Linux je na nic – Windows má lepší kompatibilitu, je bezpečnější a zahrajete si na něm hry Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 09 září 2009
altJe to jasný, máme to černé na bílém. Jak je to ve sporu Windows vs Linux?

 

 

U Microsoftu mají úplně jasno. Svět se dnes baví nad uveřejněným testem, který musí vyplňovat zaměstnanci řetězce Best Buy. Tento test obsahuje otázky, které mají připravit zaměstnance na to, proč doporučovat Windows a ne Linux.

Některé otázky v testu jsou opravdu hodně zajímavé, a odpovědi, které jsou podle MS správně, ještě zajímavější. Mezi nejzajímavější důvody, proč doporučovat Windows místo Linuxu, patří větší kompatibilita Windows, podpora více aplikací a tedy lepší funkčnost a v neposlední řadě i autorizovaná podpora, kterou Linux nemá. Zákazníky také bude zajímat, že si na LINUXU nezahrajete ani WoW a dokonce si nepustíte ani Windows Live!

No pokud by měla situace odpovídat tomu, co si evidentně myslí u MS, tak tedy nevím nevím. Samozřejmě celá tahle věc je totální nesmysl a nevidím jiný důvod, než že se Microsoft velmi bojí o své korýtko v souvislosti s tím, jak se Linux tlačí do netbooků, které jsou u neinformované populace oblíbené. A když jim ten „notebook“ někdo nabízí skoro zdarma a k tomu by jim nabídl ještě Linux zadarmo, no to by bylo neštěstí … Já vím, že se lhaní stalo součástí PR některých firem, což je ale také důvod toho, proč vznikají finanční krize atd. a obecně důvod úpadku morálky, protože sice všichni víme, že lhát se nemá, ale v PR to někteří tolerují, ba dokonce považují za nutné přímo lhát, nebo minimálně neříkat pravdu a když, tak alespoň ne celou. Sorry, ale s tím já se nesmířím. Výše uvedená testovací prezentace na podporu Windows se jistě dala udělat jinak a daleko košér. Takhle musíme říci, že ano, Windows v základu sice obsahuje hromady ovladačů, takže asi ano, bude kompatibilnější s nejrůznějšími periferiemi, ale drtivá většina periferií má dostupné i ovladače pro Linux, takže zase tak omezené to určitě nebude. Co se týká podpory softwaru, je i takový, který pod MS Windows nejede na Linuxu ano, Microsoft to tady také přehnal, většina softwaru má Linux verzi, nebo se dá emulovat se stejným úspěchem. To platí i o PC hrách. Ano hry natovně pro Linux se téměř nedělají, opět se ale dají emulovat a zrovna ten příklad WoW je mylný, ten pod Linuxem funguje. Je ale pravdou, že zdaleka ne všechny hry pod Linuxem rozchodíte k plné spokojenosti, některé vůbec.

Co však rozhodně není pravda, je tvrzení, že Linux nemá autorizovanou podporu. Většina distribucí má své autory a svou podporu. Na Linuxu bude nově stavět i řada nových OS s podporou dalších výrobců, v tomto ohledu je tedy Microsoft opravdu vedle. Souhlasit můžeme s tím, že Linux nepodporuje Windows Live – osobně k tomu řeknu si tolik, že Live služby jsou stejně na nic a je jedno od koho jsou a Windows například zase nepodporuje „Linux Live“, to je katastrofa, co.

Myslím, že by měl Microsoft tu prezentaci předělat, ještě jí někdo z prodavačů uvěří a bude ty bludy šířit dál. Jsem toho názoru, že slušná firma se sebereflexí a firma velikosti MS, by neměla mít podobné prezentace zapotřebí …

Zdroj: Dailytech.com, DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 21:46:10
avatar
Další z mnoha "perliček" od microsoftu. Kde se jen berou lidé, co se microsoftu v diskuzích zastávají ? Že by zaměstnanci MS ? Moje nesnášenlivost k nVidii se časem rozplyne (když s tím přeznačováním přestanou), ale microsoft by musel 15 let dávat veškerý svůj zisk na charitu abych zapomněl co dělal v minulosti a co dělá teď. Jak říkám, zlatej GOOOOGLE. Fanoušci MS jen do mě-vylejte si svá srdéčka - "google pokazil youtube reklamama, google jde taky jen po prachách, google nás taky šikanuje,google je jen další firma,která až bude mít moc tak budem trpět atd.".
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 13:52:18

Bohužel, u nás se docela ujímá novoruská moralka:
1. kdo zvitězil, ten má pravdu.
2. nejen cíl svítí prostředky, ale při sledování svého cíle můžeš používat jakékoliv prostředky - viz bod 1.
Chybí nám zatím jen třetí bod - láska k násílí.

Je to prostě taková moralní invalidita, přesvědčovat je se nedá - stejně jako slepý bez zázraku neuvidí, tak i člověka, který nechápe, že chovat se má poctivě, přesvedčováním nezměníš. A vnitrospolečenské mechanizmy nefungují - diktují ekonomické vítězové.
V případě menších populací tohle řešíl mezipopulační přirozený výběr - zk..vená společnost prostě zahynula. Ale teď tohle také nefunguje. Prostě jdeme do pekla a nevím, co nás na té cestě může zastavit.
Panzer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :) 2009-09-10 15:25:14
avatar
Nezlob se na mě, ale tak nějak to v životě chodí, že historii píší "vítězové". Morálka je poměrně relativní pojem a určitě bys křesťany a muslimy neoznačil za nemorální, že šířili v minulosti svou víru mečem (je to zevšeobecnění, ale pro ilustraci se dopouštím velkého zjednodušení).
Vnitrospolečenský mechanizmus ja další mýtus, který jsi krásně doplnil přirozeným výběrem. Je takový mechanizmus aplikovatelný na celé společenstvo, nebo sub části společenstev (jiný kraj, jiný mrav) a je vůbec přirozený? (nebo vnitromechanizmus byl určen/napsán "vítěznou" stranou?)
S tím, že jdeme do pekla souhlasím (jsem konzervativní člověk a mám strach z neznámého ), ale třeba bude líp
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 10:17:05

