ASUS představil na Gamescom novinky – OLED monitory 32“, 43 a 49“, WiFi 7 router a další novinky Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 23 srpen 2023
altZáplava ASUS novinek! Základní desky, skříně, zdroje, grafiky, chlazení, monitory a jiné periferie.

 

 

 

 

Gamescom 2023 odstartoval a ASUS je jedním z hlavních HW účastníků. A tak si připravil celou plejádu novinek pro hráče. A je tam pár zajímavých novinek …

  • Monitor ROG Swift OLED PG32UCDM

První 32palcový herní OLED monitor na světě s rozlišením 4K. Vyznačuje se superrychlou obnovovací frekvencí 240 Hz a dobou odezvy 0,03 ms (GTG). Využívá technologii QD-OLED, která poskytuje špičkový jas 1000 nitů, vynikající věrnost barev, široký gamut, výjimečný kontrast a vylepšené subpixelové rozložení pro jasnější a snadno čitelný text. Monitor je vybaven chlazením včetně vlastního grafenového materiálu, který chrání OLED panel před rizikem vypalování obrazu.

Funkce Smart KVM umožňuje uživatelům ovládat dvě zařízení pomocí jedné klávesnice a myši, aniž by potřebovali další hardware nebo software. PG32UCDM nabízí DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 a USB Type-C s funkcí napájení. Předpokládané datum uvedení monitoru na trh je v 1. čtvrtletí 2024. Cena zatím nebyla specifikována, ale určitě nebude nízká, ovšem už by neměla být ani nedostupná.

  • Monitor ROG Swift OLED PG34WCDM

34palcový ultraširokoúhlý (3440 x 1440) herní OLED monitor, se zakřivením obrazovky 800R, obnovovací frekvencí 240 Hz, dobou odezvy 0,03 ms (šedá-šedá) a s vlastním chladičem, který snižuje provozní teploty a riziko vypálení. Monitor PG34WCDM má špičkový jas 1300 nitů a je kompatibilní s technologií DisplayHDR True Black 400.

Zabudovaný Smart KVM umožňuje uživatelům ovládat dvě zařízení pomocí klávesnice a myši. Připojení USB 3.2 umožňuje velmi rychlý přenos souborů přes dva vstupní zdroje. Najdeme DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 a USB Type-C s funkcí napájení až 90 W. Očekává se, že tento model bude k dispozici v prvním čtvrtletí roku 2024.

  • Monitor ROG Swift OLED PG49WCD

Další novinkou v rámci nových OLED monitorů ASUS, je velký 49palcový herní OLED panel se super-ultraširokoúhlým displejem (5120 x 1440), panelem QD-OLED 1800R s obnovovací frekvencí 144 Hz a dobou odezvy 0,03 ms pro pohlcující herní zážitky. Pro lepší výkon a zajištění dlouhé životnosti panelu QD-OLED obsahuje PG49WCD vlastní chladič a grafenovou fólii pro lepší odvod tepla, která snižuje riziko vypalování a zvyšuje maximální jas až na 1000 nitů.

Vestavěná funkce Smart KVM umožňuje uživatelům ovládat dvě zařízení pomocí klávesnice a myši, a to vše bez nutnosti použití specializovaného softwaru nebo dalšího hardwaru. Uživatelé mohou přenášet soubory mezi oběma vstupními zařízeními prostřednictvím USB 3.2. Monitor nabízí celou řadu možností připojení včetně portu USB Type-C s funkcí nabíjení zařízení až 90 W, DisplayPort 1.4 a HDMI 2.1. Model PG49WCD bude v prodeji už letos a to od října 2023 a jeho cena bude 1499 dolarů (cca 40 tisíc korun vč. DPH).

  • Základní desky ASUS Z790

Během akce ASUS představil i „nové“ základní desky ROG Maximus Z790 Dark Hero, ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II a TUF Gaming Z790-Pro WiFi, které podporují procesory Intel Core 12., 13. a nadcházející generace. Tyto základní desky nabízejí rozhraní PCIe 5.0 a podporu pamětí DDR5 a poskytují uživatelům lepší konektivitu, možnosti ladění výkonu, efektivní řešení chlazení a řadu dalších funkcí.

Modely ROG Z790 Dark Hero a Strix Z790-A Gaming WiFi II jsou vybaveny technologií WiFi 7 a nejnovějšími anténami ASUS WiFi Q-Antenna, které umožňují výrazně vyšší rychlosti díky tomu, že do každého přenosu se vejde více dat. Konkrétně ROG Z790 Dark Hero nabízí šířku pásma až 320 MHz, zatímco rychlost spojení může dosáhnout až 5,8 Gb/s. Deska TUF Gaming Z790-Pro WiFi nabízí podporu WiFi 6E a obsahuje nejnovější ASUS WiFi Q-Antenna pro lepší bezdrátový výkon a pohodlné nastavení. 

