Už jen 3 týdny bude Windows 10 zdarma – tedy alespoň prozatím Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 08 July 2016
altMicrosoft se zatím tváří neústupně a prý dodrží lhůtu jednoho roku, která vyprší 29.7.2016.

 

 

 

 

O nabídce přechodu z Windows 7/8/8.1 zdarma na Windows 10, ví asi každý uživatel těchto systémů. Pokud ne od nás, tak určitě jej MS informuje příslušnou vyskakovací nabídkou přímo v jeho systému. Pokud jste tak ještě neučinili, ale chcete a odkládáte to z nějakého důvodu, pak vás musíme upozornit, že nabídka brzy vyprší.

Konkrétně 29.7.2016, kdy uplyne jeden rok od vydání Windows 10. A právě jeden rok MS avizoval, že bude nabídka přechodu zdarma (za určitých podmínek), platná. Prozatím to vypadá, že Microsoft hodlá dodržet slovo a opravdu po tomto termínu už bezplatný update nebude možný.

Windows 10 i díky této masivní „kampani“ je zatím nejúspěšnější z nových Windows, který se kdy objevil. Za jediný rok se dostal na více než 350 milionů počítačů a aktuálně drží již 20% podíl mezi OS. Z osobních zkušeností mohu přechod jen doporučit (vypněte některé sledovací funkce, pokud se něčeho obáváte) a jinak je tento systém o dost lepší než Windows 8/8.1 a dokonce i lepší než Windows 7. Pokud jste hráči, pravděpodobně už na W10 jedete, protože se blíží doba, kdy stále více her už bez W10 a DirectX12 nerozjedete. Pokud tedy můžete, chcete, rozhodně doporučuji nabídky využít, protože ušetříte minimálně 3 tisíce korun, co vás pak bude nový systém W10 minimálně stát.

Osobně si ale myslím, že MS na nás určitě ušije nějakou kulišárnu. Windows 10 jako update zdarma je úspěšný, MS nahání rychle spoustu uživatelů, takže bude muset a určitě bude chtít přijít s nějakou další nabídkou, aby počet uživatel W10 rostl a starší verze Windows se pokud možno podařilo co nejrychleji „dostat z oběhu“. Bez tohoto „zdarma“ programu nevím, jak MS chce dosáhnout své miliardy zařízení s W10 už příští rok, protože tohle si slíbil při vydání W10 loni. Spoléhat se přitom nemůže moc na mobilní zařízení (telefony/tablety), prim s W10 hrají stále počítače a také Xbox. Každopádně k aktuálním 350 milionům potřebuje ještě 1 miliardy 650 milionů, aby splnil svůj cíl. Nic proti, ale podle mě bude muset MS rozdávat ten W10 vyloženě zadarmo a to i k Apple počítačům aby toho tímhle tempem dosáhl ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Na W10 jsem upgradoval.... 2016-07-10 23:27:47

vyzkoušel, zjistil co všechno nefunguje a radostně jsem systém W7 obnovil z klonu disku. Ta úžasná možnost "downgrade" z w10 totiž kurví některý nastavení, návrat není 100%.
Nicméně pro lidi, co maj PC na hraní, čumění po internetu a nechtějí se starat, asi OK. Na seriozní práci to furt není a pokud nebude možnost mít systém aktualizací 100% pod uživatelskou (administrátorskou) kontrolou nikdy ani nebude.
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Re: 2016-07-11 11:10:42

... taky jsem nainstaloval 10 a ony mi deaktivovaly Win7 na 2 disku (ne patrition, ale fyzický 2. disk)... a nepomohlo nic... naštěstí je to na PC jen na hraní pro děti, které se používá max. 2x za týden...

... tímto jsem s desítkami skončil a na ostatní PC mi už nesmí... jak tu někdo psal Win10 = virus a ne OS...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 12:39:02

Takže jsem nebyl zbytečně paranoidní když jsem před instalací win10 odpojoval Saty ostatních disků(win7 se po připojení do desky pak jen projel checkDiskem). Desítky nehodlám používat jen doufám, že za pár let snad budou trošku použitelný systém.
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 13:57:23

Tak nechat zapojený jen disk na nový systém, to je snad normální. Ja nainstaloval na nové SSD W10 v lednu a starý systémový disk jsem nechal nezapojený v počítači.
Čekal jsem, že budu pár týdnů disky přehazovat, ale během pár dní jsem u W10 zůstal.
Česlo Česlič [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 14:23:23

... 1. na starém disku mají děti hry...