Pravě funkčnost lidstva jako celku záleží na tom, v jakem poměru jsou výběr mezi společenstvemi a výběr mezi osobami ve společnostech.
V jedné konkrétní společnosti moralka (slušnost, altruism, atd) se udržuje snadno, pokud tam už je a začiná rapidně klésat s prvními problémy. Protože být hodným mezi hodnými je dlouhodobě vyhodné, kdežto být hodným mezi prasatami je těžko. A čím více prasat... tím více prasat. A bohužel, u nás těch prasat je až na považenou. A slušných a aktivních lidí, které by s tím bojovali, je málo.
A právě přitomnost slušných a aktivních lidi dělá společnost životaschopnou. Právě oni reagují na výzvy, které společnost potká. "Pohodáře" nebo "zloděje" problémy společnosti prostě nezajímají. Takže první ji nechá padat, druhý k pádu osobně přispěje.
Co se muslimů a křesťan, souhlas, považují všechna velká naboženství za morální nebo EFEKTIVNÍ systémy, které dokážou udržet vnitrní moralku společnosti a tím i společnost při životu docela dlouho. Vlastně, rekordsmani jsou Byzantinci (pravosláví), kolem 1000 let, arabové (sunniti) před obsazením Turky byli kolem 700 let.
Ale i společnosti, zpovídající kvalitní moralku, časem degenerují. Velice rychle degeneruji společnosti, zpovídající defektivní morálku typu komunizmu, ismailizmu, mazdakizmu, fašizmu atd. A takové společnosti by se měly včas odstranit. Nepředpokládá to masové vraždy, naopak, zánik takových zdegenerovaných společností právě ušetři lidské životy a zvyšuje jejich kvalitu. Nejprve pro okoli, a pak i pro dědice uhynulé společnosti.
Ten mechanismus skvěle pracoval mnoho tisiciletí.
Ale problém nastane tehdy, kdy zdegenerovaná společnost je přílíš velká. Jeden takový příklad byl Řim - jeho rozklad odhodil Evropu zpět o tisíc lét. Setrvačnost takové společnosti je tak velká, že při výzvě se velice těžko dokáže změnit. A pokud je malo lidi, schopných tuto změnu provést, je konec. A kvůli velikosti společnosti je malo sousedů, které by převzali odpovědnost za další vývoj.
A teď lidstvo je propojeno celé. Takže, když propadne nynější systém, prognozy se dají dělat jen černé. Uhyne totíž prakticky CELÁ lidská společnost. Tzn, zmizí struktury, které udržují morálku mezilidských vztahů. Úplně a prakticky na celé Zemi.
Panzer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :) 2009-09-14 16:33:14
avatar
tak teď jsme na jedné notě v jednom se lehce lišíme, zatímco společenské systémy u lidí vytvařejí pravidla a jak říkáš degenerují a přesto přežívají stovky/tisíce let u zvířat je to poměrně jednodušší proces. Analogicky člověk je přeci jen stále živočich z přírody a ne nic nad ní. I jeho čeká stejný evoluční osud, který určí, zda přežije či ne. Proto říkám, že morálka a podobné věci jsou "jen" prostředky ke zvolené strategii. Lišíme se v tom, že zatímco pro tebe morálka hraje klíčovou roli (přestože už jsi uvedl příklady, že i tyto společnosti degenerují ke svému zániku), pro mne morálka je jen zvolená cesta ke stejnému cíli= Přežít (10 mld jedinců nebo 200 mil. to je jedno). Morálka pomáhá k tomu, že člověk vypustí některé eventuality (bojovat se všemi) a může soustředit své usilí k jiným variantám (bojovat jen s někým/spolupracovat s někým atd.). Je to hra na jistoty, ale řekni mi, co je na světě jisté.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 13:55:41

Prosím, DD, kdy bude možnost zmazat vlastní přispěvek? Už několikrát bylo, že se mi tam hodil dvakrát. Bylo, že jsem ho dal jinam, než půvadně chtěl. A co s tím mám dělat?
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 21:46:20
avatar
Google se od Microsoftu liší akorát tím, že z nás neždíme přímo prachy. Toť vše. Nad ostaními praktikami a výroky obou firem lze velmi dlouho polemizovat.

Edit: to měla být reakce na Deaddoga, sem to zase poplet...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:08:28
avatar
Tak první zaměstnanec microsoftu se chytl na udičku. Já nechápu jak tohle může někdo napsat pokud se zajímá o PC, zná historii obou firem a jejich praktiky. Explorer, Vista, xkrát prokázané podlácení (nebo velké podezření), udělení ISO normy na Office (zajímavý průběh), odříznutí XP ze slabých PC jen aby se Vísta víc prosadila. Bože kolikrát jsem tohle už do diskuzí psal a pokaždý měl pocit, že bych měl napsat víc aby to bylo přesvědčivější... Neříkám, že google je dokonalej, spíš to, že MS je to nejhorší z IT a google jedna z nejlepších firem v IT (pro zákazníky, vývoj). Nevadí mě, že Microsoftu dávám prachy a googlu ne - ale proč mě omezuje výběr a dělá pojebaný software, když má dost času, peněz na vývoj a má téměř monopolní postavení (Vista) to ani nechci pochopit. MS mi připomíná General Motors - moc sebejistý, to nej kopíruje od konkurence, bez inovace. Asi osud všech velkých firem pokud je nevede "psychopat do inovací" jako Steve Jobs.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 23:48:34
avatar
Google a Čína.. víc neni třeba říkat.

V tomhle oboru je to spíš ve stylu, kdo je bez viny, ať první hodí kamenem..
GiGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 07:53:46

ty jsi dobrej magor. pokud bys takhle osočoval všechny giganty, tak si dneska hraješ na písečku s bábovičkama...
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 08:15:59

Ano MS ma jedna z nejhorsich firem ve vyvoji a dela pojebany software, proto ho pouziva tolik lidi
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:39:06
avatar
to mescalamba : Číně se přizpůsobuje každá firma.
to Heris : O tobě vím, jak microsoft žereš takže se tvému stupidnímu příspěvku nedivím. O exploreru málokdo pochybuje jak je pojebaný a stejně ho používá většina (BFU). Takže za tenhle argument tě Ballmer nepohladí.
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:42:39

Ok, nemluvim o IEcku, ktere je sice v posledni verzi uz jakztakz, ale ne pouzitelny...
Ale ja myslim napriklad W7, Visual studio, MSSQL a podobne...

Napriklad windows live je sice pekna platforma, ale dokumentace zalostna, takze tady taky nadavam na microsoft...

