Ovládnutí Activision-Blizzard Microsoftem se blíží cíli. Obavy o herní trh jsou zbytečné? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 12 červenec 2023
altÚřady v USA zkouší akvizici zablokovat, ale FTC první soudní kolo prohrálo a šance MS stouply.

 

 

 

 

Jak asi víte, Microsoft zkouší koupit vydavatelství a tvůrce her Activision Blizzard se všemi jejich hrami a značkami, čímž jde o největší herní akvizici v historii. Ta navíc přišla poměrně krátce poté, co MS koupil Bethesda a také dalších menších studií. A podle toho, jak dopadne aktuální akvizice, téměř jistě nebude poslední. Nejnověji má mí Microsoft velký zájem o SEGA. Nicméně právě s nákupem Activision-Blizzard, Microsoft narazil u antimonopolních úřadů. Ty ji totiž musí schválit, což postupně udělala většina v celém světě.

MS má souhlas Evropských, Čínských, Japonských, a mnoha a mnoha dalších. Boj se vede v Anglii a v USA. Konkrétně FTC v USA se snažila dohodě zabránit přes soudy, ale první kolo naprosto prohrála. Soudce nevidí žádný důvod k nějakým opatřením, takže MS může v tuto chvíli pokračovat v dokončení akvizice. FTC se ještě zkusí odvolat, takže MS nemá definitivně vyhráno, ale podobně jako úřady v Británii má problém s tím, že argumentace, proč by akvizice byla proti antimonopolním úřadům, plave na vodě.

Úřady v Británii, stejně tak FTC zaujaly k celé věci stanovisko, které je v přímém rozporu se stanoviskem nyní už prakticky všech ostatních hlavních antimonopolních úřadů ve světě. Včetně toho Evropského, který je přitom obvykle velmi přísný. V tuto chvíli ale vše naznačuje, že FTC se svými argumenty u soudu neuspěje, i když se odvolá. Navíc soudům v USA se nelíbí, že FTC se snaží zdržovat a záměrně vše natahuje tak, aby celá akvizice spadla pod stůl, protože musí být dotažená do určitého data. A tím je 18.7.2023. Poté by MS musel Aktivision vyplatit pokutu 3 miliardy dolarů a obchod by byl zrušen. Soudům v USA se nelíbí, že FTC se svým zdržováním snaží tohoto dosáhnout. MS tak na základě současného rozhodnutí může akvizici uzavřít a to i když se FTC odvolává.

Jedinou překážkou tak je předchozí rozhodnutí Britských úřadů, které mají z nějakého důvodu strach o konkurenci na poli streamování her a herních služeb, ačkoliv prakticky všichni provozovatelé herních streamovacích služeb říkají, že naopak akvizici MS + Activision vítají a trhu pomůže. Jsou tak náznaky, že také britské úřady se svou argumentací nejspíše neuspějí, kdy navíc v tuto chvíli by spíše už ohrozili britský trh, jelikož MS by mohl akvizici uzavřít, a některé hry a služby v Británii nenabízet. Krátce po rozhodnutí soudu v USA tak MS oznámil, že pozastavuje právní spory s britskými úřady a obě strany chtějí vyjednávat, tak aby vše mohlo být schváleno, čemuž jsou prý Britské úřady nakloněny.

Microsoft ještě tedy celou válku nevyhrál, postupně ale vyhrává všechny bitvy. V tuto chvíli může tedy celá akvizice pokračovat a být dotažena, ačkoliv stále hrozí právní problémy v Británii a USA, kdy však vše nasvědčuje tomu, že MS má situaci už spíše na své straně. Celý obchod za 1,5 bilionu korun tedy více než polovina ročního rozpočtu celé ČR, v tuto chvíli tedy pokračuje a může být dotažen, byť MS asi ještě bude muset udělat nějaká opatření, aby uspokojil obavy Britské CMA, která je však zjevně dohodě otevřená. S FTC to bude muset proběhnout přes ten soud, ale v tuto chvíli nemají americké antimonopolní úřady se svou argumentací uspět, proto zkouší tu zdržovací taktiku, kterou však soudy prohlédly a nelíbí se jim, což značně snižuje šance FTC na úspěch ve sporu, i kdyby MS celou akvizici bez schválení FTC teď dotáhl.

