauraci. Pro nás je ale nejdůležitějším obchodem ten se zbraněmi. Zbraně jsou víceméně stejné, jako v prvním díle, což nám rozhodně stačí. Co mě trochu překvapilo, je že i velkou zbraň můžu lehce schovat a třeba brokovnici a samopal mohu mít u sebe stále. Doufám, že jde jen o vlastnost DEMO verze.

(Pro zvětšení klikněte na obrázek (1920x400 z původních 5760x1200))

Podívejme se ale na vlastní DEMO misi a také technické zpracování a náročnost na PC …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 857x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1442x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1096x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1177x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3757x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1456x
Komentářů: 0