Skončil mobilní veletrh MWC 2013 - na mobilním poli začíná být pěkná nuda a tabletová bublina Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 01 březen 2013
altNěkteří výrobci evidentně přešlapují spíše na místě a obecně začínají nabízet skoro všichni to samé.

 

 

 

 

Není to tak dávno, co jsme psali své dojmy z CES 2013 v Las Vegas, kde jsme měli našeho zástupce. Psali jsme o tom, že celý veletrh připomínal přehlídku ve stylu: "Tablet 100x jinak a stejně". Vzhledem k tomu, že právě ukončený Mobile World Congress 2013 v Barceloně je specificky zaměřený na telefony a tablety, tak nějak jsme věděli, že nemá smysl se tam hnát.

Jednak proto, že některé zajímavé novinky už byly k vidění na CES, ale také proto, že většina hlavních novinek pro letošní sezónu bude představena až v následujících týdnech. Naše podezření se bohužel potvrdilo od kolegů, kteří na MWC zavítali. Koncentrace novinek byla celkem nízká, nicméně pár zajímavých modelů se přeci jen objevilo.

  • HTC One a Nokia Lumia 720

Z představených novinek obecně zaujaly dvě. První z nich je pokus HTC zaútočit na absolutní špičku a zvrátit negativní vývoj loňského roku. Výsledkem je nový HTC ONE, o kterém jsme vás již informovali:

Druhou zajímavou novinkou, která se setkala s pozitivním ohlasem, byla nová NOKIA Lumia 720. Tímto smartphonem střední třídy s WP8 chce NOKIA opravdu prorazit a tak by měl být k dispozici za poměrně velmi příznivou cenu.

Rozhodně výrazně levněji, než se očekávalo a než byla stávající cenová politika NOKIA.

  • ASUS PadFone Infinity a Sony Xperia Tablet-Z

I na poli tabletů zatím na hlavní vlnu novinek teprve čekáme. Takže i v tomto segmentu bylo na MWC 2013 trochu prázdno. Toho využil zejména ASUS, který představil, troufám si říci asi dnes nejlepší kombinovanou smartphone/tablet platformu vůbec. Konkrétně třetí generaci stále unikátního PadFone, který kombinuje opravdu špičkový smartphone s tabletem, co by příslušenstvím. Podrobněji jsme vás o novém Pad Fone Infinity informovali zde:

 Solidní ohlas měl ale i nový tablet od SONY, která zatím na tomto poli díru do světa neudělala. Nová Xperia Tablet-Z by to mohla změnit. Výborné a odolné zpracování, kvalitní display s vysokým rozlišením, špičková SnapDragon S600 platforma a to vše za cenu kolem 499 euro.

MWC je ale opravdu spíše setkáním a konferencí než výstavou. Na mnoho novinek je stále ještě brzy, takže ohledně MWC nejsme z obsahu zklamaní. Rozhodně ne tolik, jako z letošního CES 2013, které nás záplavou tabletů na úkor nějakých skutečně zajímavých technologických počinů, skoro unudilo k smrti. Ačkoliv se výrobci snaží, na celém trhu v celé nabídce smartphone či tabletů, existuje jen několik skutečně zajímavých produktů, které se něčí odlišují a stojí za pozornost i za pořízení. Většina ostatního je si až na loga podobná jak vejce vejci. Obecně to sice vypadá, že o smartphone a tablety roste zájem, ale to je spíše uměle vyhnaný proces. U tabletů je to proto, že se stále jedná o novinku, ale už nyní mnoho z jejich současných majitelů aktuálně zjišťuje, že tablet vlastně ani moc nepotřebuje, takže tlak na nižší cenu k přilákání nových zákazníků, bude už letos velký. U smartphone je evidentní, že ty rostou hlavně na úkor klasických telefonů. Celý mobilní trh ale ve skutečnosti klesá, protože mnoho majitelů smartphone přístrojů je nemá důvod měnit zdaleka tak často, jako kdysi (nám to ale vlastně nevadí).

To samé dle našeho názoru čeká i tablety a i na MWC se o tom minimálně šeptalo. Zatím se samozřejmě skoro všichni tváří, že je všechno super a tablety porostou dalších 10 let tempem +150% ročně, ale mnozí už tuší, že tato "tabletová bublina" začne co nevidět splaskávat. Bohužel MWC v tomto ohledu neukázalo ani nenapovědělo nic o ničem, co by ukázalo nějaký technologicky skutečně zajímavý produkt, jež by platformu tabletů či smartphone posunul někam dál.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 16:25:57
avatar
Hlasíme preplněno .... potřebujeme se zbavit zásob
Anonymní  2013-03-01 16:37:51

Bude sa v mobilnom sektore iskriť .Kto zaplatí to ohromné množstvo nepredaných smeidov?
Diablo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 17:18:20
avatar
Skoncia ako akciove u mobilnych operatorov a nasledne u zakaznikov
Anonymní  2013-03-02 14:22:53

No neviem ci sa nájde dosť .... aby si zobrali predražený paušál + k tomu nepredajný "mobil"
MinoNKA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ...a tabletová bublina... 2013-03-01 18:10:09

...a tabletová bublina..."žeby praskla ?"