Jde o to, ze MS je velka firma, obcas je to k uzitku a obcas ne...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 10:10:32
avatar
Já rozhodně nehážu špínu na všechny produkty MS. Bohužel ty chyby, kterých se MS dopustil jsou nejen pro mě nepochopitelný a jeho chování se snad nemůže líbit ani tobě. Microsoft mi přijde jak němci ke konci 2.světový. Cítí, že se blíží horší časy a tak kolem sebe zoufale kope. O Linux se díky chudým zemím,chytrým chudým obyvatelům a chytrým bohatým zemím nebojím. Vlády musejí čím dál víc sázet na linux, protože platit jedné americké firmě za uzavřený systém je neperspektivní.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 15:15:16

Ted jsi tomu dal "korunu", nas expremier postbolsevik Topolanek I. nechal schvalit nakup MS do uradu....

Nastesti aspon ceska posta uz davno jede na linuxu
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 18:16:21
avatar
Už jsem si toho všimnul i jinde, že to se smajlíky přeháníš.
O naší vládě a třeba tý maďarský vím - ty nepovažuju za chytré vlády. Když bude rozpočet tam kde je teď tak časem jim stejně nezbyde nic jinýho než pomalu posílat MS do USA.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 08:49:00

Jenom kdyz je to vtipne/ironicke, jinak se krotim se smailiky je videt ze mne neznas....
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:03:59
avatar
Nechcem byť prase ale. To že máme jednotný OS je celkom fajn. Mám rád Windows...skúšal som aj LInux ale nebol som s nim spokojný. A trápiť sa so spúštaním hier na Linuxe sa mi fakt nechcelo.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:22:03
avatar
O to nejde. Já sem taky rád, že tady není 10 rozšířených OS, ale vadí mi, že ta firma co dělá ten nejrozšířenější není ta s nejlepšími produkty (i když na vývoj peníze musí mít).

PS:Jestli na tý fotce seš ty, tak by ses tím neměl chlubit. Tohle není občanka-tady si můžeš dát fotku třeba Brada Pitta.
Pjenkys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:23:46

Windowsi nenjsou špatný, jen mi přijde, že z trojky Windows, Mac a Linux, jsou nejhorší a nad vodou je drží jen hry, prodejci kompletních sestav a lenost, či neznalost uživatelů.

To že tobě, nebo někomu nesedl Linux může mít spoustu obhajob. Jakou distribuci jsi například použil. Co jsi s ní dělal. co konkrétně (toto je důležíté říct. Říct: "To mi nesedí," umí každej) ti nesedělo.

Mimochodem obrovská výhoda Linxů (kromě ceny a že se nemusí instalovat žádný ovladače) je pro mě Live CD. to budou mít možná Windows 10, než to Billovi dojde...

Nicméně, windowsi taky používám...Hry mi brání dělat věci jinak...
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:26:38
avatar
Mac by som z tej trojky vynechal keďže je to OS na uzavretú platformu Applu. A Linux nepotrebuje ovládače? Ja som musel inštalovať ovládače GK inak som mohol zabudnúť na Grafické efekty. Prakticky Win 7 je už ako linux. Vsetko nainstaluje sám stiahne sám. Instaloval som len ovladač GK a zvukovej karty. Inak všetko ide automaticky ako na Linuxe.
Pjenkys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:44:41

Jo Win 7 už to taky mají, ale jakou dobu po Linuxech a kolik si musíš zaplatit ;) A Win7 ještě nejsou v prodeji a Visty to nemaj, takže Linux v tomto vede

Pravda, třeba grafiku to chce nainstalovat vždy, ale v kanceláři nebo ve škole by se to dělat nemuselo.

P.S. Taková otázka. Vzhledem k tomu, že Apple používá Intel CPU a grafiky AMD, nVidia tak by Mac OS X10,6 mohl jít i na klasických sestavách ne? (toto opravdu nevím, al echtěl bych to i zkusit)
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:56:18
avatar
nejaká verzia Leopardu je aj v PC verzii ale vraj to nie je ono. A celkovo nevidim nutnosť skúšať OS Applu. Veď Apple je len Microsoft v inom kabáte. Radšej by som išiel do Linuxu ako Apple to je len slepá ulička. Pocitace od Apple sú niečo ako konzole v počitačovom svete.
1742 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 23:11:40

Apple Mac OS X je pokud vím, postaven na UNIXovém jádře, takže jako Windows v bledě modrém bych jej nenazýval ani omylem. Přesto však funguje daleko lépe, než Linux a celkově to je jeden z nejstylovějších OS, výborný kompromis mezi Unixovou stabilitou (Linux) a podporou SW (Windows). Bohužel pro mnoho lidí se nehodí ani Mac OS.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 15:00:39
avatar
MAC OS X je defacto krutě dobře odladěný Linux. S Windows nemá zhola nic společného.
A přijde mi ujeté něco dopředu odsuzovat a přitom si to ani nejdřív nevyzkoušet. Kdokoliv kdo mněl tu čest s Apple počítači a jejich MAC OS X pracovat na ně nedá dopustit. Pořád jde o nejkvalitnější OS který v současné době je na trhu.
1742 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 17:53:52

Mac OS jde rozchodit na klasických počítačích, ale vzhledem k tomu, že je to dle licenčních podmínek nelegální, bych se tím nezabýval.

Linux jako takové je systém, který windows nenahrazuje - nemá na to ani prostředky, ani schopnosti, ani ambice. Snaží se jej jen dohnat. Je lépe napsaný a méně padá, ale díky tomu, jak je nepodporovaný oproti Windows, je téměř nepoužitelný pro běžného člověka. Uvedu příklad - jsem student, mám noťas do školy. Když zahltím Linux (jsem idiot, neumím s ním), uloží se mi zápisky v openoffice? Dostanu stejnou výdrž, jako na Linuxu? Budu moct ovládat větráček? Budu moct hrát starší hry? Nebude mi flash díky mizerné konverzi žrát ještě víc CPU síly? Pokud je odpověď pozitivní (pro Linux, např. ne, nebude to víc zatěžovat CPU, nebo ano, dá se na něm regulovat větrání), pak je to o hodně složitější, než na windows.

To, že si Linux umí najít vše sám, je hezké. Problém je s věcmi, které nejsou tak běžné, jako procesor od Intelu, či AMD. Dost tristní byla situace ohledně ATI grafik ještě donedávna, pokud si dobře vzpomínám. Já nevím, jak ostatní, ale já si radši zaplatím těch 800 za OEM verzi Windows XP Home, 1000 za studentskou licenci MS Office s Wordem, Excellem a One notem a za 1800 mám plně funkční, podporované řešení, které je běžné a nesetkám se s ním s problémy. Samozřejmě, Linux by mě vyšel o 1800 levněji, ale taky kolik by mě to stálo nervů a času, nehledě na odborné programy do školy (AutoCAD, multiSIM, fluidSIM, Eagle, Matlab), které mám v rámci školy zadarmo.

