GIGABYTE Z790 AORUS ELITE X WIFI7 – TEST a RECENZE posílené desky pro Intel Core 14000 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Úterý, 17 říjen 2023
Přejít na obsah
GIGABYTE Z790 AORUS ELITE X WIFI7 – TEST a RECENZE posílené desky pro Intel Core 14000
Základní deska
Testy a výkon desek v praxi
Provozní vlastnosti a taktování
Závěr a hodnocení
altVysoká spotřeba procesorů Intel nutí výrobce desek k podstatným vylepšením. A tohle je jedna z nich.

 

 

 

 

  • GIGABYTE Z790 AORUS ELITE X WIFI7

                       – TEST a RECENZE posílené desky pro Intel Core 14000

Intel uvádí na trh „novou generaci“ procesorů Core 14000, což ale jak víte jsou prostě jen přejmenované Core 13000 s vyššími takty, a ještě větší spotřebou, zejména pokud vypnete napájecí limity. Pak není „problém“ aby tyhle mainstreamové procesory atakovaly až 500W spotřebu! Výkon tomu sice absolutně neodpovídá, ale spotřeba je to pořádná. Což klade nejen nároky na chlazení samotného procesoru, ale zejména obří nároky na zpracování základních desek. Přidejme k tomu fakt, že výrobci grafických karet dělají karty, které váží i několik kg a mají rozměry menší počítačové bedny a to je další věc, se kterou se musí výrobci základních desek vyrovnat, protože takovéhle karty už dokáží strhnout slot. Výrobci základních desek tak uvádí nové vylepšení Z790 modely desek. A dnes se na jeden takový podstatně posílený model podíváme.

  • GIGABYTE Z790 AORUS ELITE X WIFI7

Samotná platforma samozřejmě není vůbec nová, je to stále Z690/790 a LGA 1700 patice, podporující Core 12000/13000 a „nově“ tedy i Core 14000 procesory. Tato stará platforma má bohužel nevýhodu, že má jen 16 PCIe Gen5 linek, které jsou ovšem zbytečně přiřazeny jen do grafického slotu, kde je nijak nevyužijeme a všechny M.2 SSD sloty, jsou jen PCIe 4.0, ačkoliv Gen5 SSD na trhu už jsou. To se tedy prostě nezměnilo a nezmění u této platformy. Výrobci desek tak vylepšovali zejména fyzické zpracování desek a některou vedlejší výbavu. A to je přesně případ i této desky.

Gigabyte se zaměřilo hlavně na fyzické zpracování, kdy deska má masivní 8vrstvé PCB s 16+1+2 VRM a masivními pasivy, které to chladí. S ohledem na nároky procesorů Intel, je to absolutně nezbytné, aby vůbec byla šance to spolehlivě provozovat s vypnutými limity.

Současně Gigabyte fyzicky posílilo i některé konektory a sloty. Kromě M.2 slotů se největšího fyzického posílení dočkal ten hlavní grafický slot. Ten byl výrazně zesílen a současně mu Gigabyte vytvořilo vnější kovové obrnění, kdy je to sešroubováno i zespodu.

Abyste tenhle konektor vyrvali, museli byste na to vyvinout podle Gigabyte nějakých 58kg! Tohle by tedy mělo přežít i osazení velkých těžkých grafik a nějakou tu nehodu při transportu, pokud by ta karta nebyla správně přimontována ke skříni.

Gigabyte posiloval i testovanou podporu pro opravdu rychlé DDR5 paměti, ačkoliv cokoliv nad Intelem oficiálních DDR5-5600MHz je samozřejmě bez záruky a prostě taktování. Gigabyte zapracoval ale na OC funkcích a systémech taktování všeho možného i nemožného, ačkoliv testovaná deska není vyloženě TOP OC model, rozhodně má vše, co je pro domácí taktování třeba.

GIGABYTE Z790 AORUS ELITE X WIFI7 není zdaleka nejdražším modelem v Z790 sérii, není tedy ani nějak přerostlá. Jedná se o standardní ATX formát, ale výbavu má přesto velmi bohatou. Potěší 4x M.2 (i když tedy jen Gen4), je zde 2,5Gbit LAN, solidní integrovaná zvukovka ALC1220 s posílením no a asi největším vylepšením proti předchozí generaci Z690 desek, je nová Wi-Fi 7 s novou anténou.

Takže se na ni podívejme podrobněji …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 845x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1472x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2245x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1992x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1322x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1