AMD RYZEN 7 8700G – TEST a RECENZE nejvýkonnějšího APU procesoru pro desktop Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Pondělí, 29 leden 2024
Přejít na obsah
AMD RYZEN 7 8700G – TEST a RECENZE nejvýkonnějšího APU procesoru pro desktop
AMD RYZEN 7 8700G - Procesor a testy
CineBench R23 - Renderování
7-Zip komprimace dat
Blender - rendering
Video Encoding
Herní výkon s Radeon RX 7900 XTX
Výkon integrované grafiky v procesorech
Spotřeba, teploty a taktování
Výkon, cena a výhodnost
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

  • AMD RYZEN 7 8700G – TEST a RECENZE

                                         nejvýkonnějšího APU procesoru pro desktop

Dočkali jsme se! Nová generace výkonných APU, tedy procesorů s čipem zahrnujícím procesorovou i grafickou část na jednom kusu křemíku, je tu! Jde pochopitelně o již důvěrně známé 4nm čipy PHOENIX, které doposud byly dostupné pouze v mobilních procesorech RYZEN 7040/8040, kam je tento typ čipu primárně navržen. Stejný čip najdete i v herních kozolích do ruky pod označením RYZEN Z1 Extreme. Nakonec tedy AMD uvádí i verzi pro desktopovou AM5 platformu, která díky vyšším TDP bude vůbec nejvýkonnější variantou. V hlavní roli je samozřejmě ona výkonná integrovaná grafika nové RDNA 3 architektury. Čip je zajímavý také tím, že vedle procesorové ZEN 4 části má ještě specializované XDNA výpočetní jednotky pro AI.

Dnes se podíváme na vůbec nejlepší a nejvýkonnější verzi, tedy 8jádrový/16vláknový RYZEN 7 8700G s integrovanou Radeon 780M grafikou. Už předem prozradím, že jde s velkým náskokem o nejvýkonnější desktopový APU procesor na trhu. Generační posun i posun vůči čemukoliv, co v podobě procesoru s integrovanou grafikou bylo do této doby na trhu, je ohromný.

  • AMD RYZEN 8000G

Některé asi překvapí označení, co by RYZEN 8000 série místo RYZEN 7000G. Důvodem je fakt, že AMD změnilo před časem logiku svého číslování. První číslovka vlastně nevyjadřuje generaci, ale modelový rok. Nicméně tuhle logiku doposud široce používalo jen u mobilních procesorů, které se liší ještě dalšími číslicemi.

V případě desktopových procesorů byla použita starší logika, tedy první číslo bylo označení modelové generace. Nicméně zdá se, že to se nyní mění, a i desktopové procesory pro rok 2024 budou mít označení RYZEN 8000. Podle mě by označení 7000G bylo více na místě, přeci jen architektura CPU je stejná ZEN 4, ale budiž. Faktem nicméně je, že standardní čipletové desktopové RYZEN 7000 procesory a nové RYZEN 8000G pro AM5 platformu, spolu nemají fyzicky z hlediska čipů vlastně nic společného. RYZEN 7000 pro AM5 je čiplet s 5nm ZEN 4 čipem (nebo dvěma u RYZEN 9) vedle kterého je ještě 6nm I/O čip s výbavou včetně malé integrované RDNA 2 grafiky. RYZEN 8000G má sice stejnou CPU architekturu, ovšem jde o 4nm čip, jehož součástí je 8jader ZEN 4 ale také masivní integrovaná grafika RDNA 3 architektury a navrch XDNA výpočetní AI jednotky. Samozřejmě desktopové procesory vypadají zvnějšku fyzicky stejně, ale uvnitř je prostě úplně odlišný kus křemíku.

Použité APU je primárně navrženo pro mobilní použití a obecně tam, kde je vysoká míra integrovanosti a efektivity zásadní. Pro klasický desktop je čipletové řešení procesorů lepší. Proti minulosti také mají všechny RYZEN 7000 (až na výjimky), vždy malou integrovanou grafiku. Není to jako dříve, kdy RYZEN 5000 a starší procesory nemají standardně žádnou integrovanou grafiku a APU byly prostě jediné řešení, které ji nabízelo. Pokud tedy potřebujete základní multimediální zobrazovač „textu na monitor“ je malé RDNA 2 v současných RYZEN 7000 čipletech naprosto dostatečné. Ovšem AMD rozhodně nekončí ani s vývojem těch APU. Tedy „AiO“ řešením vše v jednom. Byť primárně jsou a budou pro mobilní a kompaktní platformy. Po dlouhém čekání nakonec dorazily i klasické AM5 varianty stávající generace.

Samozřejmě v desktopovém provedení si AMD mohlo dovolit tyhle čipy poslat na vyšší hodnotu TDP. U mobilních variant je k dispozici od 15 po 30W, u desktopu má 65W, tedy až 88W reálné spotřeby. A to znamená také vysoké takty, jak CPU, tak hlavně výkonné iGPU části v porovnání s frekvenčně pomalejšími mobilními verzemi. Stále samozřejmě mají maximálně 8 procesorových ZEN 4 jader a 12CU grafických RDNA 4 jednotek v plné specifikaci. AMD uvádí dvě základní desktopové varianty postavené na PHOENIX čipu. A to RYZEN 7 8700G (8jader a 12CU) a RYZEN 5 8600G (6jader a 8CU).

  • AMD RYZEN 7 8700G – nejvýkonnější APU pro desktop

Dnes se podíváme na to nejlepší, konkrétně 8jádrový RYZEN 7 8700G s výkonnou plně aktivní RDNA 3 grafikou s 12 CU jednotkami. Procesor má také specializované XDNA výpočetní AI jednotky. Proti klasickému 8jádrovému ZEN čipletovému řešení, má čip menší cache, jinak je CPU část architektonicky stejná = ZEN 4.

RYZEN 7 8700G je přímý nástupce RYZEN 7 5700G (ZEN 3), který byl nejvýkonnějším desktopovým APU řešením na trhu hodně dlouho. Jde totiž o procesor pro starou AM4 platformu. Tak dlouho na nové výkonné APU čekáme. 5700G je také APU čip, konkrétně starší generace 7nm ZEN 3 s VEGA 8 iGPU, na mobilním trhu prodávaný jako RYZEN 5000U série.

 

Počet jader/vláken procesorové části se sice nezměnil, ovšem architektura ano (ZEN 4). Zcela odlišná je integrovaná grafická část, kdy novinka má o několik generací mladší architekturu (RDNA 3 proti VEGA) a také je silnější. Velkou roli bude hrát také platforma, kdy z AM4 a DDR4 pamětí, přecházíme na AM5 a mnohem rychlejší DDR5, které budou velkým přínosem hlavně pro výkon integrované grafiky.

Tak se podívejme, co novinka nabízí v praxi …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 899x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1503x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2254x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1999x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1325x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1306x
Komentářů: 1