Linux není vhodný jako hlavní OS pro 90% uživatelů, aspoň ne v téhle chvíli. Neříkám, že MS je bůh, ani že souhlasím s jeho praktikami (mimochodem ale Silverlight by už jejich Flash nahradit mohl, je smutné, jak se zastaralé technologie drží na internetu :/), ale Linux mi jako použitelný rozhodně nepřijde a to ani do netbooků, kterým zas může ubírat životnost baterie (viz Via firma, která pod Linuxem nemá téměř žádné ovladače).



Vítej v reálném světě :-)
Pjenkys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 15:06:43

Nevim, kde si kupuješ Win XP OEM? :-o Například na CZC je za 2000Kč a taky XP je tak nějak několik let starý OS, který za chvíli podporu mít nebude, takže kupovat XP není moc dobrý nápad. Pokud si seženeš nějakou Linux distribuci na notebooky, tak si myslím, že na tom budeš ještě líp s výtížeností hardwaru, než s Windows. Jediný problém je, že se často nedělaj utility, který by šetřily baterii atd...

OpenOffice? Proč by neuložil ? Ukládá všechny dokumenty automaticky a průběžně, takže pokud se ti něco podělá, tak dokument jde většinou obnovit, což jsem u MS Office nezažil (2007 jsem nepoužíval, nevím, jestli to mají) a dokonce umí třeba i export do PDF.

S programy jako AutoCAD a ty další cos vyjmenoval máš samozřejmě pravdu. Ale ty nevyužívá 90% uživatelů a pro notebook, nebo nedej bože netbook to není asi ideální ne?

Linux JE použitelný! Tvůj reálný svět je zvláštní.
1742 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 17:48:49

XP Oem kupuji s notebookem, kde to vyjde na cca 800 korun za licenci. I na aukru se dá koupit coa štítek za 600-800 korun. To, že za chvíli podporu mít nebude, mě ani trošku netrápí - měníš snad telefon, když ti na něj dojde záruka? Nebo třeba PC každé dva roky? Taky bych chtěl mít takovou možnost :-).

Ohledně linuxu, ne, nebyl bych na tom lépe. Linux jsem zkoušel, mám na něj svůj názor a nechci jej. Věř, že kdybych si dal na notebook Linux, nejen, že bych ztratil spousty a spousty časů, ale i nervů, což mi za to nestojí. Mimojiné, už vidím, jak bych se profesorům vymlouval, že schéma a simulaci zařízení jsem udělat nemohl proto, protože mám linux. A mimochodem, ony ty utility na šetření baterií jsou vcelku podstatné, nemyslíš? Podstatné je i to, že když v Openoffice udělám dokument, který vypadá pěkně, ve wordu to vypadá úplně jinak (je mi jedno, čí je to vina, já potřebuji funkční řešení).

To, že Linux použitelný je, absolutně nepopírám. Říkám, že pro 90% uživatelů není vhodný jako hlavní OS. To je rozdíl. Až se dostaneš do stavu, kdy 70% času na PC nebudeš na ICQ, ani webu, ale v programovacích (.NET na linuxu, to je představa :-) )/scriptovacích/elektrotechnických nástrojích, popř. nedejbože připojíš ke svému PC mikročip, který bude potřeba naprogramovat, pochopíš můj svět.
snb [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 22:46:53

Výmluvy, ač Tvůj názor repektuji, dost se toho dá vyřešit dost snadno.

Pokud uděláš v OO dokument, tak lze jedním příkazem exportovat do PDF, takže bude vypadat všude stejně a dokonce nebude tak snadno pozměnitelný jako Word formát.

.Net? a co takhle projekt MONO? Není to jen představa(alespoň jestli jsem poznámku správně pochopil jako výtku na nepodporovanou technologii). Nehledě k tomu, žě existují knihovny jako QT a GTK, ve kterých se dají provádět dost obdobné kousky a multiplatformě. Co takhle radši přejít na JAVU? Ta je dokonce kousek před .NET technologií(kamenujte mne) a pokud se člověk neupne na VB tak C# a Java k sobě nemají až tak daleko.

Elektrotechnické nástroje pod Linux také jsou.

Pod skriptovacámi nástroji si představím Python/Perl/PHP. Při požadavku školy na specifické MS odemne irelevantní poznámka.

Připojit k PC mikročip...zde by mohl být problém, ale to není 90% lidí, pro které není linux vhodný. Ale i tak si myslím, že existují cesty
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 07:12:12
avatar
To tedy není fajn, že máme jednotný OS, jelikož ten jeden jednotný OS si začne diktovat pravidla, vlastní standardy a rozhoduje o tom, co v jeho OS pojede a jak (viz kauza OpenGL ve Vistách) a co nepojede vůbec.

Kdyby měl Windows, Mac i Linux podíl 33% trhu, aplikace jsou multiplatformní, hry jdou hrát na všech platformách a výrobci HW dodávají ovladače pro všechny systémy a psaní virů je mnohem složitější. Stačí si jen vybrat, který systém budeš používat...

Stále si myslíš, že jednotný OS je výhodný? Tak možná ve tvém snu.
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 08:20:43

Ano, aplikace budou multiplatformni, ale 3x tak drazsi...
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 08:52:57
avatar
Jak tohle někdo může říct? OpenOffice je 3x dražší? Adobe Reader je 3x dražší? Photoshop? Hry od ID Software? Náklady na vývoj se nijak nemění, jen se použijí technologie, které fungují na všech platformách (takže žádné .NET, C# apod...) Všechno jde napsat multiplatformně stejně efektivně jako jen pro jednu platformu, jen se s tím musí počítat od začátku vývoje.

Když si někdo vzpomene, že by svou aplikaci mohl napsat i pro Linux a Mac až když tu aplikaci sváže s Win.forms a MSSQL tak se nemůže divit, že je to nakonec problém, ale když se aplikace od začátku píše v například C++, Pythonu nebo Javě (Javu osobně moc nemusím, ale ruku na srdce, kdo jí umí, může si na trhu práce pískat a diktovat podmínky) a jako databázi používá PostgreSQL nebo Oracle, není problém tu aplikaci portovat lusknutím prstu.

