Open-source ovladač HDMI 2.1 nebude. AMD se snažilo, ale majitelé HDMI mu uvedení zatrhli. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 29 únor 2024
altPoplatky a pravidla HDMI znemožnily uvedení Open-source ovladače AMD Radeon pro Linux.

 

 

 

 

Spousta práce, dobrý úmysl, ale nakonec je všechno k ničemu. AMD se snažilo nabídnout open-source implementaci HDMI 2.1+ ovladače pro Linux systémy, ale přestože má vše hotové a funkční, a přestože to bylo dlouho vyjednáváno s HDMI Forum, který standard spravuje a vybírá poplatky, tak z toho nic nebude. Správce uzavřeného HDMI standardu zakázal AMD uvést open-source verzi svého HDMI 2.1+ ovladače. A tím to tedy končí. Samozřejmě jde o politiku a hlavně peníze. Přes dva roky práce a snah však vyšly naprázdno, AMD nemůže ten ovladač s implementací uvést, aniž by se nevystavilo postihu a soudním tahanicím atd.

Lepším řešením je tedy nadále spoléhat na otevřený standard DisplayPort, který je v mnoha směrech i lepší než HDMI. Speciálně je lepší v tom, že jde o otevřené řešení, žádné poplatky ani že by někdo zakazoval jeho implementaci tu není. Některé firmy také řeší podporu HDMI 2.1 pod Linuxem způsobem, že mají speciální čip/převodník z DisplayPortu na HDMI. Jde ale o technicky zbytečně komplikovanou a samozřejmě o to dražší cestu, kterou se AMD vydat logicky nechce. Další cestou je možnost že AMD nabídne podporu HDMI 2.1+ v rámci uzavřených ovladačů, což je samozřejmě možnost a cesta některých firem, ale pochopitelně Linux komunita a AMD chtěli skutečně otevřené ovladače.

Ovšem není to poprvé, kdy se podobný případ v souvislosti s LINUXem objevuje. V minulosti tu byl podobných problém například se standardy H.264 apod. Naštěstí v tomto případě řešení existuje, prostě se vyhýbat nutnosti použít HDMI, a maximálně se soustředit na DisplayPort. Ostatně to je také důvod, proč DisplayPort vznikl. Licenčními poplatky zatížené uzavřené HDMI není dnes potřeba, a ano, ty licenční poplatky platíme v ceně každého produktu, který HDMI má. Pokud by měl jen DP, ty poplatky by tam nebyly. Každopádně HDMI je rozhodně dalším příkladem toho, jak se původně dobře míněná snaha o standardizaci, může vymstít, protože si majitel technologie uvědomí, že na ní může vydělávat, speciálně když jeho standard začne být prostě „nepostradatelný“. A může si tak diktovat podmínky, jaké chce a znemožnit dobrou myšlenku a snahu jiných. To se právě stalo. Samozřejmě není mnoho uživatelů, které by to ovlivnilo, ale současně je to další případ, který dává důvod se zabývat zneužíváním monopolního postavení, které majitelé určitých standardů mají.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-03 18:41:37

A z DP lze dostat HDMI 2.1+ (např. kabelem s převodníkem)?
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-04 00:18:39

Delaji se prevodniky mezi ruznymi grafickymi vystupy, ale dp ma vyhodu, ze obsahuje i napajeci pin (20 spodni) a tak neni potreba resit dalsi zdroj napeti pro prevodnik.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-05 22:20:49

To má ale i HDMI, je schopno dát tuším 5V/20mA.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-08 07:25:16

Což o to, pin dodávající 5V je na každém výstupním konektoru od VGA dál. Jenže ten neslouží pro napájení vnějších zařízení.

Jde o jeden z EDID (Extended Display Identification Data) pinů umožňujících zjistit vlastnosti monitoru. Zajišťuje napájení vnitřní EEPROM monitoru, aby se informace daly přečíst, i když je monitor bez napájení. Podle specifikací pro VGA, DVI, HDMI nemá monitor z tohoto zdroje odebírat víc než 50 mA, což dává maximální výkon 0,25 W. Ten by se navíc musel dělit mezi napájení EEPROM a adaptéru. To zřejmě pro zajištění spolehlivé funkce adaptéru stačit nemusí.

Ve specifikaci Display Portu se už ale počítá s napájením externích opakovačů (repeater) signálu. Pin musí být schopen dodávat aspoň 100mA při napětí v rozsahu 5-12V a zaručit výkon 1W, tedy 4x víc než předchozí konektory. A to na napájení konvertoru už stačí.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-03 19:39:37

Nejsem odbornik na ovladace, ani na konstrukci grafik, ale zrovna nedavno jsem byl donucen se o graficke vystupy trochu zajimat, protoze mi na zakladovce prestalo fungovat hdmi a display port funguje az ve Windows, ale do biosu se ani pres nej nedostanu.

Tak jsem hledal nejake informace o zapojeni iGPU vystupu a o vyvedeni grafiky z cpu. Ukazalo se, ze vsechny 3 graficke vystupy z apu (2400g i 5600g) jso z cpu vyvedeny jako display port.A hdmi vystup dela brouk, ktery podle datoveho listu dela preklad signalu i protokolu z dp na hdmi. A v jeho cene jsou nepochybne uz zapoctene licencni poplatky.