... 2. instaloval jsem taky při odpojeném starém disku a vše bylo OK, ale při jednom startu desitek to prostě zrušilo aktivaci těch 7 (asi po týdnu provozu)..
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 00:13:07
avatar
Já na ně přešel před měsícem a něco umne je vše ok co jsem potřeboval aby fungovalo jede na 100% co šlo povypínat aby to neodesílalo nějaké info jsem vypnul zasebe mohu doporučit.
caduto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 01:04:45

Jediné co mě štve je vázanost na desku mám už postarší kousek a není teď love na novej a takhle budu pak tak či tak řešit widle znovu pokud někdo zná nějakém spolehlivý způsob tak pište jen dodám že volat na centrálu kde neumí česky je pro většinu nepoužitelné
AlmightyCraft [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 01:14:24
avatar
cituji: "jak MS chce dosáhnout své miliardy zařízení s W10 už příští rok" "Každopádně k aktuálním 350 milionům potřebuje ještě 1 miliardy 650 milionů"

tak kolik chce MS těch zařízení s W10? 1 nebo 2 miliardy (samozrejme že chce co nejvíce) výpočet, nebo jen překlep?
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 07:20:24

Ona je otázka, co s těmi uživateli pak chce dělat. Velký počet uživatelů měl fungovat jako motivace, aby vznikalo více aplikací do Storu. Bohužel zatímco se snaží protlačit více uživatelů na Win10 na PC, tak zcela zabili svou platformu na mobilech. Zatímco Win 8.1 v mobilech šlapal bez problémů a HW mu stačilo to, na čem by se Android dnes ani neprobudil k životu, tak přechodem na Win10 v mobilech to zcela zazdili. Zabugované, HW nenažrané, v podstatě nepoužitelné na některých telefonech. Stačí si poslechnout zkušenosti uživatelů oblíbené Lumie 640 po updatu.

V mobilech, kde měly aplikace ze Storu největší smysl, tak prakticky skončili. Surface mobily zatím nevypadají, že by mohly být masovou záležitostí. A cpát ty nesmyslné dlaždice do desktopu, nesmyslně schozofrení rozhraní ve Win10, nebo nutit uživatele, aby si něco instalovat ze Storu ... v PC sféře ... Proč by to někdo dělal?
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 01:29:22
avatar
Uživatelská kontrola lze vynutit! Na novém kompu s i7 Skylake jsem nezaznamenal s W10 žádný problém. Tam jsem ale kupoval krabicovku W10, protože logicky tam žádný jiný OS nebyl.
Na druhém starším stroji s Win 8.1 proběhl upgrade na Win 10 bez problému, problém byl posléze s ovladači na technologii Enduro (přepínání grafik). Ani ne tak s ovladači, jako s nuceným windows updatem. Ale abych vysvětlil - Jedna grafika je na architektuře WLIW-4, bylo potřeba zjistit nejnovější ovladač, který ještě tuto grafiku podporuje. To jsem po chvíli hledání zjistil, že je 15.7. Nainstaloval jsem ho tedy. Dále jsem hledal nejnovější pro dedikovanou. Ten je 16 něco a nabídne ho i windows update. To je sice pěkné, jenže pak přestane přepínání grafik fungovat a jede se pouze na dedikovanou. Bohužel defaultně windows update tam ten ovladač cpe, takže i když si tam dám ovladače funkční, protože jsou starší, tak mi je windows update přebije nefunkčními.
Řešení: na fórech microsoftu se nakonec proklikáte k malé utilitce, kterou si stáhnete a ta vám dovolí jmenovitě některé updaty zakázat (včetně update driverů). Takže jde to, jen to jde méně snadněji a je třeba více hledat a méně nadávat.
BTW Enduro funguje na Win10 kombinaci WLIW/GCN grafiky. Jen je potřeba:
1. Nechat si přes windows update najít nefunkční ovladač
2. Jakmile je stažen a připraven na instalaci, stáhnout příslušnou utilitu a radeon ovladač zakázat a vyhodit z windows update (včetně HDMI driveru)
3. Nainstalovat 15.7 pro WLIV grafiku
4. Nainstalovat 15.12 pro GCN grafiku. Tohle jsou poslední ovladače (první crimson), kde tahle kombinae grafik funguje. Vtip je v tom, že pokud nainstalujete pouze 15.12, systém nebude mít ovladač na WLIV grafiku a pokud použijete novější, nebude Vám fungovat enduro. Aby toho nebylo málo, tak 15.12 už ani nejdou od AMD stáhnout, mají tam chybu, takže je musíte najít jinde.
A to je vše, vše jede jak má na nejnovějších ovladačích, které to ještě podporují. Byl to dvoudenní výzkum, ale nakonec se to vyřešilo. Kdo je líný, ať si zůstane na W7/8, mě krásně jede WIN10 na 3 roky starém notebooku s endurem
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 06:45:07