Cenu do tohodle prosím Vás nemíchejte, nebo ještě lépe na toto téma nediskutujte, když očividně nejste vývojář.
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:11:35

Ano, pokud se pouziji jine nastroje, tak nebude 3x tak drazsi, otazka ale je, jestli neni pouziti jinych nastroju drazsich nez pouziti zmineneho .Netu...
Samozrejme 3x byla nadsazka...
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:15:50
avatar
Můžete jmenovat příklad? Grafické toolkity jako Qt nebo GTK jsou zdarma, za OpenGL Vám také nikdo ruce neutrhne, PostgreSQL nemá cenu snad zmiňovat.
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:23:45

Dělám v .Netu, praktické zkušenosti s jinými nástroji mám minimální, takže je uvést nemůžu. Dovolím se zeptat, jestli ale PostgreSQL nabízí stejnou funkčnost jako MSSQL nebo Vámi zmíněný Oracle, nemám s ním zkušenosti, proto se ptám.
Jinka pokud vím, tak v C++ nejsou některé nové technologie, které v javě a .Netu jsou. Nechci se hádat, který jazyk je lepší, každý se hodí na něco jiného a má svoje výhody a nevýhody. Ale při dnešním trendu rychlého vývoje se domnívám, že na velkou část případů jsou java nebo .Net vhodnější.
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:38:36
avatar
Ten dotaz na MSSQL vs. Oracle jste určitě nemyslel vážně, takže jej přeskočím ;-)

Co se bere jako nová technologie, která je v .NETu nebo v Javě a v C++ ne? Mě napadá tak možná GC, které ale bude v nové normě (a navíc jeho absence není žádný fatální problém). Souhlasím, že každý jazyk je svým způsobem specifický a hodí se na něco jiného, to je si myslím každému jasné. Ale pokud by šlo o dnešní trendy, nejlepší volbu vidím v Pythonu.
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:43:53

Ptal jsem se, jestli PostgreSQL nabizi stejnou funkcnost a vykon, jako MSSQL a Oracle...
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:52:24
avatar
Jo aha, to se omlouvám, špatně jsem to pochopil. Bral jsem to, jako jestli PostgreSQL a Oracle má stejnou funkčnost jako MSSQL. Dle mých zkušeností (v práci máme jak Oracle tak MSSQL a osobně používám PostgreSQL) je Oracle co se výkonu týká nedostižitelný, jde-li hlavně o obrovské databáze, na malé je to kladivo na komára, PostgreSQL a MSSQL beru jako zdatně srovnané soupeře, kde z mého osobního pohledu vychází jako vítěz PostgreSQL hlavně díky licenci a širších možností instalace (Solaris apod..).
Heris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:48:32

Jinak .Net mam rad diky tomu, ze v jednom jazyku muzu psat aplikace pro desktop, pro windows mobile, pro nektere cipy pomoci micro frameworku. Take webove stranky a silverlight jsou jeden jazyk a principy a syntaxe vsude stejne. Tohle vidim jako velkou vyhodu .Netu.

Bohuzel slibovana podpora na jinych operacnich systemech neni nic moc. Na linuxu se na tom aspon jakztakz pracuje, na Macu o tom nevim. A tady microsoft uvadi .Net jako multiplatformni...
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 10:16:17
avatar
Mono funguje i na Macu. Ale mono nevidím jako řešení .NETu na Linuxu nebo Macu, problém jsou jako vždy licence/patenty.

Možnost psát v .NETu pro desktop, WM nebo web není výhoda pouze .NETu, opět zmíním Python a framework Django pro psaní webu s Pythonem (viz Seznam.cz). Takže rozhodně na pouze na základě tohodle bych se pro .NET nerozhodl.
davmar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 10:12:42

Opět se zde hodí věta, že každému vyhovuje něco jiného. Tři roky jsem pracoval jako J2EE vývojář než jsem přešel na .NET. Proč? Jednoduše proto, že mi to vyhovuje daleko více. Mě velice iritovalo, když jsem musel řešit řadu problému při deployi earu na aplikační server. Struts jako MVC se mi také nelíbíl atd.
V .NETu je to takové hezky kompaktní. Například WPF a Silverlight si udělám pomocí C# a XAMLu nebo ASP.NET s code behind v C#.
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:11:47
avatar
no bracha mal linux kubuntu a chcel som od neho nech mi nakopiruje film na externy hdd. vopcham usb a nic, az musel otvorit nejaky prikazovy riadok, zadat 10 prikazov a az potom naslo ten moj hdd. to aby ma slak trafil sa s tym furt srat a take si pametat. dakujem, racej ostanem pri windowse
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:29:53
avatar
Tak zůstaň. To ti nemusí bránit svobodně uznat, že microsoft se chová jak prase a dost často se mu práce nevyvede (nepochopitelně). Já mám taky XP (+stažený a nenainstalovaný W7, který mi přijdou jako dobře udělaný) a na Ubuntu jsem si musel zvykat. Podle jedný distribuce na jednom PC nemůžeš posuzovat celej linux.
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 22:32:09
avatar
Skus Win7 je to super OS. XP sa može ist schovať. A keď máš tak rád Linux a Ubuntu tak ti prezradim že tam dosť vecí MS obkukal od Ubuntu.
Používam Win 7 už pár mesiacov a pohoda. Fakt Cool OS..mám pocit že ho do vypršania RC verzie ani nebudem musiet preinštalovať( asi do 31.3.2010)

PS: Tak na tej fotke rozhodne nie som ja! Mávam ju všade na fórach. To je fotka žumpara.
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:06:38
avatar
netvrdim ze linux je zly system, hlavne ked je zadarmo tak je to fajn, ale pre bezneho uzivatela je to komplikovanejsi system ako win. Mne uplne vyhovuje ta jednoduchost. co tam vopcham to najde a prikazovy riadok pouzijem len vynimocne pri zisteni ip alebo mac adresy a specialnych prikazov. A ne kazdu chvilu jak v linuxe
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 14:55:30
avatar
používám Ubuntu na notebooku nějaké 2 roky a zatím sem ani jednou nepotřeboval použít příkazový řádek. Ono se to již doba hodně změnila a některé distribuce jsou naprosto jednoduché a vše lze zvládnout klasicky přes grafické rozhraní. Chyba je spíš v tom že většina návodů jak něco nainstalovat, pořešit nějaký hardware atd. je napsaných skušenými uživateli kteří používají příkazový řádek a jaksi si ani nevšimli že to lze udělat i bez něho.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 17:49:35