Ve své podstatně tedy jsou upravenými již existujícími Z790 modely, jen v lehce pozměněném designu s vylepšením některých prvků výbavy. Na trh dorazí brzy s „novou“ Core 13000 sérií procesorů Intel.

  • Herní WiFi 7 router ROG Rapture GT-BE98 Pro

Jde o první čtyřpásmový herní router s WiFi 7 na světě, který využívá plný potenciál WiFi 7 s podporou 320MHz kanálů v pásmu 6 GHz a nabízí až o 160 % vyšší rychlost než předchozí generace WiFi 6. Modulace 4K QAM navíc vměstná do přenosů více dat, což má za následek až o 20 % vyšší maximální přenosové rychlosti, a poskytuje tak neuvěřitelné rychlosti až 30 000 Mb/s.

Díky dvěma dalším revolučním funkcím - Multi-Link Operation a Multi-RU Puncturing – navíc dokáže GT-BE98 Pro poskytovat rychlejší a efektivnější bezdrátové připojení. GT-BE98 Pro je vybaven herními funkcemi včetně tříúrovňové akcelerace her, herního portu a QoS, které snižují lagování a latenci při hraní her.

  • Kolekce ROG x Evangelion

ROG nedávno představila nejnovější produkty pod společnou značkou ROG x Evangelion, jejichž ústředním motivem jsou postavy EVA-02 a Asuka ze známého anime seriálu Evangelion. PC stavitelé a milovníci anime nyní mohou získat prémiové komponenty a periferie ROG vyvedené v klasickém červeno-oranžovém zbarvení EVA-02 s vlastními polepy a grafikou s motivem Evangelionu.

Patří mezi ně základní deska ROG Maximus Hero, grafická karta ROG Strix GeForce RTX , AIO chladič ROG Ryujin, herní skříň ROG Hyperion, držák grafické karty, herní periferie a další vybavení.

  • PC skříň ROG Hyperion GR701 White Edition

Je počítačová skříň formátu E-ATX, která nabízí podporu pro dva 420mm radiátory, čtyři 140mm ventilátory, kovový držák GPU, úložiště součástek, rozbočovač ventilátorů ARGB a dva porty USB typu C na předním panelu s rychlým 60W nabíjením.

Díky bílé hliníkové povrchové úpravě vnitřních rozvodů nabízí bílá edice kompletní vizuální přepracování původní skříně GR701 Hyperion, která doplňuje ostatní komponenty a produkty ROG z bílé edice. V rámci veletrhu Gamescom 2023 byly představeny také nový chladič ROG Ryujin III 360 ARGB White Edition a zdroj ROG Strix 1000W Gold Aura White Edition.

  • Grafická karta ROG Matrix GeForce RTX 4090

Grafická karta ROG Matrix Platinum GeForce RTX 4090 využívá jako první pro odvod tepla tekutý kov nanesený na matrici grafického procesoru GPU. Díky tomu vykazuje skvělé teploty, vynikající trvalý výkon a nižší hlučnost.

360mm radiátor s inovativními magneticky propojenými ventilátory v sérii, výkonnější čerpadlo a větší celoplošný chladící plech na grafické kartě společně zajišťují bezkonkurenční výkon a nejvyšší takt GPU po vybalení z krabice. Navíc se tato karta vyznačuje odvážným a moderním designem, který je ideální pro nejpokročilejší herní sestavy. Cena je pak ale také velmi odvážná ;).

  • Zdroj ROG Loki SFX-L 1200W Titanium

Vysoce výkonný SFX-L zdroj určený pro PC sestavy s malými rozměry (SFF). Díky velkým ROG pasivům zajišťujícím účinné chlazení dosahuje certifikace 80 PLUS Titanium a nabízí více než 90% účinnost od nízké po maximální zátěž.

Axiální ventilátor a osvětlení ARGB dodávají styl a funkčnost a harmonizují světelné efekty v celém PC systému. Loki 1200W je plně modulární a připravený na rozhraní ATX 3.0. Součástí je 16pinový kabel 12VHPWR pro podporu výkonných grafických karet. Desetiletá záruka zajišťuje spolehlivost a jistotu, takže je základem každé SFF sestavy.

  • Mechanické spínače ROG NX Storm

Mechanické spínače ROG NX Storm využívají kompozitní polyoxymethylenový (POM) materiál pro dřík a polykarbonátové (PC) pouzdro, které zajišťuje mimořádně hladký a hmatově příjemný stisk kláves.