Jinak platí můj starší pohled na věc, že moc nechápu, proč by antimonopolní úřady měly celou akvizici vůbec řešit. Nechápu, v čem jsou obavy o trh, když ano, MS kupuje velmi známé a populární hry a také mnoho studií, které je vytváří. Ale tvůrci těch her nejsou nevolníci, mohou odejít a založit si vlastní studia a udělat podobné a lepší hry mimo kontrolu a vlastnictví Microsoftu. Zkrátka nikde není napsáno, že MS si ty kvalitní vývojáře udrží a neutečou mu. Ano, zbydou mu všechny ty slavné známé značky a samotné dnes populární hry, ale celá Akvizice nijak neomezuje možnost konkurence udělat si své a lepší hry, a ještě lepší značky a vydávat to na jiných než MS platformách nebo i na MS platformu. Jediným problémem je možná ta Game Pass služba, která skutečně nemá konkurenci dnes, na druhou stranu nikdo není nucen ji používat a hry si stále můžete kupovat a hrát i mimo ni, stejně tak ke streamování her není vyžadován pouze Microsoft Xbox ani Windows PC a MS nejspíše o nějaké utahování šroubů v této oblasti ani nestojí. Celkově prostě i kdyby MS koupil všechna současná velká herní studia a vydavatele, těžko by se to dalo nazvat monopolem, protože monopol ve vývoji a vydávání her by to nebyl ani nemohl být. Osobně tedy nemám nic proti celé akvizici, speciálně v případě Activision-Blizzard a jeho problémům s vedením a přístupem k mikrotransakcím, by ovládnutí Microsoftem mohlo být pro hráče naopak dost přínosné.

Jinak být státními úřady, řeším jiné věci, které hráče trápí a ohrožují podstatně více. Například extrémně agresivní loot boxy, mikrotransakce atd., kdy celý systém dělá z mladých hráčů gamblery. Mimochodem první státy v Evropě už je zakazují a v celé EU se to může brzy řešit komplexně. Bylo by to třeba. Loot boxy a extrémní mikrotransakce ve jinak placených hrách poškozují uživatele a zákazníky a měly by spadat pod přísná pravidla o hazardních hrách atd. s limitovaným přístupem k nim. Tohle by měli úřady hřešit, že herní společnosti se svými mikrotransakcemi a lootboxy vychovávají celou novou generaci jako gamblery a fakt, že by při nákupu hry dostal zákazník celou hru a tedy produkt a nemusel si za mnohonásobek ceny celé hry dokupovat zbytek „obsahu“, se stává skoro nepochopitelné pro mnohé …  místo toho úředníci řeší, že by MS služba byla moc dobrá a obsahově bohatá. Skoro mám pocit, že někteří úředníci dostávají úplatky od firem provozující lootbox/mikrotransakční zvěrstva …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 16:30:02

Jen taková technická, nechápu jak hodnocení současného stavu může sloužit k predikci co MS udělá až bude vlastnit všechna velká vydavatelství?

"hry si stále můžete kupovat a hrát i mimo ni" ... ano, nyní ... je tu nějaká záruka že to půjde i za dva roky?

Argumentace mi přijde na úrovni "dneska si chleba koupíte za 40 korun, bude stát 40 korun i za dva roky". WTF?

Předpokládat že na trhu vznikne monopolní firma a nebude svého postavení využívat, je tak trochu naivní, ne?

Kolik máme například na výběr z komerčních Office balíků?
Není náhodou poslední Office 2023 už jen jako služba? (poslední offline je 2021)

Jaký máme výběr z komerčních OS na x86 platformě? Pokud nepočítám Chromebooky vázané na HW, tak 0.

Až bude Windows 12 pouze jako služba, DirectX 13 vyjde jen pro ně, takže hry nepůjdou spustit na Windows 11. Jediná cesta bude mít předplatné na OS a na PC Game Pass, tak mi řekneš že mám na výběr? Mám na výběr hru nehrát, skvělý!
Konkurenční prostředí jak vyšitý. (irony detected)

Studio pod Microsoftem má motivaci vydat multiplatformní titul (rozuměj Win/Mac/Linux) asi jako AMD vydávat CPU s ARM jádry. Jako může na tom vydělat, ale tak trochu by se střílelo do vlastní nohy.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 16:49:37
avatar
ehm ... to že bude MS vlastnit ta studia a ty značky nic neznamená, všichni vývojáři se mohou sbalit a odejít a dělat si své hry mimo kontrolu MS a vydávany na Windows či ostatní konzole také mohou být ... MS těžko může mít herní monopol na dělání a vydávání her, i kdyby koupil všechna současná studia ...
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-14 21:33:00

Citace:
všichni vývojáři se mohou sbalit a odejít


to jako vazne??? a kdo je bude financovat X let nez nejakou prvni hru vubec vydaji??? a to si myslis ze je jen tak vydat hru pro PS nebo xbox??? tady si teda hodne tezce a naivne prestrelil
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-17 00:17:59

Tvrdíš že zaměstnanci mohou změnit zaměstnavatele. Ano to mohou, nejde o novou informaci. Říkáš pravdu.

Co nechápu je, jak se tím může omluvit vznik nadnárodní korporace která nejen že má monopol na desktop OS, kancelářský balík aplikací a bůh ví na co všechno, ale ještě bude vlastnit majoritu největších vývojářských herních studií a největší půjčovnu her na planetě (nebo jak chcete říkat GamePassu).

Tak nějak cítím, že udělat dobrou hru je jednodušší než prorazit s novým OS. Vztah k zákazníkovy je přímější a není potřeba tolik řešit třetí strany. To bych jako argument vzal.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 267x
Komentářů: 0
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1315x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1040x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1137x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3723x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0