asi tak.. da sa uzivat linux aj bez prikazoveho riadku.. ale na niektore veci je prave velmi vhodny.. napr.: je zlozitejsie niekomu na win vysvetlovat, ako si ma nieco nakonfigurovat: to je same klikni sem, klikni potom tam a potom klikni este tu.. clovek ho po telefone naviguje pol hodinu a aj tak sa niekedy k vysledku nedopracuje a musi tam ist osobne.. pokial ma clovek nejaky problem v linuxe - tak sa pozrie na nejake forum, kde riesenie problemu je par riadkov, ktore clovek zada do terminalu.. a problem odstraneny..
myslim si, ze linuxu sa netreba bat - treba ho urcite skusit.. min. na notebooku ma svoje miesto, pretoze poskytuje vsetko, co by malo byt na prenosnom pocitaci.. aj ked ja mam linux ako default system aj na pracovnom compe a na vsetkych pocitacoch doma (t.j. 5 notebookov a 4 desktopy)..
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:31:04
avatar
Když měl disk naformátovaný na ntfs a v kubuntu neměl podporu nainstalovanou tak se nediv. Hádej, co se stane, když strčíš disk na formátovaný na ext3 do Windows, taky budou v prdeli.

EDIT: ještě dodám, nevím sice, co ten tvůj brácha lamil v té příkazové řádce, ale stačilo pustit správce balíčků (v Kubuntu Synaptic), napsat ntfs, našlo by mu to balíček ntfs-3g, ten by nainstaloval a hotovo. To nebude Linuxem, ale rukama.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 15:29:30

Ono je to spis o tom ze tech distribuci je hodne a hlavne je malo fundovanych help for ktere by aktivne pomahali resit i "lamacke" problemy a pokud mozno vizualnimi nastroji a ne prikazovymi radky...

Njn Linux ma pred sebou jeste hooodne hodne dlouhou cestu, skoda...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 18:18:55
avatar
ale myslim ze se blyska na lepsi casy. na linuxu zalozene chrome OS od google by mohl byt i pro ty bfu idealni stejne jak pro me treba do pracovniho notebooku. kdyz clovek vyuziva gmail, google maps, google reader a hlavne perfektni google docs tak proc uz nemit od google i OS kdyz to bude vsechno pekne spolupracovat tak parada. a zvedavej jsem jeste i na google wave, ktery vypada o dost seriozneji nez ten teenagerovskej facebook.
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 22:34:37
avatar
a mame firmicku ako mrkvosoft, vsetky programy od jednej, spoplatnia to a dobru chut
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 08:07:32
avatar
Co to je za blbost? Synaptic snad není grafický nástroj? Myslíš, že by si na internet nenašel jak nastavit podporu ntfs pro Ubuntu? Příkazový řádek, když nechceš vůbec nevidíš, Linuxáci ho nepoužívají protože musejí, ale protože chtějí, práce v něm je pohodlnější, rychlejší a efektivnější, jen se to musí umět, když neumíš, musíš přes grafické klikátka.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 08:56:32

Sry odpovidal jsem na siddhi(ho) resp. ho spise doplnoval, nejak to tu DDmu blbne. Jinak to ze rada for(hlavne ceskych) ma malo online fundovanych lidi to jsem zazil nekolikrat, taky nebyl problem tejden neodpovedet na dotaz atpdb., takze pak resit at uz vetsi problemy ci kokosiny takovymto tempem je dost odrazujici...
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 09:48:15
avatar
Nemám sice zkušenosti s fóry všech distribucí, ale minimálně vím, že fóra pro Fedoru, Ubuntu, Mandrivu a OpenSUSE jsou excelentní, a to ani nemluvím o fórech na abclinuxu a rootu, kde ti poradí s kdejakou distribucí. Najít odpovědi není těžké, jen musíš vědět, kde je hledat, to ostatně ale platí i o Windows, do dnes mi nikdo nebyl schopen poradit, jak u IE8 zrušit otravování s upozorňováním na certifikát stránek.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 10:23:44

Tusim nejaka tweak utilita to prepise v registrech.
Jinak jsem rad ze se situace zlepsila s tema forama urcite to pomuze v cim dal beznejsim pouzivani linuxu v domacim desktop segmentu, bohuzel druhy velky zakopany pes je pro domaci rozsireni podpora her ale na to uz existuji aplikace typu wine ale vubec s tim nemam osobni zkusenosti jak moc to chodi pod jednotlivymi distribucemi, mozna bys mohl poradit jestli ubuntu+wine je dobra kombinace pro rok stary PC(790GX chipset s HD3300 a realtek int. zvukovkou). Jinak i pod W7 pouzivam Operu(tusim 9.64) a pohoda...
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 11:13:35
avatar
Nebudu tweakovat registry 400 lidem, na to nejsem dostatečný magor.

Wine je vrstva pro exe aplikace v Linuxu. Pokud ve Wine hra funguje, pojede +/- stejně jako na windows, jelikož se nejedná o emulátor, procesor se neemuluje, wine k němu přistupuje přímo. Jde o to, že systém ale musí načítat více prostředků, pro spuštění takové aplikace, takže víc operační paměti například, ale v tom bych problém neviděl, totéž musí dělat Windows Vista nebo 7 s hrami pro Windows XP. Takže to není nevýhoda, je to prostý fakt.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 12:07:33

Tak to je docela silnej argument tech 400lidi, to jsi puvodne nepsal.

Jak to teda vidis s vhodnosti Ubuntu+wine na to pecko, budou na to k mani vsechny drivery a nevidis nikde(hlavne v tech komponentach) zasadnejsi problem pro plnou funkcnost na domaci aplikace(prehravani videa, komprimace videa, sam tam nejaka znamejsi hra, net, office atpdb.)?
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 12:24:22
avatar
Podle mě počet lidí byla irelevantní informace, tweakovaní registrů není elegantní řešení, zvlášť ne ve firemní síti.