Stěnová konstrukce dříku zvyšuje stabilitu a zabraňuje vnikání prachu. Tyto spínače jsou z výroby speciálně vyladěny a předem lubrikovány, aby byl zajištěn ostrý a klikavý stisk kláves spojený se známým "klapavým" zvukem. Spínače ROG NX Storm jsou kompatibilní s herními klávesnicemi ROG Strix Scope II 96 Wireless a ROG Strix Scope II.

  • ROG Moonstone Ace L

ROG Moonstone Ace L je herní podložka pod myš z tvrzeného skla, která nabízí velmi rychlé skluzy a snadné pohyby myši. Povrch podložky ROG Moonstone Ace L je vyroben z tvrzeného skla s tvrdostí 9H a nabízí výjimečnou odolnost a pevnost v tahu.

Dodatečná povrchová úprava skleněného povrchu snižuje hlučnost, takže pohyby po podložce pod myš zůstávají tiché a při hraní vás tak nebude nic rozptylovat. Plně silikonová základna doplněná stylovým označením ROG zajišťuje, že podložka pod myš zůstane pevně na svém místě.

  • ROG Raikiri Pro

Raikiri Pro je vysoce přizpůsobitelný ovladač, který nabízí všestranné připojení ve třech režimech - Bluetooth, 2,4 GHz RF nebo kabelové připojení pomocí USB-C garantující kompatibilitu s PC a notebooky. Lze jej dokonce používat s konzolí Xbox prostřednictvím kabelového připojení.

Vestavěný OLED displej lze naprogramovat tak, aby zobrazoval vlastní animace a stavové indikátory nebo přepínal profily ovladače, a to i během hraní. Mezi další intuitivní ovládací prvky patří čtyři levá a pravá tlačítka, která lze naprogramovat pro příkazy ve hře nebo pro provádění změn citlivosti joysticku za chodu. Mrtvé zóny si můžete přizpůsobit v softwaru Armoury Crate. Levý a pravý trigger lze také nastavit do režimu krátkého nebo plného rozsahu.

  • Inovace základních desek BTF

Inovativní řešení skrytých konektorů v podobě základní desky TUF Gaming B760M-BTF WIFI D4, základní desky TUF Gaming Z790 concept a grafické karty ASUS GeForce RTX 4070 BTF concept. Konstrukce se skrytými konektory zjednodušují vedení kabelů pro začínající PC stavitele a zlepšují celkový vzhled PC. Konektory jsou důmyslně ukryty na spodní straně základní desky a design BTF zajišťuje čisté vedení kabelů, takže je ideální pro nadšené stavitele PC. Skryté konektory navíc zlepšují proudění vzduchu, což vede k vynikajícímu chladicímu výkonu.

Grafická karta ASUS GeForce RTX 4070 BTF se může pochlubit zvlášť uzpůsobeným designem, který eliminuje potřebu tradičních 8pinových nebo 16pinových externích napájecích konektorů na kartě. Přidává nový konektor, který umožňuje přenášet napájení přímo ze slotu pro výkonnou grafickou kartu na základní desce. V kombinaci se základní deskou a šasi se skrytými konektory se výrazně zjednodušuje proces sestavování a organizace kabelů, protože odpadají viditelné kabely na přední straně počítače.

Samozřejmě se na některé z novinek brzy podíváme v testech a recenzích na DDWorld.cz. ASUS chystá ještě další novinky, které oznámí později ;). Na jednu jeho Gamescom novinku už jsme se podívali. A tou je nová verze jeho nejvýkonnějšího herního notebooku SCAR 17 X3D, která využívá nový AMD RYZEN 9 79450HX3D procesor. A podle našich testů jde opravdu o jasnou volbu pro náročné mobilní hráče, byť ASUS si neodpustil jeden přešlap:

Každopádně je evidentní, že ASUS se hodně orientuje na hráče a v současnosti má nejširší nabídku produktů ve své historii, a tak se rozhodně nudit nebudeme :).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Imhotep [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-23 22:58:13

Monitory super. Vidim tam zasadni novinku, zmena tvaru subpixelu neni jen tak. Jak vypada subpixel, kdo jim vyrabi panely? 1000nits je pro pouzitelne HDR minimum fajn a co maximum pri 100% bile? Novy LG meta panel do monitoru asi nema narok, zatim. Chlazeni je prevzata technologie Panasonicu a funguje vyborne na retenci + max jas, v TV svete jen top modely.
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-24 13:56:25
avatar
ROG Rapture GT-BE98 Pro - čtyřpásmový?
2,4/5/6/?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 873x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1447x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1098x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1179x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3760x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1457x
Komentářů: 0