ASUS ROG Rapture GT-AX6000 – TEST výkonného herního routeru. Aneb i router může vypadat. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 25 září 2023
Přejít na obsah
ASUS ROG Rapture GT-AX6000 – TEST výkonného herního routeru. Aneb i router může vypadat.
Router
V praxi a závěr
alt

 

 

 

 

  • ASUS ROG Rapture GT-AX6000

        – TEST výkonného herního routeru. Aneb i router může vypadat.

Router, to je ta tajemná krabička s anténkami, o které většina lidí ví, že existuje a poskytuje dnes naprosto zásadní k životu jménem Wi-Fi, bez kterého má spousta lidí dnes téměř život ohrožující potíže, pokud k tomu nemá přístup :). Nicméně většina uživatelů víc, než že něco jako router existuje, nechce řešit a chodí kolem něj po špičkách :). Záhady a složitosti jménem síťové prvky, jsou pro většinu stejně abstraktní věc, jako kvantová mechanika. Řekl bych, že router je asi nejzásadnější současné zařízení, které prakticky má a potřebuje téměř každý z nás v každé domácnosti i firmě, a ovlivňuje hodně, ale prakticky nikdo z nás jej náležitě neřeší a nechce řešit.

ASUS se celkem originálně snaží, udělat routery alespoň trochu zajímavé téma pro běžné uživatele. A pravidelně jim je ukazovat vedle běžných HW produktů v jeho nabídce. A asi s tím nějaký úspěch mít musí, protože tohle není první „herní router“ v jeho portfoliu. A tím herní je myšlen zejména vnější design, který je velmi „výrazný“. Stejně tak má „herní“ design rozhraní a některé extra funkce. ASUS se prostě snaží relativně běžný router zabalit tak, aby nadšenci z řad hráčů a běžných uživatelů řešili i tenhle zásadní produkt, který vám umožní vaše mobilní a PC zařízení s novými generacemi rychlých LAN či Wi-Fi sítí, opravdu využívat.

  • ASUS ROG Rapture GT-AX6000

Tohle je „méně okázalá“ verze dnes už legendárního „pavouka“, tedy masivního herního routeru Rapture GT-AX11000, který ASUS před několika lety představil. Ten už má i nástupce v podobě WiFi6E modelu ASUS GT-AXE16000. Kromě neuvěřitelného počtu antén a okázalého designu, byla šílená i jeho cena, která dosahovala ceny běžného počítače. ASUS ale naštěstí časem představil i cenově rozumnější model herního routeru, jako právě dnes testovaný ROG Rapture GT-AX6000.

Ten už je na trhu od první poloviny 2022, tedy v době testování a vydání tohoto článku už nějaký rok a půl, a je tak již prověřeným produktem. Asi nejlepší je dnes fakt, že cenově nyní dává i trochu smysl, protože původní doporučená cena byla přehnaných 400 dolarů v době uvedení, tedy cca 11 tisíc. Dnes už se běžně prodává kolem 6 tisíc korun. Stále ranec peněz, ale už jde o částku, o které se dá za slušný domácí router přemýšlet. Speciálně pokud chcete designově něco zajímavého, kdy v tomto ohledu nemá ASUS moc konkurence.

Jedná se tedy o dvoupásmový WiFi 6 (bohužel ne 6E) router s přenosovou rychlostí až 6000 Mb/s (celková přenosová rychlost je 1148 + 4804 Mbps). Má 2x 2.5G WAN/LAN Port, Veškerý síťový provoz procházející přes 2.5G port má nejvyšší prioritu a 2.5G port tak dokáže plně využít potenciál WiFi 6. vedle nich jsou tu také dva USB porty, které mohou obsluhovat různá zařízení.

ASUS se chlubí také poměrně výkonným základem, kdy jej pohání čtyřjádrový procesor (SoC) Broadcom na 2GHz s 1GB DDR3 RAM a je tak výkonnější, než co měla vlajková loď, tedy GT-AX1100. Samozřejmě je router opatřený celou řadou technologií, včetně ASUS AiMesh nebo ASUS RangeBoost Plus pro zlepšení dosahu signálu atd.

Tak se na něj podívejme podrobněji …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1060x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1591x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2284x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2023x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1341x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1318x
Komentářů: 1