Pokud budeš mít s něčím problém, tak je to ATI grafická karta. Těm se zásadně vyhýbám a funkčnost ATI ovladačů v Linuxu nikdy nebyla dobrá (aktuální stav neznám, to se budeš muset zeptat někoho jiného), proto jsem šel do Intelu (notebook - ovladače přímo v jádře) a na desktopu nVidia (skvělé ovladače přímo od nVidie). A jedním dechem dodám, že Ubuntu nepoužívám, ale pokud jde o podporu hw tak distribuce jako distribuce. Jde hlavně o verzi jádra.
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 23:12:13
avatar
Chtel jsem prejit na Linux po fiasku po Vistach, ale asi zustanu na Win7. Zatim spokojenost. Jedou lepe jak Xp a hry jedou taky bezproblemu jako na Xp. Takze zatim Linux neni treba, ale je fakt, ze bez nej by mozna ani Visty(Win7) neoptimalizovali. Takze Linuxu diky
Tomasek1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-09 23:35:10

kdyby fungovala nejaka dokonala ochrana proti kopirovani je vas tu na linuxu asi o 95% vic Ono ukrast si win7 a mit vystarano a remcat jak je linux blbej to neni moc umeni. Ono by to ten linux sakra nakoplo kdyby ho kvuli cene melo o nekolik desitek milionu lidi vic. To by se to vyvyjelo to by se to delali aplikace, protoze by se prodavaly a generovaly by zisk. Ale to nepujde dokud kazdej pojede na ukradenejch win a ukradenym softu. Uz to kam se linux pri tom financovani dostal je obdivuhodny. A to neberu v potaz veci jako ze u spousty serverovejch veci uz je dnes linux mnohem vyhodnejsi a taky casteni nasazovany system.
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 00:09:08

a prave preto ju (ochranu) nespravil Gates, nespravi ju ani Ballmer a nespravi ju ani jeho nastupca a nastupca jeho nastupcu co pride po jeho nastupcovi. Nikdy MS nespravi ochranu, lebo by prisiel o 30-40% trhu za 1 den.
chalek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:52:17

Alebo nech ju spravia a daju win zadarmo ;) Pripdane za dobrovolnu sumu, co ale bude to iste
davmar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A co takové Free Software Foun 2009-09-10 07:24:38

Když jsme u těch nekalých praktik, co takové Free Software Foundation a jejich kampaň Odkaz?
Mimochodem, já jsem vyzkoušel řadu distribucí, ale žádná mi neseděla. Uživatelská prostředí XFce, Gnome a KDE. Dokonce jsem zkoušel i FreeBSD, ale vždy jsem se vrátil zpět k Windowsům.
Pro ty, kteří si myslí, že ten kdo použivá Windows musí zaručeně krást, tak nemá pravdu. Dnes existuje řada možností, kdy Windows a další software lze získat pro třeba studentské účely zdarma (MSDN AA, DreamSpark).
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 09:48:02
avatar
Já chápu, že většina těch věcí na které FreeSoftwareFound. nadává lidi nezajímá, ale mají pravdu. Normy, omezování atd. To nesahá nekalosti MS ani po kotníky a já bych to nekalostí ani nenazíval.
davmar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 10:03:38

Jde o to, že se jedná o spekulace a polopravdy. Místo času a energie vložené do rozesílání dopisů firmám by mohli zapracovat na marketingu a šíření povědomí o linuxu.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 10:31:47
avatar
Hele, jak se říká fanatickému příznivci firmy Google?
Máme NVidioty, Atifanatiky, co Google?
Že by třeba Goomák?
Protože evidentně se jedinci trpící obsesním zbožťováním firmy Google začínají vyskytovat. Tak jen pro pořádek, ať máme škatulku...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 11:05:17
avatar
G-Man - "Time to choose. Its time to choose - google(life) or MS(dead and hell)". Důležité je, že google má hodně lidí rádo a že MS hodně lidí nesnáší. Já nejsem fanatik google, protože ... Když někdo nadává na MS a ukazuje na příklad googlu jako velký firmy co se chová líp tak snad není fanatik. No vlastně MS není tak zlej. Nechce vymazat z mapy žádný stát, nenutí ženy do obřízky a ani netestuje svůj software/hardware na zvířatech. Naštěstí se IT a zbrojařský průmysl liší. Bejt MS zbrojařská firma tak už lidstvo vyhynulo. Až google ovládne svět a začne stavět pracovní tábory pro odpůrce googlu/příznivce MS tak se tě RiMre nezastanu.
RiMr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 11:08:52
avatar

Nekejhej, nemyslím jenom na tebe, takových lidí je víc
Jde o prd, to já jen aby tak řeč nestála. Tvůj názor respektuju i když ho nesdílím. Prostě ty a/nebo já jsme (ne)zažili něco, co nás k našim názorům (ne)vede a můžeme je bez obav vyjádřit.
No a "votomtoje". Užíváme si svobody v míře a době trvání nebývalé!
davmar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 11:12:32

Tak já se hlasím k MS, mám ho rád a ono má rádo i mě
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 22:37:00
avatar
vzdy je to o volbe, ale to co sa zda byt dobre moze byt v skutocnosti este horsie, who know a g mana si do huby neber
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 12:14:37

chlapci z margetingu sa asi snazili prilis..
Klamath [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 13:27:51
avatar
Proto je lepsi si widle stahnout z netu nez jim za to platit...... Navic ja sem linuxy pouzival docela dost dlouho a podpora ze strany tvurcu byla mnohem vetsi nez co se setkavam s windows..... Meli by sme sepsat nejakej dopis a poslat jim to tam.MOzna je muzm i zazalovat za klamavou reklamu. By se daly vysoudit dobry penize z MS
andy76 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Vyhody a nevyhody linuxu dle m 2009-09-10 13:29:08

Vyhody Linuxu:
1) nepotrebuju antivirak (tudiz za nej nemusim ani platit (pokud chci kvalitni))
2) skoro nerestartuju (pri instalaci 1x a pak jen pri aktualizacich jadra)
3) v linuxu neexistuji registry a tudiz nemusim (kdyz to prezenu) kazdej pulrok preinstalovavat (celej system vcetne ostatniho softu), system je bez problemu stale sviznej i po 2,5 roce uzivani
4) nemusim kazdych x let kupovat novou verzi (kvuli nepodpore starych systemu)
5) kdyz nainstaluju system tak se vsim vsudy a nemusim premejslet na co sem jeste zapomnel (office, prohlizec atd.)
6) vyhoda shellu - kdyz si na to zvyknete nechcete jinak

a dalo by se pokracovat

Nevyhody:

vidim hlavne v nedostatecne kvalitnim software v urcitych oblastech: chybi kvalitni soft napr. na strihani videa, na skladani hudby, ale to jsou pro mne nevyhody, urcite by nasel nekdo i jine nevyhody (CAD)
dalsi trosku nevyhoda je prechod z widli, trvalo mi to asi 2 mesice nez sem se uplne preklopil na desktopu - dost to bolelo (ted jsem stastnej), vyhodou byla 3 leta zkusenost na serveru