JJ, editace registry, nastavení politiky, stažení nešikovné MS utilitky.. a furt je to horší než v W7,8. Jediný spolehlivý postup pro W10 jak získat 100% kontroly nad updaty je instalace WSUS serveru. A to doma vážně dělat nebudu. Plus ten debilní nápad, že do nouzového režimu můžu restartnout jen z plně naběhlého režimu normálního.... fakt dokonalá píčovina.. co když vlivem update ovladačů nenaběhne? Ono je tedy i tohle obejitelné, a poměrně snadno, akorát se na to musí myslet PŘED tím, než dojde k problému a nastavit si boot...Opět, je to horší než W7,8.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 10:18:21
avatar
jako musím uznat, že běžný Franta uživatel si s problémy na WIN10 poradí méně než na WIN7/8 a problémy tohoto typu by asi nevyřešil vůbec. Já ve WIN10 vidím ten jasně nastolený trend "všechno automaticky, všechno default" ala Apple. Je pravda že 95% lidí tohle preferuje a dokud není s něčím problém, tak to i funguje. Pokud ale problém je nebo nechcete ten default, tak je čím dál více složitější mít to jinak. Skoro mi to přijde, že za pár let si nebudeme moci vůbec nic rozhodnout ani měnit. V podstatě takový komančizmus - všichni budou mít všechno stejné, akorát za to budou platit kapitalistickou cenu (předražené), to je opravdu ironie
xind [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 06:20:15
avatar
god bless ať už to skončí proboha
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 07:11:56

Dost pochybuju, že ten virus přestanou šířit dobrovolně...

I když hrozba dalších žalob už je alespoň donutila dát uživateli možnost přechod jasně a jednoduše zamítnout.

Doma na zábavu, pokud z nějakého důvodu musíte hrát nějaký ze současných titulů pod DX12, tak je to tak nějak OK. Ale do pracovního PC tenhle balast prostě nesmí.
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 08:42:26

To jsi Honzo napsal správně, že se dostal do více jak 350 miliónů počítačů a ne že by byl chtěně nainstalován, zatím se pořád šíří jako virus, tak uvidíme jak se bude rozšiřovat za tři týdny..
miso [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 11:21:42

Citace:
ušetříte minimálně 3 tisíce korun


No možno neviem počítať (nie som žiadny ješita a preto si to rád nechám vysvetliť). Keď si mám s každou novou MB kupovať nový OS tak v tom žiadne úspory nevidím.
Navyše tie problémy so šírením vecí z PC už odstránili? Človek môže mať akurát problémy ak mu z PC začnú unikať osobné údaje napr. iných osôb, s ktorými pracuje - to by bolo veľmi drahé.
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 18:14:09

Aj ked mas OEM verziu, zavolas na podporu a oni ti to aktivuju. Ak nie jeden operator, tak dalsi.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 14:29:32

Za rok s windows 10 mám asi víc problémů než za 6let na windows 7, a to na tom stejném hw. Jediný problém který jsem si na W7 nezpůsobil sám byl rozhašený win update (zabíral celou volnou RAM). Za to na W10 mám naprosto náhodné zamrzání,opakující se nefunkční start (a všechny přidružené věci jako kalendář,ovládání hlasitosti,...),nejde nainstalovat aktualizaci 1511 (už 3x skončilo chybou a "konfigurace" zpět). A to mám legální ENTERPRISE edici..kdybych na ně nešel čistou instalací tak sem to vrátil zpět do w7 ultimate
Bosnak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-11 16:48:23

Na Win Update ve W7 je MicrosoftFixit50123.msi Windows6.1-KB947821-v34-x64.msu WindowsUpdateDiagnostic.diagcab , něco zabere vždy (ta přeinstalace - *KB* vždy ).
Jinak co mě na W10 dostalo naprosto dokonale je imbecilní WindowsUpdate.log. Za prvé je nečitelný, protože již není v nemoderním TXT formátu. Nicméně, člověk se dozví, že si má použít CMDLET. Jako blbec jsem tomu skočil na špek, peckou chroupalo, chroupalo až mi vychroupalo, že hotovo a výsledek čitelný pro nemoderní komponentu (admina) najdu na ploše. Málem mě jeblo, žádný podrobný log s číslama chyb, jako ve W7, ale povšechná informace, že při instalaci záplaty XY došlo k nějaké chybě. Tohle si MS může též strčit do zadele.
PS: W10 mám nainstalovaný a ne jedny... ale na virtuálkách....
cert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kde je Vulcan? 2016-07-11 16:08:59

Ja bych se na desitky vybodl, ale na hernim PC mi nic jineho nezbyde. Kdyby na hrani stacil vmware image, tak jdu do toho, ale mam obavy, ze tim znatelne klesnou fps. Asi zabehnu do ruzovky a koupim ve sleve nejake OEM W7, at si tim aspon nemrvim svoje krabicove sedmy.
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-12 12:17:01
avatar
Tak jsem nahodil ubuntu misto w10 a je s tim nejen miň prace než s w10 ale i s w7, ovladace nebylo treba resit jak u widli ani instalovat kodeky, poklikal jsem na video a kodeky se samy aktualizovaly, zatím paráda proti vidlim a to na nich jedu od w98.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2016-07-12 12:22:05
avatar
tedy já si nevzpomínám, že bych u W10 musel něco zásadního řešit .. kodeky jsem nic neinstaloval, ovladače si to natáhlo ve velké míře samo ... pořád nechápu co někteří s těmi W10 děláte že "musíte něco řešit"
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 480x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1354x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1050x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1148x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3729x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0