Aj ja by som chcel nový fón. Nokia hodila N900 cez palubu,zdá sa mi,že aj nadšenci z maemo.org tiež majú trvalé voľno. Vyrobte mi niečo malé,cca 4 palce s plnou QWERTY prosím...
Jano952 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 11:54:33

asi marne cakam na mobil ako SE Vivaz Pro ?!
s mojim prstom teda neako uzasne na dotykacoch pisat neviem a vysuvatelna klavesnica by bola pre mna spasenie, kezde na tej od velkosti prsta az tak nezalezi ...
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-01 20:35:33
avatar
V dnesnej dobe uvadzat tablet za 500 euro je samovrazda, tie nove veci by mali stat tak maximalne polovicu z tej sumy.
Sallvator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re 2013-03-02 00:19:53

trh je již tablety a smartphony přesicený, a začne pozvolna klesat, hlavní podíl si ukousl apple a smasung ti zustanou dale primárnímy výrobci

ikdyž stejně nechapu smysl tabletu když si každej muže koupit ipad který je jako jediný opravdu Tablet s velkým T a využije potenciál naplno
MinoNKA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 12:11:38

...a prečo si myslíš,že len Apple vie robiť tablety ? Mne sa Apple tablety páčia rovnako ako Samsungy,Sony či Ainol aj nejake ZTE či jako sa to volá...
Sallvator [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re 2013-03-02 13:20:24

no měl jsem nexus 7, Samsung galaxy 10tku a mam ipada a prostě ipad je ipad, je to hlavně o OS, iOS díky naskoku kterej nabralo dělá s ipadu jednou tak dobré zařízení než jsou tablety s androidem.

Tablet dělá tabletem hlavně obsah a tam ios vladne.

když k tomu přidáš nejlepší výdrž na trhu, odladěnost a retina displei kterýmu konkuruje jen par androidu tak prostě lepší tablet není

A třeba mě se i designem a materialem nejvíce líbí apple, měl sem vždy slabost pro hliník ... ale tam už je to o preferencích zakazníka, i Sony má pekné tablety a naopak ty samsungovské hnusy na to se nedá koukat
573v0 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-03 09:50:28
avatar
No za seba môžem povedať že do iného tabletu než do iPadu by som žu nešiel. Mal som iPad1, ten mi ukradli tak som si povedal že nejdem za ťažké prachy kupovať ďalší ipad, postačí mi Nexus. Lenže vyladenosť giest iOSu posúva iPad do úplne inej roviny- mám na mysli hlavne prepínanie aplikácií gestom prejdenia 4 prstami po obrazovke- okamžite sa vám prepne aplikácia ktorá bola aktívna pred tou aktuálnou. Vďaka tomu sa stala práca v 2 a viac aplikáciách súčasne jednoduchou takmer ako na Windowse, kdežto na čomkoľvek androidovom sa treba dostať do taskmanageru a kliknúť na aplikáciu s ktorou chcem práve robiť, alebo ešte horšie- tlačidlom home sa vrátiť na plochu a stade spustiť požadovanú aplikáciu. To je proste naprd... Fakt si to skúste u nejakého Apple resellera na iPade- otvorte si nejaký článok na Safari a popritom píšte s niekým cez IM- prepnutie aplikácií je otázka sekundy a stačí jeden intuitívny pohyb. Toto je u mňa v podstate jediná vec ktorá robí z iPadu niečo viac než sú ostatné tablety, lebo spracovaním nie je zas tak výnimočný, soft sa zoženie na android dokonca za lepších podmienok (ideálne zadara) no a android už nie je taká sračka jak to bolo na jeho počiatku (i keď aj teraz sa mi na SGSII občas kusne), no a nemožnosť priamo kopírovať súbory z PC do iZariadenia je priam smutná...
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-02 11:20:44
avatar
No, zas taková nuda na mobilním trhu není, zajímavosti se najdou, ale to je spíš pro toho, kdo se o to zajímá. A velikost a rozlišení displeje nebo foťáku nikoho neohromí. Mě třeba zaujalo, že Nokia dala Super citlivý displej i do nižší třídy. A vůbec bude zajímavé sledovat, jak se téhle firmě bude dařit, protože 720 a hlavně 520 (která má podle mě mnohem lepší poměr cena/výkon) by mohly být prodejní trháky. Ale jak říkám, většinu lidí na současných novinkách nic moc nezaujme, ti byli hotoví naposledy z toho, že se vůbec na telefonu objevila nějaká CIF kamerka.
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - E-ink smart 2013-03-03 09:52:01
avatar
lajk dyz

http://www.eink.com/blog/?p=206#more-206
AndyF1 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-05 08:21:42

Tusim globalny obchod prepalil tempo. Obzvlast co sa tyka elektroniky. Efektivne sa to vyraba len vo velkych seriach. Takze kazdeho pol roka nachrlime seriu "akoze noviniek" ktora do 2 mesiacov zasiti trh.
Takymto tempom predbiehaju aj vlastny 1-2 rocny zarucny cyklus riadeny kurvitkami..
Nastastie pre vyrobcov /na smolu ekologov je tu stale velke stado "oviec" co "upgraduju" na nove pristroje len kvoli minimalnemu vylepseniu parametrov/"uzitkovej hodnoty"
V takom tempe sa da tazko prichadzat s naozaj zaujimavymi prevratnymi zmenami kvoli ktorym by sa naozaj oplatilo nahradit stare(ale fungujuce) novym vyrobkom.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1200x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 988x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1110x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3699x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1437x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 5