ale jinak po 4 letech na desktopu a 7 letech na serveru nechci jinak
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 18:07:29
avatar
1) nestahuju porno a cracky a antivirák taky nepotřebuju, to je jen o inteligenci uživatelů
2)Já taky nerestartuju, jen pri aktualizacich maximalne 1 za mesíc, uz neni doba Windows 98;)
3)To souvisí s bodem 1), pokud ses prase tak zasvinis Wokna hned, ale osobne me Windows vydrzely vždy taky nekolik let pouzivani, pak jsem si koupil novy komp, a opakuji uz neni doba Windows98, pro ty to neplatilo
4)Ano a ty na svym pocitaci urcite pouzivas linuxovy distro z roku 98 ;) Naopak pokrok je potreba a zpetná kompatibilita je jako kovadlina u nohy vývoje
5) není chyba Microsoftu ale Evropsky unie, Microsoft se už bojí cokoli pridat Ale Office je komercni software, tak si ho holt musíš koupit a nainstalovat, ale integrovat by to MIcrosoft urcite mohl, ale znas to, zase by nekdo hulákal, ze nepousti konkurenci...
6)Windows má PowerShell coz je taky fajnová vec, ale je to jen vec uzivatelský lenosti, co se chtejí ucit a pouzivat a vyplývá to z toho, že linux je pro ty zkusenejsi, a i kdyby ne, tak tvoje babicka urcite shell pouzivat nebude...

Ve shrnutí mužu doporucit at konecne vymenis zkusenosti s padajicimi win98 a zkusis Windows7, jinak nic proti linuxu, jen nemám rád tohle napadání konkurencních systemu bez nejakych podkladů...
andy76 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 09:02:48

ale no tak:
1) to ze Vy nekoukate na porek neznamena, ze ostatni to nedelaji, tzn. jste jeden ze sta rozumnej ale ostatni ani nahodou a tam je ten antivirak potreba, tzn. zaplatite.
2) jen co sem nainstaloval znamymu xp se vsim vsudy (system, drivery, SP + dalsi aktualizace, dalsi softy) tak se to restartovalo minimalne 8x! Dobra mluvim o xp, u 7 bude treba zmena, rad bych se mylil.
3) chcete mi rict ze WIn 7 uz nezacinaji byt "plna" po nejake dobe pouzivani ... pak tedy slava, ja sem zatim slysel a cetl neco opacneho
4)jedu distro s rolling updates, tzn. je mi jedno jestli to je distro z roku 2006, ale je aktualizovany a je jako kdyby bylo z roku 2009, ale nemluvil sem o distru, ale o tom ze nemusim kupovat WIn 95, pak WIn 98, pak Win2000 a pak XP , jehovisty, 7 a kdo vi co este prijde, jedu stale mam to samy a funguji
5)ale o tom sem nemluvil. tezko bude MS integrovat vsechny aplikace jako jsou v distribuci... mne staci jeden prikaz a vim presne co mam v pc nainstalovany a pri dalsi instalaci staci jeden prikaz a mam vsechno zpet, to urcite u Win nejde(mozna s nlite), navic kdyz aktualizuju tak aktualizuju vsechno najednou a nemusim koukat ze vysla nova verze vseho softu co mam, kdyz mas 15 softu nainstalovanejch tak je to mazec sledovat aktualni verze (hlavne kvuli bezpecnosti)
6) ano tato vyhoda neni pro kazdeho ale je to sila!

Jinak asi ty win7 kvuli Vam zkusim, ale neverim, ze bych zahodil linux, byl bych blazen.
vaskic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-12 23:13:36

No tak to bych se chtel pridat.
Sam sem tak pred rokem presel na Linux i na desktopu a bylo to docela bolestivy, ale ted jsem hodne spokojenej.
Pouzivam Debian testing a jenom bych chtel doplnit toto:
ad 6) shell je vynikajici vec, ale naprosto genialni je v kombinaci s sshckem a bashem - to je extremne efektivni, pohotovej a ucinej nastroj na strasne moc veci (kez bych to umel pouzivat aspon z pulky)...

a jeste bych pridal bod c.7 - apt, pripadne aptitude - vynikajici vec kdyz nemusim spravovat kazdej software zvlast, ale jedina aktualizace mne aktualizuje kompletne celej system vcetne vsech programu (teda krome toho co si kompiluju sam, ale to je minimum...) toto je velka sila linuxu a nemusi to byt jenom apt, ale i rpm apod... - toto mne ve Windows hodne chybelo

no a posledni vec je ze ve windows sem mel porad pocit ze odesilam strasnou spoustu veci lidem kteri si o mne uchovavaj informace a vlastne ani nevim co vsechno to je. V Linuxu je na siti docela ticho, pripadne vim o co de aniz bych to musel resit na firewallu nebo proxy...
Triplespace [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-10 22:51:45
avatar
Problem linuxu je hlavne v tom ze bezny uzivatel vidi v nom viac problemov ako vyhod. Potrebujete nejaku aplikaciu a zrazu na linux nie je a podobne. Znamy van doporuci nejaky vyborny program ale linux nepodporuje. Tu je ten hlavny problem. Linux je kazdopadne dobry operacny system ale ako jediny primarny operacny system by som ho urcite neistaloval a po naistalovani aj windowsu sa uz straca vyhoda linuxu.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 02:36:08
avatar
Proto je ideální kombinace tak jak to mám já - Windows na stolním PC a Linux na notebook. Na notebooku nepotřebuji nic co by v dobré Linux distribuci nebylo.
vain [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-11 11:28:44
avatar
To záleží na tom, co si pod pojmem běžný uživatel představíš. Já osobně někoho, kdo občas pokecá s někým na Skypu, pošle pár zpráv přes ICQ, brouzdá po netu, občas sepíše nějaký ten .doc dokument, posílá maily a tu a tam retušuje nějakou fotku. To vše udělá v Linuxu.

Jestli potřebuje AutoCAD, Photoshop nebo kdo ví co, rázem z něj není běžný uživatel, ale těch je, ruku na srdce, velmi málo.

Já taky nejsem běžný uživatel, potřebuji virtualizaci, vývojářské nástroje a podobně. Zde pro mě ztrácí výhodu Windows (popravdě u mě žádnou nemá, ale tak to je můj případ). Windows už nemá tolik výhod co míval kdysi, rozhodně ne dnes a dost lidí se ho drží jen setrvačností.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 474x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1552x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1839x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2258x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2017x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2819x
Komentářů: 5