Nevim, jestli se da graficky vystup z cpu nejak nastavit, aby fungoval bez toho prekladace protokolu, treba jen s prevodnikem urovni signalu. Ale vypada to ze ten konverzni brouk je standardni reseni, a ze pro realicaci hdmi vystupu by melo stacit jen ho vhodne nakonfigurovat podle toho, jaka je konfigurace display portu, ze ktereho je krmen.

Ale na cipech pro graficke karty to muze byt mozna jinak a jejich vystupy se treba daji konfigurovat jako dp, nebo hdmi. Ale i tak by predpokladal, ze bude ta hdmi verze vystupu nadratovana v radici ( jak v tom konverznim broukovi) a ne ze bude obsluhovana vyhradne programove v ovladaci. A predpokladam, ze by tedy amd stejne muselo zaplatit licencni poplatky za kazdy vystup umoznujici hdmi protokol.
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-03 23:39:36

to ze displayport funguje az ve windows je nejaka specialita tech apu? ja jedu uz roky pres DP a u vsech grafik od 1070 pres 6700xt po 4070 DP normalne funguje od bootu, vcetne biosu, a igpu u ryzenu 7xxx take jede bez problemu pres DP
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-04 00:33:44

To neni vlastnost apu, ale zavada zakladni desky. Mam podezreni na spatny kondenzator nejakeho z napajecich napeti grafickych vystupu. U dp->hdmi prevodniku zpusobi spatne napajeni zrejme nefunkcnost. U DP jsou o nej asi oprene jen pasivni prepetove ochrany a nefunkcnost je jen docasna, nez se napeti dostane na aspon trochu prijatelnou uroven. Nejspis proto na zacatku z dp neprojde prijatelny signal a zlepsi se to az pozdeji. Moc ten komp nepouzivam a po delsi dobe bez napeti trva od zapnuti delsi dobu, nez ten dp zacne fungovat aspon po woknama.

Zrejme se tim napetim elektrolyt trochu zformuje a zacne aspon castecne fungovat. Ale bez osciloskopu je to jen nepotvrzena domnenka. Do biosu se dostanu jen s externi grafikou.
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-04 13:12:22

Spíš si myslím, že bude problém s rozlišením nebo frekvencí výstupu v biosu...protože asi měsíc spátky jsem tu měl nový pc s grafikou RX 7700xt 12gb a monitorem Samsung Oddysey G5 který má 1440p a 165Hz a bios se po HDMI zobrazoval na jiném FHD monitoru normálně ale jakmile jsem zapojil ten Oddysey do Displayportu tak první obraz byl až "točící se kolečko" v nájezdu Win 11. A to není první takový případ co si pamatuju.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-05 10:10:15
avatar
Přesně tak, tohle je bohužel celkem běžný problém.
Ten výstup má nějaký výchozí režim a pokud se potká se zobrazovacím zařízením, které zrovna tenhle režim nepodporuje, tak se to rozjede teprve až to vezmou do ruky ovladače v OS a zkusí udělat detekci podporovaných režimů zobrazovacího zařízení. BIOS tu grafiku jen zapne a pošle jí obraz, nic víc neřeší.

Taky už jsem to potkal víckrát...
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-05 22:22:54

Ano, už jsem se s tím taky setkal. Byl problém s rozlišením větším než fullHD, obraz naběhl až v OS. Pro nastavování UEFI jsem musel použít starej LCD.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-03-08 08:00:14

Frekvencí a rozlišením to určitě není, protože dřív fungovalo všechno bez problémů. Až postupně začal být problém s HDMI a pak i s DP. A protože ten DP po delší době bez zapnutí počítače nechodí ani ve Windows, je podle mne nejspíš problém v kondenzátorech napájení grafických výstupů.

K nefunkčnosti monitoru kvůli rozlišení a frekvenci by za normálních okolností nemělo nikdy dojít. Počítač je schopen si z EEPROM monitoru (dokonce i nezapnutého) přečíst jeho EDID (Extended Display Identification Data) a ví tedy jaká rozlišení a frekvence monitor zvládne. A protože každý monitor i každá grafika umějí i velmi archaická rozlišení, vždycky se na nějakém společném dohodnou.

Rozstřelit spolupráci grafika monitor je možné jen přepsáním specifikace časování videosignálů v EEPROM tak, že z něj nebude monitor nepozná, jaký režim (rozlišení, frekvence, polarita synchronizačních impulzů) má zvolit. To se dá udělat pomocí nějakého programu pro "přetaktování" displeje.

Mám s tím zkušenost z pokusů o zvětšení rozsahu FreeSyncu. Tam se prodlužováním maximální délky obrazového zatmívacího impulzu zvětšuje doba, po kterou je monitor ochoten čekat na další snímek a tím se rozšiřuje rozsah synchronizace směrem k nižším kmitočtům. Jde to ale jen do určité míry. Pak monitor prohlásí, že jde o špatný signál, a obraz vypne. A pokud jsou ty špatné parametry pro nějaké základní rozlišení už zapsané do EEPROM monitoru může být problém se startem pod Windows a možná i v biosu. Pak potřeba připojit jiný monitor, nastavit ve Windows jiné rozlišení, které má v tom původním, pomršeném monitoru standardní parametry. A pak připojit ten původní monitor a když naběhnou Windows s tím fungujícím rozlišením, dát parametry v EEPROM zase do pořádku.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 401x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1337x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1045x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1144x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3726x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0